ziemniaki - 38421 przepisów (strona:694/2562)

Babka ziemniaczana 159

Zapraszam na odchudzoną i bezglutenową babkę ziemniaczaną. Z dodatkiem kiełbasy myśliwskiej od Duda  smakuje wprost wybornie. Polecam Składniki: 1 kg ziemniaków 100 g kiełbasy myśliwskiej Duda 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu i czosnku suszonego keksówka 10x24cm Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę(...)również ścieramy na tarce.Przekładamy pulpę ziemniaczano-cebulową na sitko aby odciekła woda. Kiełbaskę myśliwską drobno kroimy i obsmażamy na suchej patelni na rumiano, odstawiamy do ostygnięcia. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy kiełbasę, jako, mąkę oraz przyprawy i mieszamy. Masę przekładamy do silikonowej tortownicy, wyrównujemy i lekko dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godz

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Młoda kapusta z marchewką i cukinią 110

występowała w formie bezmięsnej z dużą ilością świeżo posiekanego kopru (z ogródka;) Raz z dodatkiem przecieru pomidorowego (nazywałam ją wersją pomidorową) raz nie, ale zawsze podawana z młodymi tłuczonymi ziemniakami i koprem. Młodą kapustę gotuję kilka razy w roku, na różne sposoby, dziś z cukinią i marchewką, także z dużą ilością kopru. Bo jakże by inaczej:) Kapustę podaję z tłuczonymi(...)pieczonymi ziemniakami oraz pieczonym lub smażonym drobiem, dziś z roladkami z kurczaka. Wersja młoda kapusta plus młode tłuczone ziemniaki w skórkach lub bez też się kłania Przepis na duży gar, na kilka dni, można także zawekować lub zamrozić, smacznego Składniki: 3 młode kapusty 2 cukinie 3 marchwie 2 duże cebule 4 kulki ziela angielskiego 4 liście laurowe 6 szklanek bulionu

Zasmakuj Kuchni
Zupa jarzynowa z młodą kapustą, kalafiorem i koperkiem 151

miłą odmianą po typowo zimowych, cięższych zupach. 1 udko z kurczaka 1/2 kalafiora 1/2 młodej kapusty 2 młode marchewki 1 pietruszka  2 łodygi młodego selera naciowego 3 młode ziemniaki  1 młody por 1 pęczek koperku sól, pieprz, vegeta 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Kapustę szatkujemy. Marchew i pietruszkę skrobiemy, wraz z porem i selerem naciowym kroimy w plasterki(...)Ziemniaki skrobiemy lub dokładnie mujemy i kroimy w kostkę, koperek siekamy.  2. W dużym garnku gotujemy udo z kurczaka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy por, seler naciowy, marchew, pietruszkę i koperek. Gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy jeszcze 15-20 minut do miękkości warzyw. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą

Szefowa kuchni
Zupa gulaszowa 105

wersja. Składniki: 600 - 900 g karczku / łopatki - w zależności jak dużo chcemy mięsną zupę. 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 2 papryki zielone 1 średnia cebula 4 - 5 średnich ziemniaków 1 - 1,5 L bulionu 400 g pomidorów w puszce (najlepiej pokrojone) sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka olej Wykonanie: W garnku z grubym dnem podsmażamy posiekaną w plastry cebulę(...)oraz pomidory w puszce i wszystko razem gotujemy ok. 1 godziny na średnim ogniu aż mięso zmięknie. W między czasie obieramy i oczyszczamy papryki z nasion, kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i również obieramy w kostkę. Kiedy mięso zacznie być miękkie dodajemy ziemniaki następnie po ok. 10 minutach paprykę, która potrzebuje mniej czasu na ugotowanie. Wszystko doprawiamy jeszcze przyprawami

W Moim Magicznym Domu
kalafiorowa zupa... 138

Składniki: woda 4 litry, kalafior 1 sztuka duża, marchew młoda 1 pęczek, liście laurowe 3 sztuki, ziemniaki 6 sztuk, kucharek 2 łyżki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, masło 1/4 kostki, mleko 3.2% 1/2 litra, natka pietruszki 1 pęczek ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew młodą pokroić w kostkę, w garnku zalać wodą dodać ziele angielskie, liście(...)gotowana wieczorem i na drugi podana, nam smakuje nie za gorąca, letnia - zupa kalafiorowa jest chętnie jedzoną w naszym domu zupą, musi być na mleku, maśle, może być z ziemniakami, makaronem, ryżem,kaszką manną.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone gołąbki z ziemniakami, twarogiem i boczkiem 136

Gołąbki zna każdy z nas, ale nie każdy wie, że można zrobić je w innej formie niż z ryżem i mięsem mielonym. Zapraszam na gołąbki z "ruskim" farszem, czyli ziemniakami, twarogiem i boczkiem. Można polać je dowolnym sosem . 1 główka młodej kapusty 1 kg ziemniaków 1/2 kg twarogu  150g boczku  2 cebule  3 ząbki czosnku(...)bulionu warzywnego  sól, pieprz 2 łyżki masła 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z boczkiem do zarumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. Ugniatamy je wraz z twarogiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz boczek z cebulą. Mieszamy. 2. Z kapusty wykrawamy głąb, umieszczamy ją w dużym garnku z wodą. Zagotowujemy. W trakcie gotowania ściągamy z kapusty

Szefowa kuchni
Zupa brokułowa dla dzieci 224

różyczek brokuła, ale oczywiście można ją podawać jako czysty krem. Zupę brokułową bez dodatku soli można podawać dzieciom od początku rozszerzania diety. Składniki: 2 brokuły (ok. 1 kg) 5 ziemniaków 1 cebula 1 litr wywaru warzywnego 2 łyżki oleju (opcjonalnie) ok. 100 g słonecznika Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju i rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy pokrojone w kostkę(...)ziemniaki i podsmażamy chwilę. Dodajemy wywar warzywny i gotujemy przez około 15 minut. Gdy ziemniaki zaczynają mięknąć dodajemy różyczki brokuła i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy kilka różyczek z zupy, a resztę blendujemy na gładko. Na tym etapie zupę można dosolić do smaku. Na suchą rozgrzaną patelnię wysypujemy ziarna słonecznika i prażymy. Na talerzach zupę

Dieta bez mleka
Idealny Stek z grilla. Przepis krok po kroku. 143

steki z rostbefu, każdy po około 300g 6 ząbków czosnku garść gałązek świeżego tymianku 2 łyżki oleju roślinnego sól i świeżo zmielony czarny pieprz   Ziemniaki   400g młodych drobnych ziemniaczków 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła ½ pęczka koperku sól     Przygotowanie: Masło wyjmij prosto z lodówki i wymieszaj(...)oraz solą i pieprzem. Zwiń w rulon, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 1-2 godziny, aż stwardnieje.   Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku z dodatkiem rozmarynu i czosnku. Następnie odlej, odparuj. Na patelni rozpuść masło, kiedy zacznie się pienić dodaj

kuron.com.pl
Ryba na parze z warzywami 119

Ryba na parze z warzywami Składniki (porcja dla 2 osób): - 400g ryby chudej (np. pstrąg łososiowy) - kilka młodych ziemniaków - sałatka - 3 łyżki jogurtu naturalnego - czerwona cebula - 3 ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku - oregano Sposób przygotowania: - rybę włóż do parowaru, na wierzch połóż ząbki czosnku z plasterki i czerwoną cebulę, a w miejsce na przyprawy włóż czosnek, sól, pieprz(...)oregano; - ziemniaki młode włóż również do parowaru; - sałatkę umyj, wymieszaj z jogurtem naturalnym i dodaj szczyptę soli oraz pieprzu; - aby ryba i ziemniaki były gotowe wystarczy ok.25 minut w parowarze. SMACZNEGO

MintTaste
Przepisy z cukinią w roli głównej 191

delikatnie mieszamy. Sprawdź co jeszcze można przygotować z wykorzystaniem cukinii na www.przepisy.pl Zupa krem z cukinii Do zrobienia kremu z cukinii niezbędne będą następujące składniki: 3 cukinie, 2 ziemniaki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 4 szklanki bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju szczypta gałki muszkatołowej, sól, biały pieprz. Umyte, obrane cukinie, cebule i ziemniaki kroimy w drobną kostkę(...)rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy cebulę i smażymy około 3 minuty. Wsypujemy czosnek oraz cukinię i smażymy przez 4 minuty. Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ziemniaki i gotujemy przez około 12 minut. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Zdejmujmy z ognia i miksujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami lub kleksem ze śmietany. Cukinia z grilla

Tradycyjna Kuchnia
Wokół stołu – jak to ugryźć – cz. 3. Grill 112

frakcji należę), że należy się kierować zdrowym rozsądkiem, a mianowicie do miękkich warzyw używamy widelca, ale te twarde kroimy sobie nożem. No logiczne. Jeśli w daniu znajdują się ziemniaki i sos, możemy sobie rozgniatać po kawałeczku ziemniaki, ale absolutnie nie robimy na talerzu ziemniaczano – sosowej paciai. Grillowane na blasze młode ziemniaki wraz ze szparagami i boczkiem Zapiekanki Jeśli na zapiekance

Kate's Kitchen
Przepis na krem szparagowy z kwiatami jaśminu 150

chłodnym i wilgotnym miejscu, czyli w lodówce *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Obierz i pokrój w kostkę wielkości 1cm ziemniaki. Obierz i pokrój dość drobno cebulę. W średniej wielkości garnku o ciężkim dnie rozpuść masło. Wrzuć pokrojono drobno cebulę i smaż na lekko złoty kolor. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki(...)zdejmij z ognia. Zupę zmiksuj na gładki krem. Przelej do talerzy i udekoruj główkami szparagów i kwiatami jaśminu. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 1 mała cebula 4 średniej wielkości ziemniaki (400 g po obraniu) 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki masła lub oleju 1 łyżka startego parmezanu opcjonalnie – około 25 małych kwiatów jaśminu – zerwanych

Eat me! Fit me!
ZUPA RZODKIEWKOWA 108

dania i przekąski. Pierwszy raz zrobiłam zupę do której dodałam rzodkiewkę, jest bardzo delikatna i mocno warzywna, takie właśnie lubię. Polecam :-) Składniki: 1 pęczek rzodkiewki 2 marchewki 2-3 ziemniaki 1 średni pomidor 1 mała cebula 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietany 18% 1 garść posiekanego koperku sól pieprz papryka słodka Przygotowanie: Marchewkę oraz ziemniaki umyć(...)obrać. Marchewkę pokroić w plasterki, zaś ziemniaki w kostkę. Bulion wlać do garnka i zagotować. Pokrojone warzywa wrzucić do wrzącego bulionu i ugotować na półmiękko. Następnie cebulę obrać i drobno posiekać. Rzodkiewkę umyć , oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Cebulę z rzodkiewką podsmażyć na maśle i dodać do zupy. Gotować do miękkości. Pomidora umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić

Ciastka - domowe słodkości
Zupa z rzeżuchą 106

pikantna, smak rzeżuchy jest dobrze wyczuwalny. Smakowita propozycja na świąteczny obiad. Składniki (na 2-3 porcje): 3 garście świeżej rzeżuchy 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 1 duży ziemniak mały por pół kubka mrożonego groszku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Do podania: odrobina świeżej rzeżuchy śmietanka kremówka oliwa z oliwek   Zaczynamy od przygotowania warzyw(...)pietruszkę, seler i ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Pora nacinamy wzdłuż, dokładnie myjemy po czym kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy na nią pora – smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni. Następnie, dodajemy warzywa – pietruszkę, selera i ziemniaka i smażymy, mieszając, przez kolejne 5 minut

Smaczna Strona