klopsikami 4 porcje: Zupa: 750 g kalafiora, jedna średnia sztuka 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 600 ml wody 1 łyżka przyprawy do rosołu, bez soli 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 240 g ciecierzycy, z puszki, wraz z zalewą 100 g mleka kokosowego Klopsiki: 400 g mięsa mielonego(...)kurczaka 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki garam masala Kalafiora podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażyć. Dolać wodę i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać kalafiora oraz przyprawy, zmniejszyć ogień. Gotować około 10 minut. Dodać ciecierzycę
Kucharzycapozostałych ziemniaków można wyczarować pyszne placki które rewelacyjnie smakują. Uwielbiam podać je z kwaśną śmietaną i odrobina szczypiorku, polecam. Plack przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. Link do producenta Thermomastera II - KALORIK Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 300 g ugotowanych ziemniaków ( ostudzonych i przeciśniętych przez praskę(...)PRZYGOTOWANIE : Masło, mleko i drożdże przekładamy do dzbana robota i ogrzewamy 3 minuty/40 % C. Do masy dodajemy ziemniaki i chwilkę miksujemy. Następnie doprawiamy do smaku i wsypujemy mąkę, miksujemy około 2 minut/o 4-6. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy na 15 minut aby wyrosło, następnie podsypując mąkę zagniatamy do momentu aż nie będzie się kleiło
Kulinarne Fantazje Marioliporcje: 650-750 g kalafiora, jedna średnia sztuka 3 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 600 ml wody 1 łyżka przyprawy do rosołu, bez soli 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 100 g parmezanu 50 g mleka kokosowego Kalafiora podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać(...)oliwę, dodać ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażyć. Dolać wodę i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać kalafiora oraz przyprawy, zmniejszyć ogień. Gotować około 10 minut. Gdy kalafior zmięknie, zmiksować zupę na krem. Dolać mleko kokosowe i dodać parmezan. Wymieszać. Porcja ma ok. 370 kcal
KucharzycaSKŁADNIKI: 1 mała marchewka 1 mała pietruszka mały kawałek selera 2 ziemniaki 15 dag kapusty włoskiej 6 dag chorizo łyżka oleju liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól sproszkowana słodka papryka suszony tymianek WYKONANIE: Warzywa obrać, opłukać. Marchew, pietruszkę i selera pokroić w cienkie plasterki, ziemniaki i kapustę w kostkę. Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać łyżkę(...)oleju, wrzucić marchew, pietruszkę, selera i kiełbasę. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Dodać ziemniaki i kapustę, liść laurowy i ziele angielskie, zalać gorącą wodą. Posolić i gotować na małym ogniu do miękkości. Pod koniec doprawić do smaku sproszkowaną papryką i suszonym tymiankiem. Zupę można zagęścić, ale według mnie nie ma takiej potrzeby
Kuchenne zapiski Edytysoczewicą. Kalafior nie jest na liście moich ulubionych warzyw, a jednak tutaj pasuje idealnie. Składniki: 2 cebule 2 marchewki 0,5 kalafiora lub cały mały 0,5 kg ziemniaków 200 g czerwonej soczewicy 100 g ryżu 200 ml mleka kokosowego 2 łyżki kurkumy 3 łyżki oliwy z oliwek 2 litry wody Sól i pieprz Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy(...)wcześniej wlewamy oliwę. Kiedy cebula nam się już zezłoci dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach i podsmażamy chwilę w garnku. Dolewamy wodę i dodajemy kalafior pokrojony w drobne różyczki, ziemniaki pokrojone w kostkę, dosypujemy soczewicę i ryż oraz przyprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Całość gotujemy 30 minut aż do miękkości kalafiora i ziemniaków. Zaprawiamy mlekiem kokosowym – do mleka dolewamy trochę
Emskie Smakirolmopsami , ze szprotkami , ze śledziem ale te wegetariańskie są również smaczne – polecam z jajkiem w koszulce i bobem, z jajkiem i mniszkiem lekarskim , z bobem , z młodych ziemniaków . Sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi to bardzo prosta do przygotowania sałatka. Połączenie słodko – kwaśne plus majonezowy sos czosnkowy jest naprawdę pycha! Do tej sałatki możecie użyć klasycznych ogórków konserwowych(...)też ogórków z chili albo sałatki szwedzkiej. PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZIEMNIACZANĄ Z OGÓRKAMI Składniki na sałatkę ziemniaczaną z ogórkami: 500g ziemniaków 1 pół litrowy słoik ogórków konserwowych lub sałatki szwedzkiej ( przepis ) 1 puszka fasoli pół pęczka kopru posiekanego 4 jajka ugotowane na twardo 1 papryka czerwona 5 łyżek majonezu 1 ząbek czosnku Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z ogórkami: Ziemniaki obieramy
Dorota SmakujeSkładniki: 8-10 ziemniaków 2 podwójne filety z kurczaka Kilka plasterków wędliny i sera przyprawy oliwa z oliwek bułka tarta jajko mąka opcjonalnie koperek Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej szklanka mleka sól, pieprz,czosnek Filety oczyścić i podzielić na części, doprawić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posypać sola i skropić(...)oliwą, można dodać koperek. Przygotowanie sosu: Roztopić masło, dodać mąke – wymieszać. Następnie wlać mleko i przyprawić chwile mieszając. Filety obtoczyć w mące jajku i bułce tartej. Wyłożyć na ziemniaki i naciąć mały pasek, następnie dać na to pocięty plasterek wędliny i sera. Zalać przygotowanym sosem beszamelowym Zapiekać ok godzinę w piekarniku Przepis zaczerpnięty ze strony pyszności
Moje WyrobySkładniki: buraczki czerwone ugotowane, starte do barszczu 60 dag, wywar z buraków gotowanych 1,5 litra, kości schabowe, żeberka wieprzowe 1 kg, wywar z kości 1,5 litra, ziemniaki 4 sztuki, włoszczyzna 1/ 2 pęczka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, koper suszony z nasionami, woda 1 litr, cukier 3 łyżki, kucharek 2 łyżki, ząbki czosnku 3 sztuki(...)wywaru dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę (mam zamrożoną dużą ilość młodej włoszczyzny, w rozdrabniaczu miksuję i porcje do woreczków), liście laurowe, ziele angielskie, koper suszony baldachimy, pokrojone w kostkę ziemniaki, dolać wody i gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec dodać starte buraki, pokrojony czosnek, majeranek, ocet, cukier, kucharka, pieprz mielony. Śmietanę wymieszać z wodą, mąką pszenną i wlać do zupy
W Mojej Kuchni Lubięaromat zapiekanych ziół i warzyw. Dzisiaj pomysł na zapiekankę,która może być zarówno pysznym obiadem jak i ciepłym daniem na kolację. JESIENNA ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ Składniki: 1 cukinia 5 ziemniaków 5-6 pieczarek 1 mała cebula 1 jajko 3/4 szkl śmietany 18% 1/2 szkl mleka 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię kroimy w plastry, posypujemy(...)solą i odstawiamy na kilka minut, aby puściła soki. Ziemniaki obieramy i obgotowujemy przez 10-12 minut. Studzimy i kroimy na cienkie plastry. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni. Cebule kroimy w plastry. Tak przygotowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian (ziemniaki, cukinia,cebula i pieczarki) Całość zalewamy sosem zrobionym z wymieszanej śmietany
Bon appetit mon amieSyta i rozgrzewająca zupa na żeberkach z dodatkiem wędzonego boczku i ziemniaków. 500 gramów mięsnych żeberek ok.200/250 gramów boczku wędzonego 500 gramów kapusty kiszonej 1 średnia cebula 500 gramów ziemniaków 200 gramów włoszczyzny(użyłam mrożonej ) 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe pół łyżeczki kminku 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku opcjonalnie wegeta Mięso podzielić na mniejsze części(...)Zalać zimną wodą dodać włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawy, oprócz majeranku.Gotujemy ok. 45 minut aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać kapustę kiszoną jeżeli kapusta bardzo kwaśna można przepłukać na sicie zimną wodą. Gotujemy do momentu aż kapusta zmięknie. W między czasie kroimy boczek wędzony i cebulę w kostkę Przesmażamy na patelni i dodajemy do zupy wraz z majerankiem
Andzia Pichcikurczaka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 150 g pieczarek 2 małe cebule czerwone 150 g pomidorków koktajlowych 6 młodych ziemniaczków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekany kurczak z warzywami wykonanie: Ziemniaki myjemy, kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy przez około 5 - 7 minut aż ziemniaki będą lekko miękkie. Odcedzamy. Kurczaka kroimy w grubsze paski, przekładamy(...)miski. Doprawiamy papryką słodką, płatkami chili, oregano, bazylią. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, pieczarki w ćwiartki. Ziemniaki i kurczaka układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy paprykę, pieczarki i cebulę. Skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy. Przykrywamy i zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach
Delusional Trinepiersi kurczaka (ok. 120 g), - 1/4 szklanki maślanki (ok. 62 g), - 3/4 szklanki płatków z brązowego ryżu (ok. 37 g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - garść sałaty (ok. 30 g), - 1 mały pomidor (ok. 100 g), - ogórek (ok. 50 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka soku z cytryny, - pół kubka(...)wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Kurczaka skrapiamy oliwą i pieczemy w 180 stopniach C ok. 20 min (po ok. 10 min. kawałki kurczaka przewracamy na drugą stronę). 8. Gotujemy ziemniaki do miękkości. 9. Rwiemy sałatę na kawałki a pomidora i ogórka kroimy w kostkę. 10. Przygotowujemy sos czosnkowy: wyciśnięty przez praskę czosnek łączymy z sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachDelikatne kluski śląskie w towarzystwie masła szałwiowego, orzechów i słonego parmezanu. To jest mój smak zbliżającej się jesieni. Zapach szałwii idealnie pobudza apetyt! Składniki: Kluski śląskie 1 kilogram ziemniaków Mąka ziemniaczana 1 jajko Sól, pieprz Masło szałwiowe: 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 8 listków szałwii Szczypta soli Dodatkowo: prażone orzechy/pestki dyni, parmezan Wykonanie: Kluski: Ziemniaki ugotować ze skórką, ostudzić(...)obrać i zgnieść. Dodać mąkę ziemniaczaną w ilości ¼ ziemniaków, sól i jajko Całość szybko zagnieść w jedna kule. Formować kulki w wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczyć kulki robiąc palcem dziurkę w środku. Wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować około 2 minut po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową. Masło szałwiowe: Podgrzewać masło na średnim ogniu. Powstałą pianę ściągnąć łyżką i wyrzucić
Mohiella