krewetek 200g kalmarów (krążków) 2 papryki – czerwona i zielona pokrojone w paski 4 średnie cebule, posiekane w piórka 6 sztuk ząbków czosnku, zmiażdżonych i posiekanych 50ml oliwy 500g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę 400ml białego wytrawnego wina 1l wody lub bulionu rybnego* 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka Sambal Oelek (pasta z chili(...)ziela angielskiego szczypta szafranu sól, pieprz posiekana kolendra Zupa rybna w kociołku Rozpalamy ognisko Do kociołka wlewamy oliwę, na niej smażymy cebulę, około 5 minut. Dorzucamy paprykę, czosnek, ziemniaki, smażymy 10 minut, cały czas mieszając. Dodajemy pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie, ziarnka pieprzu i szafran, dolewamy wino i wodę (bulion), mieszamy, przykrywamy i gotujemy około 20 minut. Kontrolujemy ogień
Tajemnice Smakuchrupiącej skórce oraz aromatyczne pieczone ziemniaczki z marchewką i papryką. Palce lizać! Składniki: ok 1 kg części z kurczaka (u mnie pałki) ok 0,7 kg ziemniaków 1-2 marchwie 1 czerwona papryka opcjonalnie świeże zioła 4 łyżki oleju Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, majeranek, bazylia suszona *** Mięso z kurczaka myjemy(...)osuszamy, polewamy dwiema łyżkami oleju, mieszamy i nacieramy przyprawami *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy na małe części (ćwiartki, ósemki lub plastry – w zależności od wielkości ziemniaków) *** *** Marchew obieramy i kroimy w słupki, paprykę kroimy w średniej wielkości kawałki *** *** Warzywa polewamy dwiema łyżkami oleju, posypujemy przyprawami i mieszamy. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Możemy również dodać świeże zioła *** *** Na wierzchu układamy przyprawione
Blog z Apetytemgram ziemniaków 3/4 szklanki mrożonych liści szpinaku 3/4 szklanki mąki ( dowolnej, dałam uniwersalna bezglutenową) 1 łyżeczka soli 1 jajko Ziemniaki ugotować przepuścić przez praskę i wystudzić. Liście szpinaku lekko odcisnąć i zmiksować. Dodać do ziemniaków mąkę, szpinak i jajo oraz sól. Zagnieść. Uformować wałeczki i pociąć na kopytka. Ugotować w osolonej wodzie. Podałam z pesto, parmezanem i rukolą
AZgotuj!tarce o dużych oczkach (bez smażenia); przygotowuje tradycyjne kotlety lub z dodatkami, np. pieczarek, papryki, cukinii, marchewki. smażę kotlety na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym. Kotlety mielone podaję: z ziemniakami z wody, z puree ziemniaczanym z dodatkiem śmietanki i zmiksowanego zielonego groszku, z kluskami szarymi, leniwymi, z pieczonymi ziemniakami, z kluskami śląskimi lub kopytkami, z ryżem, makaronem lub kaszą(...)tartej, smażę na rozgrzanym maśle klarowanym, z obu stron na złoto. Kotlety mielone odsączam na papierowym ręczniku. Podaję z dodatkami, surówką z marchewki, sałatą z winegretem i pomidorkami i ziemniakami z wody z koperkiem. Smacznego Polecam także moje inne przepisy na kotlety mielone: KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI KOTLETY MIELONE Z SEREM KOTLETY MIELONE Kotlety mielone z indyka Kotlety mielone
Zasmakuj Kuchniskraca się czas przygotowania. Składniki: * 500 g grochu łuskanego- połówki (użyłam Skworcu ) * około 400 g żeberek * 200 g wędzonego boczku * 2 ząbki czosnku * 1 cebula * 5-6 ziemniaków ziemniaków * sól i pieprz do smaku * 2 łyżki majeranku (użyłam Skworcu ) * 4 listki laurowe * 3 ziarenka ziela angielskiego * 2 łyżki oleju *1 łyżka mąki * nieduży korzeń pietruszki * pół korzenia(...)pół miękki (w momencie dodania grochu do wywaru dodaję też odkrojoną z boczku wędzonego skórę). Po tym czasie z wywaru wyjąć warzywa. Marchewki z wywaru pokroić w małą kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w małą kosteczkę, dodać do zupy, gotować. Na samym końcu, gdy wszystko w zupie jest już miękkie, dodać ugotowane marchewki, wsypać majeranek i jeszcze chwilę gotować
Zrób to smacznieSkładniki: groch cały 50 dag, woda do szybkowara 2 litry, soda 1 łyżeczka włoszczyzna 1 pęczek, marchew 2 sztuki większe, ziemniaki 10 sztuk, woda do gotowania 1,5 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 3 sztuki Kiełbaski Norymberskie HoWe 1 opakowanie 300 gram 14 sztuk, smalec 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, papryka ostra 1 łyżeczka(...)wylać i wsypać do szybkowara, dodać sodę ( dzięki sodzie jest mało puryn w grochu i nie zaszkodzi przy dnie moczanowej ), wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 40 minut. Ziemniaki, włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie ugotować do miękkości. Małe kiełbaski w garnku zrumienić na smalcu, wyjąc na talerz, dodać do tłuszczu pokrojoną cebulę, czosnek i podsmażyć na złocisto, wlać
W Mojej Kuchni Lubięsklepach. Na ile ta informacja jest prawdziwa, nie wiem, bo nie pamiętam takich czasów. Ale postanowiłam wypróbować tą wersję. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 marchewki 1 duży ziemniak 4 jajka 1 jabłko np. szara reneta kilka ogórków kiszonych 0,5 cebuli 0,5szkl. suchej fasoli 1 puszka groszku ok. 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz(...)Fasolę wypłukałam, zalałam zimną wodą i pozostawiłam ją tak na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę ugotowałam w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną odcedziłam i wystudziłam. Marchewki i ziemniaka ugotowałam ze skórką. Odcedziłam i odstawiłam do wystygnięcia. Chłodne warzywa obrałam ze skórki. Jajka ugotowałam na twardo z dodatkiem soli. Po ugotowaniu zalałam zimną wodą, a gdy wystygły wyjęłam
Waniliowe ImprowizacjeMohnnudeln to tradycyjna potrawa tego regionu Austrii, w którym zdecydowanym królem kuchni jest mak! Mohnnudeln na zamku Waldreichs Składniki (2-3 porcje): - słoiczek powideł śliwkowych - 250 g ziemniaków - 150 g m ą ki - 1 jajko - sól - 50 g masła - 4 łyżki cukru pudru - 75 g maku - 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: 1) Masło wyjmujemy z lodówki. 2) Ziemniaki(...)zimn ą wod ą i znów odcedzamy, i ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na bok i czekamy aż całkowicie wystygną (można ugotować dzień wcześniej). 3) Gdy ziemniaki będą chłodniejsze, dodajemy m ą kę, sól, jajko i połowę masła. Wszystko dokładnie mieszamy. 4) Gdy ciasto będzie gotowe, nabieramy odrobinę (mniej więcej łyżkę ciasta) i rolujemy. Ciasto powinno uzyskać
Roślinożerni urlopowiczekulinarna jest jednak spora i często modyfikuję tradycyjne przepisy. Tym razem kopytka zrobiłam z dodatkiem mąki kukurydzianej i sera feta. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g ugotowanych ziemniaków ok. 100g sera feta 2 jajka 1szkl. mąki pszennej 1szkl. mąki kukurydzianej szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ugotowane i wystudzone ziemniaki, najlepiej z dnia poprzedniego, zmieliłam w maszynce(...)mięsa. Do zmielonych ziemniaków wkruszyłam ser feta (użyłam półtłustego w kostce). Wbiłam jajka, wsypałam szczyptę soli oraz obydwa rodzaje mąki. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Jeśli ciasto się mocno klei w trakcie wyrabiania można dodatkowo podsypać mąką pszenną. Ciasto uformowałam w wałek i pokroiłam go na kilka grubszych plastrów. Następnie każdy plaster uformowałam w długi i cienki wałeczek
Waniliowe ImprowizacjePizza na ziemniaczanym spodzie to trochę nietypowy i może mało znany pomysł na pizzę, ale smaczny i inny. Jest to również pomysł na wykorzystanie pozostałych z obiadu ziemniaków w sposób inny niż na tradycyjne kopytka czy kluski śląskie. Taka pizza ma specyficzny smak, bo ciasto jest w niej zupełnie inne i nie daje się sosu do środka pizzy, ale myślę(...)warto spróbować. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na spód: ok. 500g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 0,5szkl. mąki tortowej sól, pieprz do smaku 1 łyżka oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: 2 kabanosy kilka plasterków szynki kilka pieczarek 1 mała cebula 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżka oleju ok. 200g żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ugotowane
Waniliowe Improwizacjeprzepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: kawałek wędzonej kości ok. 300g szynki wieprzowej 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń + natka) kawałek selera biała część pora 1 duża cebula ok. 10 ziemniaków 1/3szkl. kaszy jęczmiennej 1 listek laurowy 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka majeranku szczypta pieprzu ziołowego 2 ząbki czosnku(...)łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do garnka włożyłam kość wędzoną i szynkę przekrojoną na dwa kawałki. Ziemniaki obrałam i pokroiłam na kawałki, dodałam do garnka. Marchewki, pietruszkę i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora pokroiłam w półplasterki. Starte warzywa razem z porem przesmażyłam
Waniliowe ImprowizacjePomijając więc wyjątkowe sytuacje, jak np. choroby jelit, warzywa stanowią istotny składnik posiłków oraz mogą być doskonałą przekąską między posiłkami. 5. Podczas odchudzania musimy zrezygnować z pieczywa, makaronu i ziemniaków – FAŁSZ To mit. Jak już pisałam na początku przy zawartości tłuszczu w diecie, przy próbach osiągnięcia prawidłowej masy ciała istotny jest bilans kaloryczny – w przypadku diety odchudzającej potrzebny jest oczywiście(...)rodzaje, jak najbardziej mogą znajdować się w diecie, ponieważ dostarczą nam węglowodanów, witamin i składników mineralnych oraz błonnika – warto więc wybierać pieczywo ciemne oraz makarony razowe lub z semoliny. Ziemniaki z kolei to po prostu warzywa – problemu nie stanowią więc same ziemniaki, a kaloryczne sosy i zasmażki, które do nich dodajemy, a z których rzeczywiście warto zrezygnować. 6. Ostre przyprawy
Z notatnika dietetykaWielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków - jest to klasyczny składnik drugiego dania, ulubiony dodatek do mięs. Choć ziemniaki same w sobie nie są bardzo kaloryczne (w końcu to tylko warzywo), to zazwyczaj podajemy je polane zawiesistym sosem lub rozpuszczonym masełkiem czy innym tłuszczem, a to powoduje, że nagle to niewinne warzywko zamienia się w istną bombę kaloryczną(...)Może więc czasem warto na talerz dać coś innego? Najczęściej jako zamiennik ziemniaków na myśl przychodzi nam kasza albo ryż. Ja dziś zaproponuję Wam coś innego - puree z kalafiora! Puree z kalafiora - przepis na pełną michę Do przygotowania puree będziesz potrzebować: 1 duży kalafior (ok. 1kg), sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa, czubata łyżka masła, natka pietruszki. 1. Kalafior umyj
Z notatnika dietetykakiszone odpowiedniki. Zupa krem z ogórków kiszonych - przepis na 6 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 2 łyżki oleju rzepakowego, cebulę, 2 ząbki czosnku, pietruszkę, marchewkę, 3 ziemniaki, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki kminku, 2 litry bulionu, 500g kiszonych ogórków, łodyżkę szczypioru, pieprz do smaku. 1. Cebulę pokrój w grubą kostkę, a czosnek posiekaj. Czosnek warto(...)posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Pietruszkę i marchew umyj i razem z ziemniakami obierz, a następnie pokrój w grubą kostkę. 3. Ogórki osącz z zalewy i też pokrój na średniej wielkości kawałki. 4. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę z czosnkiem i chwilę przesmaż, po czym dodaj pietruszkę, marchew i ziemniaki. 5. Dorzuć
Z notatnika dietetykawybrałam groszek, z którego przygotowałam właśnie zupę-krem. Zupa-krem z zielonego groszku - przepis na 4-5 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 450g groszku, litr bulionu, 2 ziemniaki, sól i pieprz do smaku. 1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. 2. Groszek i ziemniaki ugotuj w bulionie (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny). 3. Gotuj około
Z notatnika dietetyka