Ciekawa alternatywa na Wielkanocny barszcz Składniki 4 szt szarej renety 1 cebula 1 marchewka 4 ziemniaki 2 pętka białej kiełbasy 1 l bulionu drobiowego 4 jajka kieliszek białego wytrawnego wina pół szklanki śmietany 18 % 3 ząbki czosnku 3 łyżki startego chrzanu 2 łyżki masła 1 łyżka mąki sok z cytryny 1 łyżka majeranku liść laurowy 5 ziaren pieprzu 5 ziaren(...)cytryny. Cebulę i czosnek obrałem, posiekałem. Rozgrzałem masło, włożyłem cebulę i czosnek, przesmażyłem. Dodałem starte jabłka. Podsmażyłem, wlałem wino, dusiłem pod przykryciem, aż jabłka się rozpadły. Marchewkę i ziemniaki obrałem, umyłem, pokroiłem w kostkę. Zalałem cebulę i jabłka gorącym bulionem drobiowym, dodałem marchewkę, ziemniaki, łyżkę majeranku, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotowałem na małym ogniu ok. 30 minut. Śmietanę
R'n'G Kitchenbędą idealne na bezmięsny obiad czy też kolację. Można je podać z ostrym sosem chrzanowym lub czosnkowym. KOTLECIKI z KALAFIOREM (warzywne) Składniki: (ok.10 sztuk) 400 g ugotowanych ziemniaków 220 g kalafiora mrożonego Hortex 100 g sera żółtego 1 mała lub 1/2 dużej ugotowanej marchewki 2 łyżki posiekanego szczypioru 1 łyżka posiekanego koperku 1 jajko 2 czubate łyżki mąki(...)szczypta soli i pieprzu oliwa do smażenia panierka: 1 jajko mąka bułka tarta Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy ugotowane różyczki kalafiora Hortex pokrojone na mniejsze kawałki, startą ugotowaną marchewkę, starty ser,szczypior, koper, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy, a następnie masę wykładamy do formy lub naczynia do zapiekania (u mnie 20x30
Bon appetit mon amiewiecie ona jest moją najsurowszą jurorką, dostałam 15/10 Czas przygotowania: 30 minut maksymalnie. Składniki na 4 porcje: opakowanie 200-300 g szpinaku 1 duży por 2-3 ziemniaki puszka 400 ml mleka kokosowego 800 ml wody 100 g makaronu ryżowego pół łyżeczki kurkumy płaska łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka suszonego czosnku płaska łyżeczka kuminu Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w drobną(...)łyżki oleju, wrzuć pokrojone warzywa, smaż prze 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj przyprawy (sól na samym końcu) i mleko kokosowe. Gotuj kolejne 5 minut, sprawdź ziemniaki, jeżeli są już prawie idealnie miękkie dodaj szpinak i 800 ml wody (odmierz sobie puszką po mleku kokosowym). Doprowadź do zagotowania, dopraw solą (około 1 łyżeczka). W oddzielnym garnku ugotuj makaron
greenscarfWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 2 duże garści grzybów mrożonych (u mnie wcześniej obgotowane), 8 ziemniaków średniej wielkości, kawałek kiełbasy, mała cebula, łyżka masła, barszcz w butelce, majeranek Cykoria , sól, pieprz, 2 liście laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, ząbek czosnku, 4 łyżeczki śmietany. Przygotowanie: Grzyby rozmrażam. Ziemniaki kroję(...)około 1 litrem wody. Gotuję z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych około 20 minut. W międzyczasie podsmażam na maśle drobno posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Do ziemniaków dodaję pokrojone grzyby, gotuję kolejne 5 minut. Do zupy stopniowo dodaję barszcz (uważać, aby nie dodać za dużo, wtedy zupa będzie zbyt kwaśna). Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, posiekany czosnek oraz
JejKuchniaWaszej kreatywności. Bardzo dobrze sprawdza się chorizo, ale tarta świetnie smakuje też np. z łososiem. Przepis pochodzi z Tasty.co . Składniki: Ciasto 2 szklanki tartych brokułów 2 szklanki tartych ziemniaków 1 szklanka tartego parmezanu 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Łyżeczka masła lub oleju do posmarowania foremki Nadzienie : 4 jajka Niepełna szklanka mleka Kilka plasterków chorizo lub innej suchej kiełbasy 1/2 szklanki(...)serów dojrzewających dodaj 1/4 łyżeczki soli) 1/2 łyżeczki pieprzu Szczypta gałki muszkatołowej Tarty parmezan do posypania nadzienia – 2-3 łyżki Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ziemniaki zetrzyj w blenderze albo na tarce i dobrze odciśnij z wody. Brokuła zmiksuj, albo użyj zwykłej tarki. Wymieszaj brokuł z ziemniakami i z tartym parmezanem. Dodaj sól, wbij jajko
Niedzielny kucharzWitajcie :) Zostały Wam może ziemniaki z obiadu? to proponuję upiec ciasteczka z ich dodatkiem i powidłami, pyszne i proste w wykonaniu. Zdążycie jeszcze je upiec do niedzielnej kawki. Zapraszam :) Składniki : 125g ugotowanych ziemniaków 60 g miękkiego masła 1 cukier waniliowy 1 jajko 60 g cukru 250g mąki + do podsypania 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 słoiczek powideł śliwkowych(...)Wykonanie : Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko,masło, proszek i mąkę, szybko zagniatamy ciasto. Stolnice podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 5mm, wycinamy dowolne kształty, na środku każdego ciastka nakładamy po łyżeczce powideł. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut na złoty
Sama słodycz i szczypta chilipepper to your own preferred taste. Składniki: - pierś z kaczki - sól, pieprz - sos sojowy - miód - czarna porzeczka - wino wytrawne czerwone - sok z pomarańczy - mrożony zielony groszek - 4 średnie ziemniaki - mleko - gałka muszkatołowa - 2łyżki masła Przygotowanie: 1 . Pierś z kaczki należy oprószyć solą, pieprzem, dodać 3 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki miodu, a następnie odstawić do lodówki na min.3h(...)minut. 3. Porzeczkę myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie odpowiednio gęsty. 4. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przed końcem gotowania ziemniaków należy dodać groszek. Całość blendujemy i przecieramy przez sito. Dodać mleko i masło, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem
Coś z niczegododaje się tutaj jajek ale gorące mleko lub wodę, a zgodnie z tradycją litewską sok z cebuli. Posiłek często stanowiły zboża takie jak kasza z dodatkiem owoców czy skwarek, ziemniaki ze śledziami czy śledzie smażone na oleju. Analizując przepisy charakterystyczne dla tego regionu zaszokowało mnie przede wszystkim to jak wiele ciekawych potraw można przygotować z wykorzystaniem ryb oraz kasz. Dobór(...)nieco inaczej. Do masy ziemniaczanej dodaje się mleko oraz czosnek co powoduje, że smakują inaczej niż te które znam. Niezaprzeczalnie jednak są one przepyszne! Składniki: 2,5 kg ziemniaków 2 duże cebule Szklanka mąki ¾ szklanki mleka 4 jajka Olej do smażenia Sól Śmietana 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i suszymy. Ścieramy je na tarce wraz z cebulą
Życie ze smakiemtemat kulinarny to "3 po 3 - soczewica, czosnek, warzywa korzeniowe". Gotuje dziś ze mną również Marta . Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 200 g chudego wędzonego boczku 3 średnie kremowe ziemniaki 1 niewielka pietruszka ½ małego selera 2 małe marchwie 1 duża cebula kilka ząbków czosnku sól, pieprz, majeranek liść laurowy, ziele angielskie ½ małego pęczka posiekanej natki pietruszki olej(...)smażenia 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 płaskie łyżki mąki pszennej Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, a boczek kostkę. Boczek zalać 5 szklankami zimnej wody, dodać liść laurowy i ziele . Zagotować. Gotować na niewielkim ogniu 2-3 minuty, dodać marchew, pietruszkę, selera, a 5 minut później ziemniaki
Czerwień i błękitdość szybka w przygotowaniu i do tego bardzo dobra. Polecam spróbować, jeśli jeszcze ktoś z Was nie miał tej przyjemności :) Składniki: - 1 op. kalafiora mrożonego 450 g - 2 duże ziemniaki - 1 por- biała część - 2 ząbki czosnku - 2-3 serki topione kremowe - 1 łyżka oleju - 1 łyżka masła - sól , pieprz - 1,5 l bulionu Wykonanie: 1.Pora kroimy w pół talarki(...)czosnek siekamy a ziemniaki kroimy w kostkę. 2.W garnku rozgrzewamy olej a następnie dodajemy masło. 3. Wrzucamy czosnek .Gdy się zeszkli ,dodajemy pora i przez 5 min. całość podsmażamy . 4.Później wlewamy bulion, ziemniaki, kalafior i wszystko gotujemy do miękkości. 5.Na końcu wrzucamy serki topione i gotujemy ok. 5 minut. 6.Dla uzyskania jednolitego kremu używamy blendera
Różne smaki w kuchnijuż kolejny się poprawić. Przedstawiam Wam przepis na pyszną rozgrzewającą zupę, tak potrzebną w te okropne, październikowe dni. Składniki: 3 pory 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu 3 ziemniaki masło sól pieprz Przygotowanie. 1. Pory kroimy w plasterki. Ząbki czosnku drobno siekamy. Wrzucamy do garnka na rozgrzane masło. Dusimy do momentu zeszklenia. 2. Do garnka z dolewamy bulion. Wrzucamy obrane(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy pieprzem i solą. 3. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Blendujemy na jednolitą masę. ( W razie potrzeby można jeszcze przetrzeć przez sitko). Doprawiamy jeszcze do smaku i gotowe:) Zupę można podać z grzankami, lub groszkiem ptysiowym z keksem śmietany. U mnie królowała dzisiaj druga opcja:) Hasta Luego
la cucharaposty, w których były nietypowe dania z piekarnika. Dzisiaj kotlety z mielonej szynki wieprzowej, z nietypowymi dodatkami. Skład: 500 g mielonej szynki, duży surowy i utarty na drobnych oczkach ziemniak, utarta 1 marchewka, pokrojona w kostkę cebula, jajko, duża szczypta soli, szczypta pieprzu, czubata łyżka majeranku, 5-6 łyżek bułki tartej- jak masa będzie za rzadka. -- Wszystkie(...)piekarnika, ja mam stary elektryczny. -- Serwujemy jak kto lubi, do obiadu, kolacji... z pieczywem lub z innymi dodatkami. Doskonale sprawdzą się na zimno, nie są tłuste, ale dzięki ziemniakowi są pulchne. Smacznego ! ***pomysł z dodaniem ziemniaka pochodzi od Marty Kowalik
chleba naszegoKRUPNIK TRADYCYJNY na wywarze z cielęciny. Krupnik. Tradycyjna Polska zupa z kaszy perłowej, jęczmiennej, gryczanej bądź pęczaku - z ziemniakami i marchewką, ugotowana na wywarze z kurczaka lub cielęcych żeberek. Znakomity również, przygotowany na wywarze z podrobów kaczych lub gęsich. Krupnik to chyba jedna z najstarszych zup w Polsce. Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia, to nadal jego istotą jest krupnicza(...)podpieczona na suchej patelni kawałek selera 1 por (biała część) 1 korzeń pietruszki kilka kapeluszy suszonych grzybów leśnych po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 listek laurowy 250g ziemniaków, pokrojonych w kostkę 50g boczku pokrojonego w kostkę sól i pieprz czarny i ziołowy do smaku posiekana natka pietruszki PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Mięso i grzyby zalewamy 1,5-2 litrami
Moja Książka Kucharskadość szybka w przygotowaniu i do tego bardzo dobra. Polecam spróbować, jeśli jeszcze ktoś z Was nie miał tej przyjemności :) Składniki: - 1 op. kalafiora mrożonego 450 g - 2 duże ziemniaki - 1 por- biała część - 2 ząbki czosnku - 2-3 serki topione kremowe - 1 łyżka oleju - 1 łyżka masła - sól , pieprz - 1,5 l bulionu Wykonanie: 1.Pora kroimy w pół talarki(...)czosnek siekamy a ziemniaki kroimy w kostkę. 2.W garnku rozgrzewamy olej a następnie dodajemy masło. 3. Wrzucamy czosnek .Gdy się zeszkli ,dodajemy pora i przez 5 min. całość podsmażamy . 4.Później wlewamy bulion, ziemniaki, kalafior i wszystko gotujemy do miękkości. 5.Na końcu wrzucamy serki topione i gotujemy ok. 5 minut. 6.Dla uzyskania jednolitego kremu używamy blendera
Różne smaki w kuchniłyżeczka przyprawy do bigosu Galeo 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Galeo 1 i 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki 4 łyżki oleju 1 kg ziemniaków 2 jajka 4/ 5 łyżek mąki sól, pieprz do smaku olej do smażenia 700 g kiszonej kapusty moja była z Lidla z puszki sól, pieprz do smaku 3 pełne łyżki(...)być brązowa. Ugotowaną kapustę wykładamy na durszlak, przelewamy wodą i przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy cebulę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze około 7 minut. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach lub przekładamy do blendera razem z cebulą i miksujemy. Następnie dodajemy jajka, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, pewnie
Sama słodycz i szczypta chili