jednym z najprostszych sposobów na szybki obiad na lato. Aromatyczna zimna zupa ogórkowa cudownie orzeźwia, a przy tym smakuje wszystkim bez wyjątku. Chłodnik ogórkowy możesz podać jako dodatek do ziemniaków z wody lub lekkie, zdrowe danie główne. Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką nie wymaga trudno dostępnych składników. Będą Ci potrzebne świeże ogórki, pęczek rzodkiewek, kefir i ulubione zioła. My zazwyczaj(...)wszystkie zioła. 4. Wymieszaj składniki chłodnika i dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do młodych ziemniaków z koperkiem. Do czego pasuje chłodnik ogórkowy. Chłodnik z ogórka i rzodkiewki podaję do ziemniaków z wody posypanych koperkiem. Jeśli zamiast kefiru użyjesz gęstego jogurtu typu greckiego, a ogórki odsączysz
Cztery FajeryBawarska kuchnia jest tłusta i pożywna. Dominują w niej mięsa, mąka i ziemniaki. Co trzeba koniecznie spróbować, aby uznać pobyt w Bawarii za udany? Propozycji jest kilka. Tradycyjną, bawarską kiełbasą jest jej biała, cielęca odmiana (Weiβwurst), gotowana i podawana z musztardą oraz preclem, popijana pszenicznym piwem. Natomiast bardziej fastfoodowa odmiana to kiełbaska z curry. I choć słynie z niej Berlin(...)następnie smażona. Z mięs popularne są również podroby – wątróbka i nerki cielęce oraz pasztet wątrobiany. Ponadto warto również spróbować sałatki ziemniaczanej czyli kartoffelsalat sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków . To podawane na zimno gotowane ziemniaki z cebulą i musztardą. Ulubionym warzywem Niemców są szparagi i uwielbiają pieczone szparagi owijane boczkiem . Do dań mięsnych w rejonie górskim serwowane są małe kluseczki
ProstePesto.plPyszna zupa z fasolki szparagowej z przepisu Babci. Słodko – kwaśna zupa z fasolki ziemniakami zabielana śmietaną to smak dzieciństwa. Wakacje, beztroska i talerz przepysznej zupy zjadany w pośpiechu z kromką świeżego chleba. Wakacyjna zupa Babci najczęściej była z kawałkami grubej parówki, kleksem kwaśnej śmietany, dużą ilością fasolki i śladowymi kawałkami ziemniaków, które jeszcze po ugotowaniu miały zapach podsmażonych(...)przygotowania zupy słodko – kwaśnej z fasolki szparagowej możemy wykorzystać tak żółtą jak i zieloną fasolkę. Z czym podawać zupę z fasoli szparagowej? Można podawać z osobno ugotowanymi ziemniakami, można dodać do zupy słodko – kwaśnej z fasolki makaron. Są tacy co zupę fasolkową zarzucają kaszą lub ryżem. Można do zupy dać tak dużo fasolki szparagowej, marchwi, pietruszki, seler
Dieta moja pasjaLato to pora roku kiedy to na naszych stołach częściej królują dania warzywne z wykorzystaniem młodych ziemniaków, cebuli, pomidorów i ogórków czy kalafiora. Idealnie te warzywa komponują się w różnych sałatkach. Dziś właśnie jedna z nich Wam prezen tuję 🙂 Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1 kalafior -5 młodych ziemniaków -2 ogórki gruntowe lub jeden sałatkowy -1 duży pomidor malinowy -1 duży pomidor żółty -1/2 papryki czerwonej świeżej -1 młoda główka cebuli -4 jajka ugotowane
Kulinarne przemysleniaZiemniaki jemy praktycznie codziennie w różnej postaci. Najczęściej gotowane w całości lub tłuczone. Dzisiaj proponuje kotlety ziemniaczane. Pyszne, chrupiące, a jednocześnie pulchne w środku oraz aromatyczne za sprawą dodatku podsmażonej cebulki, czosnku i papryki. Podałam do nich sos czosnkowy z nutą świeżego tymianku, ale równie dobrze będą smakować podane z ulubioną surówką czy gulaszem lub pieczonym mięsem. Polecam(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1 kg ugotowanych sypkich ziemniaków -150 g mąki pszennej -50 g bułki tartej -2 jajka -1 duża cebula (ok. 120 g ) -2 ząbki czosnku -1/3 papryki czerwonej surowej -1 łyżeczka masła -olej rzepakowy
Kulinarne przemysleniagofry – klasyczne słodkie – szakszuka – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczane – racuchy drożdżowe – placki z gotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami
nietylkopasta.plmielony 1 łyżeczka, szpinak 2 pęczki, masło 1 łyżeczka, cebula 1 mała, ząbki czosnku 3 sztuki, sól i pierz do smaku, jajka "M" i masło do smażenia - ile potrzeba, ziemniaki 1 kg, koperek 1 pęczek Duże filety czarnego dorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pociąć na 3-4 porcje każdy filet, panierować w mące pszennej wymieszanej z solą ziołową(...)czosnkiem w kosteczkę podsmażyć na maśle, dodać szpinak, sól, pieprz mielony i smażyć do odparowania soku na dużym ogniu mieszając. Usmażyć na maśle jajka sadzone, posolić do smaku, ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem z posiekanym koperkiem, na rybę położyć porcję szpinaku, jajko sadzone, porcje ziemniaków i można dodać do dania paprykę, posypać koperkiem - Czarny dorsz filety na bardzo smaczny, sycący obiad
W Mojej Kuchni LubięWiosna to dla wielu osób wyczekiwany sezon ulubionych warzyw. Obok szparagów czy rzodkiewki znajdziemy również szczaw, najczęściej pojawiający się na stole w formie zupy, ale nie tylko! SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI I SZCZAWIEM to proste, smaczne danie, idealna sałatka na wiosnę. Artykuł SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI I SZCZAWIEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEbity tydzień. Ech… Skąd pomysł na kaszankę z grilla? Hm… gdzieś z rok temu jadłam u teściów kaszankę pieczoną w piekarniku. Na dnie folii aluminiowej były chyba ziemniaki, na nich kiszona kapusta, a na końcu kaszanka. To było coś mega smacznego. Zapisałam to sobie w swoim kajecie i postanowiłam spróbować zrobić coś takiego z grilla. Bez ziemniaków, jedynie(...)zrobię. Obiecałam już nawet mojemu ekipowemu Ww. I od razu zrobię większą ilość. Na bank zjem ja. Może My. Na pewno ktoś jeszcze. Na próbę włożę do jednej porcji ziemniaki, coś czuję, że to też dobrze wejdzie. W ogóle przypomniało mi się teraz, że mam zamrożone dwie kaszanki, które przywiozłam z wakacji. Nabrałam ochoty na pieczoną w piekarniku, może
Kardamonovysporo i nie mam dość. Wymyśliłam przepis na pyszną ziemniaczaną zapiekankę ze szparagami i boczkiem. Jest to bardzo fajny pomysł na pyszny obiad. przepis na 5-6 porcji ziemniaki 1,40 kg bataty 800 g szparagi zielone 500 g boczek w plastrach 200 g śmietana 2 łyżki musztarda ostra 2 łyżki gałka muszkatołowa 1 łyżeczka masło(...)łyżki koperek suszony 1 łyżeczka sól, pieprz cukier 1 łyżeczka Ziemniaki obieramy, kroimy na cząstki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Bataty gotujemy w osobnym garnku dodając łyżeczkę soli. Następnie robimy z nich puree. Do większego garnka przeciskamy ziemniaki przez praskę lub bardzo dokładnie gnieciemy. Dodajemy śmietanę, musztardę, 2 łyżki masła, gałkę muszkatołową, koperek, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy
noteskulinarnyfigajest naprawdę smaczna. Polecam tym, którzy jeszcze nie jedli zupy ziemniaczanej . Składniki na zupę ziemniaczaną na wędzonce : * około 300 g żeberka wieprzowego wędzonego * 200 g boczku wędzonego * 1 kg ziemniaków * 1 marchewka * 1 cebula * korzeń pietruszki * 1 łyżka majeranku * pół łyżeczki gałki muszkatołowej (użyłam Skworcu ) * 4 liście laurowe * 6 ziaren ziela angielskiego * sól do smaku * 1 łyżka mąki pszennej(...)minut. Następnie dodać obrany korzeń pietruszki i obraną, pokrojoną w kostkę marchewkę. Garnek zakryć pokrywką, gotować dalej około 15 minut. Kolejno dodać obrane, pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki, wsypać gałkę muszkatołową i majeranek. Całość gotować do czasu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. W między czasie boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i również pokroić w drobną
Zrób to smacznierodzinka uwielbia. Jestem pewna, że i Wam posmakują. PRZEPIS NA PLACKI Z MŁODEJ KAPUSTY Składniki 500 g młodej kapusty 2 jajka 1 cebula 1 duża marchewka 3 średniej wielkości ziemniaki 3/4 szklanki mąki sól pieprz Wykonanie Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, a następnie poszatkować. Zasolić i odstawić na ok. 15 minut, by puściła wodę. Po upływie czasu odcisnąć kapustę(...)dłoniach. Cebule pokroić w kosteczkę. Marchewkę oraz ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę, cebulę, marchewkę oraz ziemniaki umieścić w misce, dodać jajka, mąkę oraz pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wykładać porcję przygotowanej masy. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Artykuł Placki z młodej kapusty pochodzi z serwisu Alle
Alle Dobre!Zupa szparagowa z białą fasolą. Tak jeszcze w ramach wykorzystywania puszków kupowanych na koniec świata i ukrywanie się pod ziemią powstała zupa szparagowa z dodatkiem białej fasoli, pieczarek i ziemniaków. Zupka w gustach Królisia ( doświadczalnego ) bo jest tu multum warzywków i zero mięska. Brzmi prawie idealnie, ale Konefka siła nieczysta zesłana z piekła na nieszczęście Królisia podmsmażyła warzywka na maśle(...)Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins Czas gotowania / Cook time: 45 mins Czas całkowity / Total time: 1 hr Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Zupa szparagowa 400 g młodych ziemniaków pokrojonych w talarki 250 g pieczarek pokrojonych w talarki 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę 2 marchewki pokrojone w półksiężyce 1 pietruszka pokrojonej
Spice things upPyszny wiosenny obiad w młodą kapustą w roli głównej. A tutaj ( KLIK ) można znaleźć inną wersję, równie pyszną, ale bez dodatku ziemniaków do pulpetów. Składniki: 1 główka młodej kapusty 500g mięsa mielonego (u mnie szynka) ok 300g młodych ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku masło siekany koperek sól, pieprz 1 łyżka kaszy manny mąka(...)panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej, do tego dodać drobno posiekaną połówkę cebuli i czosnek. Dodać mięso, kaszę manną, sól, pieprz i dokładnie połączyć. Uformować pulpeciki, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Pulpety zdjąć z patelni. 2. Drugą połówkę cebuli posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce. Podsmażyć na oleju
Kuchnia domowa AniZupa szparagowa z białą fasolą. Tak jeszcze w ramach wykorzystywania puszków kupowanych na koniec świata i ukrywanie się pod ziemią powstała zupa szparagowa z dodatkiem białej fasoli, pieczarek i ziemniaków. Zupka w gustach Królisia ( doświadczalnego ) bo jest tu multum warzywków i zero mięska. Brzmi prawie idealnie, ale Konefka siła nieczysta zesłana z piekła na nieszczęście Królisia podmsmażyła warzywka na maśle(...)Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins Czas gotowania / Cook time: 45 mins Czas całkowity / Total time: 1 hr Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Zupa szparagowa 400 g młodych ziemniaków pokrojonych w talarki 250 g pieczarek pokrojonych w talarki 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę 2 marchewki pokrojone w półksiężyce 1 pietruszka pokrojonej
Spice things up