powiedział, że zupa może być albo z ciecierzycą, albo z ziemniakami, albo z makaronem...? Przyszedł czas na kolejną turecką czorbę, a trzeba przyznać, że kuchnia turecka przepysznymi zupami stoi - niewtajemniczonym polecamy na przykład przepis na naszą ukochaną czorbę z czerwonej soczewicy. Składniki (4 porcje): - 3 łyżki oliwy - 1 cebula - 2 małe ziemniaki - 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)używana do tureckich zup) Przygotowanie: 1) Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy kolejne 5-6 minut. 2) Dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę paprykową i dokładnie mieszamy. Wrzucamy ciecierzycę i przyprawiamy kurkumą, kolendrą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, wlewamy wodę
Roślinożerni urlopowiczePrzepis ze strony Kitchen stories . Składniki: (na jakieś 4-6 porcji) 150g czerwonej soczewicy 1 ziemniak 1 marchewka 1 czerwona papryka 5 pomidorków koktajlowych 1 czerwona papryczka chilli 1 cebula 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy 1 litr wywaru warzywnego sól, pieprz, mielona papryka wędzona Obierz cebulę, ziemniaka, czosnek i marchewkę. Pokrój warzywa i paprykę(...)niewielkie kawałki. Papryczkę chilli posiekaj drobniutko, przepołów pomidorki, a czosnek przepuść przez praskę. Oliwę rozgrzej w sporym garnku. Podsmaż cebulę, aż zacznie być przejrzysta. Dorzuć chilli, pomidorki, czosnek, paprykę, ziemniaka, marchewkę, odrobinę wędzonej papryki i soczewicę. Wymieszaj i smaż na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty. Dolej wywar, zagotuj, zmiejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut
Lejdi of the housewołowej. Jeśli bryzol serwuję kilkakrotnie w roku, wybieram mięso wołowe, najczęściej z łopatki lub antrykotu, jednocześnie rezygnując z polędwicy wołowej ze względu na cenę. Bryzol polecam z potrawami z ziemniaków, najbardziej puree ziemniaczanym, kopytkami lub pieczonymi ziemniakami. Bryzol SKŁADNIKI: 600 g polędwicy wołowej 1 duże jajko płaska łyżeczka soli, ½ płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu 4 czubate łyżeczki mąki pszennej olej(...)patelni, zrób to łopatką Czas smażenia zależy od tego jak cienko przygotowałeś kotlety. Usmażone odsączam na papierowym ręczniku. U mnie wyszło 9 sporych bryzoli. Bryzole podaję z puree z ziemniaków oraz duszoną cebulką z pieczarkami. Smacznego
Zasmakuj KuchniSkładniki: filet śledziowe w oleju 5 sztuk średniej wielkości Ogórki konserwowe 5 stuk małych Ugotowane ziemniaki 3 sztuki średnie Czerwona cebula mała posiekany szczypiorek 5 łyżek Majonez 2 łyżki Śmietana 18 % łyżka Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Śledzie pokroić w paseczki. Ogórki, ziemniaki w kostkę a cebulę w drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekać. Wszystko
Kulinarne przygodyPasztet z mięsa z rosołu smakuje jak najprawdziwszy pasztet. Aromatu, smaku i faktury dodają mu soczewica, słodki ziemniak i suszona żurawina. Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia : 75 minut Poziom trudności : Łatwe Problem co zrobić z mięsa z rosołu to jeden z największych dylematów kucharza. Z jednej strony jest to już mocno przetworzony, bo wygotowany produkt, z drugiej żal(...)zrobić. Pytanie co zrobić z mięsem z rosołu? My najczęściej robimy tak, że mięso z rosołu po przestudzeniu kroimy na małe kawałki, najlepiej w plastry. Tak samo kroimy marchew, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, kapustę – co tam jest pod ręką. Wykładamy wszytko na blaszkę do pieczenia, solidnie doprawiamy rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem. Skrapiamy olejem, mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Niedzielny kucharzCzęsto słyszę pytanie - daj mi przepis na sałatkę, w której nie ma kukurydzy ani groszku. Proszę uprzejmie - zamiast kukurydzy - fasolka szparagowa, zamiast groszku , ziemniaki. Dodatkiem jest chrzan. Sałatka może nie zachwyca na pierwszy rzut oka ale wystarczy jej spróbować - pyszna, sycąca i zaskakująca. Spróbujcie sami :) Składniki: - 4 ziemniaki - 450 g fasolki szparagowej ( u mnie kolorowa) mrożonej - garść pomidorków koktajlowych(...)pół ogórka szklarniowego - puszka tuńczyka w oliwie - 2 -3 łyżki majonezu - 1 -2 łyżeczki chrzanu - do smaku - sól, pieprz - natka pietruszki Ziemniaki obieram, kroję w kosteczke i gotuję. Fasolkę również gotuję. Oba warzywa studzę i łączę ze sobą w misce. Dodaję do nich pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, posiekanego w kostkę ogórka oraz odsączonego tuńczyka. Dodaję do tego majonez
Kuchnia Pełna EmocjiZapiekanka z dodatkiem ziemniaków zawsze się sprawdza jako danie obiadowe, łatwa w wykonaiou i smaczna , polecam. SKŁADNIKI : 1 kg ziemniaków 1 brokół 1 podwójna, duża pierś z kurczaka dowolna przyprawa do mięsa 200 g tartego sera(...)jajka 200 ml śmietany 12 % 1/4 szklanka mleka sól i pieprz do smaku 1 łyżka siekanego koperku PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w większą kostkę. Brokuł gotujemy na parze a kurczaka podsmażamy z dowolną przyprawą. Do miski przekładamy wszystkie składniki, natomiast w miseczce mieszamy jajka ze śmietaną, przyprawami, koperkiem
Kulinarne Fantazje Mariolinasz przepis na kluski śląskie z boczniakami . Gorąco polecamy kluski śląskie z pesto z jarmużu, bo to bardzo miła odmiana od klasycznych klusek i włoskich gniocchi. Składniki: 6 dużych ziemniaków 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej – plus minus 1 jajko Mąka do podsypania stolnicy Pesto 2 ząbki czosnku 2 garści jarmużu umytego, bez grubszych łodyżek 1/2 pęczka pietruszki (opcjonalnie) 1/2 szklanki(...)tartego parmezanu 1/2 szklanki orzechów migdałowych 1/3 szklanki oleju Kilka łyżek wody Sok z połowy cytryny Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, przełóż do garnka z zimną wodą, wstaw na kuchenkę, gotuj do miękkości. Odcedź. Krok 2 W międzyczasie zrób pesto. Wsyp orzechy do miksera i zmiksuj na proszek. Dodaj umyte liście jarmużu i natkę pietruszki, parmezan
Niedzielny kucharzpiekarnika, ale można je także dusić. Słodko-kwaśna kapusta doprawiona dużą ilością majeranku, grzybami i żurawiną, świetnie łączy się z kruchym mięsem żeberek – oprócz chleba czy pieczonych ziemniaków nie trzeba już żadnych dodatków. Jako, że to danie idealne do odgrzewania, żeberka sprawdzą się na duże przyjęcia rodzinne i święta – są pyszne przygotowane dzień lub dwa wcześniej(...)pieczemy 1 godzinę 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, odsuwamy kapustę z żeberek i dopiekamy jeszcze całość 10 minut. Podajemy z wiejskim chlebem na zakwasie lub pieczonymi ziemniakami (cząstki ziemniaków polane olejem i przyprawione np. rozmarynem i papryką, wstawiamy na ostatnią godzinę pieczenia). Na drugi dzień są jeszcze lepsze. Post Najlepsze żeberka w kiszonej kapuście pochodzi z bloga Poezja
Poezja smakuDzisiaj obiecany przepis na sałatkę z frytkami i serem halloumi. Idealna na jesienną kolację w ogrodzie. Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci dlatego chciałam przemycić je w sałatce w postaci frytek pieczonych w piekarniku. Myślę, że jak raz ją spróbujecie będziecie szybko biec do kuchni po dokładkę. Składniki na 5 porcji: 9 niedużych ziemniaków mix sałat(...)łyżeczka syropu klonowego Sok z połowy cytryny Sól, pieprz Składniki na sos jogurtowy: 400 g jogurtu greckiego Sok i skórka z połowy cytryny Sól, pieprz Zaczynamy od przygotowania ziemniaków. Obieramy je i kroimy na frytki. Dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy: słodką paprykę, kminek, zioła , prowansalskie i pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni
noteskulinarnyfigaProsta i smaczna zupa z brukselką, z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Składniki: 0,5 kg brukselki 3 ziemniaki 2 marchewki kawałek pora kostka rosołowa 50 ml śmietany 30% pieprz biały Sposób przygotowania: Brukselkę oczyścić z brzydkich liści, odciąć końce, zalać wodą i zagotować. Po 5 minutach odcedzić. Ziemniaki i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać kostkę rosołową
Wasze Przepisybardzo prosta do przygotowania i zdrowa zupa. Jednocześnie rozgrzewająca i sycąca. Ja przygotowałam ją w szybkowarze, dzięki czemu o połowę skrócił się czas gotowania. Podsmażona na oliwie cebulka, soczewica, ziemniaki, kapusta, buraczki i moc przypraw – tylko tyle i aż tyle by na stole pojawił się gorący, świeży obiad. PRZEPIS NA ZUPA BURACZKOWA Z KAPUSTĄ CZERWONĄ Składniki: 2 cebule(...)lyżki oleju 1 kg ziemniaków 1 plaster (150-200g) kapusty czerwonej 3 łyżki soczewicy czerwonej 4 nieduże buraki 2-3 łyżeczki soli pieprz czarny 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki majeranku 2-3 łyżki octu jabłkowego 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego Jak zrobić zupa buraczkowa z czerwoną kapustą – przepis krok po kroku: Zaczynamy od cebuli. W garnku
Dorota SmakujeSkładniki: szyja gęsi 2 sztuki, woda 4 litry, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, ziemniaki 6 sztuk, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 2 łyżki, brukiew 1 sztuka średnia, pieprz mielony 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki Odmrożoną brukiew obrać, opłukać, pokroić na kawałki i na tarczy do warzyw zetrzeć w rozdrabniaczu. Szyje gęsi opłukać, zalać wodą i zagotować ( zupa(...)cedzakiem usunąć tzw. szumy-pianę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe i gotować do miękkości mięsa na szyi pod przykryciem na średnim ogniu. Ugotowane szyje wyjąć z garnka, wsypać pokrojone ziemniaki, startą włoszczyznę i brukiew, wsypać kucharka i gotować do miękkości ziemniaków. Dodać pieprz mielony, majeranek i chwilę gotować, dodać z szyjek obrane mięsko - bardzo lubię zupę z brukwi na gęsinie
W Mojej Kuchni Lubięprzygotować tak lekkie danie na Wasz Świąteczny stół. Składniki: 2 porcje ciasta francuskiego (użyłam kupnego) pęczek szparagów 4 jajka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 6 dużych ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi umyj i połam je na mniejsze części. Pamiętaj aby wybrać szparagi z wilgotnymi końcówkami. Smaż(...)patelni z masłem, solą i pieprzem, następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek. Smaż ok 5 minut na średnim ogniu. Ostudź. Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plastry (jak na chipsy) smaż na patelni z olejem na złocisty kolor. Ostudź. Formę do tarty wyłóż papierem pergaminowym, następnie spód i krawędzie wyłóż ciastem francuskim. Do środka włóż szparagi
Niezły Młynekcukinii. Zdecydowanie na dzisiejszą pogodę sprawdzi się idealnie, a możecie urozmaicić ją serem gorgonzolą, grzanką czosnkową, śmietaną lub czym tylko chcecie. Składniki: 1 średnia cukinia 1 łyżka oleju 2 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 g szpinaku 1 l bulionu 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz do smaku na koniec dodałam łyżkę śmietany 18% Przygotowanie: ziemniaki(...)piekarniku 30 minut 180 C. W garnku na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę i dodaj ząbki czosnku (całe), następnie dodaj szpinak, pokrojoną w kostkę cukinie i pokrojone ziemniaki bez skórki. Wszystko delikatnie podsmaż i zalej bulionem. Gotuj wszystko ok 20 minut na małym ogniu, dopraw i zmiksuj na konsystencję kremu. Podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami
Niezły Młynek