Kotlety ziemniaczane to doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia. Wystarczy pomieszać je z jajkiem, mąką, przyprawami oraz dowolnymi dodatkami – ja użyłam natki pietruszki ale równie dobrze można wykorzystać czosnek czy suszone pomidory. Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz panierka: jajko, bułka tarta Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przepuszczamy
Życie ze smakiemsłodką paprykę, kminek – garść natki pietruszki – opcjonalnie: orzechy cashew do posypania wierzchu Proces gotowania zaczynamy od przygotowania warzyw. Pozwólcie sobie na bycie leniwym i nie obierajcie słodkich ziemniaków i marchewek tylko porządnie je wyszorujcie. Ziemniaka pokrójcie w dość sporą kostkę (wcześniej na kilka mniejszych części, żeby w kostkę było łatwiej ciąć) a marchewkę w 1-2 centymetrowej grubości(...)łyżeczką oleju. Po chwili dodajcie pokrojone w grubą kostkę pomidory i całość gotujemy przez 10-15 minut. Dodajemy mleczko kokosowe i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie (ok 20 minut). W tym czasie gotujemy soczewicę (polecam Wam przed ugotowaniem na ok 10 minut namoczyć ją w wodzie) aż będzie miękka, co trwa ok 10 minut. Do gotowego
Szybko Tanio Smaczniepietruszka · kawałek selera · 2 średnie cebula · 4-5 ziemniaki średniej wielkości · 100 ml kwaśnej śmietany · 1 łyżka majeranku · pół łyżeczki lubczyku suszonego(...)chwili dodać podpieczoną na suszej patelni cebulę. W razie potrzeby zdejmować powstałą zawiesinę z kości/żeberek. Po ok. 20 minut gotowania, dodać surową kiełbaskę (niepokrojoną), pokrojone w małą kostkę ziemniaki i gotować wszystko na małym ogniu od 30-50 minut aż powstanie esencjonalny wywar a warzywa będą miękkie. ZASMAŻKA (OPCJONALNIE) Jeśli chcemy aby zupa była nieco gęstsza i bardziej wyrazista
Calzonella.comZiemniaczane placki z gulaszem Ulubione moje danie, nie ma nic lepszego od placków ziemniaczanych z pysznym sosem mięsnym. Składniki: · 1/2 kg ziemniaków · 1 szynka wieprzowa · 2 papryki ( czerwona, żółta) · 5 ogórków konserwowych(...)kostkę ogórka. 4. Następnie dodajemy kukurydzę i rozrobioną w połowie szklanki wodzie zupę węgierką. 5. Na koniec łączymy z koncentratem pomidorowym i doprawiamy chili. 6. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczach. 7. Do ziemniaków dodajemy jajko, sól oraz mąkę, mieszamy. 8. Masę ziemniaczaną nakładamy łyżką na naleśnikarkę lub smażymy na patelni
Kulinarna ChwilaPanierowane podudzia z kurczaka zapiekane z ziemniakami to danie nie wymagające specjalnego nakładu pracy. Przygotowuje się je szybko i jest niedrogie. Wielką zaletą tego jedzenia jest to, że przyprawę do podudzi komponujemy sami. Mieszając przyprawy w takich proporcjach uzyskujemy przepyszny smak pałek z kurczaka a o gotowej przyprawie można zwyczajnie zapomnieć, takie są pyszne! Danie … Czytaj dalej Zapiekane podudzia(...)kurczaka z ziemniakami Artykuł Zapiekane podudzia kurczaka z ziemniakami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąukraiński:) Barszcz a'la ukraiński Składniki : 0,5 kg mięsa z kością (wołowina, wieprzowina lub drób) 500g kapusty (ok 1/4 średniej główki) 4 średniej wielkości buraki 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub kilka wiśni) sól pieprz 3 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego majeranek opcjonalnie: pół szklanki ugotowanej fasoli Cebulę(...)pokroić w półtalarki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wyłożyć buraki z marchewką, smażyć, mieszając przez kilka minut. Kapustę poszatkować, dodać do garnka razem z burakami, gotować 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pozostałą połówkę buraka przekroić na kilka kawałków, razem z ziemniakami włożyć do garnka, gotować ok 10 minut. Można również dodać fasolę. Dodać koncentrat pomidorowy, pogotować kilka minut
Obiad gotowyryżem i smażonym bananem. Składniki (4 porcje) -500 g mielonej wołowiny -300 g białego ryżu -1 cebula -1 mała czerwona papryka -3 ząbki czosnku -1 pomidor -1 duży ziemniak -1 marchewka -2 banany -4 jajka -łyżka mąki pszennej -1/2 szkl. bulionu -1 liść laurowy -1/4 szkl. sosu sojowego -1 łyżeczka soku z cytryny -olej roślinny -sól, pieprz(...)minut. Dodać pokruszony listek laurowy i smażyć jeszcze minutę dla uwolnienia aromatu. Do składników na patelni dodać mięso. Smażyć aż się zetnie. Dodać pokrojone drobno pomidory, marchew i ziemniaki. Całość wymieszać i podsmażyć jeszcze 3-4 minuty. Całość zalać bulionem i dusić aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, odstawić pod przykryciem
Zielona Kuchniasię na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Pięknie prezentuje się na stole i świetnie smakuje :) duży słoik marynowanych pieczarek 2 marchewki 4 jajka puszka kukurydzy puszka groszku 3 ogórki kiszone 4 ziemniaki mały pęczek natki pietruszki słoik majonezu sól, pieprz świeżo zmielony Jajka, marchew i ziemniaki ugotować. Obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki, kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Natkę posiekać, zostawić(...)marchewką oraz posiekanymi jajkami. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować cienką warstwą majonezu. Kolejną warstwą będą ogórki i kukurydza. Oprószyć przyprawami i posmarować majonezem. Następnie wyłożyć groszek i pokrojone ziemniaki, sałatkę delikatnie uklepać, przyprawić do smaku. Wystającą folią przykryć szczelnie sałatkę i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem sałatkę odwinąć z folii, przyłożyć dużym talerzem i odwrócić. Delikatnie
Smakołyki Asiszczerze, że jest to dość kaloryczny krem, ale czego nie robi się dla tego smaku. Składniki 1/2 kg brokuła 2 łyżki masła 300 ml śmietany 30% 2 średniej wielkości ziemniaki Sól, biały pieprz, szczypta gałki muszkatałowej Krok po Kroku 1 Odcinamy różyczki z brokuła, a pozostałą część obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. 2 Rozgrzewam(...)masło, wrzucamy pokrojonego brokuła i ziemniaki (różyczki pozostawiamy) i smażymy przez kilka minut. Pamiętamy, aby co chwilkę wszystko zamieszać. Następnie podlewamy je śmietaną, a po kilku minutach dodajemy szklankę wody i dusimy do czasu aż warzywa będą miękkie. 3 Dodajemy różyczki na około 4 min i ściągamy z ognia. Blendujemy i doprawiamy do smaku (jeśli zupa jest zbyt gęsta można
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisypieprz, suszony tymianek 2-3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy z oliwek – lub innego tłuszczu do smażenia 200 g śmietany 30% + do podania ulubiony dodatek: ziemniaki, kasza lub makaron Wykonanie: Ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez peraskę. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Szparagi przepłucz pod wodą(...)śmietankę i wymieszaj. Gotuj 5 minut co jakiś czas mieszając. Gdy mięso będzie miękkie – dodaj posiekany koperek. Całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Podawaj z ulubionymi dodatkami – ziemniakami, kaszą lub makaronem. Smacznego! Artykuł Polędwiczki ze szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakuwiększej ilości warzyw w diecie dzieci, bo które dziecko nie lubi frytek? W tym przepisie wykonuje frytki z marchewki, jednak tym samym sposobem można zrobić frytki z batatów, klasycznych ziemniaków, pietruszki, buraków czy każdych innych twardych warzyw. Frytki z marchewki są świetnym dodatkiem do mięs, ryb. Można podać je nawet jako osobne danie podawane jako frytki do przegryzienia w trakcie(...)nudzą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Frytki z marchewki – Składniki 1 kilogram marchewki kilka łyżek oleju szczypta soli ulubione przyprawy np. słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie, mieszanka przypraw do ziemniaków, oregano, tymianek itp. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Frytki z marchewki – Wykonanie Marchewkę obrać ze skórki, dokładnie umyć, osuszyć, następnie pokroić w słupki około 1,5 cm szerokości
To Musisz WiedziećKopytka zawsze robiłam na oko :) Tym razem postanowiłam odmierzyć składniki, żeby dodać przepis na blog. Na pewno są osoby, które nigdy nie robiły i chciałyby spróbować. Czasami zostają ziemniaki z obiadu i wtedy kopytka są idealnym rozwiązaniem. Nic się nie marnuje. Składniki: 600 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu) 8 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 łyżeczki(...)soli Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zostawić do przestudzenia. Następnie przecisnąć przez praskę, na stolnicę. Dodać obie mąki i sól. Zrobić wgłębienie i wbić jajko. Zagnieść na gładkie ciasto. Jeśli trzeba, można trochę podsypać mąką. Pamiętajcie, że jeśli dodacie za dużo mąki, to kopytka będą twarde. Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej części uformować
Agusiowe smakołyki