ziemniaki - 38421 przepisów (strona:647/2562)

Kwaśnica 129

Chciałam zrobić ją tak, jak serwowali mieszkańcy.  Składniki: * 1/2 kg kapusty kiszonej * ok. 70 dkg wędzonych żeberek * 30 – 40 dkg surowych żeberek * ok. 20 dkg boczku wędzonego * ziemniaki * liście laurowe, ziele angielskie * 4 ząbki czosnku * kminek * sól i pieprz czarny Kapustę kiszoną lekko odcisnęłam i pokroiłam.  Żeberka wędzone i surowe pokroiłam na drobniejsze kawałki, tak żeby potem(...)kawałek mięska. Opłukałam i nastawiłam na gotowanie. Wody nalałam powyżej wysokości zawartości garnka.  Dodałam liść laurowy, ziele angielskie. W trakcie gotowania dosypałam odrobinę soli. W międzyczasie ugotowałam obrane ziemniaki w całości bez skórki  i usmażyłam pokrojony w kostkę boczek na patelni.  Kiedy mięso było już miękkie wyciągnęłam je z wywaru i w to miejsce włożyłam kapustę kiszoną

Pieprzyć z Fantazją
Zupa ogórkowa (ze smażonymi ogórkami) 125

wcześniej podsmażyłam na maśle, po tym są kruche i nie są gumowate jak bez tej czynności. Polecam wypróbować! Składniki: * 6-8 średniej wielkości ogórków kiszonych * 3 średniej  wielkości ziemniaki * 1 duża marchew * 1 pietruszka * ok. 5 cm pora  * 2 liście laurowe * 4-5 ziarenek ziela angielskiego * 1/3 szklanki śmietanki 30 % * sól, pieprz, ulubione przyprawy do zup * natka pietruszki(...)koperek * masło Ziemniaki pokroiłam w kosteczkę, marchew i pietruszkę w pół talarki. Pora i cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam na 1 łyżce masła. Ziemniaki, marchew i pietruszkę zalałam wodą ok.2 l. i zagotowałam. Dodałam podsmażoną cebulę i pora, dorzuciłam liść i ziele. Dodałam 1/3 łyżeczki soli. Przykryłam pokrywką i gotowałam ok. 10 minut. W tym czasie ogórki starłam na tarce

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi z fasolą i ziemniakami 153

nadzienie : 300 g fasoli jaś, 300 g ziemniaków (typ kulinarny B), 1 cebula, 1-2 łyżki oleju, sól, pieprz, ciasto : 250 g mąki, 140 ml gorącej wody, sól, Nadzienie : Fasolę przebrać, wypłukać i.... 1. zalać zimną wodą, odstawić na noc i następnego dnia ugotować do pożądanej miękkości, pod koniec gotowania fasolę posolić lub 2. fasolę zalać zimną wodą, zagotować, odstawić(...)ostygnięcia i następnie ugotować do pożądanej miękkości.  Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oleju. Fasolę, ziemniaki i cebulę zemleć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać majeranek lub tymianek. Ciasto : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką

królestwo garów
Wigilijna kapusta z grzybami 172

kwaśny smak kapusty i grzybów doskonale się uzupełnią. Przygotowując kapustę z grzybami nie robię tradycyjnej zasmażki na mące. Wolę, gdy kapusta jest bardziej wytrawna, dlatego zasmażkę zastępuję startym surowym ziemniakiem, dodanym pod koniec duszenia. Kremowy smak moja kapusta z grzybami zawdzięcza łyżce zimnego masła, wrzuconego tuż przed podaniem. Idealna proporcja kapusty i grzybów to na dwie części ugotowanej kapusty jedna(...)Składniki na wigilijną kapustę z grzybami 0,5 l suszonych grzybów 1 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 l wody 1 mały ziemniak Sól, pieprz i miód do smaku Kiszoną kapustę, gdy jest zbyt kwaśna lub słona, płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy 0,5 litra wody i gotujemy w odkrytym garnku przez

Korniszonki
Wigilijna kapusta z grzybami 198

kwaśny smak kapusty i grzybów doskonale się uzupełnią. Przygotowując kapustę z grzybami nie robię tradycyjnej zasmażki na mące. Wolę, gdy kapusta jest bardziej wytrawna, dlatego zasmażkę zastępuję startym surowym ziemniakiem, dodanym pod koniec duszenia. Kremowy smak moja kapusta z grzybami zawdzięcza łyżce zimnego masła, wrzuconego tuż przed podaniem. Idealna proporcja kapusty i grzybów to na dwie części ugotowanej kapusty jedna(...)Składniki na wigilijną kapustę z grzybami 0,5 l suszonych grzybów 1 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 l wody 1 mały ziemniak Sól, pieprz i miód do smaku Kiszoną kapustę, gdy jest zbyt kwaśna lub słona, płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy 0,5 litra wody i gotujemy w odkrytym garnku przez

Gotujemy i jemy
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z KUKURYDZĄ I GROSZKIEM 251

własny smak ją komponuje. Ja zawsze słoność matiasów przełamuję lekką słodyczą ogórków konserwowych i kukurydzy.  Fajnie podkręca też smak dodanie do niej małego jabłka 👍 No i oczywiście ziemniaki .... które są przecież nieodzownym składnikiem chyba każdej sałatki śledziowej 😉 taka sałatka pięknie wygląda ułożona warstwowo np. w szklanej misce ...  ale ja zdecydowanie wolę "wymerdane" sałatki 😋 niż artystycznie ułożone piramidy(...)potrzeby pięknego zdjęcia. Także moja sałatka "niewyględna" ale za to jaaaaaka dobra!  Składniki: kilka płatów mięsistych matiasów 2 ziemniaki 1 małe jabłko kukurydza konserwowa groszek konserwowy 2-3 konserwowe ogórki majonez musztarda sól pieprz zielenina Wykonanie: Śledzie moczyć w zimnej wodzie ok. 3-4 godziny. Po wymoczeniu pokroić w kostkę lub paski.  Ziemniaki obrać i ugotować, pokroić

Walijskie Pichcenie
Kremowa zupa grzybowa z grzankami 148

Podana w formie kremu z pysznymi, ziołowo - czosnkowymi grzankami :) Najlepiej podawać ją w małych kokilkach, w niewielkich porcjach, gdyż jest nieco "ciężka".    Składniki: Zupa: 2 cebule 1 ziemniak 30 dag mrożonych grzybów 4-5 suszonych grzybów 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 150 ml śmietany kremówki sól, pieprz, Grzanki: kilka kromek czerstwej bagietki 1 łyżka masła(...)ząbek czosnku 2 gałązki rozmarynu Zupa: Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaka obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozmrożone grzyby pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło i zezłocić na nim cebulkę. Dodać ziemniaka i chwilę go przesmażyć. Następnie dodać grzyby i całość smażyć około 10 minut. Wlać bulion, dodać suszone grzyby i całość gotować na średnim ogniu przez

My simple kitchen
Pieczone filety z dorsza atlantyckiego z cytrynowym sosem 138

użyć odpowiednio dużego naczynia. Ryba powinna być ułożona w jednej warstwie,  będzie się wtedy równomiernie piekła. Miałam podłużną formę, idealną na dwa filety. Ryby podałam z małymi, pieczonymi ziemniakami. Wstawiłam je wcześniej do piekarnika, kiedy były już prawie miękkie, wstawiłam do piekarnika filety. W trakcie pieczenia dorsza powstało sporo pysznego sosu, pieczone ziemniaki okazały się doskonałym dodatkiem. Bardzo polecam(...)przez 12 - 15 minut, lub do czasu aż ryba będzie upieczona -  mięso powinno być białe i łatwo się rozdzielać. Rybę podawać polaną sosem z pieczenia, z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego

Stare Gary
Zupa ogórkowa 166

przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki porcja rosołowa marchewka pietruszka kawałek selera kawałek białej części pora liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego szczypta ziaren pieprzu 3 ziemniaki łyżka masła 300 g ogórków kiszonych 200 ml kwasu z ogórków 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% garść koperku sól do smaku Przepis 1 Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy(...)Kiedy utworzą się szumowiny, zdejmujemy je i do wywaru wkładamy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, por oraz liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy około 30 minut. 2 Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do całości. Gotujemy kolejne 20-30 minut, aż ziemniaki zmiękną. 3 Po czym z wywaru wyjmujemy marchewkę, pietruszkę, seler i ścieramy na tarce o grubych

Kuchnia Bazylii
Prosta sałatka śledziowa 154

chyba najprostsza sałatka śledziowa, z kilku składników. Odpowiednia dla tych, którzy nie lubią sałatek z majonezem. 1 opakowanie filetów śledziowych a'la MATJAS korzennych 3 duże ziemniaki 2-3 ogórki kiszone 1 łyżka musztardy słodko-ostrej             Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Płaty śledziowe, ogórki i ziemniaki pokroić w kostkę, dodać olej

Praktyczna pl
Zupa krem z zielonego groszku ze śmietanką kokosową 140

mięty, ale jeśli nie macie takiej pod ręką to suszona będzie równie dobra! ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU ZE ŚMIETANKĄ KOKOSOWĄ Składniki na 2 porcje 400 g mrożonego groszku Ziemniak 60-80 g śmietanki kokosowej lub gęstej części mleczka kokosowego Pół czerwonej cebuli Kilka listków świeżej mięty lub mięta suszona Sól, pieprz Woda lub bulion warzywny Cebulę posiekać i zeszklić(...)oleju Wrzucić pokrojonego w małe kawałki ziemniaka i podsmażyć chwilę Wrzucić groszek i zalać gorącym bulionem lub wodą  Gotować aż kawałki ziemniaka będą miękkie Dorzucić listki mięty i zblendować na gładki krem Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem

HealthyCreations
Pierogi z białą fasolą 151

poszukiwaniu smaków nadzienia pierogowego postawiłam na fasolę. Wyszło przepysznie. Polecam wraz z Kupiec Co nam trzeba? Na ok 30- 35 pierogów FARSZ: 2 duże ziemniaki 1 cebula-duża 100 g fasoli Kupiec sól i pieprz czarny mielony 1 łyżeczka oleju CIASTO: 500 g mąki pszennej 150ml wody – gorącej 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Robimy! FARSZ: Ziemniaki obieramy, kroimy(...)przepuszczamy przez maszynkę jak ktoś ma (ja tłukłam). Fasole moczymy całą noc i gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładką papkę. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na złoto. Do ziemniaków dodajemy fasolę, cebulkę, mieszamy dodając jajko, sól i pieprz. Farsz musi mieć smak! Dobrze przyprawcie. Ja lubię lekko pieprzny. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, rozgarniamy robiąc w środku dołek. Wbijamy jajko

Latosiowydom

Proponowane wyszukiwania