Składniki : - 500 g zielonych szparagów - 500 g ziemniaków - oliwa z oliwek - czarny pieprz - pęczek koperku - zielone oliwki Do podania : - rukola - pomidorki koktajlowe Przygotowanie : Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki. Kroimy na 2 lub 3 części. Ziemniaki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Koperek myjemy i drobno kroimy. Dodajemy oliwki i mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy pieprzem i opcjonalnie solą. Nakładamy(...)dużego lub kilku naczyń żaroodpornych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pueczemu dodmomemom aż ziemniaki będą miękkie. Około 30 minut. Po wyjecu i lekkim przestudzeniu na gore układamy rukolę i pomidorki. Skrapiamy oliwa
Szkrab Je Samobok nich obojętnie, choć jeden pęczek zawsze znajdzie się w moim koszyku. Szparagi, czy to zielone czy białe, lubią prostotę, dlatego u mnie najczęściej lądują na talerzu z młodymi ziemniakami, koperkiem, polane roztopionym masłem. Często przygotowuję z nich zupę, dodaję do risotto, makaronu albo przygotowuję sałatkę, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. Korzystajcie ze szparagów(...)pieprz Dressing: 50 ml octu winnego 100 ml oliwy extra vergine lub oleju roślinnego szczypta soli morskiej szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy, a gdy lekko przestygną obieramy i kroimy w pół-plastry. Przed gotowaniem szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 długości szparaga). Zielone szparagi najlepiej
Smakowity Blog Kulinarnyzamieszczanych na naszym blogu, to sposoby na nie marnowanie produktów. Chcemy na maksa wykorzystać w naszej kuchni wszystkie tricki, by jak najmniej wyrzucać. Reaktywacja jest cudowna. Składniki 500 g ziemniaków 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka mielonej papryki 500 łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki oleju do smażenia cebuli 2 ząbki czosnku 330 ml soku pomidorowego z polskimi ziołami(...)parmezan wiórki mozzarella starta sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki o grubości 2 mm . Mieszamy z olejem, papryką, solą i pieprzem. Mięso mielimy na średnich oczkach. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez bardzo krótką chwilę. Dodajemy mięso, smażymy aż będzie prawie „sypkie”, zalewamy sokiem. Chwilę dusimy pod przykryciem, by smaki połączyły
R'n'G Kitchenrazem z braku odpowiedniej ilości chrzanu dodałam musztardę i dla odmiany jajko starłam na tarce.Ilość składników dowolna, wedle gustu i smaku. bulion biała kiełbasa marchewka kawałek pora kilka ziemniaków listek, ziele domowa vegeta chrzan ze słoiczka musztarda śmietana jajka ugotowane na twardo Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić.Wrzucić do bulionu, dodać listek, ziele , kiełbaskę i gotować do miękkości(...)ziemniaków.Pod koniec dodać chrzan oraz musztardę, a na koniec śmietanę. Doprawić w razie potrzeby.Podawać z pokrojoną kiełbaską i ugotowanym na twardo jajkiem ,posypać koperkiem
Moje domowe kucharzenieWyszła bardzo kremowa, o aksamitnej konsystencji i naprawdę pyszna. Sami spróbujcie 😊 Składniki na 3-4 porcje: około 500 g cukinii obranej ze skórki lub wydrążonego środka około 500 g ziemniaków 3 łyżki oliwy 1 mała cebula 2 duże ząbki czosnku 250 ml wody 50 g masła sól do smaku mielone suszone płatki chilli lub ewentualnie gruby świeżo mielony pieprz Cukinię(...)rozdrobnić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę o wielkości zbliżonej do wielkości kawałków cukinii. W garnku rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać cukinię i ziemniaki. Mieszając często lekko poddusić, a następnie wlać wodę i ugotować całość do miękkości. Zdjąć z ognia. Przyprawić solą, dodać
Codzienna kuchnia niecodziennasmaki. To jest pyszne :) Składniki: 2 brokuły o wadze ok. 800 g 3 duże marchewki kawałek selera w korzeniu 2 dorodne pietruszki 2 cebule mały kawałek pora kilka ziemniaków kubeczek (200 g śmietany 18%) kilka kuleczek ziela angielskiego kilka listków laurowych sól pieprz świeżo zmielony 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła Wykonanie: Brokuły po umyciu podzieliłam na różyczki. Ogonki(...)odcięłam i zostawiłam je. Wszystkie warzywa obrałam, opłukałam i pokroiłam: cebulę w pół plasterki, por w krążki, marchewkę i pietruszkę w talarki, seler w cienkie plasterki, a ziemniaki w kosteczkę. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzałam oliwę z masłem. Wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Po chwili dodałam por, następnie pozostałe warzywa razem z ogonkami
Kuchnia u KrysiSkładniki : - 3 średnie ziemniaki - 1/2 szklanki płatków owsianych - 1 jajko - 1/3 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki czarnuszki Przygotowanie : Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy na purre, przestudzamy. Platki owsiane i czarnuszkę mielimy w młynku do kawy. Do ziemniaków dodajemy wszystkie składniki (opcjonalnie mozna posolić) i wyrabiamy ciasto. Formujemy kluseczki z dziurka. Wrzucamy do wrzatku i gotujemy 5 minut od czasu gdy kluski wypłyną
Szkrab Je Samziele angielskie 2 łyżki posiekanego kopru 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 4 łyżki soku z cytryny 4 łyżki śmietany 12% pieprz sól Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo młode ziemniaki koper Wykonanie: 1. Mięso umyć, zalać 2 litrami wody i zagotować. Powstałą przy gotowaniu pianę usunąć, gotować aż mięso będzie miękkie (po ugotowaniu mięso wyjąć). Po tym czasie do wywaru(...)minut, następnie dodać sól, pieprz, sok z cytryny, natkę, koper, wszystko zmiksować blenderem i na końcu dodać śmietanę. 3. Jajka ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki. 4. Ugotować ziemniaki, posypać koprem. 5. Botwinkę podawać z jajkiem oraz młodymi ziemniakami z koperkiem
Szalona Kuchnia EwelinySłodko ostry kurczak po żydowsku, pożywna sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, spaghetti primavera, risotto, zupa calo verde z młodą kapustą i misa obfitości z pęczakiem i krewetkami. W każdym daniu mnóstwo zielonych warzyw, zwłaszcza groszku, fasolki i szparagów – tak wygląda menu na ten tydzień. Warzywo dla kobiet w ciąży i niemowlaków Młoda fasolka i groszek! Co prawda sezon(...)których możecie zrezygnować), a wyglądało następująco: Pobierz menu na tydzień A tu znajdziecie pełną listę zakupową: Pobierz listę zakupów Kurczak po żydowsku Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami Spaghetti primavera Risi e bisi, czyli ryż z pesto i groszkiem Calo verde z młodą kapustą i chorizo Misa obfitości z pęczakiem i szparagami Niezła historia z groszkiem Za zielonym groszkiem przepadał Ludwik
Niedzielny kucharzprawidłową kondycję kości i zębów błonnik glutation inulina No to czas na przepis. Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 2 łyżki masła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 ziemniak 1,5 l bulionu 2 garście listków bazylii 60 g sera camemebert szczypta gałki muszkatołowej 100 m śmietanki sól pieprz groszek ptysiowy do dekoracji Szparagi opłukać, odkroić końcówki szparagów. Pozostałe(...)główki. Cebulę pokroić w piórka. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę. Pod koniec zeszklenia cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Smażymy wszystko ok 5 minut co jakiś czas mieszając. Łodygi szparagów, drugą część masła dodać do cebuli i ziemniaków. Smażyć 2 minuty mieszając co chwilę. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką
Kuchnia w oparachmojej kuchni i na talerzu. Przy dobrych jakościowo składnikach wystarczy dodać tylko niezbędne przyprawy i pyszne danie gotowe. I tak jest własnie w przypadku dzisiejszej sałatki. Szparagi, ziemniaki i jajka - i jest pysznie. Prosta sałatka ze szparagami i jajkiem - tak w tym roku zaczynam sezon na szparagi! Do czego i Was zachęcam serdecznie. Prosta sałatka ze szparagami i jajkiem(...)Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 4 ugotowane ziemniaki 3 jajka ugotowane na miękko 2 garści liści szpinak 1 ząbek czosnku świeże ulubione zioła oliwa z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz Wykonanie: Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi
Kulinarne przygody GatityPolędwiczki wieprzowe z pieczarkami, to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Można je zrobić w niecałe 20 minut, w trakcie gotowania ziemniaków, które będą dodatkiem do nich. Ważne aby nie dusić mięsa zbyt długo ponieważ polędwiczki ,,nie lubią " tego, robią się twarde. Do mojej potrawy dodałam sporo majeranku i mocno czuć go w smaku sosu, jeśli(...)lubicie tego zioła można go wymienić na tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie lub nie używać wcale. Polędwiczki z pieczarkami najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami lub kaszami. Dobrym dodatkiem do nich są ogórki kiszone, ogórki konserwowe lub sałatka z marynowanych warzyw. Składniki: 500 dkg polędwiczek wieprzowych 200 dkg pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka gęstej śmietany
Codziennik KuchennySkładniki : 2 torebki ryżu 30 dag ugotowanych ziemniaków szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 2 garście żurawiny 10 dag orzechów włoskich 1 cebula 15 dag pieczarek 3 jajka mały pęczek natki 2- 3 łyżki oleju sól, pieprz czarny, maggi w płynie Przygotowanie ; Ryż w torebkach ugotować wg przepisu Do ugotowanych ugniecionych ziemniaków dodać ugotowaną kaszę oraz ryż Pieczarki i cebulę pokroić(...)drobno i przesmażyć razem Orzechy zmielić, natkę posiekać Ryż, ziemniaki, kaszę, orzechy oraz pieczarki z cebulą - połączyć Dodać namoczoną i osączoną żurawinę, 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz, natkę, maggi i jajka, dokładnie wymieszać w mikserze Masę przełożyć do foremki o wymiarach 25 x 12 cm wyłożonej folią aluminiową, piec w temp. 180*C U mnie pieczeń potrzebowała
Proste PotrawyJeśli chcemy przygotować szybkie ,fajne przyjęcie grillowe,to polecam te o to szaszłyki z mięsa indyka,ziemniaków i papryk.Możemy podawać z przepysznymi sosami np.czosnkowym,paprykowym oraz curry. 30 dag.piersi indyczej 4 pieczarki oliwa z oliwek 2 ziemniaki 2 cebule po 1/2 czerwonej i zielonej papryki suszony tymianek przyprawa do grilla sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Indyka myjemy,suszymy,kroimy na większe(...)kawałki.Mięso lekko podsmażamy na oliwie.Ziemniaki obieramy i gotujemy 5 min.w osolonym wrzątku.Cebule obieramy i kroimy w krążki.Papryki myjemy ,usuwamy gniazda i wraz z ziemniakami kroimy na kawałki.Pieczarki czyścimy i kroimy w grubsze plasterki.Warzywa i grzyby nadziewamy na patyczki do grilla na przemian z mięsem.Z oliwy i przypraw przyrządzamy marynatę.Wkładamy do niej szaszłyki na ok.10
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkismaku, a sos śmietanowy nabiera wyrazistego, maślanego smaku. Składniki 1 kg udek z kurczaka 2 łyżki masła 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 150 g boczniaków cytrynowych 700 g ziemniaków 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka suszonego lubczyku 2 łyżki śmietany słodkiej 18% mąka sól, pieprz Przygotowanie M Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące(...)brytfance rozpuszczamy masło, układamy mięso skórą do spodu i smażymy z obu stron na rumiano. Cebulę siekamy, ziemniaki obieramy i kroimy na większe kawałki (można połówki), dodajemy do udek, szklimy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy. Grzyby kroimy na paski, mniejsze możemy w całości. Dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Po 15 min wlewamy gorący bulion
R'n'G Kitchen