Przepyszna, kremowa delikatna zupa z białych warzyw. Idealna na wiosenno-letnie dni. Gruszka nadaje charakteru. Składniki: 4 ziemniaki 2 pietruszki 3 gruszki 1 mały kalafior 1 litr bulionu warzywnego 1 szkl. wody 2 łyżki oliwy Gallo Classico 100 ml kremówki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Ziemniaki, pietruszki obrać. Pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki. Na 2 łyżkach(...)oliwy Gallo Classico zeszklić ziemniaki, pietruszkę i kalafior. Zalać 1 szklanką wody i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. Po tym czasie dolać bulion 2 Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Gotować 8 minut. Zblendować zupę na gładko dodając do warzyw śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 1 gruszkę pokroić w plastry. Na suchej
Kuchnia w oparachblogu. Kilka lat temu miałam okazję ją skosztować i tak mi zasmakowała, że przygotowuję ja do dziś a teraz postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem. Składniki 4 duże ziemniaki 3 średniej wielkości ogórki świeże 3 ogórki małosolne (można zastąpić kiszonymi) 3 ogórki korniszone 1/2 średniej cebuli (można pominąć) Pęczek kopru Majonez Sól, pieprz Krok po Kroku 1 Ziemniaki gotujemy(...)mundurkach, studzimy obieramy i kroimy w kostkę. 2 Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, łączymy z ziemniakami doprawiamy do smaku, dodajemy majonez i posiekany koperek. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Sałatka ogórkowa pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisywypróbujcie mój gulasz z kurczaka z warzywami w wersji fit : Przepis na zupę szparagową z parmezanem, składniki: 1.5 - 2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego, pęczek zielonych szparagów, 3 ziemniaki, mała cebula, ząbek czosnku, kilka czubatych łyżek startego parmezanu i/lub ulubionego żółtego sera, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% lub mleka natka pietruszki, szczypiorek lub koperek do posypania zupy, przyprawy(...)smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie granulowany czosnek opcjonalnie zestaw ulubionych pestek do posypania zupy lub grzanki Przepis na zupę szparagową z parmezanem, przygotowanie: Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Ziemniaki zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec smażenia dodać cebulę, a gdy się zeszkli, czosnek. Zalać całość bulionem, gotować około 10 minut. Po tym czasie dodać
Lekcje w kuchniWypróbujcie koniecznie! Życzę Wam wszystkiego smacznego! :) Składniki: (6 porcji) 2 garści liści młodej pokrzywy 1 garść liści szpinaku 2 łyżki masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki 1 pietruszka 10 cm. kawałek zielonych części pora 1 szklanka śmietanki 30% 2 - 2,5 szklanki wody 1 łyżeczka listków tymianku sól świeżo mielony zielony pieprz 2 łyżki startego parmezanu(...)opcjonalnie) Pietruszkę i ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę. Cebulę, czosnek i pora posiekaj. W garnku rozpuść masło, wrzuć cebulę i czosnek, podsmażaj przez 2 minuty. Dodaj ziemniaki, pietruszkę i por. Smaż 2 minuty. Wlej wodę i wsyp łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem 20 minut. Do zupy wrzuć pokrzywę, szpinak i tymianek. Gotuj 5 minut. Wlej śmietankę i doprowadź do zagotowania
Delicious Placezdrowy tłuszcz, który jest Ci potrzebny, m.in. do prawidłowej pracy hormonów. Idealnie smakuje z pomidorkami koktajlowymi. Pycha! Obiad (723 kcal) Pieczone filety z kurczaka 300 g 4 młode ziemniaki Fasola szparagowa Pół kolby kukurydzy Klasyczny obiad z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową, który przygotujesz w 20 minut. Fasolka i młode ziemniaki najlepiej smakują właśnie w czerwcu. Jeśli chcesz by kalorii
Niedzielny kucharzZupa Ambitna Ania Pyszna zupka rozgrzewająca, która również nam zastąpi drugie danie. Składniki: · ½ kg ziemniaków · Cebula · 2 marchewki · 3 papryki czerwone · 3 laseczki kiełbasy śląskiej(...)łyżka Vegety · Olej do smażenia · Sol · Chili Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zbiorą się nam szumy, zbieramy i wsypujemy Vegetę 2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym
Kulinarna Chwilaktórej delikatny smak z wyczuwalną nutą polskiego czosnku i wyrazistej cebuli idealnie komponuje się z chrupiącym ptysiowym groszkiem. Składniki: 500g zielonych szparag 1 ząbek czosnku 1 cebula 3 ziemniaki 500ml bulionu drobiowego 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Dodatkowo: 60g groszku ptysiowego gęsta śmietana Wykonanie: 1. Szparagi umyć, oczyścić, odłamać końcówki(...)pokroić na mniejsze kawałki. 2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większą kostkę. 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, lekko zeszklić na maśle, dodać ziemniaki i lekko podsmażyć. Wlać bulion, dodać szczyptę gałki muszkatołowej i gotować kilka minut. Następnie dodać szparagi i dalej gotować do miękkości warzyw. Na samym końcu doprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem
Szalona Kuchnia Ewelinykiszoną kapustą, która stanowi wizytówkę kuchni polskiej. W tym miejscu prezentujemy przepis na kiszoną kapustę. Jest to zarówno odsłona kiszonej kapusty z grzybami jako dodatek do obiadu do ziemniaków jak też przepis na farsz z kapustą i grzybami do pierogów i uszek. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Przepis na kapust\u0119 kiszon\u0105 z grzybami. Do obiadu lub farsz(...)/kiszona-kapusta-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/kiszona-kapusta-480x270.jpg"],"description":"Przedstawiamy przepis na kapust\u0119 kiszon\u0105 z grzybami. \u015awietnie nada si\u0119 zar\u00f3wno do obiadu jako dodatek do ziemniak\u00f3w jak te\u017c jako farsz do pierog\u00f3w czy te\u017c uszek.","keywords":["cebula","grzyby","kapusta","kiszona kapusta","m\u0105ka","mas\u0142o","farsz do pierog\u00f3w","farsz do uszek
ProstePesto.plochotę coś pochrupać. Możemy sięgnąć po paczkę tradycyjnych chipsów albo przygotować je sami. Co Wy na to? Poniżej zaprezentujemy Wam szybki przepis na chrupiące chipsy z piekarnika. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, oczyszczamy i kroimy na cieniutkie plasterki. Możemy do tego użyć specjalnej tarki do warzyw lub zrobić to ręcznie. Pokrojone ziemniaki dokładnie płuczemy w wodzie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następne przyprawiamy powstałe(...)talarki, ulubionymi przyprawiamy, takimi jak np. tymianek, papryka słodka czy przyprawa do ziemniaków. Układamy chipsy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, który wcześniej smarujemy oliwa z oliwek. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 10 minut + 5 minut z termoobiegiem. .handg460 { width: 300px; height: 250px; } @media(min-width: 500px) { .handg460 { width: 720px; height: 180px; } } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Przepis
Przepiski.plzupy. 1 marchewka 1 kawałek korzenia selera 1 kawałek por biała część 1 cukinia 2 garście szczawiu świeżego 2 litry bulionu warzywnego sól, pieprz olej rzepakowy natka pietruszki 4 ziemniaki 3 jajka 125 ml śmietany 30 % Cukinię kroję we wstążki za pomocą specjalnego nożyka. Por kroję w krążki. Seler ścieram na tarce jarzynowej. Ziemniaki kroję w kostkę(...)oleju przesmażam por, dodaję seler, pokrojoną w talarki marchewkę, ziemniaki i chwilę smażę. Wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu 20 minut. W tym czasie szczaw płuczę, kroję i przesmażam na oleju. Dodaję do zupy zagotowuję, wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem. Jajka gotuję na twardo. Zupę podaję z jajkiem, cukinią i natką
wesoła kuchniaKremowa zupa na bazie wywaru z młodej włoszczyzny, z dodatkiem ziemniaków, jajka i młodych liści pokrzywy, lekko pikantna, w smaku zbliżona do znanej każdemu szczawiówki to posiłek naszpikowany makro- i mikroelementami, witaminami i nie tylko. Kto się odważy zamienić szpinak na pokrzywę i lekko oraz zdrowo rozpocząć lato? Nie wiem, czy wiecie, ale mamy właśnie sezon na pokrzywę(...)czosnku obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż chwilę do zmiany koloru na lekko brązowy. W garnku zagotuj wodę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę lub w ósemki. Wrzuć do garnka. Włoszczyznę umyj. Marchewkę dokładnie umyj, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka. Pietruszkę pokrój na kawałki, natkę wraz
Eat me! Fit me!jest bardzo smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu. Sałatkę możemy podać do mięsa z grilla, do obiadu lub na kolację. Do przygotowania sałatki ziemniaczanej będziemy potrzebowali: około 600 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach około 250 g ogórków konserwowych 1 papryka czerwona około 300 g jabłek winnych (przed obraniem) 4 jajka ugotowane na twardo pęczek natki pietruszki na sos: około(...)oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny do smaku: sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatka ziemniaczana Przygotowanie: Ugotowane w mundurkach i wystudzone ziemniaki, obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroje na mniejsze kawałki i dodaję do ziemniaków. Ogórki kroję w kostkę
Uwaga Babcia Gotujesezonu, goszczą na polskich stołach. Od zawsze jest kojarzona z letnim, wiejskim smakiem. Składniki: 4 garście świeżego szczawiu 1 łyżka masła 200 g wędzonego boczku 2 marchewki 4 ziemniaki 2 pietruszki 1 kawałek selera korzeniowego 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sok z cytryny (opcjonalnie) sól, pieprz(...)Przygotowanie: Szczaw oczyszczamy, siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Boczek kroimy w kostkę, wkładamy do garnka razem z pokrojonymi ziemniakami i marchewką. Dodajemy seler i pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości marchewki i ziemniaków. Seler i pietruszkę wyjmujemy. Dodajemy szczaw. Zagotowujemy. Mąką mieszamy ze śmietaną, dodajemy chochlę zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy
R'n'G Kitchenoliwą pietruszkową którą samemu zrobicie. Czy może być coś lepszego mega zielonego i dobrego. Nawet osoby które nie lubią szpinaku zjedzą kluski bo jest niewyczuwalny. kopytka: 500 g ziemniaków 1 jajko 100 g szpinaku świeżego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki migdałowej albo innej mąki bezglutenowej 1/2 łyżeczki soli pozostałe: 100 g łososia wędzonego(...)masła 5 gałązek natki pietruszki 1 garść kiełków z rzodkiewki Kopytka: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam i jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę. Zostawiam do ostygnięcia. Jajko miksuje z liśćmi szpinaku w misie blendującej. Dodaję do zimnych ziemniaków. Wsypuję mąkę migdałową i ziemniaczaną. Mieszam i nie podsypuję za bardzo już mąką, bo im więcej mąki tym bardziej będą twarde. Chyba
wesoła kuchnia