koperku 100 g masła klarowanego czubata łyżki mąki pszennej sól czarny pieprz 3 listki laurowych kilka ziaren ziela angielskiego 1 kg młodych ziemniaków Omlet :3 jajka 100 g białego sera koziego sól pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkowałem niezbyt drobno, ugniotłem w garnku. Dodałem pociętą w kostkę usmażoną na złoto cebulę(...)Wody przed dodaniem zasmażki powinno być tyle, aby nieznacznie przykrywała kapustę. Kapustę podgrzewałem z zasmażką przez kilka sekund, tak, aby zabulgotała, wtedy dodałem pocięty koperek. Kapustę podałem z młodymi ziemniakami i omletem z kozim białym serem. Młode ziemniaki umyłem, oskrobałem, zagotowałem w osolonej wodzie. Przygotowałem do nich zeszkloną na maśle drobno pokrojoną cebulę ze śmietaną
R'n'G Kitchenpłaska łyżeczka soli * 1 płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej * 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka * 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego * 1 płaska łyżeczka oregano suszonego Dodatkowo: * pół większego ziemniaka * 2 patyczki do szaszłyka * odrobina folii aluminiowej Wykonanie: W misce wymieszać olej ze wszystkimi przyprawami i ziołami. Każdy kawałek piersi z kurczaka rozkroić wzdłuż na pół. Mięso przełożyć do marynaty, wymieszać(...)całe było pokryte przyprawami. Odstawić do lodówki na około 3- 4 godziny a najlepiej na całą noc. Ziemniaka przekroić na pół, jedną połówkę owinąć folią aluminiową. Ziemniaka położyć na blachę płaską stroną do dołu, wbić patyczki ostrą stroną ku górze. Na patyczki nakłuwać mięso jeden kawałek po drugim. Piekarnik nagrzać do 160'C, piec mięso około 1 godziny (mięso powinno
Zrób to smacznieskładem - bez oleju palmowego i chemii. Ja jednak używam tych zwyczajnych, ogólnodostępnych w marketach. Składniki: 3 litry wody 1 kostka rosołowa drobiowa 1 kostka rosołowa wołowa 3 marchewki 5 ziemniaków 1 cebula 200 g kaszy jęczmiennej (suchej) 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli pieprz do smaku opcjonalnie natka pietruszki Przygotowanie(...)Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, po czym dorzucamy kaszę. 5. C ebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle - dorzucamy do garnka. 6. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka ok. 5 minut po dodaniu kaszy. 7. Gotujemy całość kolejne 15 minut - do miękkości ziemniaków. 8. Dodajemy majeranek, doprawiamy
Prosto z KotłaZupa ogórkowa SKŁADNIKI: 6 i 1/2 szklanek wody 4 podudzia z kurczaka 400 g kiszonych ogórków 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 kawałek pora, jasna część 2 spore ziemniaki 1 mała cebulka 1/2 pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki vegety natur pieprz i sól do smaku łyżka masła 2 łyżki śmietany(...)mniejszą kostkę lub talarki – półksiężyce. Obraną cebulę kroję na pół i przesmażam na suchej patelni aż się lekko przypali. Dodaję ją do zupy razem z resztą warzyw (bez ziemniaków) i połową pęczka natki pietruszki. Gotuję do lekkiej miękkości warzyw. Zupę przecedzam. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuję do miękkości kilka minut. Następnie dodaję ugotowane, oczyszczone z kości
Zasmakuj Kuchnisałatkę stołeczną” o niemal identycznym składzie. Kres sporom kucharzy położyła rewolucja. W państwie sowieckim luksusowe składniki były zbyt drogie i trudne do zdobycia. Raki zostały więc zastąpione marchewką, jarząbki ziemniakami, a kapary swojskim groszkiem. W Polsce sałatka jarzynowa stała się niezwykle popularna w czasach PRL-u. W latach 60-tych, 70-tych czy 80-tych serwowano ją we wszystkich(...)swój sprawdzony sposób. Ja robię ją z doskonałego przepisu babci. Danie Sałatka Kuchnia Polska, Rosyjska Czas przygotowania 40 minutes Czas gotowania 40 minutes Porcje 6 Autor smakowitehistorie.com Składniki 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 4 jajka 3 ogórki kiszone ½ cebuli 1 jabłko ½ puszki zielonego groszku 150 ml majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Sposób przygotowania Umyj
smakowitehistorie.comMięso kurczaka z warzywami w sosie z dodatkiem kurkumy, która ze względu na właściwości nadaje potrawą barwę żółtą oraz intensywny smak. Składniki: · ½ kg ziemniaków · ½ fileta z kurczaka · ½ kg pieczarek · Papryka czerwona(...)kostka rosołowa · Sól · Pieprz · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę, zalewamy wodą, solimy i gotujemy 2. Mięso kroimy w kostkę, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju 3. Na drugiej patelni prużymy na rozgrzanym
Kulinarna Chwilasałatkę stołeczną” o niemal identycznym składzie. Kres sporom kucharzy położyła rewolucja. W państwie sowieckim luksusowe składniki były zbyt drogie i trudne do zdobycia. Raki zostały więc zastąpione marchewką, jarząbki ziemniakami, a kapary swojskim groszkiem. W Polsce sałatka jarzynowa stała się niezwykle popularna w czasach PRL-u. W latach 60-tych, 70-tych czy 80-tych serwowano ją we wszystkich(...)swój sprawdzony sposób. Ja robię ją z doskonałego przepisu babci. Danie Sałatka Kuchnia Polska, Rosyjska Czas przygotowania 40 minutes Czas gotowania 40 minutes Porcje 6 Autor smakowitehistorie.com Składniki 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 4 jajka 3 ogórki kiszone ½ cebuli 1 jabłko ½ puszki zielonego groszku 150 ml majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Sposób przygotowania Umyj
smakowitehistorie.commięsem i warzywami jest bardzo smaczna. To jedna z lepszych, jakie przyrządziłam i na pewno wejdzie na stałe do naszego menu. Zuppa Toscana jest sycącą zupą pełną mięsa mielonego, ziemniaków i warzyw. Klasycznie dodaje się tu marchewkę, seler, cebulę, czosnek i jarmuż albo szpinak. W mojej wersji zupa toskańska jest właśnie ze szpinakiem, a także z dodatkiem białej fasoli(...)domowego bulionu drobiowego, 500 g mielonego mięsa, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 gałązki selera naciowego, 1-2 marchewki, puszka białej fasoli, duża garść świeżego szpinaku lub jarmużu. 3-4 ziemniaki, ok. szklanki słodkiej śmietanki lub mleka, 3 płaskie łyżki mąki, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka wędzona papryka, oregano, bazylia kilka łyżek startego parmezanu Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu
Lekcje w kuchnidania, które powstają zupełnie przypadkiem, z resztek, których nie da się już podzielić. Z resztek, które dostają drugie życie. I tym sposobem powstała ta zupa. Zostały mi ugotowane ziemniaki, które nie skończyły wszystkie w sałatce jarzynowej, ogórek kiszony i sok z ogórków oraz kilka tortellini. Nie mówiąc już o małej ilości rosołu. Z tego wszystkiego udało mi się zrobić(...)zupę. Ziemniaki podsmażyłam z cebulką na małej ilości oleju. Podgrzałam rosół wlałam sok z ogórków. Dodałam rozbełtanej śmietany i ugotowane tortellini. Wsypałam ziemniaki z patelni, dołożyłam mrożonej natki pietruszki. I zupa gotowa. Nic trudnego. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniporcji 1 kość na zupę lub 2 udka włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera ) 150 g kaszy jęczmiennej 2 ząbki czosnku 1 opalona cebula 4 duże ziemniaki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego pół pęczka posiekanej natki pietruszki czarny pieprz sól przepis W dużym garnku umieszczamy kość na zupę, ziele angielskie i liście laurowe a następnie zalewamy około(...)litrami wody, całość gotujemy około 20 minut. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w niewielką kostkę. Obraną marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych otworach. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone ziemniaki, włoszczyznę, cebulę i czosnek oraz kaszę, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i gotujemy jeszcze około 25 minut. Tak przygotowaną zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki
Smakowite Daniazakwas na żurek - 1/2 litra biała kiełbasa parzona - 4 szt jajka na twardo -6 szt boczek wędzony -10 dag ziemniaki - 6 szt olej - 1 łyżka cebula - 2 szt czosnek - 5 ząbków majeranek sól pieprz ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i ugotować. kiełbasę pokroić w plasterki, boczek i obraną cebulę pokroić w kosteczkę, i przesmażyć razem na oleju. zawartość patelni(...)przełożyć do garnka z ziemniakami, dodać zakwas i gotować ok 10 minut razem na wolnym ogniu. żurek doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. podawać z jajkami na twardo
przepisy- Milkipiękną dekoracją wielkanocnego stołu. Czekoladowy zajączek swoim smakiem i wyglądem zachwyci Waszych gości. Składniki: 500g mleka w proszku 60g kakao 350g cukru pudru 6 łyżek masła extra 150g ugotowanego ziemniaka 1 jajko 7ml aromatu pomarańczowego lub migdałowego posypka cukrowa biała, zielona i niebieska masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Formę zajączka dokładnie wysmarować masłem. 2. Ziemniaka ugotować do miękkości(...)dodatku soli, następnie lekko wystudzić i zmiksować na gładką masę. 3. Do miski wsypać mleko w proszku, kakao, cukier puder, dodać jajko, rozpuszczone masło, zmiksowanego ziemniaka, aromat i całość zmiksować do połączenia składników. Następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma na jednolitą masę bardzo podobną do konsystencji plasteliny. 4. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy zajączka, dokładnie ugnieść
Szalona Kuchnia Ewelinykotle z panierce z kością) to jeden z przysmaków północnych Włoch, a konkretnie z regionu Lombardii. Jest złocisty i chrupiący z zewnątrz, delikatny w środku, świetnie smakuje z opiekanymi ziemniakami. Jak zrobić sznycel po mediolańsku ? Piccata alla Milanese to ojciec wszystkich sznycli, a przede wszystkim sznycla wiedeńskiego. Bo to właśnie mediolański kotlet zawojował stolicę monarchii Austro-Węgierskiej za sprawą feldmarszałka(...)Milanese, czyli sznycel mediolański panierowałam w mące, jajku, mieszance parmezanu i bułki tartej i usmażyłam na maśle, nie podałam go z sosem pomidorowym, ani z makaronem, podałam z podsmażonymi ziemniakami, sałatą i pomidorem. Dla mnie podawanie smażonego panierowanego kotleta z sosem to jakieś nieporozumienie, po to jest panierka aby była pyszna i chrupiąca, a nie przesiąknięta sosem, z której robi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKremowa, idealnie przyprawiona zupa na wielkanocny stół. Składniki: 2 pory 2 korzenie pietruszki 2 ziemniaki 2 cebule 0,5 selera 2 l wody 200 ml śmietanki 200 g wędzonego boczku liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżka majeranku 4 łyżki chrzanu tartego sól pieprz świeżo mielony Boczek pokroić w kostkę. Posmażyć do wytopienia się tłuszczu. Warzywa (prócz ziemniaków(...)żone warzywa dodać do garnka z wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek. Gotować do momentu aż warzywa zmiękną. Wyciągnąć pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do bulionu warzywnego. Gotować 20 minut. Zblendować na gładki krem. Dodac chrzan, śmietankę. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować aby smaki przegryzły się. Podawać
Kuchnia w oparachskładników jest tak bardzo smaczna. Podana we własnoręcznie upieczonej bułce prezentuje się znakomicie. Przepis na bułki znajdziesz tutaj: Bułeczki drożdżowe z kukurydzą Chrupiące krokiety ziemniaczane to doskonały zamiennik zwykłych ziemniaków. I choć ziemniaki z szybkowara kocham miłością niezmienną, to takie krokiety podane z sosem pieczarkowym są obłędne! Jeszcze jedna potrawa z ziemniaków - kluski śląskie nadziewane białą kiełbasą
MamaOskarka