ziemniaki - 38421 przepisów (strona:663/2562)

Poniedziałek: Zielone curry z krewetkami w 15 minut 100

Przepis pochodzi z bloga FitmenCook . Składniki: Opakowanie krewetek surowych (10-12 krewetek, mogą być oczywiście mrożone) Puszka mleka kokosowego 1/2 opakowania makaronu ryżowego Mała cukinia lub mały słodki ziemniak lub jedno i drugie 2 łyżki zielonego curry Garść szpinaku Siekana kolendra 1 łyżka oleju Sok z limonki (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Wyłóż na niego krewetki(...)smaż przez 4-5 minut z obydwu stron aż krewetki zrobią się różowe. Jeśli nie masz surowych krewetek tylko obgotowane, smaż je 2 minuty. Krok 2 W międzyczasie obierz ziemniaka i pokrój w dość drobną kostkę (około 1 cm). Umyj i posiekaj w kostkę podobnej wielkości cukinię. Krok 3 Zdejmij z rondla krewetki, wlej do niego pół szklanki wody, wsyp

Niedzielny kucharz
Pyszna zapiekanka z kiełbasą, ziemniakami i zieloną fasolką szparagową 94

pyszna i sycąca zapiekanka. Uwielbiam wszystkie zapiekanki ale te, na bazie puree ziemniaczanego najbardziej, bo są lekkie, puszyste i rozpływające się w ustach. Składniki dzisiejszego dania: 1 kg ziemniaków 8 łyżek gorącego mleka 4 łyżki masła 1 drobno posiekana cebula gałka muszkatołowa sól pieprz 500 g fasolki szparagowej zielonej 1 pętko kiełbasy Morlińskiej z piersi kurczaka 2 łyżki startego, żółtego(...)bułki Fasolkę gotujemy wrzucając na wrzątek z odrobiną soli i cukru przez ok 5 minut. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i każdy plaster podsmażamy na suchej patelni. Ziemniaki gotujemy i odcedzamy. Gorące ugniatamy tłuczkiem, powoli wlewając gorące mleko. Cebulkę wrzucamy na patelnię z dodatkiem jednej łyżki masła i smażymy na rumiano. Do ziemniaków dodajemy cebulę, 2 łyżki masła

Kasia i jej kobiecy świat
ZUPA GULASZOWA ORAZ RECENZJA GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT 107

garnek. na pewno będziecie zachwyceni :) A teraz pora na przepis na zupę gulaszową: * około pół kg mięsa wieprzowego- ja użyłam łopatki * 1 czerwona papryka * 1 cebula * 2-3 większe ziemniaki * 2 większe ogórki konserwowe * około 1,5 litra bulionu * około 3 łyżek przecieru pomidorowego * odrobina oleju * sól i pieprz do smaku * papryka ostra i słodka do smaku (ja dałam płaskie(...)Kolejno dodać pokrojone w większą kostkę mięso, podsmażyć razem z cebulą, dodając do smaku sól, pieprz i obie papryki. Całość podlać bulionem, dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę i ziemniaki. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu aż zmiękną ziemniaki i mięso. Na końcu dodać pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, przecier pomidorowy, tymianek, majeranek i ewentualnie sól i pieprz. Wszystko

Zrób to smacznie
Tani obiad – karkówka w sosie cebulowym 296

cebulowym jak sama nazwa wskazuje to mięso w pysznym intensywnym sosie cebulowym z dodatkiem liścia laurowego. Jest najłatwiejszy obiad z mięsa z niewielką ilością przypraw i tradycyjnie podany z ziemniakami, buraczkami i ogórkami z octu. Sos cebulowy jest niemalże słodki od cebuli. Przystawki do obiadu marynowane w occie świetnie balansują słodycz sosu. Bardzo lubię karkówkę ale pod warunkiem, że jest(...)duże cebule 2 liście laurowe sól do smaku 2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego 300 ml warzywnego bulionu 3 łyżki natki pietruszki 50 ml słodkiej śmietany, 30% tłuszczu Dodatki ziemniaki ugotowane w całości buraczki w occie ogórki w occie Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na dwóch łyżkach masła na żeliwnej patelni. Pokrój karkówkę na kawałki o grubości 2 cm. Oprószyć

codojedzenia
"Swojska patelnia" 185

Swojska patelnia" Potrzebne będą : 5 średnich ziemniaków 2 kiełbasy zwyczajne 1 cebula szczypior oregano, suszony czosnek, pieprz kilka pieczarek (opcjonalnie) ser do posypania  Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości, odlewamy, studzimy. Pieczarki kroimy w plasterki, przesmazamy na maśle, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, jak cebula się zeszkli dokładamy kiełbasę pokrojoną w cwierćtalarki, przesmazamy, później ściągamy(...)patelni i wrzucamy ziemniaki pokrojone w dość grube plastry, obsmazamy na złoto, dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę i przyprawy, mieszamy, posypujemy serem i szczypiorkiem... Można zajadać, najlepiej ze szklanką zimnej maślanki. Smacznego

Pelusiowa Kuchnia
Sekwańskie Udeczka 101

Sekwańskie Udeczka Delikatne mięso z kurczaka z dodatkiem ziemniaków, polane sosem musztardowy. Składniki: ·        5 udek z kurczaka ·        6 łyżeczek płynnego miodu ·        180 g musztardy francuskiej ·        3 łyżki musztardy sarepskiej ·        Szczypta(...)Pieprz ·        Papryka ostra ·        Sól ·        4 duże ziemniaki ·        Papryka czerwona ·        2 duże marchewki Sposób przygotowania: 1.   Udka kroimy na połówki i solimy. 2.   Robimy marynatę z musztardy, miodu, czosnku

Kulinarna Chwila
Grzybowa pieczeń z warzywami i czerwoną soczewicą 95

soczewicy Składniki: 700 g świeżych grzybów (można użyć surowych mrożonych) 3 łyżki oleju  1 średnia cebula 1/4 niedużego selera 3-4 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 3 nieduże ziemniaki 1 płaska łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielona gałka muszkatołowa - na czubku łyżeczki (opcjonalnie) 2/3 szklanki łuskanego słonecznika 150 g czerwonej soczewicy sól do smaku  Soczewicę(...)ugotować i wystudzić - jak to zrobić znajdziesz wskazówki poniżej przepisu. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki wyszorować i bez obierania ugotować do miękkości. Ugotowane wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Można także użyć warzyw, jakie zostaną nam z rosołu. Wtedy wystarczy je tylko zetrzeć. Grzyby oczyścić, ewentualnie opłukać i dobrze osuszyć. Posiekać je jak najdrobniej. Cebulę obrać, pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZUPA JARZYNOWA Z KASZĄ 67

soczewicę zieloną/czerwoną oraz koncentrat pomidorowy/passatę. Będzie pysznie! Polecam także inną rozgrzewającą zupę jarzynową z pomidorami . SKŁADNIKI: 3 podudzia z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1 duży ziemniak (opcja) 1/4 selera kawałek pora, jasna część 1 cebula 3 łyżki kaszy jęczmiennej średniej lub drobnej płaska łyżka vegety natur, sól, pieprz, lubczyk 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy(...)Zagotowuję zupę, zdejmuję szumowiny. Zmniejszam gaz, wrzucam przesmażoną na oleju cebulę, gotuję do miękkości warzyw i mięsa na średnim ogniu. Po ok. 15 minutach wsypuję kaszę i drobno posiekanego ziemniaka, gotuję jeszcze kilkanaście minut do miękkości kaszy i ziemniaka. W razie potrzeby doprawiam do smaku, wsypuję lubczyk i mieszam. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Mięsne babeczki nadziewane warzywami 86

kilka różyczek brokuła kilka różyczek kalafiora kawałek dyni 2 łyżki mąki pszennej mleko 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku czapeczka : 5-6 ziemniaków 2-3 łyżki masła 1/2 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry sól do smaku dodatkowo : rożek lub szpryca(...)mieszając wlewamy mleko do czasu , aż konsystencja będzie nam odpowiadać . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepiej zrobić odrobinę bardziej gęstą od lubianej , bo podczas pieczenia wydzieli się nieco soku z mięsa . Ziemniaki obieramy , gotujemy w lekko osolonej wodzie . Odcedzamy , miażdżymy łuczkiem do ziemniaków z dodatkiem 2 łyżek masła , gałką, mlekiem i solą do smaku . Tak długo , aż powstanie gładkie pure . Mielone wyciągamy

Ogrodnik w podróży
Zupa ogórkowa (ze smażonymi ogórkami) 98

wcześniej podsmażyłam na maśle, po tym są kruche i nie są gumowate jak bez tej czynności. Polecam wypróbować! Składniki: * 6-8 średniej wielkości ogórków kiszonych * 3 średniej  wielkości ziemniaki * 1 duża marchew * 1 pietruszka * ok. 5 cm pora  * 2 liście laurowe * 4-5 ziarenek ziela angielskiego * 1/3 szklanki śmietanki 30 % * sól, pieprz, ulubione przyprawy do zup * natka pietruszki(...)koperek * masło Ziemniaki pokroiłam w kosteczkę, marchew i pietruszkę w pół talarki. Pora i cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam na 1 łyżce masła. Ziemniaki, marchew i pietruszkę zalałam wodą ok.2 l. i zagotowałam. Dodałam podsmażoną cebulę i pora, dorzuciłam liść i ziele. Dodałam 1/3 łyżeczki soli. Przykryłam pokrywką i gotowałam ok. 10 minut. W tym czasie ogórki starłam na tarce

Pieprzyć z Fantazją
Barszcz a’la ukraiński 88

marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 1 cebula 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 kg białej  kapusty 1 puszka czarnej fasoli 500 g ziemniaków 120 g koncentratu barszczu czerwonego Vitapol 1 łyżka koncentratu pomidorowego Vitapol śmietana koperek sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy płaską łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy, zmniejszmy płomień. Całość gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Kapustę grubo szatkujemy, fasolę odcedzamy z zalewy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z bulionu wyjmujemy warzywa, wrzucamy ziemniaki, gotujemy przez kwadrans. Kapustę wrzucamy do zupy, gotujemy 10 min., po czym wlewamy koncentrat buraczany i pomidorowy, dodajemy pokrojone

R'n'G Kitchen
Zupa Pochlapka – kuchnia podkarpacka 128

składników, niż niedostatku, dlatego jesteśmy bardziej skłonni docenić te proste potrawy przygotowywane na naturalnych, lokalnych produktach. Pochlapka to typowa zupa na wywarze warzywnym, gotowana z warzyw korzeniowych, kapusty i ziemniaków. Zupa doprawiona jest przecierem pomidorowym i zagęszczona zasmażką. Jest to danie pochodzące z okolic Strzyżowa, z miejscowości Niewodna w gminie Wiśniowa. Przepisem podzieliły się gospodynie z KGW Niewodna w publikacji(...)Czarnorzecko-Strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska LGD”. Zupa Pochlapka - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g ziemniaków pół główki kapusty włoszczyzna (2 pietruszki, 3 marchewki, kawałek selera, 1 por) 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła pęczek koperku sól Kapustę drobno szatkujemy, cebule kroimy w kosteczkę

Trzeci talerz
Zupa kartoflanka z groszkiem 94

obiad nastawiam zupę – podsmażam na oleju lub maśle cebulkę, wlewam wodę, dodaję sól, liść laurowy i ziele angielskie. Potem idzie marchewka i co tam jeszcze mam z włoszczyzny, kilka ziemniaków, czasami łyżka kaszy np pęczaku i to już jest baza na pyszną zupę kartoflankę. Może się gotować jak jest, można nadać jej charakteru przez dodatki. Ja wymyśliłam sobie zupę kartoflankę(...)groszkiem – dodałam puszkę groszku i tadaaam – fajna zupa gotowa! Polecam! PRZEPIS NA ZUPĘ KARTOFLANKĘ Z GROSZKIEM Składniki na zupę kartoflankę z groszkiem: 700g ziemniaków 1 marchewka 1 puszka groszku 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki oleju Jak zrobić zupę kartoflankę z groszkiem: W garnku rozgrzewamy olej

Dorota Smakuje
KRUPNIK JAGLANY 98

Krupnik jaglany SKŁADNIKI: 2 l wody 3 podudzia z kurczaka 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego 3 łyżki kaszy jaglanej 4 średnie ziemniaki 1/4 selera łyżka masła + łyżka oleju rzepakowego czubata łyżka vegety natur, lubczyk suszony, sól, pieprz pęczek natki PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieram, mięso myję. W garnku układam mięso, posiekaną w talarki pietruszkę(...)drobno siekam. Obraną marchew trę na tarce o dużych oczkach. Na łyżce masła i łyżce oleju przesmażam drobno posiekaną cebulę i startą na dużych oczkach marchewkę. Dodaję do zupy. Ziemniaki kroję w kostkę. Kaszę jaglaną płuczę pod zimną wodą, wsypuję do zupy razem z ziemniakami, gotuję wszystko razem do miękkości. W razie potrzeby przyprawiam do smaku. Podaję z koperkiem. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Domowy krupnik – jak u babci! 138

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy krupnik to tradycyjna polska zupa w której jest kasza jęczmienna, kawałki ziemniaków, marchewki ugotowania na bazie mięsa z kurczaka bądź indyka oraz świeżych warzyw. Dla jednych przepyszna, pożywna dla innych koszmar dzieciństwa pod postacią zdrowej kaszy. Ja i mój mąż uwielbiamy domowy krupnik. Jest to bardzo pożywna, sycąca zupa, pełna pysznych dodatków. Kasza jęczmienna, staropolsko zwana(...)była ona lżejsza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy krupnik – Składniki 100 gram kaszy jęczmiennej perłowej 3 litry wody 1 golonko z indyka bądź ćwiartka z kurczaka 4 skrzydełka 5 ziemniaków 4 marchewki 1 cebula 1 pietruszka kawałek pora pół selera łyżeczka soli 4 ziela angielskie (rozgniecione) 2 liście laurowe garść koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy krupnik – Wykonanie Kaszę wypłukać

To Musisz Wiedzieć