ziemniaki - 38421 przepisów (strona:655/2562)

Zupa kalafiorowa 95

mięsa, smak zupy kalafiorowej był intensywny i głęboki. Składniki na zupę kalafiorową 1 mały kalafior 2 marchewki 2 pietruszki 1 kawałek selera 1 kawałek pora (biała część) 4 średnie ziemniaki 2 zielone łodygi selera naciowego 2 gałązki natki selera 4 gałązki natki pietruszki 4-5 łyżek śmietany kremówki 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 ziarenko jałowca 5 ziarenek(...)klarowanego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: koperek do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki, pietruszki, seler obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Seler naciowy oraz por umyć, pokroić w paski. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki, umyć. Do dużego garnka włożyć pokrojone marchewki, pietruszkę i seler, dodać masło klarowane, podsmażać warzywa przez 5 minut, od czasu

niecodziennikpary
Zupa krem z kalafiora 60

dodatków do podania kremu z kalafiora można użyć groszku ptysiowego lub makaronu, a zupa będzie tak samo dobrze smakowała. Składniki na zupa krem z kalafiora 1 kalafior 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 l wywaru warzywnego 100 ml śmietanki kremówki 30% sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć, pokroić(...)drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Kalafior umyć, podzielić na różyczki. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, wrzucić cebulę, ziemniaki i czosnek, podsmażać, aż warzywa się zeszklą. Wlać wywar warzywny, gotować wszystko 10 minut, po czym dodać kawałki kalafiora i gotować zupę do jego miękkości. Śmietankę kremówkę rozrobić z kilkoma łyżkami ciepłej zupy, wlać ją do garnka

niecodziennikpary
Kapuśniak z młodej kapusty 80

młodej kapusty może ugotować na skrzydełkach, surowych żeberkach lub dodać do niego kawałki podsmażanej kiełbasy. Udostępnij Składniki na kapuśniak z młodej kapusty 1 główka młodej kapusty 4-5 średnich ziemniaków 2 wędzone kości (500-700 g) 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 10 ziarenek pieprzu kolorowego(...)litry wody, włożyć wędzone kości, wsypać pokrojone warzywa, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, kminek i lubczyk, posolić. Gotować 10 minut od momentu zagotowania się wody. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dość dużą kostkę. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, poszatkować i opłukać. Do garnka włożyć ziemniaki oraz kapustę, gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Z zupy wyjąć kości

niecodziennikpary
Zupa krem z zielonych szparagów 56

wywarze z młodej włoszczyzny. Ponieważ lubimy mięsne dodatki, podaliśmy ją z chipsem z boczku. Udostępnij Składniki na zupę krem z zielonych szparagów 500 g zielonych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1 kawałek selera 1 kawałek pora (biała część) 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku kilka(...)żeby pozbyć się ewentualnego piasku. Warzywa przełożyć do garnka, wlać 1 litr wody, dodać liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego, posolić. Gotować pod przykryciem 15 minut. W tym czasie ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Zielone szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki, grubsze sztuki dodatkowo od połowy obrać, następnie wszystkie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni

niecodziennikpary
Puree pietruszkowe 64

Chcąc nieco odmienić tradycyjny obiad, zamiast ziemniaków, przygotowaliśmy puree pietruszkowe . Bardzo proste w wykonaniu, a do tego o wiele szybsze niż zrobione z ziemniaków, bo pietruszka nie potrzebowała długiego gotowania. Smakowała nam ta zmiana na naszych talerzach, gładkie, delikatne i kremowe puree z pietruszki warte jest ponownego przygotowania i podania do lekkiego obiadu, np. łososia lub kurczaka. Udostępnij Składniki(...)minut. Po ugotowaniu wyłowić pietruszkę, przełożyć ją do naczynia, zblendować. Wmieszać masło, doprawić do smaku solą oraz gałką muszkatołową. Puree pietruszkowe podawać jako zamiennik tradycyjnego puree z ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Puree pietruszkowe pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Placek po góralsku 81

ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 50 g wędzonego białego sera 1 szczypta chili sól, pieprz do smaku Placki ziemniaczane: 1 kg dużych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 / 2 szklanki mleka sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)paprykę i dusić aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstniej. Na koniec wsypać starty na drobnej tarce ser wędzony, przemieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce (część ziemniaków na małych oczkach, część na dużych oczkach). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, jajko, wymieszać z mlekiem, aby ciasto na placki ziemniaczane

niecodziennikpary
Golonki indycze pieczone z musztardą i porem 92

jakieś dwie mniejsze, które zostały nieco utrudniały jedzenie. W smaku golonki indycze pieczone z musztardą i porami były odpowiednio pikantne, zaś sos musztardowo-porowy świetnie komponował się z gotowanymi ziemniakami. Udostępnij Składniki na golonki indycze pieczone z musztardą i porem 4 golonki indycze 1 por (biała część) 3 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku 2 ziarenka ziela(...)momentu zgęstnienia. Gdy sos się redukuje z golonek wyjąć wystające, wysuszone ścięgna. Golonki indycze pieczone z musztardą i porem wyłożyć na półmisek, polać sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami z wody, pieczonymi ziemniakami lub pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Golonki indycze pieczone z musztardą i porem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Kapusta z fasolą i grzybami – kuchnia podkarpacka 148

bogato. Poza fasolą są tam również suszone grzyby oraz boczek i cebula. Jest to kompletne danie nie wymagające żadnych dodatków, jednak współcześnie podawane jest dodatkowo z chlebem lub ziemniakami. Przepis pochodzi ze skarbnicy podkarpackich przepisów, a ściślej mówiąc z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia”. Kapusta z fasolą i grzybami(...)kapusty 150 g suszonych grzybów 2 cebula kawałek słoniny lub boczku 400 g fasoli Jaś lub kolorowej 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól i pieprz 2 ugotowane ziemniaki Kilka godzin wcześniej fasolę zalewamy wodą, a potem gotujemy do miękkości. Grzyby osobno zalewamy wodą i po dwóch godzinach gotujemy, również do miękkości. Kapustę płuczemy jeśli jest zbyt kwaśna, siekamy

Trzeci talerz
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami 87

Składniki: (porcja na 7 sztuk, szklanka 250 ml) Ciasto: Ziemniaki 500 g Jajko Mąka pszenna 1/2 szklanki Sól 1/2 łyżeczki Farsz: Pieczarki 250 g Cebula mała Natka pietruszki garść Sól 1/2 łyżeczki Pieprz 1/2 łyżeczki Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Pieczarki zetrzeć na tarce i podsmażyć do momentu odparowania wody. Całość doprawić solą pieprzem(...)oraz natką pietruszki i wymieszać. Ziemniaki ugotować do miękkości. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko mąkę oraz sól. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką. Ciasto podzielić na 7 równych części i rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować

Kulinarne przygody
Kryzysowe kotleciki brokułowe 99

czasy. Sam pomysł na kotleciki warzywne podejrzałam w jednym z programów śniadaniowych i bardzo przypadł mi do gustu. KOTLECIKI BROKUŁOWE Składniki: 1/2 brokuła (ok. 125 g) 3-4 ugotowane ziemniaki 3 jajka ugotowane na twardo 1 jajko świeże szczypta soli i pieprzu bułka tara lub panko do panierowania Przygotowanie: Brokuła gotujemy, ale tak, aby pozostał al'dente. Ugotowanego kroimy(...)mniejsze cząstki. Jajka siekamy drobno. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. W misce łączymy posiekanego brokuła, jajka, ziemniaki oraz sól, pieprz i surowe jajko. Całość mieszamy. Z masy formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy w dłoniach tak, aby powstały kotleciki. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej lub panierce panko i smażymy na złoty kolor na oleju

Bon appetit mon amie
Zupa ogórkowo-koperkowa z czosnkiem 69

chrzanu 1/2 główki czosnku 2 pęczki koperku , ewentualnie suszony 2 łyżki 1 litr bulionu lub rosołu, ( może być z kostki ale dużo lepszy domowy rosół ) 2-3 średnie ziemniaki 1 marchewka 4-5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe 100 ml śmietany, słodkiej do zupy 18% 1 łyżka miodu sól , pieprz do smaku ( z solą ostrożnie, czasem nawet można pominąć(...)przykryciem. Po tym czasie odłów kiszone baldachy kopru, czosnek i chrzan. Dodaj świeży wyciśnięty praską czosnek ( 1/2 główki), jeden posiekany pęczek koperku , ziele, liść laurowy i pokrojone w kostkę ziemniaki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ponownie gotuj do czasu aż ziemniaki zrobią się miękkie. Na koniec dopraw miodem, śmietaną, drugim pęczkiem siekanego koperku solą i pieprzem do smaku. Zamieszaj do połączenia składników

Ogrodnik w podróży
Puree ziemniaczane 189

Puree ziemniaczane – czyli moje ulubione, tuż po frytkach, ziemniaki do obiadu. Kaloryczne, to fakt… ale jakie pyszne! Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na puree ziemniaczane. Puree ziemniacza The post Puree ziemniaczane appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka All In one 123

różne imprezy. Polecam. Składniki: ·        ½ fileta z kurczaka ·        4 jajka ·        4 ziemniaki ·        5 ogórków konserwowych ·        Puszka groszku konserwowego ·        3 łyżki majonezu(...)Olej do smażenia ·        Przyprawa gyros ·        Sól Sposób przygotowania: 1.   Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. 2.   Jajka gotujemy na twardo a mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju. 3.   Mięso doprawiamy przyprawą gyros i solimy. 4.   Następnie studzimy i przekładamy

Kulinarna Chwila
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami 166

zawsze smakuje:). Dlatego dziś proponuję ziemniaczaną zapiekankę z kurczakiem i pieczarkami. Ja przygotowuję ją dzień wcześniej i porcjuję w aluminiowych foremkach. Przepis na 4 duże porcje. 1,5 kg ziemniaków 500g pieczarek  2 cebule 4 ząbki czosnku 2 filety z kurczaka 200g tartego sera 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa olej 1. Ziemniaki(...)podsmażamy filety i cebulę. Kiedy się zarumienią dodajemy czosnek i pieczarki. Dusimy do odparowania wody. Studzimy. 3. W osobnej misce mieszamy dokładnie jajka, śmietanę, sól, przyprawy i 1/2 sera. Ziemniaki łączymy z kurczakiem, cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub aluminiowych foremek,  posypujemy serem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut

Szefowa kuchni