Składniki : ok. 8 małych patisonów 1 marchew kawałek ostrej papryczki 4 ziemniaki cebula mała cukinia czerwona papryka 2 garście żółtej fasolki szparagowej mały seler i pietruszka sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki olej do smażenia Przygotowanie : Warzywa umyć; fasolę, patisony, pietruszkę, ziemniaki, selera, cukinię, papryki pokroić Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć na oleju Do wody wrzucić ziemniaki, pokrojoną
Proste Potrawyspożytkować Bo wiadomo ,że cukinia jest pyszna i żal ją zmarnować . Zachęcam do wypróbowania , tym bardziej że robi się go mega szybko . Składniki : 1 mała cukinia 1-2 średnie ziemniaki – ugotowane 6-7 pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku sól , biały pieprz do smaku 1 łyżka mąki rozrobiona w wodzie do zagęszczenia 200 ml śmietany(...)kremówki 1,5 łyżki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki kroimy w kostkę -będą imitacją mięsa Cebulę obieramy , kroimy w piórka . Cukinię i pieczarki w plasterki , a paprykę po usunięciu nasion w dowolne paski . Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę z wyciśniętym praską czosnkiem , jak zacznie mięknąć , dorzucamy pieczarki . Smażymy , mieszając co jakiś czas . Po upływie około 10 minut dodajemy cukinię, gotowane
Ogrodnik w podróżyszybki i leniwy obiad. Leniwy, bo nie toniemy w garach do mycia:). 400g kiełbasy 1 duży brokuł 2 cebule 4 ząbki czosnku 5-6 średniej wielkości ziemniaków 3 marchewki 500ml przecieru pomidorowego 3 łyżki mąki olej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek 1. Kiełbasę i marchewkę kroimy w plastry, cebulę i ziemniaki w kostkę. Brokuł dzielimy(...)różyczki a czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę do mocnego zarumienienia. Dodajemy brokuł, cebulę, ziemniaki, marchew i czosnek. Podsmażamy chwilę, po czym wlewamy przecier pomidorowy. Uzupełniamy garnek wodą tak by przykrył zawartość garnka. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw przez około 30 minut. 3. Po tym czasie dodajemy przyprawy, solimy do smaku. Mąkę rozrabiamy w niedużej
Szefowa kuchniZupa dyniowa z imbirem Moja propozycja na dziś – zupa dyniowa z imbirem. Zupa dyniowa z imbirem Składniki: 1 ½ l wywaru z warzyw ok 1 kg dyni 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebula ok 3 cm świeżego imbiru 3 łyżki oleju z pestek dyni 4 łyżki soku z cytryny szczypta curry pieprz biały papryka ostra Wykonanie: Dynie opłukać, pociąć usunąć(...)pestki. Ziemniaki opłukać, obrać i pokroić w dużą kostkę. Marchewkę opłukać obrać i pokroić w talarki. Z dyni usunąć część nasienną, resztę pokroić w dużą kostkę (ze skórką, która podczas gotowania zmięknie). Imbir i cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać dynię, ziemniaki, krótko dusić. Zalać wywarem. Gotować ok 20 minut, zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny, papryką, curry, solą
Pomysłowa kuchnianajlepsze, czyli młodą kapustę, cukinię, paprykę, ziemniaczki, marchew oraz świeże zioła. Polecam! Składniki: 2 dowolne kiełbasy (u mnie chłopskie) 10 dkg boczku wędzonego 2-3 duże ziemniaki 1 marchew 1 cebula (użyłam czerwonej cebuli) 1 czerwona papryka 1 mała młoda cukinia pół główki młodej kapusty 1 szklanka wody przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, ulubione świeże zioła(...)bazylia, oregano, tymianek, koperek, zielona pietruszka… *** Kiełbasę oraz boczek kroimy w plasterki i podsmażamy na dużej patelni lub w szerokim garnku, bez dodatku tłuszczu *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki, marchew i cebulę dokładamy na patelnię i całość podsmażamy przez około dwie minuty ciągle mieszając
Blog z Apetytemwczorajszego obiadu zostało trochę ugotowanych ziemniaków, więc wpadłam na pomysł żeby w końcu wypróbować langosze. Bardzo mi posmakowały :) Na pewno je jeszcze zrobię i to nie raz. Polecam wypróbować :) SKŁADNIKI: 200 g ugotowanych ziemniaków 3 dag drożdży 4 łyżeczki cukru ok. 400 ml ciepłego mleka łyżeczka soli 0,5 kg mąki 2 łyżki oleju ORAZ: olej do smażenia WYKONANIE: Drożdże(...)rozpuszczamy z cukrem oraz 100 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na ok. 10 minut. Do miski dajemy ziemniaki (przeciskamy przez praskę lub dobrze ugniatamy) mąkę, sól, olej oraz wyrośnięte drożdże. Mieszamy i powoli wlewamy mleko (możliwe, że całego nie wykorzystamy). Wyrabiamy ok 5 minut. Ciasto ma być miękkie, plastyczne i nie lepić się do rąk. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Pani na deserPuszyste i mięciutkie kotlety ziemniaczane z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki, świetna alternatywa na pozbycie się pozostałych z obiadu ziemniaków, są smaczne i mało pracochłonne, świetnie smakują z sosem pomidorowo-bazyliowym, pieczarkowym a nawet dipem jogurtowym. Składniki: ½ kg gotowanych ziemniaków ½ szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 3 suszone pomidory(...)tarta do panierowania Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na patelni z łyżką masła do lekko złocistego koloru, zdjąć z ognia, wystudzić. Gotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa, połączyć z posiekaną natką pietruszki, pokrojonym drobno suszonym pomidorem , wbić jajko, wsypać mąkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem , dodać zeszkloną
Wanilia i KardamonZapiekanka z ziemniaczanego puree z mięsem mielonym to moja propozycja na smaczny syty obiad. Można wykorzystać ziemniaki ugotowane z dnia poprzedniego, które zostały z obiadu. Po upieczeniu można polać ketchupem lub sosem czosnkowym. Na blogu w dziale Zapiekanki znajdziecie mnóstwo pomysłów na zapiekane dania z piekarnika. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)bardzo dziękuję. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 2 łyżki płaskie śmietany (dałam 18%) 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki bulionu mięsnego 6 pieczarek 2 łyżki ketchupu pikantnego szczypta gałki muszkatołowej 3 łyzki oleju koperek 1 łyzeczka słodkiej papryki sól pieprz Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę
O kuchni z uczuciemPrzepis krok po kroku Składniki: 1,7 l wywaru drobiowego 3 małe marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła 400 g pieczarek 2 ziemniaki 125 ml śmietanki 18% 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Przygotowanie: Do wywaru dodaj pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Gotuj na małym ogniu około(...)dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki. Smaż aż cała woda odparuje, a pieczarki się zrumienią. Dodaj podsmażoną cebulę i pieczarki do wywaru. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj do miękkości około 15 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę, posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Zamiast
kuron.com.plNastępny przepis od mojej siostrzyczki, pyszna zapiekanka. Polecam. Idealne danie na imprezy rodzinne i nie tylko. Ziemniaki ugotować w skórkach prawie do miękkości. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Marchew gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Mięso pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. bardzo(...)Dodać pieczarki i cebulkę i smażyć chwilkę aż wszystko się przesmaży. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i ostrą. Żaroodporne naczynie posmarować olejem, położyć obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki. Na to pieczarki, mięso i marchewka. Śmietanę wymieszać z połową sera i żółtkami. Polać tym warzywa i mięso. Na górę pokruszyć pozostały ser. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec
Kuchnia PokoleńPostanowiliśmy trochę poeksperymentować z mąką grochową. Wyszły pierogi z naszym ulubionym kozim serem <3 Składniki 500 g ziemniaków 300 g roladki sera koziego 300 g mąki pszennej 200 g mąki z grochu 350 ml wrzątku 1 łyżka masła 4 szalotki 100 ml oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy(...)ziemniaki mielimy, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mąki mieszamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto. Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie. Gotujemy w osolonym wrzątku, 3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Szalotki siekamy
R'n'G KitchenKurcze pieczone z warzywami Szybki, smaczny i niedrogi obiad, który przez większość czasu praktycznie robi się sam! A do tego całe danie, bo i mięsko i ziemniaki i warzywa pieczemy razem w tym samym czasie, w jednym naczyniu Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka ok 6 ziemniaków 1 młoda cukinia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 czerwona cebula(...)papryka, ostra papryka, suszony majeranek 2 łyżki oleju 1 łyżka masła ***Ćwiartki z kurczaka, dokładnie myjemy, dzielimy na pałki i podudzia, nacieramy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, polewamy olejem, oprószamy przyprawami i dokładnie mieszamy *** *** Cukinie i papryki kroimy w dużą kostkę a cebulę w piórka. Na wysmarowaną masłem żaroodporną blaszkę wykładamy kurczaka oraz
Blog z Apetytemłyżeczki majeranku 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej sól pieprz olej rzepakowy bułka tarta do obtoczenia kotlecików Puree: 600g ziemniaków 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka masła 2 łyżeczki musztardy dijon sól pieprz Masa jajeczno-śmietanowa: 150g śmietany 18% 1 jajko szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 150g żółtego sera(...)solą i pieprzem. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki wielkości włoskiego orzecha, lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym. 2. Puree: Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać śmietanę, masło, musztardę, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3.Masa jajeczno-śmietanowa
Szalona Kuchnia EwelinyKnedle z figami , tak dla odmiany od tych ze śliwkami . Pamiętajmy, że jeżeli do knedla będziemy wkładać całą figę (a tak jest lepiej), będzie on całkiem spory. 700 g ziemniaków, 200 g sera białego, 1 duże jajko, 220 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 10 – 12 fig, sól. Ziemniaki umyć nie obierać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować(...)Obrać ze skórki, przetrzeć przez sito, zostawić do ostygnięcia. Ser zetrzeć na tarce, dodać do niego ziemniaki, obie mąki, jajka i sól. Szybko zagnieść. Ręce oprószyć mąką. Z ciasta uformować walec, odcinąć odpowiedniej wielkości kawałki. Każdy kawałek rozklepać, na środku ułożyć figę, zlepić ciasto formując kulę. Knedle wkładać pojedyńczo do wrzącej osolonej wody, gotować na wolnym ogniu 10 minut
królestwo garów