ziemniaki - 38421 przepisów (strona:685/2562)

Pikantny rybny burger z puree z groszku i mięty, domowy sos tatarski 110

ulubionych pszennych ciabatt z ukochanej piekarni, ale śmiało możecie użyć także innych pełnoziarnistych bułeczek. Będzie równie pysznie! Zacznijmy od dodatków, które można przygotować wcześniej. Puree z zielonego groszku: 1 ziemniak 450g zielonego mrożonego groszku 1 spory pęczek mięty sól i pieprz To tak proste, że naprawdę ciężko to zepsuć. Do puree możecie dodać także masło czy mleko, ale aksamitną konsystencję(...)zapewni ziemniak, więc ich dodatek zaoszczędzi sporo kalorii. Ziemniaka obieramy, kroimy na plastry i zalewamy wrzątkiem. Solimy i gotujemy przez ok. 7-10 minut do miękkości. Gdy będzie już miękki dosypujemy groszek, mieszamy i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. U mnie było to 9 minut. Gdy groszek będzie miękki odcedzamy całość i przesypujemy do blendera, dodajemy spory pęczek mięty, sól

Cooking Monster
Krem z warzyw 183

bulionu ( np. wywar z 3 skrzydełek i 1 kości wołowej) 1/4 dużej pory 1/5 selera 3 duże marchewki 3 małe cukinie 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 średnich ziemniaków sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, ostra, majeranek tymianek Wykonanie: Do gotowego bulionu wrzucamy pokrojoną porę, cebulę, czosnek, marchewkę oraz seler. Gotujemy wszystko na średnim ogniu przygotowując w międzyczasie resztę warzyw(...)Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, cukinie - wrzucamy do bulionu. Wszystko razem gotujemy aż będą miękkie wszystkie warzywa, zwłaszcza ziemniaki, ponieważ one potrzebują najwięcej czasu aby zmięknąć. Miękkie warzywa miksujemy w garnku na krem, doprawiamy wedle własnego smaku podanymi przyprawami. Możemy podawać z chipsami z szynki, grzankami, samym serem, szczypiorkiem - Jak dusza zapragnie i gotowe

W Moim Magicznym Domu
Dieta w chorobie nowotworowej. Zupa krem na bulionie. 150

czystym sumieniem. Dla chorego, który jest wymęczony będzie potężnym zastrzykiem energii, a jednocześnie będzie się obchodzić łagodnie z naszym organizmem. Składniki na 4 porcje 1 litr bulionu 4-5 ziemniaków 1-2 marchewki 1 pomidor 1 korzeń pietruszki 2 łyżki zmielonego lub rozdrobnionego mięsa z piersi kurczaka lub indyka na porcję 2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia na porcję pół(...)solą, listkiem laurowym, zielem angielskim. Nie dodawaj kostek rosołowych ani przypraw typu maggi. Bulion ugotowany w większej ilości i zredukowany (czyli po częściowym odparowaniu wody) możesz mrozić. Wszystkie warzywa:ziemniaki,marchewka, pomidor bez skórki i pestek, korzeń pietruszki- zmiksuj. Już na talerzu dodaj mięso ,masło opcjonalnie i jogurt. Zamiast ziemniaków może być ryż, płatki owsiane, miękki makaron,kasza manna, kasza

Z Kuchni Do Kuchni
Hity Niedzielnego Kucharza: Gorące zupy na jesienne chłody 132

Krem z ziemniaków, prowansalska pomidorowa, błyskawiczna, domowa zupka chińska, zupa z soczewicy, krem z pieczonej papryki i cieciorki i pyszna włoska zupa z czerstwego chleba – sześć zup na sześć dni tygodnia, rozgrzewających, aromatycznych i pysznych!. Pamiętacie ten dialog z „Dnia świra”? Matka Adama: Co się stało? Zjedz coś. Adam: Mamo, nie jestem głodny. Uderzyłem się w skrzynkę(...)ogóle się pojawia, wstaje późno i niechętnie, jak ktoś po piątkowej imprezie wtedy nic tak nie poprawia nastroju jak micha witamin w płynie:) ZUPA VICHYSSOISE, CZYLI KREM Z ZIEMNIAKÓW I PORÓW Jedna najlepszych zup i przy tym najprostszych do zrobienia. Wystarczy udusić ziemniaki i pora. Zupa doskonale sprawdza się i jako chłodnik i jako gorące danie. Czytaj dalej PROWANSALSKA ZUPA

Niedzielny kucharz
Pierś kurczaka w słodkiej śmietance z pomidorami 125

Lubię wszelakie dania z kurczakiem soczyste kawałki piersi kurczaka w aromatycznej słodko-ziołowej śmietance. Pyszne danie do makaronu, ziemniaków, kasz, ryżu. Jak to mój brat określił najlepsze danie z kurczakiem jakie jadł no no! Potrawkę podałam z ziołowymi pieczonymi ziemniakami oraz ostrzejszą surówką z pora, która nadawała wyrazistszy smak całemu daniu. Pasowała idealnie! Zawsze do delikatnie przyrządzonych mięs, szczególnie(...)koniec dodaję posiekany drobno por oraz wlewam śmietankę, mieszam i smażę jeszcze kilka minut. Próbuję, w razie potrzeby przyprawiam do smaku. Danie gotowe – podaję na gorąco z ziemniakami, rozmaitymi kaszami, ryżem lub makaronem. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Knedle ze śliwkami pachnące cynamonem 164

razem dodałam do ciasta cynamon, pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, knedle wyszły pyszne i pachnące :)  Spróbujcie też urozmaicić zwykłe kluski małym dodatkiem.... smacznego !!!  około kg ziemniaków( ważone zimne po ugotowaniu) 30 dag mąki pszennej 20 dag skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 2 łyżeczki cynamonu 2 jajka śliwki węgierki Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, wystudzić i dokładnie zmiąć. Śliwki(...)trzeba umyć i wyciągnąć z nich pestki. Obie mąki wysypać na stolnicę, dodać cynamon i wymieszać. Wyłożyć ziemniaki, wbić dwa jajka, i ładnie całość wyrobić rękoma.  Jak ciasto jest gotowe odcinam część, roluję i dzielę na porcje, rozpłaszczam, nakładam śliwkę i sklejam tworząc okrągłego knedla. Knedle wkładam na wrzątek i gotuję, od wypłynięcia na wierzch 8 – 10   minut

Takie tam pichcenie
Kociołek wg Aleex 141

marchewki • 1 mały seler • 2 papryki czerwone • 2 duże cebule • kilkanaście liści białek kapusty • 20 plasterków wędzonego boczku • 1,5 kg żeberek • 10 ząbków czosnku • 4 spore ziemniaki • 0,5 kg kiełbasy śląskiej • 0,5 kg białej kiełbasy • olej • 1 szklanka bulionu lub wody • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, liście laurowe, curry Sposób przygotowania: 1. Wszystkie warzywa oczyścić(...)kociołka wlać oliwę. 4. Na dnie ułożyć warstwę z liści kapusty. 5. Na kapuście ułożyć kilka plasterków boczku. 6. Na boczku ułożyć warstwę z warzyw: cebuli, ziemniaków, pietruszki, pora, papryki. 7. Ułożyć żeberka. 8. Przyprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami, dodać kilka liści laurowych. 9. Ułożyć kolejną warstwę z pora, białej kiełbasy, cebuli, papryki, ziemniaków, marchewki. 10. Na warzywach ponownie

W mojej kuchni
Pieczony kurczak w cytrynowo-czosnkowym sosie 148

mnie udka i podudzia) 2 Cytryny (mięsiste z dużą ilością soku) 2 tsp Musztardy Dijon 2 tbsp Miodu lub syropu klonowego 6 Ząbków czosnku 1 tbsp Oliwy 8 Małych ziemniaków (lub 4-5 średnich) 1 Czerwona cebula 3 Pomidory (lub ok. 10-12 pomidorków cherry) 1 cup Domowego bulionu lub wody 1 tsp Wędzonej papryki 1 tsp Suszonego oregano(...)cytryny, czosnek, miód, oliwę i musztardę. Kurczaka lekko nacinamy i nacieramy marynatą. Odstawiamy na minimum 20 min. lub dłużej. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Kroimy cebulę, pomidory i ziemniaki. Dodajemy je do mięsa razem z bulionem, wędzoną papryką, oregano, rozmarynem, solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy. Skrapiamy na koniec delikatnie oliwą Pieczemy pod przykryciem przez

Oslov.
” Swojski garnek” z szynką wieprzową 122

też nie odmawiają Poniższy przepis jest właśnie śmietankowy z pieczarkami i smakowitym zielonym groszkiem …mniam Składniki : 0,5 kg szynki wieprzowej 6 pieczarek 1/2 szklanki mrożonego groszku 3 ziemniaki 2 małe cebule 2-3 ząbki czosnku 1 średniej wielkości marchewka 1 korzeń , mały pasternaku ( można zastąpić pietruszką ) 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka , mielonych nasion kozieradki(...)szynka . Nakrywamy szczelnie pokrywą i zapiekamy w 160 C . Do momentu aż mięso zacznie się robić miękkie . Następnie dodajemy mrożony groszek ( wsypujemy bez rozmrażania ) i obrane , pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Zalewamy śmietaną kremówką . Delikatnie mieszamy i ponownie dusimy do momentu aż ziemniaki będą miękkie . Sos najczęściej sam się zagęszcza ale jeśli by się tak nie stało , można użyć mąki rozmieszanej

Ogrodnik w podróży
SZYBKIE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE 170

www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ SKŁADNIKI NA OK 20 PLACKÓW:   2 kg ziemniaków 2 jajka 1 szklanka mąki Sól i pieprz Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki obieramy, myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i pozostawiamy na 2-3 minuty aż ziemniaki puszczą

Gotowanie Patki
Pączki ziemniaczane 123

prostu idealne do wszelkiego rodzaju sosów, bigosów, czy właśnie dań na bazie kapusty. Są niedrogie, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Sprawdźcie sami Pączki ziemniaczane Składniki: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) około 80 g mąki ziemniaczanej około 150-180 g mąki pszennej + trochę do obtoczenia 1/4 szklanki mleka 2 łyżki masła 1 jajko pieprz sól Dodatkowo: tłuszcz do smażenia(...)początku ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gorące przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy do nich 2 łyżki masła i mieszamy aż się rozpuści. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia (tak żeby dało się je wymieszać ręką). Na koniec dodajemy mleko, jajko, obie mąki i pieprz. Ciasto krótko wyrabiamy, aż będzie jednolite. Następnie z ciasta odrywamy kawałki, które formujemy w kulki wielkości dużego orzecha

PatiGotuje
Pieczone ziemniaki 121

Doskonały dodatek do mięs ale również jako samodzielne danie smakuje bardzo dobrze. Podawać można z sosem czosnkowym, jogurtem itp. Składniki 8 średnich ziemniaków 8 łyżek masła 1 łyżka majeranku 1 łyżka bazylii sól, pieprz 4-5 ząbków czosnku przeciśniętego Piekarnik nagrzać do 180 stopni, góra dół. Ziemniaki dokładnie umyć, ze skórką. Każdego ponacinać na około … Czytaj dalej Pieczone ziemniaki

gotuj ze mną
Domowe knedle ze śliwką (bez mleka) 244

tartej. Knedli ze śliwką może spróbować maluch, który skończył 10. miesiąc życia. Z takiej ilości składników przygotujecie około 10-12 knedli. Składniki na knedle ze śliwką: 0,5 kg ziemniaków 2/3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ok. 12 niedużych śliwek Dodatkowo: cukier, miód lub syrop klonowy cynamon jogurt kokosowy (naturalny) Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy(...)przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajko i mieszamy. Następnie do masy wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy. Na stolnicy wysypanej mąką formujemy z ciasta dwa duże wałki. Każdy dzielimy na 6 kawałków. Z porcji ciasta formujemy okrągły placek wielkości dłoni. Na środku układamy umytą i pozbawioną pestki śliwkę. Jeśli owoce są bardzo kwaśne możemy do środka śliwki wlać trochę syropu klonowego

Dieta bez mleka
Szybka sałatka z selerem i szynką 148

wykorzystywać różne produkty, aby ich nie marnować. I tutaj mam największy problem. Dla mnie nie marnowanie to wykorzystywanie żywności, eksperymentowanie w kuchni, przerabianie jednych dań na inne (np. ziemniaków z obiadu na kopytka, czy zapiekankę). Ten nurt jest jednak bardzo mało obecny w dyskursie. Częściej zwraca się uwagę jak MAKSYMALNIE wykorzystać jedzenie, jak przerabiać warzywa i owoce, aby zupełnie(...)ludzi dość sceptycznie podchodzi do dań z resztek, które dla większości z nas są po prostu odpadami, a nie żywnością. Nie zgadzam się z tym, iż wyrzucając obierki z ziemniaków marnuję żywność. Marnuję żywność wyrzucając ziemniaki. I ten nurt będę wspierać całym sercem i przekonywać Was, że nie marnowanie to nie jedzenie odpadów, ale rozsądne wykorzystywanie tego co mamy

365 dni dookoła kuchni
Pieczeń z kopytkami w sosie , danie na wyjazdy 110

ząbki czosnku 2 łyżki maggi kawałek wędzonki , najlepiej domowej kilka kulek, ziela angielskiego smalec sól , pieprz do smaku maka rozmieszana z woda do zagęszczenia sosu kopytka : 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 niepełna szklanka, mąki pszennej , plus trochę do podsypywania sól , szczypta Ziemniaki obieramy , gotujemy . Studzimy , przeciskamy dwukrotnie, przez praskę do ziemniaków . Dodajemy jajko , mąkę , sól , całość wyrabiamy na gładką

Ogrodnik w podróży