ziemniaki - 38421 przepisów (strona:645/2562)

Zupa z kurkami i jaglaną 65

olej będzie wegańska. Do zupy dodałam zdrową kaszę jaglaną dzięki czemu jest bardziej syta. Jest to moja ulubiona kasza. Kurki mogłabym jeść cały rok, dla mnie najlepsze grzyby. 2 ziemniaki 25 dkg kurek 1 cebula 1 kawałek pory biała część 1 kawałek selera 1 pietruszka 1 marchewka 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka masła sól, pieprz natka pietruszki 4 łyżki kaszy(...)jaglanej natka pietruszki Ziemniaki, seler, korzeń pietruszki i marchewkę obieram. Seler, korzeń pietruszki, ziemniaki kroję w kostkę. Marchewkę kroję w talarki, por, cebulę kroję drobno. Na połowie masła przesmażam cebulę i por, dodaję resztę warzyw i chwile przesmażam. Przekładam do garnka, wlewam dwa litry wody, dodaję kaszę jaglaną i gotuję do miękkości. Kurki myję, osuszam i przesmażam na reszcie masła

wesoła kuchnia
Placki z Cukinii i Kurczaka 75

można także podawać z tradycyjnym ketchupem lub ulubioną surówką. W każdym wariancie smakują wyśmienicie. Sprawdźcie sami! PRZEPIS NA PLACKI Z CUKINII I KURCZAKA Składniki: 500 g cukinii 500 g ziemniaków 300 g kurczaka  2 jajka M 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pęczek pietruszki  przyprawy: sól, pieprz, majeranek, curry  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Obrać ziemniaki(...)Zatrzeć ziemniaki i cukinię ze skórką na tarce o grubych oczkach. Masę posypać  łyżeczką soli, wymieszać, pozostawić na kilka minut i dokładnie odcisnąć.  Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić pierzem, solą, curry, majerankiem. Usmażyć na łyżce oliwy. Wszystkie  składniki umieścić w jednej misie i wymieszać. Patelnie nagrzać z łyżką oliwy i smażyć cieniutkie placki

Przepiski.pl
Pełnoziarniste placki z marchewki 64

placuszki z marchewki zrobiłam trochę wzorując się na moim przepisie na placuszki z ziemniaków i marchewki , a trochę na inspiracji z jednej z książek kulinarnych Jamiego Oliwiera. Ukradłam mu pomysł na podanie placków z hummusem, bardzo udany choć wymagający dodatkowego chilli aby zbalansować smaki. Całość wyszła naprawdę pysznie, musicie się sami o tym przekonać <3 Polecane przepisy: – w jednym(...)miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację – przepis na  placki ziemniaczane –  placki z gotowanych ziemniaków –  placki z gotowanych ziemniaków z fetą –  placki z kalafiora –  placuszki pełnoziarniste z jabłkami –  placki ziemniaczane z łososiem –  placuszki pełnoziarniste na słodko –  placuszki z dyni –  placki serowe z jabłkami PEŁNOZIARNISTE PLACKI Z MARCHEWKI Przygotowanie : 20 minut

nietylkopasta.pl
KARKÓWKA PO CYGAŃSKU 126

kawałki mięsa pieczone z warzywami. Karkówka pieczona z aromatyczną papryką i pieczarkami to świetny pomysł na mięsny obiad, który wykonasz przez cały rok. Możesz go podać z potrawami z ziemniaków, np. kluskami lub kopytkami, puree ziemniaczanym lub dowolną kaszą. Idealnie pasować będą ziemniaki tłuczone z wody lub puree z koperkiem oraz surówka bądź sałata z jogurtem. Poniżej przepis plus kilka(...)grzanie góra plus dół, bez termoobiegu i piekę około 2 godzin pod przykryciem – moje plastry były nieco grubsze od tradycyjnego mięsnego kotleta. Karkówkę podaję z ziemniakami i sałatą. Smacznego Zasmakuj Kuchni

Zasmakuj Kuchni
Przepis na nasz domowy rosół 77

domowymi kluskami – tak u mnie też nazywano makaron. N ajlepiej smakuje gorący, z dodatkiem świeżo posiekanej natki pietruszki. W rejonie, skąd pochodzę, rosół często podawano z ugotowanymi osobno ziemniakami, ale mi szczerze mówiąc to połączenie nie podchodzi . Skrobia z ziemniaków powoduje, że rosół staje się mętny, w związku z tym mało apetyczny. Ale i dziś znam osoby, dla których(...)rosół to tylko w połączeniu właśnie z ziemniakami. To najczęściej ludzie starsi, którzy wierni są rodzinnym tradycjom. Po tej chwili nostalgii wróćmy niestety do naszych czasów . Zapraszamy na pyszny rosół na kurze, która biegała i zbierała to, co miała pod dziobem. Taka, która ma mięśnie i smakuje jak kura, a nie jak tektura. Warto szukać takiego mięsa. Jest coraz bardziej

Kuchnia Na Wypasie
Kapusta „bidula” – po naszemu. 72

naszemu. Bidula to klasyczne polskie danie , które pochodzi podobno z kielecczyzny, gdzie jadali ją na co dzień biedni chłopi. Przyrządzano ją z kiszonej kapusty z dodatkiem ziemniaków i grochem. My nazwaliśmy bidulę po naszemu, ponieważ zrobiliśmy ją z kapusty białej i fasoli oraz dodaliśmy świeżutki boczek. Smaki wschodu Polski zawsze charakteryzują się prostotą, ale to klasyczne swojskie jadło(...)Facebook . Kapusta „bidula” – po naszemu składniki: 1 główka kapusty 2 cebule 1 marchew 1 puszka białej fasoli 300 gr. wędzonego boczku 4 – 5 ziemniaków 2 liście laurowe 2 łyżki suszonego koperku sól i pieprz do smaku Kapusta „bidula” – po naszemu wykonanie: 1. Kapustę szatkujemy i obgotowujemy w osolonym wrzątku przez pół godziny

Kuchnia Na Wypasie
Zupa fasolowa. 50

rozgrzewająca zupa, dla miłośników fasoli i czosnku wprost idealna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa fasolowa Składniki 500 g dużej fasoli Jaś lub średniej 30 dag boczku wędzonego 4 średnie ziemniaki 1 marchewka 4 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka majeranku Instrukcje Fasolę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc, (trzeba pamiętać o tym żeby garnek był odpowiednio większy gdyż(...)się zrumieni, wrzucamy do gotującej się fasoli. Dodajemy również marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i gotujemy wszystko do czasu aż fasola będzie miękka. Pod koniec dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, w razie potrzeby dolewamy wodę. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku, majerankiem oraz wyciśniętym czosnkiem (oczywiście nie muszą to być cztery ząbki, jeśli za nim nie przepadamy można

To co lubię - gotuję i polecam
Botwinka 74

które uwielbiam, a jaka zupa jest Waszą ulubioną? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Botwinka Składniki 1 pęczek młodej botwinki 1 marchewka 1 mała pietruszka pół małego selera 4 średnie ziemniaki 20 dag chudego mięsa 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka gęstej śmietany 30 % liść laurowy łyżka posiekanego koperku sól pieprz mielony Instrukcje Mięso gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem(...)angielskiego i liścia laurowego. Kiedy będzie miękkie kroimy na drobne kawałki, wrzucamy ponownie do wywaru. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę i gotujemy w wywarze do miękkości. Ziemniaki kroimy w kostkę, botwinkę dokładnie myjemy i drobno siekamy. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy ziemniaki i botwinkę, dolewamy wodę do pożądanej konsystencji. Całość gotujemy aż warzywa zmiękną i na koniec

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka śledziowa z jajkiem 86

połowie tak jak ja. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka śledziowa z jajkiem Składniki 5-6 płatów śledziowych solonych 2 cebule 4-5 jajek (ugotowanych na twardo) 2-3 ziemniaki (ugotowane w mundurkach) 15 dag ulubionego sera żółtego (najlepiej ostry) 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Instrukcje Śledzie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pół godziny. Odcedzamy(...)wody i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w sporą kostkę, układamy na dnie salaterki. Na wierzch układamy drobno pokrojoną cebulę i ziemniaki pokrojone w kostkę (podobna wielkość jak kroiliśmy śledzie). Lekko solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na ziemniakach układamy jajka pokrojone w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem i tak powstałym sosem polewamy sałatkę śledziową, (do sosu możemy dodać również

To co lubię - gotuję i polecam
Knedle ze śliwkami 64

ulubione, ja zapraszam Was dzisiaj na pyszne knedle ze śliwkami podane ze śmietaną i odrobiną powideł śliwkowych. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Knedle ze śliwkami Składniki 500 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 250 g mąki pszennej brązowy cukier bułka tarta Instrukcje Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gorące przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia. Do ziemniaków

To co lubię - gotuję i polecam
Kapusta z grochem (fasolą) 80

wersję znacie i robicie? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kapusta z grochem (fasolą) Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg małej lub średniej fasoli ew. grochu 4 szt. ziemniaki 25 dkg boczku wędzonego 1 cebula sól pieprz 1 łyżka majeranku Instrukcje Groch lub fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Wodę odlewamy(...)miękkości, pozostałą wodę odcedzamy, odkładamy garść całej fasoli, a resztę rozgniatamy tłuczkiem. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna płuczemy ją, odciskamy i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i siekamy. Ziemniaki gotujemy, tłuczemy. Boczek kroimy w drobną kostkę i rumienimy razem z drobno pokrojoną cebulą. Do kapusty dodajemy ugotowane i utłuczone ziemniaki, rozgniecioną i całą fasolę i przesmażony boczek. Całość wszystko

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka jarzynowa 76

czerwoną ze sporą ilością marchewki, ale ilość składników możemy dobrać sobie sami. Poniżej przepis na moją sałatkę jarzynową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka jarzynowa Składniki 8 średnich marchewek 4 ziemniaki 4-5 jajek gotowanych na twardo 0,5 dużego selera lub jeden mały 2 małe pietruszki 4-5 ogórków kiszonych 1 kwaśne jabłko pół małej cebulki duża puszka groszku konserwowego(...)mała puszka kukurydzy (opcjonalnie) majonez 1 łyżka musztardy (opcjonalnie) sól pieprz Instrukcje Marchew, pietruszkę, selery i ziemniaki dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Ziemniaki gotują się najszybciej dlatego trzeba pilnować i w trakcie wyławiać miękkie warzywa. Jajka gotujemy na twardo w mocno posolonej wodzie (łatwiej się obierają) Ugotowane i zimne warzywa obieramy

To co lubię - gotuję i polecam
Zupa ogórkowa 79

prostu spróbujcie. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa ogórkowa Składniki 1 udko drobiowe lub kawałek żeberka 4-5 dużych ogórków kiszonych lub 6 średnich 2 średnie marchewki 4-5 ziemniaków pokrojone w kostkę kawałek selera 1 mała pietruszka 1 łyżka masła 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 50 ml śmietanki 30 % lub 18 % 1 łyżka natki pietruszki lub koperku Instrukcje(...)minut. Jeśli sok szybko wyparuje możemy podlać je wodą żeby chwilę się poddusiły, a nie przypaliły. Do ugotowanego wywaru mięsnego dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości, następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Jeśli zupę gotujecie bez mięsa wtedy pomijamy krok pierwszy. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy przesmażone ogórki, a następnie śmietankę. W razie potrzeby dolewamy wodę żeby zupa

To co lubię - gotuję i polecam
Zupa z fasolki szparagowej 124

sklepach możecie jeszcze kupić świeżą fasolkę, warto więc skorzystać, póki sezon jeszcze trwa.   Zupa z fasolki szparagowej - przepis na 6 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 300g ziemniaków, 2 cebule, 300g fasolki szparagowej, łyżkę oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki anyżu, 1,5l bulionu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól i pieprz do smaku, jogurt(...)cebulę posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 2. Umyj i usuń końcówki fasolki, po czym pokrój ją na mniejsze kawałki. 3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. 4. W garnku rozgrzej olej, dodaj ziemniaki, czosnek, cebulę i gotuj ok. 5 minut. 5. Do podsmażonych warzyw dodaj fasolkę, zalej bulionem (tutaj znajdziesz przepis

Z notatnika dietetyka