śledziowej po wiedeńsku , to towarzystwo słodkich owoców wraz z warzywami doskonale im pasowało. Składniki na sałatkę śledziową po wiedeńsku 250 g filetów śledziowych a’la Matjas 3 małe ziemniaki 1 mała marchewka 1 mała czerwona cebula 1 / 2 puszki białej fasoli 1 jabłko 1 gruszka 2 jajka 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Przygotowanie Śledzie wypłukać, a jeśli są słone, namaczać w zimnej wodzie przez godzinę. Odsączyć, pokroić na małe kawałki. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć, ugotować, przestudzić. Pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, pozostawić do ostygnięcia. Obrać i pokroić w kostkę. Białą fasolę przepłukać, zostawić na sitku do odkapania. Jabłko, gruszkę oraz cebulę obrać, pokroić w kostkę. Do miski wsypać wszystkie
niecodziennikparynawet u teściowej. Udostępnij Składniki na żurek na zakwasie 600 ml zakwasu na żurek 5 białych surowych kiełbas 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 2 duże ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego szczypta cukru 2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo chrzan tarty kwaśna śmietana (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Wszystkie warzywa obrać i umyć, ziemniaki dodatkowo pokroić w dużą kostkę. Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć marchewkę, pietruszkę, seler, ziele angielskie oraz liście laurowe. Od momentu zawrzenia gotować 10 minut. Dodać kiełbasę, ziemniaki i czosnek oraz 1 / 2 łyżeczki soli. Gotować na małym ogniu 25-30 minut. Warzywa i kiełbasę wyjąć z garnka, wlać rozmieszany
niecodziennikparyPieczone bataty dość często pojawiają się na naszym stole w różnych wydaniach. Te słodkie ziemniaki na szczęście są już łatwo dostępne i to w przystępnej cenie. Dzisiaj upiekliśmy je jedynie z dodatkiem oleju z chilli i odrobiną soli himalajskiej. Przygotowaliśmy do nich dwa sosy – z oliwkami i suszonymi pomidorami oraz z czerwoną cebulą i czosnkiem. Tych kilka prostych składników(...)Pieczone bataty: Bataty dokładnie umyć, gęsto ponacinać na 3 / 4 wysokości – co pół centymetra. Posmarować dokładnie olejem lub oliwą, wyłożyć na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Słodkie ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C ( z termoobiegiem ) przez ok. 45 minut , w czasie pieczenia można je kilka razy posmarować oliwą. Upieczone bataty powinny mieć lekko brązową skórkę
niecodziennikparybardzo łatwy, a w efekcie otrzymujemy knedle domowej roboty, które podane z posypką z bułki tartej lub śmietaną posmakują każdemu. Udostępnij Składniki na serowe knedle z truskawkami 500 g ziemniaków 250 g białego sera 60 g masła w temperaturze pokojowej 125 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli 400 g truskawek cukier do obtaczania truskawek (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Truskawki umyć, usunąć szypułki, osuszyć. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Utłuc lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Gdy są jeszcze ciepłe, dodać pokruszony biały ser, masło, mąki, jajko oraz sól. Zagnieść ciasto, podzielić je na 3-4 części. Z pierwszej uformować wałek, odkrawać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć je dłonią, położyć truskawkę obtoczoną w cukrze
niecodziennikparyKremowa zupa z dyni z mleczkiem kokosowym to kolejna propozycja na jesienną zupę z tego warzywa. Tym razem do zupy dodaliśmy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, które mocno zagęściły całą potrawę i uczyniły zupę sycącym posiłkiem, oraz rozgrzewający imbir, który w połączeniu z mleczkiem kokosowym nadał jej wyrazistego, orientalnego smaku. A co ważne – nowe odsłony zup dyniowych nieco bardziej przypadły(...)gustu i chętnie wspomagał mnie przy zjadaniu kolejnych wersji. Składniki na zupę dyniową z mleczkiem kokosowym 400 g miąższu z dyni 1 puszka mleczka kokosowego 2 marchewki 2 średnie ziemniaki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek świeżego imbiru 1 kawałek chili 1 / 4 łyżeczki kolendry 1 / 4 łyżeczki kminku 2 łyżki masła 1 łyżka
niecodziennikparyczeka na nas pożywna i rozgrzewająca zupa. Składniki na krupnik z pęczakiem 500 g boczku wędzonego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 100 g kaszy pęczak 4 ziemniaki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 1 łyżeczka majeranku natka pietruszki 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kaszę pęczak kilka(...)razy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, wrzucić do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, marchewkę, pietruszkę oraz seler, zagotować. Dodać kaszę pęczak oraz około 1 / 2 łyżeczki soli, gotować
niecodziennikparygłównie wpisami osób komentujących przepis na kwaśnicę zamieszczony na kilku blogach. Składniki na kwaśnicę 500 g kiszonej kapusty 1 kg wędzonych żeberek 500 g wędzonego surowego boczku 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki kminku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 3 suszone grzyby (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Żeberka oraz boczek pokroić(...)czasu, aż kapusta będzie miękka. Wyjąć boczek i po przestudzeniu pokroić go w kostkę, ponownie dodać do zupy. Na koniec wsypać roztarty w dłoniach majeranek oraz ugotowane osobno ziemniaki. Kwaśnicę podawać z ziemniakami, porcją żeberek i boczku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kwaśnica pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyoleju sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Bataty obrać ze skórki, umyć i osuszyć. Korzystając z mandoliny do warzyw lub robota z tarczą do krojenia w plasterki, pokroić słodkie ziemniaki w cienkie plasterki. Można również użyć tarki do warzyw lub pokroić bataty nożem. Na głęboką patelnię wlać olej, wolno go podgrzewać. Gdy ziemniak wrzucony na olej zacznie się smażyć, temperatura oleju
niecodziennikparymięsa, smak zupy kalafiorowej był intensywny i głęboki. Składniki na zupę kalafiorową 1 mały kalafior 2 marchewki 2 pietruszki 1 kawałek selera 1 kawałek pora (biała część) 4 średnie ziemniaki 2 zielone łodygi selera naciowego 2 gałązki natki selera 4 gałązki natki pietruszki 4-5 łyżek śmietany kremówki 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 ziarenko jałowca 5 ziarenek(...)klarowanego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: koperek do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki, pietruszki, seler obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Seler naciowy oraz por umyć, pokroić w paski. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki, umyć. Do dużego garnka włożyć pokrojone marchewki, pietruszkę i seler, dodać masło klarowane, podsmażać warzywa przez 5 minut, od czasu
niecodziennikparydodatków do podania kremu z kalafiora można użyć groszku ptysiowego lub makaronu, a zupa będzie tak samo dobrze smakowała. Składniki na zupa krem z kalafiora 1 kalafior 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 l wywaru warzywnego 100 ml śmietanki kremówki 30% sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć, pokroić(...)drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Kalafior umyć, podzielić na różyczki. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, wrzucić cebulę, ziemniaki i czosnek, podsmażać, aż warzywa się zeszklą. Wlać wywar warzywny, gotować wszystko 10 minut, po czym dodać kawałki kalafiora i gotować zupę do jego miękkości. Śmietankę kremówkę rozrobić z kilkoma łyżkami ciepłej zupy, wlać ją do garnka
niecodziennikparymłodej kapusty może ugotować na skrzydełkach, surowych żeberkach lub dodać do niego kawałki podsmażanej kiełbasy. Udostępnij Składniki na kapuśniak z młodej kapusty 1 główka młodej kapusty 4-5 średnich ziemniaków 2 wędzone kości (500-700 g) 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 10 ziarenek pieprzu kolorowego(...)litry wody, włożyć wędzone kości, wsypać pokrojone warzywa, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, kminek i lubczyk, posolić. Gotować 10 minut od momentu zagotowania się wody. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dość dużą kostkę. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, poszatkować i opłukać. Do garnka włożyć ziemniaki oraz kapustę, gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Z zupy wyjąć kości
niecodziennikparywywarze z młodej włoszczyzny. Ponieważ lubimy mięsne dodatki, podaliśmy ją z chipsem z boczku. Udostępnij Składniki na zupę krem z zielonych szparagów 500 g zielonych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1 kawałek selera 1 kawałek pora (biała część) 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku kilka(...)żeby pozbyć się ewentualnego piasku. Warzywa przełożyć do garnka, wlać 1 litr wody, dodać liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego, posolić. Gotować pod przykryciem 15 minut. W tym czasie ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Zielone szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki, grubsze sztuki dodatkowo od połowy obrać, następnie wszystkie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni
niecodziennikparyChcąc nieco odmienić tradycyjny obiad, zamiast ziemniaków, przygotowaliśmy puree pietruszkowe . Bardzo proste w wykonaniu, a do tego o wiele szybsze niż zrobione z ziemniaków, bo pietruszka nie potrzebowała długiego gotowania. Smakowała nam ta zmiana na naszych talerzach, gładkie, delikatne i kremowe puree z pietruszki warte jest ponownego przygotowania i podania do lekkiego obiadu, np. łososia lub kurczaka. Udostępnij Składniki(...)minut. Po ugotowaniu wyłowić pietruszkę, przełożyć ją do naczynia, zblendować. Wmieszać masło, doprawić do smaku solą oraz gałką muszkatołową. Puree pietruszkowe podawać jako zamiennik tradycyjnego puree z ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Puree pietruszkowe pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 50 g wędzonego białego sera 1 szczypta chili sól, pieprz do smaku Placki ziemniaczane: 1 kg dużych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 / 2 szklanki mleka sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)paprykę i dusić aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstniej. Na koniec wsypać starty na drobnej tarce ser wędzony, przemieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce (część ziemniaków na małych oczkach, część na dużych oczkach). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, jajko, wymieszać z mlekiem, aby ciasto na placki ziemniaczane
niecodziennikparyjakieś dwie mniejsze, które zostały nieco utrudniały jedzenie. W smaku golonki indycze pieczone z musztardą i porami były odpowiednio pikantne, zaś sos musztardowo-porowy świetnie komponował się z gotowanymi ziemniakami. Udostępnij Składniki na golonki indycze pieczone z musztardą i porem 4 golonki indycze 1 por (biała część) 3 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku 2 ziarenka ziela(...)momentu zgęstnienia. Gdy sos się redukuje z golonek wyjąć wystające, wysuszone ścięgna. Golonki indycze pieczone z musztardą i porem wyłożyć na półmisek, polać sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami z wody, pieczonymi ziemniakami lub pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Golonki indycze pieczone z musztardą i porem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary