łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: Sos: 250g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, 1 ząbek czosnku, 1 cebula, 2 duże pomidory, ½ łyżeczki bazylii, ½ łyżeczki oregano, sól, pieprz, oliwa. Placki: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Sos: Cebulę oraz czosnek kroję w małą kostkę. Na patelnię z oliwą przekładam mięso mielone oraz cebulę(...)kroję w kostkę. Pomidory dodaję do mięsa. Wszystko razem smażę na małym ogniu około 15 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. 2. Placki: Obrane ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Na patelni smażę na rumiano duże okrągłe placki. 3. Na usmażone placki nakładam
Tradycyjna kuchnia KasiMłode ziemniaki, młoda kapusta, za te smaki kocham wiosnę. Czasami chciałabym aby trwała cały rok, bo warzywa smakują wtedy genialnie. Młoda kapusta nie była często składnikiem obiadu w moim rodzinnym domu, ale tak jak mama nie gotowała często kapusty, także rzadko sięgała po bigos. Polubiłam ją dopiero jakiś czas temu, doceniając za prostotę i szybkość przygotowania. No i oczywiście pyszny(...)lekko słodki smak i delikatność. Zapraszam do innych przepisów na dodatki do obiadu: – ogórki kiszone – pikantny sos pomidorowy – domowa musztarda – ziemniaki nakrajane – podstawowy przepis na ziemniaczane puree – puree z dyni – jak upiec ziemniaki w mundurkach – konfitura z cebuli – frytki z batatów – gotowana kukurydza – frytki z warzyw MŁODA KAPUSTA PRZYGOTOWANIE
nietylkopasta.pljeszcze resztkę fety i efekty macie na zdjęciu. Składniki: 1 pęczek botwinki 1 l bulionu warzywnego 1 szklanka zakwasu z buraków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki pół łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka masła śmietana 18% (po płaskiej łyżeczce na porcję) 1 łodyga grubego szczypiorku 100 g sera feta sól pieprz (przepis(...)porcji) Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim (około 3 minuty) rozdrobniony czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki, botwinkę. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy majeranek i gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodajemy ocet i zakwas, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy 2 minuty. Przed podaniem dodajemy śmietanę, pokruszoną fetę
KardamonovyUwielbiam takie obiady z sezonowymi owocami :) Korzystając z tego, że jeszcze można dostać truskawki ugotowałam rodzince te pyszne knedle. 1,3 kg ugotowanych ziemniaków ok 2 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej jajko sól ok 500g truskawek cukier trzcinowy cynamon Truskawki umyć, obrać i osuszyć. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do dużej miski. Wyrównać wierzch i podzielić na 4 części(...)Jedną część wyłożyć na resztę ziemniaków i w to miejsce nasypać mąkę pszenną (ok 2 szkl). Dodać mąkę ziemniaczaną i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto powinno się trochę kleić, nie może być za twarde knedle też będą twarde. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok 8cm i pokroić na plastry 1,5-2 cm. Na środek kłaść truskawkę i posypać
Smakołyki Asiochotę na coś tak banalnie prostego, na takie tradycyjne połączenia, na coś nieprzekombinowanego. Tak jak tym razem. Pojawiła się grillowana w tymianku cytrynowym pierś, jest szparag i młody ziemniak z koprem. Jest sadzone jajko i grillowany pomidor i jest w cydrze duszony szpinak. Proste to i smaczne. I jeśli lubicie takie banalne posiłki, takie proste i szybkie dania, takie tradycyjne(...)kurczaka marynata: oliwa z oliwek, tymianek cytrynowy, skórka z cytryny, sól i pieprz 400 gram szpinaku czosnek szklanka cydru sól i biały pieprz oraz gałka muszkatołowa młode ziemniaki koperek jajka - 2 sztuki pomidory szparagi olej i masło klarowane do smażenia Ziemniaki gotuję 10 minut w skórce, następnie kroję wzdłuż na pół, polewam oliwą
Mango Papajajeść. Przerzucam się na owoce i sorbety, skutkiem czego wieczorem dopada mnie wilczy głód. Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą, z dodatkiem fenomenalnych pieczonych ziemniaków jest na niego idealną odpowiedzią. Równie dobrze zestawienie to nada się na obiad po rowerowej wycieczce, na rozgrzanie po kąpieli w zimnym morzu(...)jako dodatek do kiełbasy i ziemniaków pieczonych na ognisku (z tym, że wtedy do garnka proponuję wrzucić pokrojoną w półplasterki marchewkę). Czas wykonania: 30 minut z zegarkiem w ręku. To danie ma same zalety, jeśli tylko lubisz kapustę: jest sycące, lekkie i bardzo kojarzy się z latem
PatchworkZupa Botwinka to jedna z lepszych wiosennych i wczesnoletnich zup jakie istnieją - takie przynajmniej jest zdanie mojej rodzinki i moje Przygotowana na bulionie warzywnym lub drobiowym z dodatkiem młodych ziemniaków, zabielona śmietaną. Pyszna, pożywna zupa bez wątpienia kojarząca się z wiosną. Zupa Botwinka to taka zupa, na którą czekam cały rok Zachęcam do wypróbowania przepisu Przepis na cztery porcje(...)SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki 2 marchwie 1 mały por 1 średnia pietruszka 1 mały seler lub kawałek dużego 1,5 - 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego 3 - 4 młode ziemniaki sól 200 g śmietany 12% 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Marchew, pietruszkę, por i seler obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Marchew pokroić w plasterki
WSZYSTKO SMACZNETegoroczna wiosna rozpieszcza nas piękną pogodą i urodzajem warzyw. Już możemy się rozkoszować smakiem młodych ziemniaków. Kto nie kocha tych "maślanych" bulw? Można jeść je solo lub nadać charakteru wyrazistym dressingiem i wzbogacić w cenne składniki mineralne, dodając jarmuż i cukinię. Szkoda więcej gadać, czas zajadać! Polecam! Składniki na 1 porcję: 4 młode ziemniaki, 4 plastry cukinii, 3 plastry cebuli(...)następnie gotujemy do miękkości. Plastry cukinii i cebuli grillujemy na patelni grillowej. Liście jarmużu kroimy w paski i przelewamy wrzątkiem. Ewentualnie, przyprażamy słonecznik (dałam nieprażony). Pokrojone w ćwiartki ziemniaki, cukinię i resztę składników umieszczamy w naczyniu i polewamy sosem*. *Składniki na sos dokładnie mieszamy. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuSkładniki 6 marchewek 2-3 ziemniaki ½ papryczki chilli 1 pomarańcza-sok około 2 cm -świeżego imbiru sól odkwaszająca do smaku 2 -3 łyżki masła, lub oliwy kokosowej ciepła ,zagotowana woda ,lub mleczko kokosowe ½ szklanki pestek dyni,słonecznika uprażonego na patelni opcjonalnie Wykonanie Marchewki,ziemniaki umyć , obrać i pokroić w plasterki . W rondlu roztopić masło dodać marchewki, ziemniaki,imbir, chilli pokrojone
w mojej kuchnicoś co uwielbiam. A że cukinii teraz w bród, to szkoda byłoby nie zrobić zupy cukiniowej. Tym razem w wersji kremowej ;) Potrzebujemy: – 3 średniej wielkości cukinie – 3 niezbyt duże ziemniaki – cebulę – średniego pomidora – małe opakowanie boczku pokrojonego w kostkę – sól, pieprz – ząbek czosnku – odrobinę maggi – 2 łyżki oleju rzepakowego – 1 litr wody Przygotowanie: Dwie cukinie (ze skórą), obrane ziemniaki(...)kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku. W międzyczasie pomidora parzymy, obieramy ze skórki i dodajemy do reszty składników. Zalewamy wodą, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Następnie lekko studzimy i blendujemy. Ponownie podgrzewamy. Gdy zupa zacznie się gotować, powinien pojawić się na jej powierzchni czerwony „szum” z pomidorów. Zbieramy go za pomocą łyżki. Dzięki temu
W poszukiwaniu inspiracjipietruszki, koperku, liście selera korzeniowego) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2-3 ząbki czosnku 2 pętka kiełbasy śląskiej 3 młode marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka masła 1 pełna łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Fasolę, związane „badyle” i liście selera, żeberka, zalewamy zimną wodą (tak, żeby były(...)uzupełniamy płyn do poziomu 1,5 litra), zmniejszamy lekko płomień od momentu wrzenia i gotujemy do momentu, kiedy fasolka będzie prawie miękka. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Wsypujemy majeranek i kminek. Na rozgrzanym maśle smażymy mąkę, dodajemy wywar, dokładnie rozprowadzamy i dodajemy do zupy. Mieszamy
R'n'G Kitchenpropozycję na sałatkę, świetnie pasuje do grilla. Oczywiście możecie ją wykorzystać nie tylko w tym czasie. Może być dodatkiem do typowego obiadu. Też się w tej roli sprawdza. Składniki: Ziemniaki 6-8 sztuk ( ilość ogólnie dowolna ) 2-3 ogórki kiszone 150 g boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżeczka musztardy 1 spora łyżka majonezu typu light Sól Pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy(...)mundurkach w osolonej wodzie. Pozostawiamy do wystygnięcia. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Również odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Dodajemy boczek i cebulę oraz posiekane ogórki. Do sałatki wykładamy musztardę i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: większy pęczek botwinki, 8 młodych ziemniaków średniej wielkości, 2 młode marchewki, pęczek koperku, ząbek czosnku, sól, pieprz, łyżka soku z cytryny, 200 g śmietany 18% do zup, 2 łyżki oliwy, 1,5 bulionu warzywno-drobiowego. Przygotowanie: Ziemniaki kroję w kostkę, marchewkę i buraki(...)ścieram na tarce o dużych oczkach (kawałek buraka odkładam). Botwinkę, koperek i czosnek drobno siekam. W garnku rozgrzewam oliwę, podsmażam ziemniaki z czosnkiem, zalewam gorącym bulionem, gotuję na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaję buraki, marchewkę i botwinkę, gotuję przez kolejne 10 minut. Do zupy wlewam sok z cytryny, dodaję kawałek pozostawionego surowego buraka (aby miała ładny kolor
JejKuchniaudek z kurczaka (bez skóry i kości) 1 garść suszonych podgrzybków 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka majonezu 1 duża cebula 1 łyżka posiekanego lubczyku 500 g ziemniaków sól, pieprz 3-4 os. 30 min łatwe tanie Przygotowanie K Grzyby gotujemy, odcedzamy i studzimy. Kroimy w paski i razem z posiekaną cebulą, smażymy na maśle. Do smaku doprawiamy solą(...)pieprzem. Mielimy na środkowych oczkach, mieszamy ze śmietanką i majonezem. Dodajemy posiekany lubczyk i oczyszczone udka z kurczaka. Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, gotujemy kwadrans w osolonym wrzątku, odcedzamy. Do naczynia żaroodpornego, przekładamy mięso wraz z sosem, układamy ziemniaki. Całość zapiekamy 45 min w temperaturze 180°C . Podajemy z ulubioną surówką
R'n'G Kitchen