obiad dla osób dbających o zdrowe odżywianie i nie tylko! Super propozycja na wykorzystanie kiszonej kapusty z marchewką od Moryń ! Składniki: 100g mięsa mielonego z indyka 150g ziemniaków 200g kiszonej kapusty z marchewką 10ml oleju lnianego przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Mięso mielone wymieszać z przyprawami i uformować kotlecik. Ziemniaki dokładnie umyć(...)pokroić w mniejsze porcje. Ugotować na parze przez ok. 15-20 minut. Gotowy kotlecik i ziemniaki podać z kiszoną kapustą z marchewką. Polać olejem lnianym. Smacznego
Truskawkowa Fiestaczyli zmora z dzieciństwa u niektórych, w moim domu szpinak to ukochana i smakowita roślinka, której smakiem zaraziłam wszystkich domowników. składniki na 4-5 porcji 6 średnich ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki masła 2 szklanki bulionu ( szklanka 250 ml ) 1 szklanka mleka ( szklanka(...)ziela angielskiego czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku kroimy w plasterki. Obraną marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obrane ziemniaki w grubą kostkę. W garnku z rozpuszczonym masłem, podsmażamy kilka minut, często mieszając, pokrojoną cebulę i czosnek oraz startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz ziemniaki. Do podsmażonych warzyw wlewamy bulion
Smakowite DaniaProsta w przygotowaniu, uwielbiana przez moją rodzinę i znajomych. Sałatka z marynowanymi grzybami to taka mała odmiana od tradycyjnej sałatki jarzynowej. Koniecznie spróbujcie tego prostego przepisu. Składniki: 2 średnie ziemniaki 3 jajka 1 słoiczek marynowanych podgrzybków Leśne Skarby 3 łyżki majonezu 6 łyżek kukurydzy 1 korzeń pietruszki 1 marchewka sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku + do dekoracji(...)Produkt użyty w przepisie : podgrzybki marynowane LEŚNE SKARBY, aktualnie do kupienia m.in. w sieci ALDI Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę obieramy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a jajka gotujemy na twardo. Składniki studzimy. Jajka obieramy i kroimy w kosteczkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. Dodajemy pozostałe pokrojone warzywa i pokrojone w kostkę marynowane podgrzybki
Słodkie okruszkizawsze będzie kojarzył się z Nią. Składniki: 1 por 1 mały seler korzeniowy 2 pietruszki 3 marchewki 1 cebula 4 ziemniaki 6 liści białej (młodej) kapusty 2 pomidory 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie: Włoszczyznę (por, marchew, seler, pietruszki, opaloną cebulę) zalewamy zimną wodą-2 litry (z płaską(...)łyżeczką soli), gotujemy do miękkości. Warzywa wyjmujemy z wywaru, marchew kroimy w talarki. Pokrojone w kostkę ziemniaki, wrzucamy do wywaru, gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki będą al dente. Wtedy dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy przez kwadrans. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w ósemki. Wrzucamy do zupy. Gotujemy 20-25 minut.Pod koniec dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki. O smaku doprawiamy solą
R'n'G KitchenSkładniki : ok.50 dag gotowanych ziemniaków mieszane mięso z rosołu sól, pieprz, chili, majeranek, pieprz ziołowy cebula 3 jajka- duże i 2 średnie bułka tarta tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Ugotowane ziemniaki zmielić, tak samo zrobić z mięsem Przesmażyć pokrojoną na drobno cebulę- przestudzić dodać do mięsa Przyprawić do smaku przyprawami, dodać roztrzepane duże jajko- wyrobić na jednolitą masę(...)ziemniaków dodać średniej wielkości roztrzepane jajko, odrobinę soli i wyrobić na jednolitą masę Nabierać łyżką masę ziemniaczaną i wygniatać na dłoni na dość cienki placuszek, nakładać łyżeczką farsz- zwijać brzegi i formować na kształt kotletów Maczać w roztrzepanym średniej wielkości jajku i obtaczać w bułce tartej, smażyć z obu stron na złoty kolor
Proste PotrawyPyszna babka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i cebulą. Po upieczeniu podajemy ją z kwaśną śmietaną. Jest rewelacyjna, smakuje na ciepło i zimno, polecam przepis. SKŁADNIKI : 1 kg ziemniaków zważonych po obraniu 150 g wędzonego boczku 1 pętko kiełbasy śląskiej 2 cebule sól, pieprz do smaku 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej(...)Kiełbasę, boczek i cebulę drobno kroimy. Przekładamy na patelnię i podsmażamy na złoto, odkładamy całość aż ostygnie. Odrobiną boczku nacieramy formę keksową o rozmiarze 35/12 cm. Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce do ziemniaków, dodajemy mąkę, przyprawy i jajka, mieszamy. Dodajemy podsmażoną cebule z kiełbasą i boczkiem, mieszamy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy
Kulinarne Fantazje Mariolipropozycja na jesienne i zimowe dni. Przepis na zupę gołąbkową możesz łatwo dostosować do własnych upodobań. Zupa doskonale smakuje z kapustą pekińską oraz włoską. W wielu przepisach ryż zastępują ziemniaki. Zupę gołąbkową możesz także przygotować w wersji bezmięsnej. W tym wariancie świetnie sprawdza się dodatek fasolki szparagowej, która dodaje do zupy zdrową dawkę białka. Zupa gołąbkowa z ryżem(...)rozmięknie i niepotrzebnie nie zagęści zupy. Pyszna jest również nasza surówka z kapusty pekińskiej , a także młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą . Nasza patelnia chłopska z kapustą i ziemniakami oraz zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym , to proste pomysły na szybki obiad. Polecamy też gołąbki z ziemniakami . Życzymy smacznego! Artykuł Zupa gołąbkowa pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na WypasieTradycyjne kopytka urozmaicone i podane inaczej. Smak? Pokochacie jak ja! Co nam trzeba? 400 g puree z dyni 6 dużych ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 200 g mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli po 1/4 łyżeczki curry i kurkumy sos : kostka masła, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka ziół prowansalskich 200g(...)minut. Po tym czasie sprawdź widelcem czy są już miękkie, jeśli tak to wyjmij z piekarnika i zmiksuj blenderem na gładką masę. Wystudź W misce wymieszaj ziemniaki z purre, dodaj mąkę, jajko, sól curry i kurkumę i wymieszaj na jednolite ciasto-jak się lepi-dodaj mąki. Ciasto wyłóż na stolnicę lub deskę oprószoną mąką. Z ciasta uformuj wałek i wykrawaj
Latosiowydomwiększego nakładu pracy. Wystarczy wcześniej przygotowane składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika i cały obiad robi się praktycznie sam :) 2 ćwiartki z kurczaka około 1 kg ziemniaków 1 puszka pomidorów krojonych pół łyżeczki cukru sól pieprz słodka papryka w proszku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku olej Ćwiartki z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy(...)połowę. Następnie nacieramy przyprawami i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę aby mięso się zamarynowało. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Pomidory miksujemy z czosnkiem, cukrem i szczyptą soli. Kawałki kurczaka obsmażamy krótko na oleju z każdej strony aż się przyrumienią. Na dno naczynia układamy pokrojone ziemniaki posypujemy odrobiną soli, wlewamy sos pomidorowy na wierzchu układamy porcje
Andzia Pichcibooki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (3-4 porcje): 4 korzenie pietruszki (250 g. po obraniu) 2 gruszki 1 większy ziemniak 1 mała cebula 20 g. masła 250 ml. wody 300 ml. śmietanki 30-36% 2 łyżki posiekanych prażonych pistacji 2 łyżki startego sera grana padano sól, pieprz Obrane pietruszki pokrój(...)małą kosteczkę. To samo zrób z ziemniakiem. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim przez minutę posiekaną cebulę. Dodaj pietruszkę i smaż jeszcze 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Do garnka wlej wodę i po zagotowaniu wrzuć pokrojonego ziemniaka oraz 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryj pokrywką i gotuj
Delicious Placedlatego można zrobić go dosłownie w czasie, gdy kopytka się podsmażają. Kopytka z sosem kurkowym Przepis na kopytka z sosem kurkowym Składniki na kopytka z sosem kurkowym 750 g ziemniaków 150 g mąki 1 duże jajko duża szczypta soli masło lub olej do podsmażenia kopytek Sos kurkowy: 400 g oczyszczonych kurek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 g śmietany(...)natka pietruszki sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżki masła Jak zrobić kopytka z sosem kurkowym Przygotowania rozpocznij od zrobienia kopytek. Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę, rozłóż na desce równą warstwą i poczekaj aż przestygną. Do chłodnych ziemniaków wbij jajko, posól oraz obsyp je przesianą przez sitko mąką. Całość szybko zagnieć
okolicepalnika.plauto'); ga('send', 'pageview'); -300 g fasolki szparagowej żółtej -175 g kurek -1 nieduża marchew -1pietruszka -kawałek bulwy selera -por zielona część -1 cebula -4 średnie ziemniaki (ok.500 g ) -5 pomidorów (ok. 350 g ) -majeranek - 3-4 ząbki czosnku -papryka słodka i ostra w proszku -olej do podsmażania Obraną marchew, pietruszkę, seler i wypłukany por włożyć do garnka(...)zalać 1,5 l wody, dodać 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do gotujących się warzyw. Z fasolki odciąć końcówki z dwóch stron, zalać w garnku wodą z łyżeczką cukru i soli, obgotować krótko i odcedzić. Kurki dobrze oczyścić
Kulinarne przemysleniazupa grzybowa robi robotę. A jak ją przygotować? A bardzo proszę: Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 30 dag wędzonego boczku 1 kg grzybów 1 średnia cebula 5-6 średnich ziemniaków Ok. 300 ml białego wina (na oko 1/2 butelki, użyłam wytrawnego Rieslinga) Łyżka masła 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku Kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego(...)alkohol zdążył się odparować. Czytaj także: Spaghetti z rydzami w sosie winno-śmietanowym Gotowy wywar przelewamy przez sitko. Dodajemy przesmażone grzyby i gotujemy przez ok. pół godziny. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy zupę na wolnym ogniu dopóki ziemniaki nie ugotują się. Czytaj także: Tarta z rydzami i podgrzybkami Łyżkę kwaśnej śmietany hartujemy za pomocą gorącej
Kate's Kitchendodatkami, dla całej rodziny. Polecam przepis na sznycle z indyka (które wykonasz także z mięsa z piersi kurczaka), podane z warzywami wszelkimi, bigosem, buraczkami, surówką colesław i potrawami z ziemniaków (ziemniaki z wody, puree, kluski śląskie, kopytka). Smakują także z wszelkimi kaszami, ryżem, makaronem. SKŁADNIKI: 6 cienkich sznycli z indyka 0,5 l mleka 2 jajka bułka tarta sól, pieprz(...)tartej. Smażę na złoto, z obu stron na maśle klarowanym, po około 2 minut na stronę. Sznycle z indyka podaję z kaszą gryczaną i warzywami duszonymi. Polecam także z ziemniakami z wody, puree, frytkami, bigosem, surówkami oraz warzywami. Smacznego
Zasmakuj KuchniSezon na paprykę w pełni, grzechem byłoby więc z tego nie skorzystać. Dlatego dziś proponuję pyszną zupę-krem z papryką w roli głównej. Zupa jest pyszna, rozgrzewająca, a dodatek ziemniaków sprawia, że jest tez gęsta i sycąca. Choć najczęściej w kuchni wykorzystujemy czerwoną paprykę, ja tym razem sięgnęłam po żółtą - tak dla odmiany 😉 Zupa paprykowo-ziemniaczana - przepis na 8 porcji(...)przygotowania zupy będą Ci potrzebne: 4 żółte papryki, 4 ziemniaki, 2 cebule 2 litry bulionu warzywnego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki curry, sól i pieprz do smaku. 1. Papryki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut. 2. Upieczone papryki przełóż do miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw
Z notatnika dietetyka