ziemniaki - 38421 przepisów (strona:653/2562)

Czekoladowy zajączek z jajkiem wielkanocnym 73

piękną dekoracją wielkanocnego stołu. Czekoladowy zajączek swoim smakiem i wyglądem zachwyci Waszych gości. Składniki: 500g mleka w proszku 60g kakao 350g cukru pudru 6 łyżek masła extra 150g ugotowanego ziemniaka 1 jajko 7ml aromatu pomarańczowego lub migdałowego posypka cukrowa biała, zielona i niebieska masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Formę zajączka dokładnie wysmarować masłem. 2. Ziemniaka ugotować do miękkości(...)dodatku soli, następnie lekko wystudzić i zmiksować na gładką masę. 3. Do miski wsypać mleko w proszku, kakao, cukier puder, dodać jajko, rozpuszczone masło, zmiksowanego ziemniaka, aromat i całość zmiksować do połączenia składników. Następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma na jednolitą masę bardzo podobną do konsystencji plasteliny. 4. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy zajączka, dokładnie ugnieść

Szalona Kuchnia Eweliny
Sznycel po włosku 88

kotle z panierce z kością) to jeden z przysmaków północnych Włoch, a konkretnie z regionu Lombardii. Jest złocisty i chrupiący z zewnątrz, delikatny w środku, świetnie smakuje z opiekanymi ziemniakami. Jak zrobić sznycel po mediolańsku ? Piccata alla Milanese to ojciec wszystkich sznycli, a przede wszystkim sznycla wiedeńskiego. Bo to właśnie mediolański kotlet zawojował stolicę monarchii Austro-Węgierskiej za sprawą feldmarszałka(...)Milanese, czyli sznycel mediolański panierowałam w mące, jajku, mieszance parmezanu i bułki tartej i usmażyłam na maśle, nie podałam go z sosem pomidorowym, ani z makaronem, podałam z podsmażonymi ziemniakami, sałatą i pomidorem. Dla mnie podawanie smażonego panierowanego kotleta z sosem to jakieś nieporozumienie, po to jest panierka aby była pyszna i chrupiąca, a nie przesiąknięta sosem, z której robi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZUPA CHRZANOWA 86

Kremowa, idealnie przyprawiona zupa na wielkanocny stół. Składniki: 2 pory 2 korzenie pietruszki 2 ziemniaki 2 cebule 0,5 selera 2 l wody 200 ml śmietanki 200 g wędzonego boczku liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżka majeranku 4 łyżki chrzanu tartego sól pieprz świeżo mielony Boczek pokroić w kostkę. Posmażyć do wytopienia się tłuszczu. Warzywa (prócz ziemniaków(...)żone warzywa dodać do garnka z wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek. Gotować do momentu aż warzywa zmiękną. Wyciągnąć pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do bulionu warzywnego. Gotować 20 minut. Zblendować na gładki krem.  Dodac chrzan, śmietankę. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować aby smaki przegryzły się. Podawać

Kuchnia w oparach
Potrawy wielkanocne 93

składników jest tak bardzo smaczna. Podana we własnoręcznie upieczonej bułce prezentuje się znakomicie. Przepis na bułki znajdziesz tutaj: Bułeczki drożdżowe z kukurydzą Chrupiące krokiety ziemniaczane to doskonały zamiennik zwykłych ziemniaków. I choć ziemniaki z szybkowara kocham miłością niezmienną, to takie krokiety podane z sosem pieczarkowym są obłędne! Jeszcze jedna potrawa z ziemniaków - kluski śląskie nadziewane białą kiełbasą

MamaOskarka
Grochówka wojskowa 86

łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 3.5 litra bulionu warzywnego 450 g grochu łuskanego 250 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy 250 g mięsa wieprzowego (np. karczek) 800 g ziemniaków 3 łyżki majeranku sól pieprz 1. Groch przepłukujemy a następne zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na dwie godziny. Jeżeli nie mamy gotowego bulionu to w tym czasie możemy sobie(...)mięso wieprzowe pokrojone w małą kostkę. Wszystko ląduje w garnku. Ważne żeby wszystkie usmażone składniki trafiały do garnka razem z własnym tłuszczem. 4. Gdy groch nam już zmięknie dodajemy ziemniaki i majeranek. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec oprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę najlepiej podawać gorącą ze świeżym pieczywem. Gotowe…Smacznego!!! Artykuł Grochówka wojskowa pochodzi z serwisu

karolgotuje
ZUPA JARZYNOWA Z TUŃCZYKIEM 95

koniec dodaje się pozostałe składniki. Składniki: 50 g wędzone boczku 2 puszki tuńczyka z sosie własnym 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 por 1 marchew 2 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego sól pieprz skórka z 1 cytryny 200 ml śmietanki 2 łyżki kaparów pietruszka Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę. Pora pokroić w pierścienie(...)Dodać do boczku. Zeszklić cebulę.  Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z boczkiem i dusić do miękkości przez 3 minuty. Od czasu do czasu mieszamy. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw, zalać wodą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Następnie posiekać kapary. Dodać je wraz ze śmietanką, skórką cytrynową

Kuchnia w oparach
Migdałowy baranek 94

wymaga pieczenia. Migdałowy baranek swoim smakiem z pewnością zaskoczy domowników, a wyglądem udekoruje wielkanocny stół. Składniki: 550g mleka w proszku 4 łyżki masła extra 350g cukru pudru 1 ziemniak 1 jajko 7ml ekstrakt naturalny migdał 2 perełki czarne – posypka masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Formę baranka dokładnie wysmarować masłem. 2. Ziemniaka ugotować do miękkości bez dodatku soli, następnie lekko(...)wystudzić i zmiksować na gładką masę. 3. Do miski wsypać cukier puder, mleko w proszku, dodać jajko, rozpuszczone masło, zmiksowanego ziemniaka, ekstrakt migdałowy i całość zmiksować do połączenia składników. Następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma na jednolitą masę bardzo podobną do konsystencji plasteliny. 4. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy baranka, dokładnie ugnieść aby nie powstały wolne przestrzenie. Wierzch

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa z kiszonych buraków 76

polecam kimchi , czyli kiszoną kapustę pekińską, warzywa kiszone po ormiańsku . Polecam również kiszoną kapustę z grochem . Składniki: 2 kg kiszonych buraków z tego przepisu 1 duża marchewka 3 średnie ziemniaki liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sos sojowy, sól i pieprz do smaku ugotowana fasola do podania Wykonanie: Dobrze ukiszone buraki z tego przepisu rozdrabniam w mikserze (na niewielkie kawałki(...)przypominające startą marchewkę). Wrzucam do garnka razem z obranymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę i marchewką startą na dużych oczkach. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż warzywa będą miękkie. (Jak ktoś chce może najpierw ugotować do miękkości ziemniaki z marchewką i przyprawami, a potem dodać rozdrobnione buraki). Całość wystarczy doprawić sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Można

Lamarida.pl
Zupa żeberkowa, czyli pyszny jednogarnkowiec 119

kwintesencja smaku, wieprzowina w swej najlepszej odsłonie.. No dobra koniec kadzenia, czas przejść do jedzenia. Poczciwa zupa, a w zasadzie kociołek, bo gęsto w nim od żeberek, ziemniaków i wszelakiego dobra innego Idealna na smutaski, treściwa i taka jaką my lubimy najbardziej . Żeberko zawsze jest na topie i nie ważne czy wędzone, pieczone czy gotowane.. Niezmiennie z niecierpliwością(...)jednak coś tam chlupie i jest bez zagęstników, prosta kuchnia wiejska, do syta … składniki na około 3 osoby: 0,6 kg żeberek ekstra mięsnych 4-5 ziemniaków 2 łyżki kaszy wiejskiej ( surowej ) 1 marchewka 3 ząbki czosnku 2 cebule korzeń pietruszki, dość duży 2,5 litra rosołu lub wywaru na kościach wieprzowych (można użyć kostki rosołowej „na żeberkach

Ogrodnik w podróży
Zupa z ogórkami kiszonymi i kurczakiem 91

ogórkami kiszonymi i kurczakiem Aromatyczne jednogarnkowe danie, mięso z kurczaka zanurzone w zupie ogórkowej. Zupa jest bardzo smaczna i pożywna. Składniki: ·        ½ kg ziemniaków ·        ½ fileta z kurczaka ·        5 ogórków kiszonych ·        3 marchewki(...)Przyprawa do kurczaka Wykonanie: 1.   Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju. 2.   Doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka. 3.   Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. 4.   Marchew oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, dodajemy do ziemniaków. 5.   Dokładamy kostki rosołowe oraz krótko przed końcem

Kulinarna Chwila
Sałatka ziemniaczana z kiełbasą 122

smaczna i bardzo przypadła mi do gustu. Myślę już nad kolejną, a tymczasem podaję wam przepis na sałatkę ziemniaczaną z kiełbasą. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 mniejsze ziemniaki 1 pętko cienkiej kiełbasy np. śląskiej 3-4 ogórki kiszone 1 mała cebula 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku majonez (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania(...)Ziemniaki ugotowałam w łupinkach. Wystudziłam je obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Kiełbasę pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam i również pokroiłam w kostkę. Cebulę i kiełbasę przesmażyłam na niedużej ilości oleju. Pod koniec smażenia przyprawiłam ją solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Kiełbasę z cebulą przestudziłam i dodałam do ziemniaków. Ogórki kiszone pokroilam w kostkę i dodałam do reszty

Waniliowe Improwizacje
BARSZCZ Z CZERWONĄ KAPUSTĄ I SOCZEWICĄ 90

lodówce przez około tydzień. SKŁADNIKI / 8 PORCJI 2 łyżki oliwy 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka plaster selera 3 ząbki czosnku 2 średnie pieczone buraki * 3 średnie  ziemniaki kawałek pora (tylko biała i jasnozielona część) 1/4 małej główki czerwonej kapusty 1/2 puszki soczewicy 1/4 szklanki czerwonego lub białego wytrawnego wina 2 l bulionu 4 łyżki soku z cytryny(...)posiekany koperek WYKONANIE Marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy i kroimy na mniejsze kawałki.  Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Upieczone buraki  obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora dokładnie opłukujemy. Kroimy na 2-3 kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę

cool and minty
Kopytka w sosie śmietanowym z pieczarkami, szpinakiem i parmezanem 78

ponownie z nadzieją, że latem zmieszczę się w moje ulubione sukienki. Jeśli tylko będę mogła gdzieś w nich wyjść dalej, niż z kuchni do salonu.  Składniki: 500 g ziemniaków  180 g mąki pszennej  2 łyżki kaszy manny  1 jajko  szczypta soli do smaku  1/2 szklanki śmietany 30% 200 g świeżego szpinaku(...)pieczarek  mała szalotka  ząbek czosnku  olej rzepakowy do smażenia  szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku  natka pietruszki (pęczek) parmezan (garść startego) Ziemniaki gotuję do miękkości i studzę. Zagniatam gładkie ciasto z mąki, ziemniaków, kaszy manny, soli i jajka. Przygotowane ciasto dzielę na 3 części a z każdej z nich formuję wąski wałek, który

Mango Papaja
ZUPA OGÓRKOWA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ 102

łyżki oliwy lub oleju 1 cebula kawałek pora (biała lub jasnozielona część) 1 duża marchewka (150 g) 1 pietruszka (100 g) gruby plaster selera (100 g) 3 średnie ziemniaki (250 g) 50 g kaszy (1/3 szklanki) 1,75 l bulionu 6 średnich ogórków kiszonych 1/2 - 1 szklanka zalewy z kiszonych ogórków 3 łyżki śmietany 30%  3 łyżki śmietany(...)łupinie opalamy nad ogniem. Pora obieramy z wierzchnich liści, opłukujemy, kroimy na pół, a następnie w plasterki. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w małą kostkę.  Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku, na oliwie, przez 2-3 minuty, podsmażamy starte warzywa korzeniowe i pokrojonego

cool and minty