ziemniaki - 38421 przepisów (strona:660/2562)

Pierogi z białą fasolą 97

poszukiwaniu smaków nadzienia pierogowego postawiłam na fasolę. Wyszło przepysznie. Polecam wraz z Kupiec Co nam trzeba? Na ok 30- 35 pierogów FARSZ: 2 duże ziemniaki 1 cebula-duża 100 g fasoli Kupiec sól i pieprz czarny mielony 1 łyżeczka oleju CIASTO: 500 g mąki pszennej 150ml wody – gorącej 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Robimy! FARSZ: Ziemniaki obieramy, kroimy(...)przepuszczamy przez maszynkę jak ktoś ma (ja tłukłam). Fasole moczymy całą noc i gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładką papkę. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na złoto. Do ziemniaków dodajemy fasolę, cebulkę, mieszamy dodając jajko, sól i pieprz. Farsz musi mieć smak! Dobrze przyprawcie. Ja lubię lekko pieprzny. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, rozgarniamy robiąc w środku dołek. Wbijamy jajko

Latosiowydom
Sałatka ziemniaczana z porem 69

prosta i szybka do zrobienia. Nie zawiera dużo składników, a dodatek curry i rodzynek nadaje jej specyficzny smak. Polecam na najbliższe święta Wielkanocne! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 g ziemniaków 2 jajka 1 por 2 łyżki rodzynek  1 łyżeczka curry 5 łyżek majonezu 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej sól, pieprz ziołowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach(...)Ostudzić, obrać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. 2. Por umyć, pokroić w półtalarki, sparzyć na sitku wrzątkiem, przełożyć do miski i posolić.  3. Ziemniaki i jajka pokroić w większą kostkę, posypać przyprawą curry, przełożyć do miseczki z porem.  4. Majonez wymieszać z musztardą, dodać do pozostałych składników. Doprawić pieprzem ziołowym, dodać rodzynki i delikatnie wymieszać

Danka Pichci
Zupa krem z pora 76

przygotowania i każdemu powinna się udać, a najlepiej smakuje z domowymi grzankami! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g pora (jasne części) 2 łyżki masła około 1 l bulionu 3 ziemniaki 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Pora dobrze wypłukać. Pokroić w półplasterki. Czosnek obrać, pokroić w kostkę(...)patelni rozgrzać masło, dodać por i czosnek. Poddusić około 5 minut, ale nie rumienić. Następnie przełożyć do garnka. 3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Całość zalać bulionem. Wstawić na gaz i dusić pod przykryciem około 30 minut, aż ziemniaki zmiękną. 4. Następnie zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać śmietanę. Wstawić

Danka Pichci
Gotowanie z marką Provitus-relacja z eventu 94

przygotowałem kilka smacznych propozycji. Przed Wami moje trzy dania wraz przepisami, które zrobiłem podczas eventu. PRZYSTAWKA- Matjas na sałatce ziemniaczanej SKŁADNIKI: 1 filet śledzia typu matjas w oleju 2 ziemniaki 1 ogórek kwaszone Provitus 1/4 czerwonej cebuli 1/2 cytryny 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki musztardy świeży koperek sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy(...)talerz. Na sałatce ziemniaczanej układamy filet śledzia. Dekorujemy świeżym koperkiem. Smacznego.  ZUPA- Krem chrzanowy z białych warzyw  SKŁADNIKI: 1/2 kalafiora 1 pietruszka (korzeń) 1/2 selera (korzeń) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 łyżki chrzanu Provitus 2 łyżki masła śmietanka 30% 1 łyżka prażonych pestek dyni sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa

kulinarnyJa
Placki ziemniaczane Foku-ski 95

Olej do smażenia ·        Papryka czerwona ·        2 ogórki konserwowe ·        5 ziemniaków ·        Cebula ·        Jajko ·        4 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy(...)doprawiamy solą oraz przyprawą. 2.    Po usmażeniu kroimy drobno i przekładamy do miski. 3.    Do mięsa dodajemy pokrojoną drobno paprykę oraz ogórki. 4.    Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczach. 5.    Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojoną cebulę. 6.    Wbijamy jajko oraz wsypujemy mąkę i solimy

Kulinarna Chwila
CIĄGNĄCE SIĘ PUREE Z SEREM 62

Jeśli jesteś fanem ziemniaków i sera, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na ok 800g puree): 500g ugotowanych ziemniaków (bez skórki) 200g startej mozarelli 200ml mleka sól pieprz w garnku rozgnieć na puree gorące ziemniaki z mlekiem, dopraw solą i pieprzem dodaj starty ser postaw ganek na małym ogniu i mieszaj masę

SandraFrej.com
Chłopski garnek 114

wieczory sprawdzi się u każdego. Nawet niejadki zjedzą ją ze smakiem. Składniki: - 3 kiełbasy  Morlińskie z szynki  - 1 duża cebula  - 1/2 główki białej niedużej kapusty - 4 ziemniaki - sól  - pieprz - papryka czerwona Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka, ziemniaki w kostkę a kapustę na kwadraty. Kiełbasę podsmażamy bez oleju, dodajemy ziemniaki i chwilę podsmażamy. Wrzucamy

Kulinarne życie
Krupnik drobiowy z grzybami 84

udek kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 1 pęczek natki pietruszki 4 kapelusze grzybów suszonych 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 500 g ziemniaków 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień na minimum, usuwamy szumowiny. Gotujemy bez przykrycia przez 40 min, co jakiś czas dolewając odrobinę zimnej wody. Warzywa obieramy, zieloną część pora, łodygi natki, związujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek rozgniatamy. Mięsny wywar przecedzamy przez drobne sito. Przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy włoszczyznę, por z pietruszką, grzyby. Gotujemy przez godzinę, na małym ogniu

R'n'G Kitchen