polecam kimchi , czyli kiszoną kapustę pekińską, warzywa kiszone po ormiańsku . Polecam również kiszoną kapustę z grochem . Składniki: 2 kg kiszonych buraków z tego przepisu 1 duża marchewka 3 średnie ziemniaki liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sos sojowy, sól i pieprz do smaku ugotowana fasola do podania Wykonanie: Dobrze ukiszone buraki z tego przepisu rozdrabniam w mikserze (na niewielkie kawałki(...)przypominające startą marchewkę). Wrzucam do garnka razem z obranymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę i marchewką startą na dużych oczkach. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż warzywa będą miękkie. (Jak ktoś chce może najpierw ugotować do miękkości ziemniaki z marchewką i przyprawami, a potem dodać rozdrobnione buraki). Całość wystarczy doprawić sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Można
Lamarida.plkwintesencja smaku, wieprzowina w swej najlepszej odsłonie.. No dobra koniec kadzenia, czas przejść do jedzenia. Poczciwa zupa, a w zasadzie kociołek, bo gęsto w nim od żeberek, ziemniaków i wszelakiego dobra innego Idealna na smutaski, treściwa i taka jaką my lubimy najbardziej . Żeberko zawsze jest na topie i nie ważne czy wędzone, pieczone czy gotowane.. Niezmiennie z niecierpliwością(...)jednak coś tam chlupie i jest bez zagęstników, prosta kuchnia wiejska, do syta … składniki na około 3 osoby: 0,6 kg żeberek ekstra mięsnych 4-5 ziemniaków 2 łyżki kaszy wiejskiej ( surowej ) 1 marchewka 3 ząbki czosnku 2 cebule korzeń pietruszki, dość duży 2,5 litra rosołu lub wywaru na kościach wieprzowych (można użyć kostki rosołowej „na żeberkach
Ogrodnik w podróżyogórkami kiszonymi i kurczakiem Aromatyczne jednogarnkowe danie, mięso z kurczaka zanurzone w zupie ogórkowej. Zupa jest bardzo smaczna i pożywna. Składniki: · ½ kg ziemniaków · ½ fileta z kurczaka · 5 ogórków kiszonych · 3 marchewki(...)Przyprawa do kurczaka Wykonanie: 1. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka. 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. 4. Marchew oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, dodajemy do ziemniaków. 5. Dokładamy kostki rosołowe oraz krótko przed końcem
Kulinarna Chwilasmaczna i bardzo przypadła mi do gustu. Myślę już nad kolejną, a tymczasem podaję wam przepis na sałatkę ziemniaczaną z kiełbasą. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 mniejsze ziemniaki 1 pętko cienkiej kiełbasy np. śląskiej 3-4 ogórki kiszone 1 mała cebula 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku majonez (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania(...)Ziemniaki ugotowałam w łupinkach. Wystudziłam je obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Kiełbasę pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam i również pokroiłam w kostkę. Cebulę i kiełbasę przesmażyłam na niedużej ilości oleju. Pod koniec smażenia przyprawiłam ją solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Kiełbasę z cebulą przestudziłam i dodałam do ziemniaków. Ogórki kiszone pokroilam w kostkę i dodałam do reszty
Waniliowe Improwizacjelodówce przez około tydzień. SKŁADNIKI / 8 PORCJI 2 łyżki oliwy 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka plaster selera 3 ząbki czosnku 2 średnie pieczone buraki * 3 średnie ziemniaki kawałek pora (tylko biała i jasnozielona część) 1/4 małej główki czerwonej kapusty 1/2 puszki soczewicy 1/4 szklanki czerwonego lub białego wytrawnego wina 2 l bulionu 4 łyżki soku z cytryny(...)posiekany koperek WYKONANIE Marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora dokładnie opłukujemy. Kroimy na 2-3 kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę
cool and mintyponownie z nadzieją, że latem zmieszczę się w moje ulubione sukienki. Jeśli tylko będę mogła gdzieś w nich wyjść dalej, niż z kuchni do salonu. Składniki: 500 g ziemniaków 180 g mąki pszennej 2 łyżki kaszy manny 1 jajko szczypta soli do smaku 1/2 szklanki śmietany 30% 200 g świeżego szpinaku(...)pieczarek mała szalotka ząbek czosnku olej rzepakowy do smażenia szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku natka pietruszki (pęczek) parmezan (garść startego) Ziemniaki gotuję do miękkości i studzę. Zagniatam gładkie ciasto z mąki, ziemniaków, kaszy manny, soli i jajka. Przygotowane ciasto dzielę na 3 części a z każdej z nich formuję wąski wałek, który
Mango Papajałyżki oliwy lub oleju 1 cebula kawałek pora (biała lub jasnozielona część) 1 duża marchewka (150 g) 1 pietruszka (100 g) gruby plaster selera (100 g) 3 średnie ziemniaki (250 g) 50 g kaszy (1/3 szklanki) 1,75 l bulionu 6 średnich ogórków kiszonych 1/2 - 1 szklanka zalewy z kiszonych ogórków 3 łyżki śmietany 30% 3 łyżki śmietany(...)łupinie opalamy nad ogniem. Pora obieramy z wierzchnich liści, opłukujemy, kroimy na pół, a następnie w plasterki. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w małą kostkę. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku, na oliwie, przez 2-3 minuty, podsmażamy starte warzywa korzeniowe i pokrojonego
cool and mintydużych marchewek 1 większy ziemniak mączysty ok. 50 g skrobi ziemniaczanej ok. 50 g mąki orkiszowej żółtko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki garam masala Podane proporcje mąki dotyczą ok. 500 g marchewki i 100 g ziemniaka. Najlepiej zagnieść puree z warzyw z żółtkiem, a potem dodawać partiami mąkę tak, aby powstało elastyczne, lekko klejące do dłoni ciasto. Marchew i ziemniaka
KucharzycaDzień dobry :-) Moje dzieci ostatnio przejęły inicjatywę w wymyślaniu obiadów. Tym sposobem jako pierwsze miały być jajka w sosie koperkowym z ziemniakami. Córka ma takie w przedszkolu, a syn w szkole na obiad. Oboje zgodnie stwierdzili, że uwielbiają więc zrobiłam. Fakt obiad był zjedzony w tempie ekspresowym, beż żadnego marudzenia, że za dużo, czy nie smakuje mi ;-) Polecam danie proste(...)buliony warzywnego lub drobiowego 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pęczek koperku sól pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy ze skorupek. Ziemniaki gotujemy. 2. Wcześniej przygotowujemy bulion, do gorącego wlewamy śmietankę, mieszamy łyżką żeby połączyła się z bulionem, dodajemy mąkę i również mieszamy. Wszystko stawiamy na gazie i gotujemy, jak sos zacznie nam gęstnieć dodajemy
kruche babeczkiSkładniki: 1 opakowanie czerwonej soczewicy (500g) 2 duże marchewki 3 duże ziemniaki 1 duża cebula 3l wody 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli pieprz do smaku Przygotowanie : 1. Ziemniaki oraz marchewki obieramy i kroimy w kostkę, cebulę w piórka. 2. W garnku rozgrzewamy oliwę(...)garnka wlewamy wodę, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, sól, słodką paprykę i marchewkę. 4. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. 5. Dorzucamy ziemniaki i gotujemy 5 minut. 6. Soczewicę płuczemy na sitku i dodajemy do garnka. 7. Gotujemy całość ok. 15 minut - do miękkości wszystkich składników. 8. Blendujemy wszystko
Prosto z Kotłazwykłą kolację w poście. Serdecznie polecam. 600 g filetów śledziowych z zalewy octowej 1 łyżka posiekanej cebulki z zalewy 1 słoik marchewki z groszkiem i kukurydzą 2 małe ziemniaki 3 jajka 1 łyżka majonezu 3 ogórki kiszone 1 łyżka siekanej natki pietruszki sól i pieprz Ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzić. Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Natkę(...)pietruszki posiekać. Śledzie odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki, jajka i ogórki pokroić w kostkę. Cebulkę drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez, natkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. Godzinę. Sałatkę podawać z pieczywem schłodzoną. Smacznego
Krylowa Kuchniatalerzu doprawia kwaśną śmietaną. Składniki na zupę ogórkową 1 / 2 kg kiszonych ogórków 200 g wędzonego boczku 2 średnie marchewki 1 mały korzeń pietruszki mały kawałek selera 2 duże ziemniaki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 pęczek koperku sól, pieprz do smaku opcjonalnie kwaśna śmietana (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i umyć, następnie zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. Ziemniaki również obrać i umyć, pokroić w kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlać 2 litry zimnej wody, włożyć boczek i gotować 20 minut. Zebrać szumowiny, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, dodać starte warzywa. Po 15 minutach wyjąć boczek, wrzucić ziemniaki, gotować do czasu, aż będą miękkie. Doprawić do smaku solą
niecodziennikparyrównie odpowiednie będą grzanki z chleba. Następnym razem planujemy dodać do niej ugotowaną białą fasolę, będzie zapewne wspaniała. Składniki 400 g czerwonej kapusty 3 szalotki 3-4 średnie ziemniaki 1 / 2 szklanki czerwonego wina sok z jednej pomarańczy 1 łyżka dżemu śliwkowego 1 1 / 2 l wywaru warzywnego lub rosołu 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz do smaku olej(...)smażenia Dodatkowo: kwaśna śmietana 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne liście, usunąć głąb, odważyć 400 g, posiekać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na małą kostkę. Szalotki posiekać, wrzucić na patelnię z olejem, zeszklić. Dodać kapustę i ziemniaki, podsmażać 5-10 minut. Do garnka wlać wywar lub rosół, przełożyć do niego zawartość patelni, dodać wino, sok z pomarańczy
niecodziennikpary