ziemniaki - 38421 przepisów (strona:702/2562)

Pieczeń z komosy ryżowej i kaszy orkiszowej 136

przyznam;  kto jest przyzwyczajony do smaku mięsa temu trudno będzie przekonać się do moich propozycji. Składniki : 500 g nasion komosy ryżowej 250 g kaszy orkiszowej drobnej 400 g ziemniaków gotowanych 2 jajka duża cebula 2 łyżki oleju 3 łyżki płatków owsianych gałka muszkatołowa, sól, pieprz kajeński i czarny koper suszony, zioła prowansalskie słodka papryka wędzona( u mnie płaska łyżeczka(...)ząbki czosnku, mała łyżeczka maggi  Przygotowanie : Ugotować wg przepisu komosę i kaszę  Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę, tak samo czosnek Przestudzoną komosę, kaszę i ziemniaki połączyć dokładnie Dodać jajka, przesmażoną, drobno pokrojoną cebulę, olej, płatki i przyprawy do smaku- wyrobić całość starannie Do foremki o wymiarach 30 x 12 cm przełożyć masę Piec ok.70 min. w temp

Proste Potrawy
Kopytka z papryką 154

Moje kopytka na inny sposób. Są smaczne, aromatyczne i tanie w wykonaniu. Składniki: 70 dag ziemniaków 1 ¼  szklanki mąki pszennej 1 czerwona papryka świeża 2 białe cebule 1 jajko 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku masło bułka tarta  Wykonanie: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić razem z obraną cebulą i przysmażyć(...)oleju. Wystudzone ziemniaki obrać, zmielić, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku oraz odciśniętą z tłuszczu paprykę i cebulę. Wyrobić ciasto ręką, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Uformować wałek i pokroić ukośnie. Wrzucać na posolony wrzątek i ugotować około 7 minut. Podawać polane masłem ze zrumienioną bułką tartą

Tradycyjna Kuchnia
Swojski obiad czyli mielone, ziemniaki i sos 135

wywaru z mięsa 2-3 łyżki soi japońskiej 150 ml śmietanki pieprz do smaku 1 łyżka mąki natka pietruszki do posypania Dodatkowo ziemniaczane puree z 800 g ziemniaków Cebulę obierz i zmiksuj na puree. Przełóż do miski. Dodaj przyprawy, jajko, śmietanę, sól i pietruszkę, wymieszaj. Dodaj teraz mięso i wymieszaj dokładnie na farsz. Z farszu wychodzi 12 kotletów o wadze(...)stronach na złoty kolor około 6 minut po każdej stronie. Umaż boczek w całości, wyjmij na bok . Na wytopionym tłuszczu usmaż kapustę. Dopraw kapustę majerankiem, solą i pieprzem. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i zmiksuj na puszyste puree. Pora na sos. Cebulę pokrój drobniutko i zeszklij na maśle. Wlej wywar z mięsa, soję, dopraw solą (ostrożnie

codojedzenia
CURRY Z CIECIERZYCY 126

Jeśli lubicie ciecierzycę to ten przepis jest dla Was. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 2 szklanki bulionu warzywnego bądź drobiowego 1/2 puszki krojonych pomidorów bądź własny przecier pomidorowy  3 ziemniaki 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy szczypta chili  sól,pieprz Ciecierzycę opłukać na sicie,odsączyć. Zalać na noc zimną wodą. Następnego dnia odcedzić(...)przełożyć do garnka,zalać wrzątkiem, tak by woda sięgała ok 5 cm ponad ciecierzycę, i gotować ok 1 godziny,pod koniec posolić. Odcedzić. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę.Cebulę i czosnek obrać,posiekać. Cebulkę podsmażyć na łyżce oleju,pod koniec dodać czosnek.  Zagotować bulion,dodać do niego podsmażoną cebulkę z czosnkiem,ziemniaki,pomidory bądź przecier,kmin oraz

Niespełnione zdolności kulinarne
Zapiekanka Ziemniaczana z Kiełbasą i Cebulą 113

SKŁADNIKI: 600g ziemniaków 150g kiełbasy jałowcowej firmy DUDA 150g kiełbasy myśliwskiej firmy DUDA 2 cebule czerwone sól pieprz 1/4 łyżeczka majeranku łyżka masła pęczek szczypiorku 150 g sera żółtego 300ml śmietany 18% 1 jajko szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki WYKONANIE: 1. Ziemniaki obrać, pokroić w grubsze plastry, podgotować w delikatnie osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. 2. Cebulę pokroić w kostkę(...)kiełbasę w talarki, całość podsmażyć  na maśle, doprawić sola, pieprzem i majerankiem, przestudzić. 3. Pojemnik żaroodporny wysmarować masłem, na spód ułożyć ziemniaki i posypać szczypiorkiem. 4. Na warstwę ziemniaczaną wyłożyć kiełbasę z cebulką. 5. Śmietanę z jajkiem dokładnie rozmieszać w misce, dodać gałkę muszkatołową, i ser pokrojony w drobną kostkę. wyłożyć na kiełbasę. 6. Całość zapiec w piekarniku

Dziś Ja gotuje
Ribollita - toskańska zupa z fasoli 180

puszki pomidorów bez skóry lub około 700 g świeżych, mięsistych pomidorów (np. malinowe lub bawole serce) 1 mała puszka (około 70g) przecieru pomidorowego 2 średnie wielkości marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 lub 4 liście kapusty włoskiej lub dwie garście jarmużu kilka kromek pszennego pieczywa (ciabatta, bagietka) 2 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego opcjonalnie kawałek(...)smaku oliwa lub olej do smażenia Ribollita - toskańska zupa z fasoli - przygotowanie tradycyjne Połowę fasoli miksujemy na gładką pastę i odstawiamy na bok. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w średniej wielkości kostkę, a cebulę i czosnek dość drobno siekamy.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią warzywa. Smażymy około 5-8 minut, po czym dodajemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa z mrożonych warzyw na patelnię 235

odkrywczy pomysł, ale w momencie gdy mam mało czasu na przygotowanie obiadu- sięgam po ten patent. Składniki : u mnie opakowanie warzyw na patelnię orientalnych- 750 g hortexu 3 małe ziemniaki 1 cebula liść laurowy sól, pieprz do smaku ok 1 l. wody majeranek, malutka płaska łyżeczka czerwonej, wędzonej papryki ewentualnie łyżka mąki lub śmietana olej do smażenia, u mnie ryżowy(...)Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do wody w której jest liść laurowy, ugotować je na pół miękko Warzywa wysypać na dużą patelnie z rozgrzanym olejem i krótko przesmażyć, potem wrzucić do ziemniaków z cebulą i liściem, ugotować wszystkie składniki Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gotową przyprawą w małej saszetce ( dołączona do mrożonek) Można ewentualnie

Proste Potrawy
Warzywna sałatka z marynowanymi pieczarkami i chrupiącym boczkiem 366

Smaczna, wartościowa sałatka na bazie bogatych w witaminy warzyw: pora, selera, marchewki, ziemniaków, która idealnie komponuje się ze smakiem marynowanych pieczarek i aromatycznego, chrupiącego wędzonego boczku. Składniki: 300g marynowanych pieczarek 3 ziemniaki 4 marchewki 1/2 selera 1 por 240g wędzonego boczku 1 ząbek czosnku 1 pęczek natki z pietruszki 5-6 łyżek majonezu sól pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie(...)Ziemniaki, marchewki i seler ugotować, następnie wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Por drobno pokroić, a natkę z pietruszki i czosnek drobno posiekać. 2. Pieczarki odsączyć z zalewy, a jeśli są duże przekroić na połowę. 3. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. 4. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać majonez, doprawić solą

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa Ziemniaczano-Porowa 95

SKŁADNIKI : 1 duży por 1 mała cebula 180g ziemniaków 600ml bulionu (ewentualnie wody) 2 łyżki masła 1 łyżka pietruszki natki WYKONANIE: 1. Pory oczyścić, zostawić biała i jasno zieloną część, pokroić na plasterki. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę. 2. W garnku roztopić masło, delikatnie podsmażyć cebulę. Dodać por i ziemniaki. Podgrzewać na średnim ogniu przez kilka minut, aż warzywa

Dziś Ja gotuje
Placki ziemniaczane z węgierskim gulaszem warzywnym 160

czyli na topie. Ostatnio moda na niejedzenie mięsa jest większa, więc to wegetariańskie danie wpisuje się w obecne  trendy. Placki ziemniaczane z wegierskim gulaszem warzywnym. 5 dużych startych ziemniaków 1 jajo 2 łyżki mąki pszennej  mieszanka węgierska "Hortex"  sok pomidorowy "Hortex" 1 cebula 1 łyżka  oleju rzepakowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżka maki pszennej(...)pieprzem, duś przez 12 minut. Oprósz warzywa maką, przemieszaj po czym podlej sokiem pomidorowym. Dodaj paprykę słodką wędzoną, dopraw solą i pieprzem. Odstaw sos w ciepłe miejsce. Do stratych ziemniaków dodaj jajo i makę, dopraw masę solą i pieprzem. Gdyby ziemniaki zawierały zbyt dużo wody należy dodać jeszcze odrobinę mąki.  Usmaż rumiane placki. Podawaj placki z gulaszem warzywnym, polane

Gotuj Sam!
Zapiekana karkówka po flisacku 441

Zapiekana karkówka po flisacku to świetny pomysł na danie “jednogarnkowe”. W daniu znajduje się mięso, ziemniaki, marchewka, papryka, cebula i boczek, co sprawia, że jest bardzo syte. Pomysł na karkówkę po flisacku podsunął mi mój czytelnik A bazowy przepis znalazłam na stronie Ewy Wachowicz . Przyznam, że karkówka w takiej wersji zachwyciła moje podniebienie, była miękka i aromatyczna(...)Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 500 g karkówki czubata łyżka musztardy miodowej łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku olej do smażenia pół szklanki mąki 3 ziemniaki marchewka cebula 1/4 papryki czerwonej 100 g boczku 3/4 szklanki bulionu sól oraz pieprz Przepis 1 Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majerankiem oraz musztardą. Taką marynatą nacieramy plastry karkówki

Kuchnia Bazylii
Pieczeń drobiowa z kapustą... 394

Nietypowa, smaczna pieczeń z mielonego indyka z kapustą i ziemniakami. -- Skład: mięso 1 kg, kapusta 0,8-1,0 kg, ziemniaki gotowane 3 duże,  jajka 2 szt.,  czosnek 5 ząbków,bułka tarta 1 szklanka,przyprawy: papryka, pieprz, sól. Do mięsa dorzucamy jajka, bułkę, utarte ziemniaki i kapustę, wyciśnięty lub posiekany czosnek. Potem dodajemy  przyprawy: 1 łyżkę papryki

chleba naszego
Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami 130

coraz większej liczbie sklepów, w tym w popularnym dyskoncie:). Ja bardzo je lubię i często kupuję. Dziś prezentuję je w smacznej, ziemniaczanej zapiekance.  500g boczniaków 1 kg ziemniaków  1/2 puszki kukurydzy  2 cebule 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% 2 jajka 100g mozzarelli  1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa(...)olej 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, zostawiamy by trochę przestygły.  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy, boczniaki kroimy na kawałki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju aż woda z boczniaków odparuje. Łączymy z ziemniakami i odcedzoną z zalewy kukurydzą. Zostawiamy by przestygły.  3. W misce łączymy śmietanę, jajka, przyprawy, mozzarellę i posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy do warzyw, dokładnie mieszamy

Szefowa kuchni
Zupa marchewkowa z kolendrą 149

zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 45 dkg marchewki 1 mała cebula 3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki masła łodyga selera naciowego 2 małe ziemniaki 1 litr wywaru warzywnego lub wody 2 łyżki pestek dyni 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka świeżej kolendry 200 ml mleka (bez laktozy) 1 łyżka soli pieprz Zupa marchewkowa(...)garnku rozpuścić jedną łyżkę masła wraz olejem. Dodać drobno krojoną cebulę. Smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty. Cebula powinna lekko zmięknąć. Marchew obrać, pokroić w krążki. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Selera naciowego pokroić na małe kawałki. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone ziemniaki i selera. Smażyć na małym ogniu przez 4 minuty. Od czasu do czasu mieszać

mecooks
Gulasz wieprzowo – grzybowy z plackami ziemniaczanymi 150

jałowca łyżeczka cukru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka mąki pieprz sól Składniki na placki ziemniaczane (około 10-12 szt): 1 kg ziemniaków 1 jajko 2 nie duże cebule 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki olej do smażenia Przygotowanie: GULASZ WIEPRZOWO – GRZYBOWY Suszone grzyby wcześniej namaczamy i gotujemy. Łopatkę wieprzową kroimy(...)grzybów. Kiedy mięso jest już miękkie, doprawiamy gulasz sosem sojowym i cukrem (do zrównoważenia gorzkiego posmaku jałowca). Na koniec zaciągamy sos łyżką mąki rozmieszanej w ¼ szkl wody. PLACKI ZIEMNIACZANE Ziemniaki, czosnek i cebulę obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Masę przekładamy na sito i odsączamy z nadmiaru płynu. Ziemniaki łączymy z jajkiem, mąką i przyprawami. Placki smażymy

Kierunekuchnia