mięsa wieprzowego, ja użyłem łopatki 2 nieduże marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora, około 10 cm 3 spore ząbki czosnku 1,3 l wody 3 ziemniaki 3 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 słoika buraka tartego „Manufaktura Wielkopolska ” 1 puszka fasoli jasnej, bez zalewy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju roślinnego 5 ziaren ziela angielskiego(...)minut. Następnie dodaj warzywa pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę, seler, por oraz posiekany czosnek. Smaż dodatkowe 5-7 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj ziemniaki, lubię gdy kostka jest większa, bardziej “rustykalna” Wlej wodę, dodaj sól i pieprz. Pamiętaj aby doprawiać potrawę praktycznie na każdym kroku, łatwiej będzie wykończyć jej smak
kuron.com.plgroszku (świeżego lub mrożonego) 200 g fasolki szparagowej (świeże lub mrożonej) 1,5 l - 2 l wywaru warzywnego* 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1-2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy majeranek natka pietruszki s ó l, pieprz * W zależności od tego, jak bardzo g ę stą zupę chcemy otrzymać. **** INGREDIENTI(...)patate 2 spicchi d'aglio 3 cucchiai di olio d'oliva prezzemolo maggiorana sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przed przygotowaniem zupy, ziarna orkiszu i jęczmienia płuczemy zimną wodą. Obraną cebulę, ziemniaki i seler naciowy kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju szklimy cebul ę , drobno pokrojone 2 ząbki
La grande e la piccola cuocaciepło z ziemniaczkami to przysmak nie jednej osoby. Danie smaczne zwłaszcza że młode warzywa smakują rewelacyjnie. Polecam. SKŁADNIKI : 2 główki młodej kapusty 1 kg młodych, małych ziemniaków 200 g boczku wędzonego odrobina oleju 1-2 cebule 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku jarzynka do smaku 1 i 1/2 szklanki wody 2-3 łyżki octu jabłkowego(...)należy poszatkować, cebulę i boczek pokroić w Kostkę. W garnku podpiekamy na oliwie cebulę z boczkiem, następnie przekładamy całą kapustę, dodajemy przyprawy, wodę i dusimy około 15 minut. Ziemniaki myjemy i gotujemy na pół miękko, odcedzamy. Do podduszonej kapusty dodajemy pokrojone ziemniaki lub jak są małe to całe. Następnie masło, posiekany koperek i ocet, lekko mieszamy i jeszcze chwilę
Kulinarne Fantazje Marioliwodą. A następnie miksujemy ją z jabłkiem i siemieniem na mus. Zupa mus z dyni (od 6 miesiąca życia) drobno pokrojony miąższ dyni (około 0,5 szkl) 1 pokrojony ziemniak pół szklanki wody mały kawałek marchewki Przygotowanie: Dynię, marchew i ziemniaka gotujemy w wodzie do miękkości. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek (dobrej jakości!) i miksujemy składniki. Kasza manna z jabłkiem(...)miękkości. Całość można podać z niewielką ilością ryżu lub kaszy. Zupka pomidorowa z groszkiem (od 10 miesiąca życia) 0,5 małej cebuli 2-3 marchewki kawałek pora 2 ziemniaki 2 pomidory – sparz je najpierw i obierz ze skórki 1 szklanka domowego bulionu warzywnego 0,5 szklanki mrożonego zielonego groszku natka pietruszki Przygotowanie: Obrane warzywa gotujemy do miękkości w bulionie
Słodkie okruszkimałą ilością oleju, ale można go też upiec w piekarniku. Do łososia idealnie pasują też kolorowe warzywa: brokuł, kalafior i marchewka. Jako dodatek do łososia i warzyw można ugotować ziemniaki, zrobić puree i podać ze świeżym koperkiem. Cały sekret tego przepisu tkwi w tym, aby łososia i warzywa dusić na wolnym ogniu, w zalewie z białego wina i śmietanki. Najlepiej(...)warzywa były przykryte ( w razie czego można dolać trochę wody). Dusimy całość na wolnym ogniu przez minimum 15 minut, nie mieszając i nie obracając filetów. W między czasie gotujemy ziemniaki, dusimy na puree. Podajemy razem wykładając na talerz łososia, warzywa, oraz ziemniaki z koperkiem. Smacznego. The post Łosoś z warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięboczku wędzonego parzonego 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku przyprawa do mielonego sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka musztardy łyżka startego sera - puree ziemniaczane: 4 ziemniaki łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka masła szczypta gałki muszkatałowej - surówka 1 mały ogórek świeży ok. 8 dużych rzodkiewek łyżka śmietany 18% 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz łyżka posiekanego koperku Przygotowanie(...)przyprawy, jajko, bułkę tartą i musztardę - całość mieszamy i formujemy kotlety. Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotlety z obu stron - układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch kładziemy plastry boczku. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 ° C - wkładamy naczynie z kotletami (przykryte folią aluminiową) i zapiekamy ok. 10-15 min. W tym czasie obieramy ogórka i razem
Alutka-Gotujezupę z zielonymi szparagami i aromatycznym koperkiem. Powiem tylko, że było pysznie, zdrowo i kolorowo . Składniki: pęczek zielonych szparagów 2 L bulionu 5-6 ziemniaków 2 marchewki 1 cebula 5 łyżek kaszy manny koperek sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, ziemniaki, cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę razem z marchewką(...)Całość zalać bulionem, zagotować. Dodać ziemniaki, gotujemy 10 minut. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć główki. Do zupy dodać łodygi szparagów, gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy kaszę manną, główki szparagów i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość gotujemy przez 3-4 minuty. Koperek drobno posiekać, dodać do zupy. Smacznego
magiczna kuchnia Kasizakupach zobaczyłam dwa pstrągi i pomyślałam, że w sumie to mogłabym sprawdzić co mi z tego wyjdzie. No i powiem Wam, że wyszło całkiem smacznie. Do tego podałam ziemniaki z piekarnika, a także twaróg mój idealny zestaw. Pstrąg w ziołach z piekarnika Pstrąg (u mnie patroszony z Lidla) Pęczek kopru Natka pietruszki Cytryna 3 ząbki czosnku Mała cebula(...)masła. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym oraz solą. W nacięcia skóry warto włożyć też masło. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 min Przepis na ziemniaki z piekarnika znajdziecie tutaj: "Krakoski" kumpir z gzikiem w innej wersji - ziemniaki z piekarnika z serem Smacznego
Kuchnia moimi oczamiPlacki ziemniaczane to klasyczne danie kuchni polskiej – bardzo znane i lubiane. To również tanie danie, łatwe do przygotowania choć czasochłonne, jeśli ziemniaki ścieramy ręcznie. Z czym jecie placki ziemniaczane? Z cukrem? Ze śmietaną? Moja dzisiejsza propozycja dodatku to syrop klonowy – świetnie się komponuje z plackami, bardzo dobrze smakuje a przy tym jest zdrowszym i bardziej aromatycznym zamiennikiem cukru(...)PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE Składniki na placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki sól pieprz olej syrop klonowy Jak zrobić placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajka, mąkę i dobrze mieszamy masę ziemniaczaną. Rozgrzewamy patelnię z niewielka ilością oleju. Łyżką nabieramy porcje
Dorota SmakujeSzybka z zarazem prosta zupa szczawiowa którą zrobimy w 20 minut. Do zupy oprócz szczawiu potrzebujmy ziemniaki i por. Tak niewiele a jaką dobrą zupę wyczarujemy. Oprócz tego jest mało kaloryczna, syta i zdrowa. Moje dzieciństwo to były zupy szczawiowe w różnym wydaniu. 3 garście szczawiu 1 cebula 1 por biała część 3 ziemniaki 500 ml bulionu warzywnego(...)łyżka octu olej rzepakowy Szczaw myje i siekam nożem. Cebule drobno kroję i przesmażam na oleju. Do cebuli dodaję pokrojoną por z krążki i dalej przesmażam. Na końcu dodaję ziemniaki obrane i pokrojone, wlewam bulion i gotuję 15 minut. Na końcu dodaję szczaw i gotuje jeszcze trzy minuty. Do zupy dodaję sól, pieprz, natkę pokrojoną i miksuję blenderem
wesoła kuchniasię zachwyca to wiosną obowiązkowo musi być na naszym stole. ZUPA Z BOTWINY Składniki: 1 marchew ok. 1 l bulionu warzywnego 1 pęczek botwiny z burakami 2-3 małe ziemniaki śmietana do zabielenia 1 łyżka mąki+ 1/2 szkl wody (opcjonalnie) 2 łyżki octu lub soku z cytryny szczypta cukru sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Buraki i botwinę myjemy dokładnie(...)Botwinę siekamy drobno, buraki obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie plastry jeśli są naprawdę malutkie. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchew ścieram na tarce. Do bulionu wrzucamy marchew i ziemniaki, a kiedy zmiękną dodajemy botwinę i buraczki. Gotujemy chwilę po czym dodajemy ocet lub sok z cytryny, aby zakwasić zupę. Mąkę rozrabiamy
Bon appetit mon amieCzasem są takie dni, że nie ma się chęci stać przy garach i takie danie jednogarnkowe a dokładniej to było w blaszce jest idealnym rozwiązaniem. pałki z kurczaka ziemniaki marchewka przyprawa do kurczaka vegeta koperek Kurczak umyć, natrzeć przyprawą i odstawić do lodówki na przynajmniej 0,5 godziny lub nawet na całą noc.Ziemniaki obrać, pokroić.Następnie kurczaka(...)podsmażyć.Marchewkę obrać i pokroić wg gustu.Kurczaka, ziemniaki i marchewkę przełożyć do blaszki.Piec aż, mięso i ziemniaki będą miękkie
Moje domowe kucharzenieDużo pysznych warzyw – duży garnek pysznego curry. Rzodkiewka wiedzie tu prym, ale mamy też kalafior, marchewkę, cebulę, ziemniaki, pomidory. Pasta kokosowa, aromatyczna pasta curry, imbir, czosnek robią całą robotę. Danie wychodzi przepyszne! Curry z rzodkiewki jest wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy, bez jajek. PRZEPIS NA CURRY Z RZODKIEWKI Składniki na curry z rzodkiewki: 1 kalafior mały 2 pęczki rzodkiewek 2 cebule(...)łyżeczka oleju kokosowego 2 ziemniaki 2 marchewki 2 duże łyżki pasty kokosowej 1 puszka pomidorów lub 1 słoik pomidorów wekowanych 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka kurkumy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól listki świeżej kolendry Jak zrobić curry z rzodkiewki: Na oleju kokosowym smażymy
Dorota Smakujebędziemy owijać w bawełnę. Cudowne zestawienie, z niesamowicie kruchą cielęciną. Składniki: 2 marchewki 3 duże ziemniaki 1,5 litra rosołu drobiowego 4 łyżki żółtej soczewicy 350 g cielęciny 1 łyżka oleju 1 por 90 g koncentratu pomidorowego 1 puszka białej fasoli 1 łyżka szałwii 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej sól, pieprz Przygotowanie: Marchew i ziemniaki obieramy. Jedne kroimy w talarki(...)większe w pół, ziemniaki zaś w kostkę (dużą). Przekładamy do garnka, wsypując soczewicę, zalewamy zimnym rosołem, gotujemy 10 min od momentu zawrzenia. W tym samym czasie, cielęcinę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, pod koniec dodajemy pokrojony w piórka por (do zeszklenia). Dodajemy do zupy, chwilę gotujemy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z fasolą i zalewą, dodajemy do zupy razem
R'n'G KitchenDziś prezentuję propozycję sałatki jaka wpłynęła na Konkurs i właśnie ją postanowiłam nagrodzić. Zwyciężczynią jest Katarzyna J. z Płocka. Składniki : *1 gotowany ziemniak *mały słoiczek pieczarek w occie *4-5 ogórków konserwowych *mała puszka kukurydzy *jajka *majonez, sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki i jajka ugotować, kukurydzę osączyć, Ogórki i ziemniaki pokroić w kostkę, Składniki połączyć, doprawić do smaku solą
Proste Potrawy