KUPIEC na porcję, to zupa będzie bardziej syta i na długo będziecie mieli pełny brzuszek! Jak ją zrobić? To proste! Składniki: ✔ pęczek młodej botwiny ✔ kilka młodych ziemniaków ✔ młoda cebulka dymka ewentualnie szalotki i spora ilość szczypioru ✔ ugotowany jeden woreczek lunch Mix KUPIEC ✔ oliwa z oliwek, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy do smaku i całkiem spora ilość(...)skórki .Malutkie buraczki pokrój w krążki. Całą łodyżkę drobno poszatkuj łącznie z liśćmi. W dużym garnku rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Wrzuć obrane i pokrojone w krążki młode ziemniaki ,dodaj poszatkowaną w plastry szalotkę ewentualnie dymkę oraz pióropusz szczypioru pokrojony drobno. Wszystko podduś na małym ogniu ,a kiedy ziemniaki będą lekko przyrumienione ,wrzuć botwinę z łodygami i liśćmi. Kilka liści
Z Kuchni Do Kuchniidealne na wynos. Pogoda ostatnio leci w kulki i raczej nie szukamy chłodników ,tylko dań treściwych, ciepłych z sezonowych warzyw. U mnie dziś botwina z dodatkami. Składniki - młode ziemniaki, kilka sztuk - liście botwiny -średni bakłażan - spory pióropusz zielonej cebuli - natka koperku i pietruszki, liście mięty i natka z marchewki - oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku - sałatka(...)pomidora , ogórka i liści botwiny Bakłażana umyj, pokrój w paski (gruba zapałka), odłóż. Ziemniaki umyj i obierz pokrój w talarki. Wrzuć je do miski, skro oliwą z oliwek, posól i dodaj pieprzu, natki pietruszki i marchewki oraz miętę. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojonego bakłażana, poszarpane liście botwiny i duś. Dodaj ziemniaki z dodatkami, w razie
Z Kuchni Do Kuchnichce robić w upalne dni lata, po prostu zróbmy zupę z mięsem. Składniki: · 1 szynka wieprzowa · ½ kg ziemniaków · 3 marchewki · 1 pietruszka duża · Sól(...)proszku fix do spaghetti Napoli · Papryka ostra · 2 kostki rosołowe Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki, Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. 2. Mięso również kroimy w kostkę, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju 3. Cebulę obieramy, drobno
Kulinarna Chwilawarzywnym, a następnie zabielona jest śmietaną i zagęszczona odrobiną mąki. Lokalny smaczek stanowi podsmażona cebula, której nie spotkałam w innych przepisach na szczawiową. Podaje się ją z jajkiem i ziemniakami, jednak te ostatnie można zastąpić chlebem. Przepis pochodzi z publikacji „Kuchnia bojanowska wczoraj i dziś”. Ściabudowa (zupa szczawiowa) – kuchnia podkarpacka Składniki na 4 porcje: 1,5 l wywaru z warzyw(...)głęboki talerz świeżego szczawiu 1 duża cebula 3 łyżki masła 250 ml śmietany 1 czubata łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku Dodatkowo: ugotowane ziemniaki lub kilka kromek chleba 4 jajka ugotowane na twardo Szczaw płuczemy, osuszamy i siekamy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy szczaw i smażymy razem kilka
Trzeci talerzcodziennych obiadów. Jest i botwinka, którą ja uwielbiam! Dziś przygotowała ( a właściwie to mama przygotowała! ) dla Was przepis na przepyszną botwinkę, którą robiła jeszcze i babcia. Z dodatkiem młodych ziemniaków. Pyszna, lekka, ale sycąca, idealnie doprawiona. Najlepsza botwinka, jaką jadłam! Polecam! SKŁADNIKI: * botwinka ( liście, łodygi,buraczki ) – 500 g * burak – 1 szt * marchew – 1 szt * młode ziemniaki(...)śmietana słodka 30% – ok. 100 ml * sól, pieprz, sok z cytryny * świeża pietruszka i koper SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do gotującego bulionu dodajemy startą marchew oraz pokrojone, obrane ziemniaki. Wrzucamy buraka pokrojonego w plastry, gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy posiekaną botwinkę ( łodygi, liście i buraczki ) i gotujemy kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie. Wlewamy śmietanę ( hartując wcześniej ). Doprawiamy do smaku solą
Ostra na SłodkoOśmiornica po Galicyjsku to bardzo popularna i prosta w przygotowaniu przekąska prosto z gorącej Hiszpanii. Podawana w wersji z ziemniakami, jak i bez - bardzo często serwowana jest jako starter lub tapa. Składniki (4 porcje) -400 g ośmiornicy -2 ziemniaki -1 ząbek czosnku -1 niecała łyżeczka słodkiej papryki -3 łyżki oliwy z oliwek -sól Przygotowanie Ośmiornicę ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki
Zielona Kuchniawciąż mocno wieje. Piękny urlop się zapowiada, nie ma co! Poprawa nastroju nastąpiła jednak po obiedzie, bo kurczak caprese to całkiem pyszne danie na obiad, które podałam z młodymi ziemniaki i sałatką z brokułami. Kurczak caprese to kurczak zapiekany pod mozzarellą z pomidorami i mnóstwem bazylii i oregano. Przyrządzam to danie na dwa sposoby. Zapiekam filety z piersi kurczaka razem(...)pomidorów 1 czerwona cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego garść liści bazylii 2 łyżki pokrojonego świeżego oregano sól i pieprz do smaku Do podania młode ziemniaki z wody blanszowany brokuły sałata winegret, tutaj przepis Zacznij od przyrządzania mięsa. Filety z piersi kurczaka oprósz solą, przyprawami i marynuj przez godzinę. Jeśli mam czas to marynuję kurczaka
codojedzeniapstrąga na parze za prostotę wykonania i możliwość dodania do niego ulubionych warzyw i ziół. Pstrąg z parowaru doskonale smakuje w towarzystwie szparagów, fasolki szparagowej czy też ziemniaków, ale równie dobrze możesz go podać z brokułem. Szybki i smaczny obiad - pstrąg i warzywa z parowaru. Pstrąg na parze z warzywami proporcje dla dwóch osób 1 filet pstrąga łososiowego(...)oznaczeniem Blue Growth około 500 g zielonych szparagów, a poza sezonem fasolka szparagowa lub ziemniaki 1 ząbek czosnku plasterki i sok z cytryny bio listki świeżego estragonu sól i pieprz 1 łyżka masła Pstrąg na parze z warzywami przepis 1. Pstrąga umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój rybę na dwie części, skrop sokiem
Cztery Fajeryżyciu zobaczyłem dom ze strzechą zamiast dachówki. No i oczywiście z bimbrem, ewentualnie przemycaną wódką i spirytusem w workach foliowych. Jeśli chodzi o wykorzystanie mąki i ziemniaków i wyczarowanie z nich wielu różnych dań, to Wschód generalnie króluje. Danie, które Wam przedstawię jest cudowne w swojej prostocie. Do tego ćwikła z kiszonych buraków z chrzanem, czyli tak naprawdę pierwsza(...)jaka przyszła mi do głowy na wykorzystanie buraków kiszonych, nawet jeśli opisuję ją jako ostatnią. Jak to napisał niejaki Mattaj podczas jednej ze swoich wizji - pierwsi będą ostatnimi. Składniki: - ziemniaki - orzechy włoskie - buraki kiszone - chrzan tarty Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, studzimy i tłuczemy. Dodajemy pokrojone orzechy i wkładamy wszystko do metalowej miski, a nią samą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kryzysowa Książka Kucharskajest prosta szybka i smaczna. Znajdziesz w niej pożywny makaron, możesz wybrać dowolną formę u mnie to penne. Jeśli w domu nie masz makaronu możesz zastąpić go młodymi gotowanymi ziemniakami, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. W sałatce mamy pełnowartościowe białko w postaci schabu w pikantnym gęstym cieście naleśnikowym, smażonego w głębokim oleju rzepakowym. Mamy również lekkie brokuły gotowane na parze(...)kilka prostych składników, które na pewno masz w domu. To co? Robimy sałatkę? PRZEPIS NA: SAŁATKĘ Z BROKUŁAMI I SCHABEM W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM - 2 -3 porcje ugotowanego makaronu/ ryżu/ ziemniaków gotowanych lub pieczonych - 1/2 ugotowanego na parze brokuła - 4 -5 plastrów schabu - 1 jajko - 2-3 łyżki mąki pszennej/orkiszowej - 80 ml śmietanki - łyżeczka pikantnej przyprawy do mięsa wieprzowego - kulka mozzarelli
SMYKWKUCHNIminuty włożyć do wrzątku. To już zależy jakie lubicie. To co? Zapraszam na obiad :) Składniki: 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka (miałam 600 g) 7 średnich ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 1 pomidor 1/2 brokuła przyprawa gyros sól, pieprz tymianek olej Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Wykonanie: Każdą pierś przekroić na dwie, lub trzy części. Ja przekroiłam(...)trzy. Przyprawić przyprawą gyros. Odstawić na kilka godzin. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Marchew również pokroić w plastry, cebulę na ósemki, pomidora w dużą kostkę. Brokuła podzielić na małe różyczki. Można go też włożyć na 2-3 minuty do wrzątku. Jeśli chcecie żeby był bardziej miękki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć plastry ziemniaków
Agusiowe smakołykikapusty . Łapcie mój dzisiejszy przepis na barszcz czerwony z botwiną, czysty niezabielany śmietaną ani jogurtem jak w chłodnikach. Sezonowy barszcz czerwony, czyli zupa nowalijkowa. Zabielaną zupę – botwinkę z dukanymi ziemniakami, tłuczonymi, czyli z puree z ziemniaków ze skwarkami z boczku uwielbia Piotrek, ja zaś lubię chłodniki lub czysty barszcz z dodatkiem botwiny. Ta wiosenna zupa, przygotowywana jest na domowym bulionie(...)przecedzić przez sito, będzie wtedy klarowny i idealnie czysty, ja podałam z botiną i zrobiłam kleks z jogurtu dla ozdoby i dodałam świeży koperek. Polecamy też przepisy: Botwinka z ziemniakami okraszonymi boczkiem Botwinka wiosenna Zupa z botwinki (na winie) Chłodnik z botwinki na jogurcie Taki wiosenny barszcz smakuje każdemu, bo jest bardzo smaczny i zdrowy, polecam to świetny pomysł
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTaka zupa nabiera wtedy zdecydowanie bogatszego smaku 😉 Składniki: 4-5 drobiowych skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 4 średniej wielkości ziemniaki 6-7 ogórków kiszonych 2-3 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie sól masło klarowane posiekany koperek Wykonanie: Ogórki kiszone kroimy dowolnie(...)garnka z wodą wkładamy kilka skrzydełek. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz obrane i pokrojone warzywa. Gotujemy przez 15 minut. Następnie dokładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki są już miękkie, do zupy dodajemy uduszone na maśle ogórki. Gotujemy całość chwilę, doprawiamy do smaku, a na koniec posypujemy posiekanym koperkiem
Walijskie PichcenieAromatyczna i pyszna zupa koperkowa z dodatkiem pieczarek. Idealna zupa dla całej rodziny, którą szybko przygotujesz przez cały rok. W sezonie wybierz młode ziemniaki i młodą marchew. Do zupy wykorzystałam domowy, esencjonalny bulion warzywno-drobiowy. Często gotuję ją także na rosole. Jeśli chcesz pominąć pieczarki to dodaj do zupy 1 większą marchew. SKŁADNIKI: 1 marchewka – 125 g 3 ziemniaki(...)Warzywa obieram, siekam w mniejszą kostkę. W średniej wielkości garnku rozgrzewam masło – jeśli wybieram zwykłe masło uważam, by go nie przypalić. Przesmażam na nim kilka minut: marchew, cebulę, ziemniaki, dodaję liść i ziele. Wlewam bulion oraz posiekane pieczarki, doprawiam solą i pieprzem. Zupę gotuję do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaję śmietanę – do szklanki wlewam chochlę gorącej zupy
Zasmakuj Kuchnirazem kolejny obiad na szybko. Młode ziemniaczki z kiełbaską, koperkiem i kukurydzą. Szybko, prosto i smacznie. Wszyscy zjedli i zadowoleni :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: około 1 kg młodych ziemniaków pęczek koperku około 500 g kiełbasy u mnie z szynki kukurydza pieprz sól 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i podsmażamy. Jak ziemniaki będą
kruche babeczki