ziemniaki - 38421 przepisów (strona:663/2562)

Zupa z kurkami i kukurydzą 88

minor-latin;} Zupa z kurkami i kukurydzą Porcje: 4 Czas przygotowania: 50 minut 150 g boczku wędzonego pokrojonego na cienkie plasterki 1 duża cebula litrowe wiaderko kurek 3 duże ziemniaki 2 litry wywaru warzywnego ( albo rosołku). 1 świeża kukurydza 4 czubate łyżki śmietany 18% pół pęczka koperku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Boczek pokroić na kawałki(...)tłuszczem z boczku, smaży ok 5 minut mieszając. Kurki oczyścić i posiekać - dodać do cebuli, smażyć na dużym ogniu aż się zarumienią. Zupę zalać rosołkiem i doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę - dodać do zupy. Kukurydzę oskrobać z kolby - dodać do zupy. Całość gotować aż ziemniaki i kukurydza będą miękkie (15-20 minut). W misce wymieszać

Smaczny zeszyt
Gulasz z łopatką wieprzową i pieczarkami 92

pieczywem Co potrzeba: 1 kg łopatki wieprzowej, 20 dużych pieczarek, 2 większe marchewki, 1 duża pietruszka, ¼ średniego selera, 4 średnie cebule, 1 duża czerwona papryka, 5  średnich ziemniaków, ½ kostki masła, 3 łyżki oleju rzepakowego, 4 większe ząbki czosnku, 1 duży liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki, 1 czubata łyżeczka ostrej papryki, 1 czubata łyżeczka(...)minut często mieszając. Do podsmażonych warzyw przekładamy z powrotem mięso z pieczarkami i cebulą, wlewamy 1 l wody, dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę, mieszamy, przykrywamy, dusimy do miękkości na małym płomieniu. Może to być 1,5 do 2 godzin, w zależności od jakości mięsa. Na koniec próbujemy i ewentualnie

Bułka z Chlebem
Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą i grzybami 83

lodówki i szafek i działam – dorzucam warzywa, które już trzeba wykorzystać bo lekko więdną, resztki sosów, przetworów, okrawki wędlin. Dzisiaj danie jednogarnkowe z kiszona kapustą i grzybami, z ziemniakami, marchewką, fasolą – bardzo smaczne – polecam szczególnie dla fanów bigosu. Porcje tego dania świetnie się mrożą. PRZEPIS NA DANIE JEDNOGARNKOWE Z KISZONĄ KAPUSTA I GRZYBAMI Składniki na danie jednogarnkowe(...)kiszona kapustą: 1 cebula 2 marchewki 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy 300g grzybów leśnych lub pieczarek 500g kapusty kiszonej 4 ziemniaki 1 puszka fasoli czerwonej 2 łodygi selera naciowego sól pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1łyżeczka czosnku granulowanego 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 2 suszone owoce jałowca Jak zrobić danie jednogarnkowe z kiszona kapustą: W duzym garnku

Dorota Smakuje
Jak ułożyć zbilansowaną dietę – najprostsze menu na tydzień 75

składniki w tym menu to: – ryba (grupa 3.) – polędwiczki z indyka (grupa 3.) Dodatki możesz dowolnie dobierac. U nas są nimi: – warzywa (marchewka, pietruszka, seler, batat, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, sałata i kapusta kiszona (grupa 1.) – kasza bulgur (grupa 4.) – orzechy (grupa 3.) – foccacia (grupa 4.) Taka krótka lista produktów wystarczy, żeby jeść zdrowo przez(...)koniec porwać przy pomocy widelców na małe kawałki. Mięso piekliśmy równocześnie: indyki na blaszce, rybę na ruszcie. Do pieca trafiły tez dodatki. Na jednej tacy znalazły się frytki z ziemniaków, na drugiej pokrojona marchew, pietruszka, seler i batat. Razem z nimi wstawiliśmy też do piekarnika buraczki. Czas pieczenia warzyw – pół godziny w temperaturze 200 stopni. Planowanie posiłków – jak komponować

Niedzielny kucharz
Zupa buraczkowa na maślakach 101

maślaków . Możemy ugotować pyszną  zupę buraczkową . Proporcji nie podam, ponieważ wszystko zależy od tego, ile mamy maślaków i ile otrzymamy wywaru. Wywar z gotowania maślaków, buraki, kilka ziemniaków, bulion warzywny, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz, Do wywaru dodać przyprawy i gotować, aż będzie lekko zagęszczony. Buraki umyć, odciąć końcówki, skropić olejem, zawinąć w folię i wstawić do piekarnika(...)nagrzanego do 180 stopni na godzinę (czasem trochę dłużej - zależy od wielkości i odmiany buraków). Lub po prostu ugotować. Odstawić do ostygnięcia. Obrać, pokroić w słupki. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Ziemniaki i buraki dodać do zupy. Wlać sok z 1/2 cytryny. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem

królestwo garów
Stara kucharka dała nam przepis na pyszne pierogi ruskie. Lepszych nie jedliśmy 1325

słoninki. Tak, tak, zapominamy o liczeniu kalorii, przekonacie się jednak, że dla tych pierogów warto zgrzeszyć! Przepis na pierogi ruskie (około 3-4 porcji) FARSZ Składniki: około pół kilograma ziemniaków, 200 gramów twarogu półtłustego, 3 cebule, około 100 gramów słoniny, sól, dużo świeżo zmielonego pieprzu. Zrób tak: ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, odstaw(...)przestygnięcia. Słoninę pokrój w drobną kostkę, wytop na patelni, następnie dorzuć posiekaną cebulę i przesmaż aż się zrumieni. Ziemniaki dokładnie utłucz lub przeciśnij przez praskę. Dodaj rozkruszony twaróg oraz przesmażoną cebulę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszaj. CIASTO Składniki: 2,5 szklanki (250 ml) mąki pszennej, niepełna szklanka wody (3/4), ćwierć kostki masła, żółtko, pół łyżeczki soli. Zrób

Kulinarna Polska
Zupa z maślakami 120

grzybowy wciąż trwa a ta fotka to najlepszy dowód. Maślaki z pewnością wszyscy znają. Dziś wykorzystamy je do zupy.       Składniki: -maślaki -2 l bulionu warzywnego -4 ziemniaki -marchew -5 dkg kaszy ( u nas orkiszowa ) -odrobina wędzonki -cebula lub drobny szczypiorek -natka pietruszki -słodka śmietanka -sól, pieprz Maślaki kroimy na kawałki, ziemniaki i marchew i wędzonkę w kostkę(...)wrzącego bulionu warzywnego wrzucamy ziemniaki, marchew, wędzonkę, maślaki i kaszę. Na niewielkim ogniu gotujemy ok. 25 minut. Przyprawiamy do smaku. Dolewamy śmietankę, zagotowujemy i na koniec dodajemy natkę pietruszki i szczypiorek lub drobno pokrojoną i podsmażoną cebulkę. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa forszmak na wieprzowinie 93

Forszmak,to zupa,którą miałam ochotę zrobić od jakiegoś czasu, podobna w składnikach do zupy węgierskiej, jednak dzieki kwaśności kiszonych ogórków- zupełnie inna. Dodałam do niej ziemniaki,marchew,por i seler-na bogato. SKŁADNIKI: 6 szt. żeberek wieprzowych 2 kotlety schabowe bez kości 4 ogórki kiszone 30 dag. pieczarek 1 czerwona papryka puszka krojonych pomidorów 1 marchewka 1 mała pietruszka(...)kawałek selera biały kawałek pora 1 cebula 3 ziemniaki 1 łyżka majeranku 6 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 kawałki grzybków suszonych 1 puszka krojonych pomidorów sól,pieprz,papryka ostra i łagodna (do smaku) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła klarowanego WYKONANIE: żeberka i schab pokrojony w paski ugotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu

Kuchnia Beaty
Zupa krem z ziemniaków z serkiem topionym. 143

czuć, że to ziemniaczana zupa. Od dzisiaj moja ulubiona. Macie ochotę ? Ugotujcie :) A ja udanego pichcenia Wam życzę :) Potrzebujemy: 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 2 marchewki 4 duże ziemniaki 2 płaskie łyżki masła 10 dag ulubionego serka topionego bulion warzywny według uznania pieprz czarny mielony do smaku szczypta mielonego kminku 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki(...)Wykonanie pysznej zupy: 1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. 2. W garnku rozgrzewamy masło. Najpierw wrzucamy czosnek i cebulę i chwilę przesmażamy. Następnie wrzucamy marchewkę i ziemniaki i również chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Następnie wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości. 3. Gdy warzywa będą miękkie

Izabelawkuchni
Szynka z brokułami , danie do słoika na wyjazdy 125

proste składniki na około 4-5 słoików 1 l : 1,5 kg szynki wieprzowej, świeżej 2 brokuły średniej wielkości ( zwarte , twarde ) 4 łyżeczki czosnku granulowanego 4 cebule 6 ziemniaków średniej wielkości 2 płaskie łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej smalec do smażenia ( olej brzydko się oddziela i szybciej niż smalec jełczeje , bezpieczniej i zdrowiej użyć smalcu ) 1 łyżka cukru sól , pieprz(...)Przekładamy do szynki . Wszystko zalewamy bulionem , doprawiamy gałką muszkatołową, czosnkiem , solą , cukrem do smaku . Dusimy , gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu , aż mięso zacznie robić się miękkie . Ziemniaki obieramy , kroimy w ćwiartki lub inne ale duże kawałki . Brokuły dzielimy na różyczki . Oba warzywa umieszczamy w garnku z prawie gotową wieprzowiną . Zakrywamy pokrywką i dusimy do czasu aż ziemniaki

Ogrodnik w podróży
Zupa grzybowa z maślaków 142

Składniki:   500 g oczyszczonych i obranych maślaków 1 szyja z indyka 6 ziemniaków 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula  3 ząbki czosnku kawałek pora 200 ml śmietanki 30%  2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka suszonego lubczyku 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy(...)zaczną się szklić dodajemy pokrojone w plasterki (lub półplasterki) maślaki. Smażymy całość do momentu aż woda z grzybów odparuje.  Z gotującego się wywaru odławiamy włoszczyznę i mięso. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w średnią kostkę i wrzucamy do wywaru razem z usmażonymi grzybami. Gdy ziemniaki będą miękkie zaprawiamy zupę  śmietanką - w osobnej miseczce dodajemy do niej łyżkę wazową gorącej

Qchnia po prostu
Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym 118

Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym Składniki: 750 g dyni (po obraniu) 250 g ziemniaków ( 3 średnie) 300 g pomidorów (2 sztuki) lub ½ puszki pomidorów krojonych 3 szklanki bulionu (750 ml) cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku łyżeczka kurkumy 2 łyżki oliwy kwaśna śmietana Wykonanie: Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona(...)miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę. W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę oliwę. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić razem z cebulą. Następnie dodajemy dynię i ziemniaki, doprawić solą i smażyć co chwila mieszając przez ok 5 minut. Pod koniec dodać curry kurkumę. Gdy już podsmażymy, dodać gorący bulion i zagotować

Pomysłowa kuchnia
Zupa krem z brokułów 92

zupę z młodej kapusty, podałam go z chrupiącymi pestkami słonecznika i chipsami boczku oraz kleksem śmietany. Zupa na medal:)  Zupa krem z brokułów Składniki: 1 główka brokułów 1 ziemniak (średniej wielkości) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego natka pietruszki oliwa sól pieprz do podania: 100g plastrów boczku garść pestek słonecznika 100ml śmietany (gęstego jogurtu(...)jogurtu z serkiem) olej dyniowy Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę. Brokuły umyć, podzielić na różyczki, łodyżki pokroić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie, dodać ziemniaka i posiekany czosnek, zalać gorącym bulionem i gotować pod przykryciem ok 5 minut, następnie wrzucić brokuły, i gotować jeszcze 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać posiekana pietruszkę. Zmiksować blenderem

Obiad gotowy
Zapiekanka pasterska z batatami 110

Zapiekanka pasterska (wiejska) to typowo mięsne danie. Można ją przygotować z ziemniakami , ale fantastyczna jest z dodatkiem słodkawych batatów (za to przyprawionych na lekko ostro). Wbrew pozorom w daniu przemycamy bardzo dużo warzyw – pomidory, marchewkę, pieczarki, cebulę i oczywiście bataty – otrzymujemy tym samym doskonałe danie jednogarnkowe, gdy przychodzą goście. Można podawać samo lub z lekką sałatą. Zapiekanka pasterska(...)jest więc zdrowiej. Sam przepis jest bazowy – można dodać jeszcze więcej warzyw np. startą pietruszkę do sosu czy np. zielony groszek, zamienić połowę batatów na ziemniaki, czy połowę mięsa na wieprzowe lub jagnięce – będzie równie pysznie. Składniki dla 4 głodnych lub 6 mniej głodnych osób. Zapiekanka – puree z batata: ok. 1,2 – 1,4 kg batatów

Poezja smaku