mięs i dań z grilla. Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane a do tego jest tania.Nie przepadam za sosami typu winegret ale ten jest naprawdę smaczny. Ziemniaki te często goszczą na moim stole. Składniki: 1 kg ziemniak ów 1 mała cebula 5 łyżek octu 3 łyżki oleju 3 łyżeczki cukru 2 łyżki musztardy pieprz,sól szczypiorek,koperek Ziemn iaki gotujemy(...)łupinach,studzimy,obieramy i kroimy w grube plastry. Cebulę przeciskamy przez praskę,dodajemy ocet,olej,cukier,musztardę i mieszamy .Ziemniaki zalewamy sosem,dodajemy pieprz i sól do smaku.Posypujemy szczypiorkiem,koperkiem i wstawiamy do lodówki na conajmniej 2 godziny. Smacznego
Przepisy mojej mamySmaczna i dość pożywna sałatka z dodatkiem ziemniaków i jajek. wędzony filet piersi kurczaka 200 g świeży ogórek 2-3 sztuki kukurydza konserwowa ok.220 g ugotowane ziemniaki 4 -5 sztuk 2 ugotowane jajka Sos : 2 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Filet, ziemniaki, jajko i ananasa pokroić w kostkę , ogórki w plasterki. Wszystko wrzucić
Smaczne mojePyszny dorsz w znakomitym sosie z cukinii i ziemniaków. Rewelacyjne danie z przepisów Oli Nguyen. Koniecznie wypróbujcie przepis, będziecie zachwyceni. 2 filety z dorsza po 300 g 1 cukinia ziemniaki 300 g mleko 150 ml śmietana 30 % 200 g garam masala 3-4 łyżki sok z cytryny 1 łyżeczka ocet 6 łyżek cukier brązowy 2 łyżki sos rybny(...)1/2-1 łyżeczki woda 800 ml świeży koper olej rzepakowy 2 łyżki masło 40 g sól i pieprz Porcja dla 2 może 3 osób. Ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę. Temperówką lub obieraczką wytnij ok. 20 cienkich pasków z cukinii. Na każdym pasku powinno być trochę skórki. Paski przełóż do miski, dodaj trochę posiekanego koperku. Wodę ugotuj
Smaczne mojeupierać, że te wegetariańskie są smaczniejsze i bardziej wartościowe, nawet jeśli określanie ich tym mianem kłuje niektórych w uszy Takie kotlety można przygotowywać z użyciem kasz, ryżu, strączków czy ziemniaków, nasion, pestek, orzechów i wszelkich warzyw – to dania, w których realizuje się ogromna liczba pomysłów! Później warto zjeść je klasycznie, z ziemniakami i surówką, podać jako burgery w zdrowej bułce(...)obtaczać je w otrębach i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Podawać na ciepło lub zimno, na przykład z pieczonymi buraczkami i ziemniakami. The post Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek appeared first on Blog o gotowaniu
Even Better FoodPlacki podałam z surówką Colesław z sosem curry (przepis pochodzi z Kwestii Smaku, niżej zostawiam linka, w swojej wersji zmieniłam proporcje składników). Składniki (ok. 8-10 placków): 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 filet z kurczaka Surówka Colesław (link do oryginalnego przepisu znajdziecie tutaj ): 1/4 główki białej kapusty(...)majonezu light 1 łyżeczka oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki przyprawy curry Wykonanie: Kurczaka pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy do kurczaka. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić na kilka minut, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę zetrzeć i wymieszać z ziemniakami, znów chwilę odczekać i odcisnąć
Healthy food explorerserwować samodzielnie, wykorzystać w kanapkach (pasztet jest wyłącznie węglowodanowy, więc jedzenie go wraz z chlebem jest zgodne z zasadami diety niełączenia) lub jako element obiadu – podany po odgrzaniu z ziemniakami i warzywami. Tradycyjnie, a jakże. Potrzeba czegoś więcej? Może jedynie kiszonego ogórka dla towarzystwa Składniki: 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie ziemniaki 1/4 niewielkiego selera(...)łyżeczka słodkiej mielonej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kozieradki i ziaren kminku, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu, szczypta ostrej papryki. Marchewki, pietruszkę, ziemniaki, seler i cebulę obrać, pokroić na większe kawałki, przełożyć do miski wraz z niepełną łyżeczką soli i płynnym olejem kokosowym – starannie wymieszać, po czym równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia
Even Better Foodserwować samodzielnie, wykorzystać w kanapkach (pasztet jest wyłącznie węglowodanowy, więc jedzenie go wraz z chlebem jest zgodne z zasadami diety niełączenia) lub jako element obiadu – podany po odgrzaniu z ziemniakami i warzywami. Tradycyjnie, a jakże. Potrzeba czegoś więcej? Może jedynie kiszonego ogórka dla towarzystwa Składniki: 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie ziemniaki 1/4 niewielkiego selera(...)łyżeczka słodkiej mielonej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kozieradki i ziaren kminku, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu, szczypta ostrej papryki. Marchewki, pietruszkę, ziemniaki, seler i cebulę obrać, pokroić na większe kawałki, przełożyć do miski wraz z niepełną łyżeczką soli i płynnym olejem kokosowym – starannie wymieszać, po czym równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia
Even Better Foodresztek w lodówce czyli zero waste. Jak to zazwyczaj bywa w daniach tego typu wyszło bardzo smacznie. 4 porcje 300 gramów schabu 200 - 250 gramów kapusty kiszonej 2 małe ziemniaki pól cebuli 200 gramów fasolki szparagowej użyłam mrożonej najlepsza będzie cięta. 1 średnia marchewka sól pieprz słodka papryka czerwona pół łyżeczki kminku 1 łyżeczka majeranku 3 kulki ziela angielskiego(...)liście laurowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Mięso pokroić w plastry następnie w paski, oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i mąką. Cebulę, ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce lub też pokroić w kostkę według uznania. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju, włożyć mięso i smażyć aż się przyrumieni. Następnie dodać cebulę, ziemniaki i marchewkę całość
Andzia PichciZupa ziemniaczana z brukselką bardzo polecam ta zupę! Jest tania , prosta do przygotowania, smaczna i ma wiele cennych dla nas właściwości. Włoszczyzna, ziemniaki, brukselka, soczewica – toż to samo zdrowie! Zupa jest zawiesista, gęsta – można się zdrowo najeść i nasycić na długo a resztę dodatkowo zawekować sobie na później! To przepis na duży gar, dla 4-5cio osobowej rodziny(...)gotowaniem. Nawet jeśli nie jesteście fanami brukselki, ugotujcie tą zupę, będzie wam smakować. Brukselkę naprawdę warto jeść! Inne przepisy na brukselkę. PRZEPIS ZUPA ZIEMNIACZANA Z BRUKSELKĄ Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki ryżu brązowego 3 łyżki suchej soczewicy 1 cebula duża 2 łyżki masła klarowanego 1 marchewka 300g brukselki 1 plaster korzenia selera 1 liść laurowy 10 szt ziela angielskiego
Dorota Smakujekluseczki będą doskonałym pomysłem na pyszny i tani obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Nam kluseczki bardzo posmakowały i na stałe zagoszczą w naszym menu. 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g białego sera mała cebulka jajko ok 1/2 szkl mąki pszennej sól, pieprz Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju, ostudzić. Ziemniaki i ser zmielić lub przecisnąć przez praskę(...)Dodać jajko, cebulkę i tyle mąki aby zagnieść gładką i elastyczną masę (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków jakich użyjecie do klusek). Masa ma mieć konsystencję ciasta na kopytka. Doprawić solą i pieprzem a następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kluski gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 1-2 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone zeszkloną cebulką lub podsmażonym
Smakołyki AsiKotlety schabowe to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Delikatne mięso, dobrze roztłuczone, klasycznie panierowane to mięso, które podasz przez cały rok. Kotlety schabowe smakują z potrawami z ziemniaków, np. puree, ziemniakami pieczonymi, kopytkami lub kluskami śląskimi. Mięso podaj z mizerią , surówką z pora lub bigosem – w sezonie młodą kapustą , będzie pysznie. Kotlety schabowe SKŁADNIKI: 600 g schabu(...)obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2 kotlety naraz. Na cienkie kotlety wystarczy po 2-3 minuty smażenia na stronę. Kotlety schabowe najlepiej smakują z ziemniakami i bigosem lub mizerią na jogurcie lub śmietanie. Smacznego
Zasmakuj Kuchniczasie zupełnie czymś innym. Polecam Wam to danie, bo jest mega smaczne i mało pracochłonne Co potrzeba: 1 kg fileta z udźca indyka (bez skóry i kości), 500 g ziemniaków, 1 duża niezbyt szeroka marchewka, 1 duża czerwona, mięsista papryka, 1 duża cebula żółta (ok. 150 g), 1 duża cebula czerwona (ok. 150 g), 4 łyżki oleju, 1 pełna łyżeczka(...)kawałki, przekładamy do miski, dodajemy czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany, paprykę słodką, oregano, 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, dokładnie mieszamy, odstawiamy na blat. Do drugiej miski dajemy ziemniaki pokrojone w większą kostkę, marchewkę pokrojoną w plasterki, cebulę pokrojoną w cienkie piórka, paprykę pokrojoną w średniej wielkości kostkę, dodajemy olej, 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, dokładnie
Bułka z Chlebemmielonego oraz warzyw w orientalnym smaku. Czas przygotowania: 50 minut Ilość porcji: 1-3 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI: 1 kg ugotowanych ziemniaków 300 g mięsa mielonego wołowego 7 łyżek sosu PATAK’S Tandoori 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora 100g sera cheddar 250 g mąki pszennej 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli(...)łyżeczki pieprzu 3 łyżki oleju 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojonego pora oraz paprykę. Następnie dodajemy mięso. Jak mięso będzie usmażone dodaje 7 łyżek sosu PATAK’S Tandoori. Następnie chwilę smażymy
karolgotujeZupa 4 sery z mozzarellą Rozgrzewająca, syta zupa, która również zastąpi nam drugie danie. 10 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: · 1/2 kg ziemniaków · 1 litr wywaru rosołowego lub kostka rosołowa · 1 cebula · 1 papryka żółta(...)Sól · Szczypta chili · Opakowanie mini mozzarelli Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę zalewamy wywarem rosołowym i gotujemy. 2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę oraz pokrojone również w paseczki
Kulinarna Chwilawykorzystałam je w zupie, której nadały rewelacyjny smak. Co potrzeba: 10 kapeluszy kani dużych 1 ćwiartka kurczaka, 3 średnie marchewki, 1 duża pietruszka, 1/8 dużego selera, 2 średnie ziemniaki, 1/4 średniego kalafiora, 20 g masła, 100 g śmietany 30% słodkiej, 2 pełne łyżeczki przyprawy typu kucharek, Sól, Pieprz Wykonanie: Do garnka dajemy wypłukaną ćwiartkę kurczaka, marchewkę pokrojoną w cienkie(...)plasterki, selera i pietruszkę pokrojone w drobną kostkę, ziemniaki pokrojone w średnią kostkę, zalewamy 2 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, kiedy woda się zagotuje, dodajemy kucharka, zmniejszamy płomień, przykrywamy garnek pokrywką, gotujemy na małym płomieniu. W tym czasie kanie płuczemy, kroimy w ok. 2 cm x 5 cm paski, smażymy na rozgrzanym maśle, dajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską
Bułka z Chlebem