ziemniaki - 38421 przepisów (strona:677/2562)

PIEROGI RUSKIE Z MASŁEM SZAŁWIOWYM 85

lubi? Składniki ciasto 250 g ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju 550 g mąki pszennej szczypta soli farsz 150 g twarogu półtłustego zmielonego 450 g ugotowanych ziemniaków 1 cebula sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki masła kilka listków świeżej szałwii kilka listków świeżego tymianku ( opcjonalnie) Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ubijamy lekko i przeciskamy przez praskę(...)przepuszczamy razem z twarogiem przez maszynkę. Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na maśle na złoty kolor, przekładamy do ziemniaków i twarogu. Dodajemy sól, pieprz do smaku. Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiewamy mąkę, tworząc kopczyk, w którym robimy dłonią wgłębienie, wbijamy jajko, a następnie wlewamy cienkim strumyczkiem ciepłą wodę. Na sam koniec dodajemy olej i zagniatamy gładkie

Raj dla Podniebienia
Jaglane kotlety z brokuła 135

PRZEPIS NA JAGLANE KOTLETY Z BROKUŁA Składniki na jaglane kotlety z brokuła: 0,5 szkl (100g) kaszy jaglanej suchej 300g brokuła ugotowanego – zobacz jak ugotować brokuły 4 ugotowane ziemniaki 2 łyżki siemienia lnianego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka skrobi ziemniaczanej sól pieprz 2 łyżki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka oregano Jak zrobić jaglane kotlety z brokuła: Kaszę(...)jaglaną prażymy a następnie gotujemy w 1 szklance wrzątku – zobacz wpis Jak ugotować kasze jaglaną . Brokuły i ziemniaki ugotowane przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Cebulę surową ścieramy na tarce lub mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku. Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, zalewamy 6 łyżkami wrzątku i zostawiamy na 5 min do zaparzenia. Kaszę

Dorota Smakuje
KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 83

wykonaniu - potrzebujemy zaledwie kilku składników i 20 minut czasu... Sezon na szparagi jeszcze trwa i są one już tańsze, więc warto skorzystać 😉   Składniki: 500 g białych szparagów 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml mleka kokosowego ok. 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy/oleju 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: (do podanie) grzanki czarnuszka Wykonanie(...)Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kostkę, a ząbki czosnku drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę/olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Białe szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone ziemniaki oraz szparagi dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około

Kuchnia MagdaLeny
Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną 126

ziemniaczanej, dołożyć kapusty i wypróbować to połączenie smakowe. Szczerze przyznam, że się nie zawiodłem. Wyszły bardzo dobre, a zostały zjedzone z kleksem jogurtu i szczypiorkiem :) Składniki : - około 1/2 kg ziemniaków, - 1 cebula, - 300 g kapusty kiszonej, - jajko, - 3 - 4 łyżki mąki pszennej, - sól, pieprz, - olej do smażenia. Wykonanie : Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce lub w robocie. Kapustę drobno(...)poszatkować i razem z pozostałymi składnikami dodać do ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodać mąki i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano i chrupko. Smacznego

Przepisy Mikołaja
Zielona grochówka 113

rosół z dnia poprzedniego, więc jest to fajna propozycja dla tych co nie lubią jeść przez dwa dni tego samego :) Składniki : - około 1 litr rosołu, - 1 marchewka, - 3 - 4 ziemniaki, - około 300 g mrożonego groszku, - 3 - 4 małe kiełbaski z szynki ( lub parówki ), - sól, pieprz. Wykonanie : Warzywa obrać i pokroić : ziemniaki w kostkę, a marchew w talarki. Przełożyć do garnka(...)zalać rosołem i gotować prawie do miękkości. Dosypać mrożonego groszku i gotować jeszcze około 5 minut, aby groszek zmiękł, ale się nie rozpadł. Część groszku i ziemniaków wyjąć, zmiksować i ponownie wlać do garnka. Kiełbaski pokroić w plasterki, dodać do zupy, ewentualnie doprawić i zjadać

Przepisy Mikołaja
Sałatka nicejska 135

Podobno każdy ma swój sposób na sałatkę nicejską :) Składniki : - 1/2 główki sałaty lodowej, - 1/2 opakowania fasolki szparagowej mrożonej, - 2 - 3 ziemniaki, - 3 jajka, - 2 - 3 pomidory, - puszka tuńczyka w kawałkach, - mała cebula, - kilka czarnych oliwek. Sos : - 4 łyżki octu winnego, - 8 łyżek oleju, -2 łyżki ostrej musztardy, - sól, pieprz. Wykonanie : Fasolkę, ziemniaki i jajka ugotować. Składniki sosu wymieszać w zakręconym(...)słoiku. Na dużym, głębokim  półmisku ułożyć warstwami : poszatkowaną sałatę, fasolkę szparagową, pokrojone na kawałki ziemniaki, pokrojone na ćwiartki jajka, pokrojone na szóstki pomidory, osączonego tuńczyka, pokrojoną cienko w półplasterki cebulę, krążki oliwek. Całość polać przegotowanym sosem

Przepisy Mikołaja
REWELACYJNA SAŁATKA Z BURAKÓW, ZIEMNIAKÓW I MARYNOWANEJ CEBULKI 127

tyle ;) Bardzo polecam, jest posta i pyszna.  Na dodatek kupiłam gotowane buraczki w całości, więc miałam mniej roboty. Składniki: 500g buraków (około 2 dużych sztuk) 1 kg ziemniaków (około 6-8 średnich sztuk) łyżka majonezu 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1 cebula 1 łyżka soli wrzątek 8 łyżek octu balsamicznego (do marynowania cebuli może być zwykły(...)soli, 4 łyżkami octu (nie musi być balsamiczny) i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na około godzinę - aż wystygnie i się zamarynuje. Buraczki obieramy, gotujemy i po wystygnięciu kroimy w słupki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w spore kawałki. Mieszamy buraczki, ziemniaki i cebulę, dodajemy sól, pieprz, oliwę z oliwek, 4 łyżki octu balsamicznego, łyżkę majonezu. Możemy doprawić do smaku

Cytryna&Co.
OBIAD ROKU: kluseczki ziemniaczane ze szpinakiem + polędwica wołowa w pikantnym sosie pomidorowym 95

ziemniaczane. Wyszły idealne. Sos z polędwicą z resztą też fantastyczny. Nie tylko do kluseczek, ale też np. do tagliatelle. Kluseczki ze szpinakiem a la śląskie: puree ziemniaczane z wczoraj (ziemniaki, masło, śmietanka 18%, sól, pieprz, mielony kminek i gałka muszkatołowa) mąką ziemniaczana  listki świeżego szpinaku podsmażone na oliwie z oliwek, doprawione solą W miseczce mieszamy ziemniaki z usmażonym(...)posiekanym szpinakiem. Uklepujemy, rysujemy nożem krzyżyk po środku. 1/4 masy odkładamy na bok, w powstałą dziurkę wsypujemy mąkę ziemniaczaną tak, żeby zrównała się z ziemniakami. Mieszamy i robimy kuleczki, które następnie naciskamy kłykciem palca. Gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie aż wypłyną. Polędwica w sosie pomidorowym (dla 4 osób) 400-500 g polędwicy wołowej średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka

Cytryna&Co.
Pieczony łosoś - zapiekanka ekspresowa 107

dania jedno-garnkowe, jedno-brytfankowe są najlepszym wyjściem, żeby w pół godziny przygotować pyszny obiad. Bardzo często piekę w ten sposób rybę lub nawet mięso. Korzystam z gotowych ugotowanych ziemniaków - wtedy jest znacznie szybciej. Można też obrać i obgotować ziemniaki samemu, ale wtedy potrzebujemy dodatkowych 20 minut. Składniki: Spory kawałek łososia (ja obieram ze skóry i kroję w kawałki, usuwam(...)też zawsze szarą część) 400 g małych, gotowanych ziemniaków garść pomidorków koktajlowych kilka liści szałwii kilka plasterków cytryny 30-50g masła (spory plaster pokrojony w kostkę) chlust oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól himalajska Wszystkie wkładamy do brytfanki, polewamy oliwą, dodajemy sól i pieprz i mieszamy. Pieczemy w 220 stopniach z termoobiegiem przez około 20-30 minut

Cytryna&Co.
PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE BEZ JAJEK, BEZ GLUTENU, PYSZNE 141

jadłam w restauracji. Postanowiłam odtworzyć je w domu i mimo, że trochę się różni, szczególnie wyglądem 😂, w smaku jest pyszne. Do rzeczy zatem. Składniki na placki: około pół kg ziemniaków  sól pieprz oliwa z oliwek łycha mąki ziemniaczanej Ziemniaki ścieramy na grubych oczkach tarki, jeśli mają za dużo wody, odsączamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i chlust oliwy. Mieszamy(...)oliwą. Pieczemy około 15 minut. Piekłam na funkcji grill (uwaga, żeby się nie spaliły). Pierś z kurczaka, szpinak i sałatka są w filmiku. Robiłam je w banalnie prosty sposób :) #ziemniaki #plackiziemniaczane #bezglutenu #glutenfree #ziemniaktowarzywo #bezjajek #bezjaj

Cytryna&Co.
Ziemniaki w mundurkach faszerowane 90

Ziemniaki w mundurkach zawsze na czasie. W lecie i w zimie chętnie do nich wracamy. Za chwilę zaczniemy sezon grillowy i wtedy można je zrobić właśnie na grillu. Póki co, musimy wykorzystać piekarnik do czego zachęcam. Ziemniaczki są bardzo dobre. Składniki 8 dużych ziemniaków 100 g żółtego sera 100 g szynki 150 g białego … Czytaj dalej Ziemniaki w mundurkach

gotuj ze mną
Najlepsze przepisy na bigos – top 5 140

Wigilię, a niektórzy przez całą zimę, kiedy mają ochotę na coś zdrowego, probiotycznego i treściwego. Każdy zna typową wersję z kapusty, ale jest też bigos galicyjski z kapusty z ziemniakami i z fasolą, węgierski z ostrą papryką i śmietaną. Są też bigosy z cukinii i innych warzyw, gdzie nie ma ani kapusty, ani mięsa. Szokuje was to? A przecież słowo(...)prostu gryczany makaron, ale też nazwa pysznego zimowego dania włoskiego, które może być też dobry patentem na zero waste, gdy zostanie nam za dużo bigosu. Wystarczy dowolny gryczany makaron, ziemniaki, bigos i ciągnący się ser! Idealna sprawa na rozgrzewkę, o czym wie każdy, kto był zimą we Włoszech. Składniki: 50 g masła drobno posiekana cebula 2 ząbki czosnku przetartego przez

Ugotowane pozamiatane
Sznycel wiedeński z domowymi frytkami 130

sklepie poprosić o pokrojenie mięsa na kawałki i dodatkowo jego rozbicie przez specjalną maszynę na cienkie plastry. Mięso podamy z domowymi, chrupiącymi frytkami . Składniki na domowe frytki 4-5 ziemniaków woda 3-4 łyżki cukru olej do smażenia sól zioła prowansalskie Składniki na sznycel wiedeński cienko rozbite plastry schabu 2 jajka mąka bułka tarta smalec ewentualnie olej do smażenia Przepis(...)domowe frytki Ziemniaki obieramy i kroimy w ok. 0,5 cm grubości paseczki. Wkładamy je na ok. 15 minut do osłodzonej wody. Dzięki temu będą znacznie bardziej chrupiące. W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy frytki na rumiany kolor. Przekładamy do miski, solimy, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Przepis na sznycel wiedeński Mięso myjemy, moczymy w jajku, obtaczamy w mące, bułce tartej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łódeczki czyli kluseczki ziemniaczane 101

kluseczki są idealne do mięsnych dań z sosem. Można je również polane tłuszczem i skwarkami. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odlać wodę i natychmiast podusić na purée. Wsypać mąkę i jeszcze raz ugnieść. Wysypać ziemniaki na stolnicę lekko obsypaną mąką pszenną. Podzielić masę na mniejsze kawałki. Z każdej porcji uformować wałek o grubości 1 cm. Pociąć na mniejsze(...)kawałki o długości 2-3 cm. Za pomocą palca uformować dołek. Uformować łódeczkę. Uwaga – każde ziemniaki są inne, więc gdyby masa była zbyt krucha i podczas gotowania stracą swój kształt to trzeba dodać trochę więcej mąki. Ja zawsze za pierwszym razem wrzucam kilka kluseczek i gotuję. Jak po wyjęciu będą nadal miały ładny kształt i się nie rozlecą

Kuchnia Pokoleń