poszukiwaniu smaków nadzienia pierogowego postawiłam na fasolę. Wyszło przepysznie. Polecam wraz z Kupiec Co nam trzeba? Na ok 30- 35 pierogów FARSZ: 2 duże ziemniaki 1 cebula-duża 100 g fasoli Kupiec sól i pieprz czarny mielony 1 łyżeczka oleju CIASTO: 500 g mąki pszennej 150ml wody – gorącej 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Robimy! FARSZ: Ziemniaki obieramy, kroimy(...)przepuszczamy przez maszynkę jak ktoś ma (ja tłukłam). Fasole moczymy całą noc i gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładką papkę. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na złoto. Do ziemniaków dodajemy fasolę, cebulkę, mieszamy dodając jajko, sól i pieprz. Farsz musi mieć smak! Dobrze przyprawcie. Ja lubię lekko pieprzny. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, rozgarniamy robiąc w środku dołek. Wbijamy jajko
Latosiowydomprosta i szybka do zrobienia. Nie zawiera dużo składników, a dodatek curry i rodzynek nadaje jej specyficzny smak. Polecam na najbliższe święta Wielkanocne! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 g ziemniaków 2 jajka 1 por 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka curry 5 łyżek majonezu 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej sól, pieprz ziołowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach(...)Ostudzić, obrać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. 2. Por umyć, pokroić w półtalarki, sparzyć na sitku wrzątkiem, przełożyć do miski i posolić. 3. Ziemniaki i jajka pokroić w większą kostkę, posypać przyprawą curry, przełożyć do miseczki z porem. 4. Majonez wymieszać z musztardą, dodać do pozostałych składników. Doprawić pieprzem ziołowym, dodać rodzynki i delikatnie wymieszać
Danka Pichciprzygotowania i każdemu powinna się udać, a najlepiej smakuje z domowymi grzankami! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g pora (jasne części) 2 łyżki masła około 1 l bulionu 3 ziemniaki 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Pora dobrze wypłukać. Pokroić w półplasterki. Czosnek obrać, pokroić w kostkę(...)patelni rozgrzać masło, dodać por i czosnek. Poddusić około 5 minut, ale nie rumienić. Następnie przełożyć do garnka. 3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Całość zalać bulionem. Wstawić na gaz i dusić pod przykryciem około 30 minut, aż ziemniaki zmiękną. 4. Następnie zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać śmietanę. Wstawić
Danka Pichciprzygotowałem kilka smacznych propozycji. Przed Wami moje trzy dania wraz przepisami, które zrobiłem podczas eventu. PRZYSTAWKA- Matjas na sałatce ziemniaczanej SKŁADNIKI: 1 filet śledzia typu matjas w oleju 2 ziemniaki 1 ogórek kwaszone Provitus 1/4 czerwonej cebuli 1/2 cytryny 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki musztardy świeży koperek sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy(...)talerz. Na sałatce ziemniaczanej układamy filet śledzia. Dekorujemy świeżym koperkiem. Smacznego. ZUPA- Krem chrzanowy z białych warzyw SKŁADNIKI: 1/2 kalafiora 1 pietruszka (korzeń) 1/2 selera (korzeń) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 łyżki chrzanu Provitus 2 łyżki masła śmietanka 30% 1 łyżka prażonych pestek dyni sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa
kulinarnyJaOlej do smażenia · Papryka czerwona · 2 ogórki konserwowe · 5 ziemniaków · Cebula · Jajko · 4 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy(...)doprawiamy solą oraz przyprawą. 2. Po usmażeniu kroimy drobno i przekładamy do miski. 3. Do mięsa dodajemy pokrojoną drobno paprykę oraz ogórki. 4. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczach. 5. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojoną cebulę. 6. Wbijamy jajko oraz wsypujemy mąkę i solimy
Kulinarna ChwilaJeśli jesteś fanem ziemniaków i sera, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na ok 800g puree): 500g ugotowanych ziemniaków (bez skórki) 200g startej mozarelli 200ml mleka sól pieprz w garnku rozgnieć na puree gorące ziemniaki z mlekiem, dopraw solą i pieprzem dodaj starty ser postaw ganek na małym ogniu i mieszaj masę
SandraFrej.comwieczory sprawdzi się u każdego. Nawet niejadki zjedzą ją ze smakiem. Składniki: - 3 kiełbasy Morlińskie z szynki - 1 duża cebula - 1/2 główki białej niedużej kapusty - 4 ziemniaki - sól - pieprz - papryka czerwona Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka, ziemniaki w kostkę a kapustę na kwadraty. Kiełbasę podsmażamy bez oleju, dodajemy ziemniaki i chwilę podsmażamy. Wrzucamy
Kulinarne życieudek kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 1 pęczek natki pietruszki 4 kapelusze grzybów suszonych 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 500 g ziemniaków 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień na minimum, usuwamy szumowiny. Gotujemy bez przykrycia przez 40 min, co jakiś czas dolewając odrobinę zimnej wody. Warzywa obieramy, zieloną część pora, łodygi natki, związujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek rozgniatamy. Mięsny wywar przecedzamy przez drobne sito. Przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy włoszczyznę, por z pietruszką, grzyby. Gotujemy przez godzinę, na małym ogniu
R'n'G Kitchen