papryki ostrej · 1 łyżka majeranku · Olej do smażenia Składniki pozostałe: · ½ kg ziemniaków · 1 cebula · 2 marchewki · 1 młoda kapusta(...)wbijamy jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy małe kotlety wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju. 2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w małą kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie. 3. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli
Kulinarna ChwilaSmaczna, szybka i tania sałatka z ziemniakami i boczkiem. Idealna na kolację. Składniki kilka ziemniaków 3-4 jajka 3-4 kiszone ogórki cebula czerwona boczek Sos: majonez śmietana kwaśna pół łyżki musztardy sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Jajka ugotować na twardo. Boczek podsmażyć na patelni. Przygotowane składniki wraz
Wasze Przepisypiekarnika.. Ot cała filozofia zakończona po około godzince, pysznym kompletnym obiadem. Nic więcej nie musisz dodawać , czy czarować. Obiad ten zawiera wszystkie elementy czyli mięsko, warzywa a nawet ziemniaki i sos. Wyjmujesz częstujesz, myjesz jedna blaszkę i dalej już tylko się wylegujesz z książką w ręku.. Brzmi fajnie nie ? Wiem, a smakuje jeszcze lepiej zapewniam składniki na około(...)karkówki) 2 cebule średniej wielkości czosnek granulowany do doprawienia karkówki (lubiana ilość) 4 łyżki majonezu 4 łyżeczki musztardy miodowej sól, pieprz do smaku warzywa: 1-2 małe cukinie 4 ziemniaki 1 duża czerwona papryka 2 średniej wielkości cebule 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżka oliwy 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka
Ogrodnik w podróżyPyszny, aromatyczny gulasz wołowy z dużą ilością papryki czerwonej. Składniki pół kilo dobrego mięsa wołowego 1 duża cebula 1 duża papryka czerwona lub żółta 3-4 ząbki czosnku 5 ziemniaków 3 – 4 duże pomidory lub puszka passaty pomidorowej dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka słodka oraz ostra sól pieprz ziele angielskie 2 liście laurowe pół litra bulionu natka pietruszki Przygotowanie(...)czasu mieszając. Podlałam mięso bulionem, dodałam liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz i obie papryki. Dusiłam pod przykryciem do miękkości mięsa. Gdy mięso było miękkie dodałam pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i paprykę oraz sparzone, bez skórki pomidory. Dodałam posiekany czosnek i wszystko dusiłam do miękkości ziemniaków. Na końcu dodałam koncentrat pomidorowy, doprawiłam do smaku i posypałam danie natką pietruszki. Autor
Wasze Przepisybiałego wina. Wszystko to składa się na wyjątkowe danie, bardzo we włoskim stylu, po prostu jest przepysznie. Składniki (na 2 duże porcje): 4 pałki z kurczaka 6 średnich ziemniaków 1 duża cebula pół główki fenkułu 1,5 szklanki passaty pomidorowej 1/2 szklanki odsączonych czarnych oliwek 2 ząbki czosnku 100ml białego wina pół łyżeczki suszonego tymianku łyżka siekanej świeżej bazylii(...)ząbek czosnku, sok z cytryny a także doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy, najlepiej rękami, wcierając wszystkie przyprawy w kurczaka. Odstawiamy na chwilę do zamacerowania. Przygotowujemy warzywa – ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę wielkości kęsa. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Fenkuła myjemy, oczyszczamy z wierzchnich liści, usuwamy głąb i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy
Smaczna Stronajest tak jak z rosołem – im dłużej się robi, tym lepiej smakuje. W tym przypadku wraz z długością duszenia, mięso staje się delikatniejsze i bardziej kruche. Najlepiej smakuje z ziemniakami (np. przyrządzonymi na wzór ziemniaków z ogniska ) i domowymi ogórkami małosolnymi . Składniki na 4-5 porcji: – 700g schabu wieprzowego b/k (np. plastry) – 500ml bulionu warzywnego (lub 500ml wody + 2 łyżeczki(...)przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie i zagotowujemy. Dodajemy posiekany koperek i gotujemy przez ok. 1 minutę. Smacznego! Artykuł Duszony schab z porem w sosie koperkowym z ziemniakami jak z ogniska pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongfasoli – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Kombornia, Gmina Korczyna W przepisach z naszej regionalnej kuchni od czasu do czasu trafiam na kotlety przygotowane bez mięsa. Po kotletach z kapusty, z ziemniaków, z jajek i z kaszy pora na podkarpackie kotlety z kalafiora i fasoli. Podane z sosem nie ustępują tradycyjnym kotletom z mięsem, choć oczywiście smakują inaczej. Ugotowany kalafior stanowi bazę(...)fasoli – kuchnia podkarpacka Kotlety z kalafiora i fasoli – kuchnia podkarpacka Więcej podkarpackich bezmięsnych kotletów znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam :) Na blogu znajdziecie między innymi: Bieszczdzkie kotlety z ziemniaków i sera Jazowskie kotlety z ziemniaków Kotlety z kapusty Kotlety z jajek Kotlety z kaszy jęczmiennej Kotlety z fasoli
Trzeci talerzsurowość. W zależności od wielkości warzyw zajmuje to około 30-60 minut. Zbyt długo gotowane jarzyny: marchewka i pietruszka tracą swój smak i konsystencję. My przygotowujemy sałatkę jarzynową bez ziemniaków, ale jeśli chcesz to możesz dodać 2 małe ugotowane w łupinkach, na następnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki sałatkowe. W wersji mniej kalorycznej wymieszaj majonez z gęstym jogurtem naturalnym(...)świeżości, ale i tak chętnie ją zamawiano. Podobno to właśnie polscy kucharze z czasów socjalizmu wpadli na pomysł, aby wykorzystać do sałatki jarzynowej warzywa gotowane w rosole i dodać ziemniaki jako wypełniacz. I to nie z powodu modnego aktualnie trendu "zero waste" czyli "gotuję, nie marnuję", ale ze względu na oszczędność. Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu
Cztery FajeryJednogarnkowy obiad z piekarnika: kurczak pieczony z warzywami Składniki: ok 1 kg części z kurczaka (u mnie pałki) ok 0,7 kg ziemniaków 1-2 marchwie 1 czerwona papryka 4 łyżki oleju Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, majeranek, bazylia suszona świeże zioła typu oregano, bazylia, pietruszka itp *** Mięso z kurczaka myjemy(...)osuszamy *** *** Całość polewamy dwiema łyżkami oleju, mieszamy i nacieramy przyprawami *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy na małe części (ćwiartki, ósemki lub plastry – w zależności od wielkości ziemniaków) *** *** Marchew obieramy i kroimy w słupki, paprykę kroimy w nieduże kawałki *** *** Warzywa polewamy dwiema łyżkami oleju, posypujemy przyprawami i mieszamy. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Teraz dodajemy także świeże zioła *** *** Na wierzchu układamy przyprawione wcześniej
Blog z Apetytembędziemy do kolejnej wiosny. Lubię takie sezonowe smaczki i już przebieram nóżkami na zbliżający się sezon szparagowy. Coś się kończy, coś zaczyna. I ja to szanuję. Składniki: 600 g ziemniaków 170 g białego sera 1 jajko 150 g mąki pszennej (1 szklanka) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 łyżki masła pesto z czosnku niedźwiedziego przepis Przygotowanie: Ziemniaki obieramy(...)gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i od razu dokładnie tłuczemy na gładkie puree. Odstawiamy do wystudzenia. Po ostudzeniu do ziemniaków dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko i przeciśnięty przez praskę ser biały. Wszystko razem mieszamy. Na podsypanym mąką blacie formujemy wałeczki, które kroimy na małe kopytka. Wrzucamy je partiami na wrzącą, osoloną wodę. Po kilku sekundach po wypłynięciu na powierzchnię
Smakowity Blog Kulinarnypierwsze danie gdy na drugie robię np. racuchy czy placuszki. Składniki na 2 osoby: około 1,2 litra bulionu/wody mrożone warzywa (fasolka szparagowa, kalafior, brukselka, brokuł) 3 średnie ziemniaki 1 marchew 1/2 korzenia pietruszki kawałek selera 7 centymetrowy kawałek pora 3 łyżeczki suszonej mieszanki warzyw sól, pieprz 2-3 łyżeczki posiekanego koperku dodatkowo: 2 łyżeczki masła 1/2 łyżeczki mąki(...)Ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę kroimy w kostkę oprócz pora i wrzucamy na gotującą się wodę/bulion, dodajemy por, suszone warzywko, solimy, pieprzymy i gotujemy przez około 10-15 minut tak aby ziemniaki i marchew się podgotowały trochę. 2. Kiedy warzywa się podgotują, dodajemy teraz mrożone warzywa, doprawiamy jeszcze do smaku i gotujemy tak aby warzywa były dość miękkie
Gotowanie...to proste !Kapuśniak ze słodkiej kapusty to błyskawiczna zupa , którą bardzo często gotowała moja mama, a teraz przyrządzam ją ja. Gotowana na aromatycznym rosole , pełna kapusty , ziemniaków , marchewki i wkładki w postaci mięsa , na którym gotuje się zupa. Tak naprawdę pozostały z niedzieli rosół można bez problemu przerobić na taką zupkę. A w Waszych domach je się kapuśniak ze słodkiej czy kwaśnej(...)kapusty? Składniki na kapuśniak ze słodkiej kapusty : * około 3 litrów wody * 2 uda z kurczaka * 2 marchewki * 4 nie duże ziemniaki * korzeń pietruszki * kawałek korzenia selera * kawałek pora * 1 nie duża główka białej kapusty * sól do smaku * solidna garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Do garnka włożyć mięso, korzeń pietruszki i selera, por, wlać wodę, wsypać sól do smaku, gotować wywar
Zrób to smacznieZupa z botwiny to pyszna, zupa buraczkowa na wiosnę. Botwinka z młodymi ziemniakami i koperkiem to świetny pomysł na obiad. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI : 2 litry bulionu warzywnego 3 pęczki botwinki 600 g młodych ziemniaków 4-6 jajek ugotowanych na twardo 2 marchewki(...)soli 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki pieprzu 1. Przygotowanie zupy zaczynamy od dokładnego umycia botwiny z resztek piachu oraz przygotowanie bulionu warzywnego. Jak przygotować bulion warzywny znajdziecie tutaj. 2. Ziemniaki kroimy w kosteczkę a marchewkę w półplasterki. W garnku rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy pokrojone warzywa przez około 10 minut. 3. W międzyczasie kroimy oczyszczoną botwinę. Łodygi i liście
karolgotujeosobiście bardzo lubię wszelkiego rodzaju gulaszowe i strogonowy. Składniki: 1 kg mięso wieprzowe bez kości 1 cebula 1 marchew 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4-5 ziemniaki papryka słodka sól i pieprz 3 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat majeranek suszony lub tymianek ok. 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)plasterki marchewkę. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Papryki umyć i oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać do zupy razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, majeranek lub tymianek. Całość doprawić solidnie przyprawami. Na koniec można zrobić zasmażkę z 1 łyżki mąki i 1,5 łyżki oleju
talerz przyjemnościtłuszczu. Ciemna zasmażka daje intensywny smak, który współgra z aromatem liścia laurowego. Wszystko to razem stwarza pozory bogatej zupy, podczas gdy gotuje się ją na wodzie z dodatkiem ziemniaków, marchewki, podsmażonej cebuli i skwarków. Przepis na zapalankę pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich z Brzostowej Góry. Zupa zapalanka – kuchnia podkarpacka Składniki: woda 2 marchewki 4 ziemniaki 1 cebula 150 g słoniny(...)łyżki mąki pszennej natka pietruszki sól Marchewkę kroimy w plasterki i wrzucamy do zimnej wody razem z liściem laurowym i łyżeczką soli. Po kilku minutach od zagotowania dodajemy ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Słoninę kroimy w kostkę i na patelni wytapiamy na wolnym ogniu skwarki. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną cebulę i rumienimy ją. Usmażone skwarki razem z cebulą
Trzeci talerz