ziemniaki - 38421 przepisów (strona:662/2562)

Zupa krem z pora 69

przygotowania i każdemu powinna się udać, a najlepiej smakuje z domowymi grzankami! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g pora (jasne części) 2 łyżki masła około 1 l bulionu 3 ziemniaki 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Pora dobrze wypłukać. Pokroić w półplasterki. Czosnek obrać, pokroić w kostkę(...)patelni rozgrzać masło, dodać por i czosnek. Poddusić około 5 minut, ale nie rumienić. Następnie przełożyć do garnka. 3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Całość zalać bulionem. Wstawić na gaz i dusić pod przykryciem około 30 minut, aż ziemniaki zmiękną. 4. Następnie zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać śmietanę. Wstawić

Danka Pichci
Gotowanie z marką Provitus-relacja z eventu 91

przygotowałem kilka smacznych propozycji. Przed Wami moje trzy dania wraz przepisami, które zrobiłem podczas eventu. PRZYSTAWKA- Matjas na sałatce ziemniaczanej SKŁADNIKI: 1 filet śledzia typu matjas w oleju 2 ziemniaki 1 ogórek kwaszone Provitus 1/4 czerwonej cebuli 1/2 cytryny 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki musztardy świeży koperek sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy(...)talerz. Na sałatce ziemniaczanej układamy filet śledzia. Dekorujemy świeżym koperkiem. Smacznego.  ZUPA- Krem chrzanowy z białych warzyw  SKŁADNIKI: 1/2 kalafiora 1 pietruszka (korzeń) 1/2 selera (korzeń) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 łyżki chrzanu Provitus 2 łyżki masła śmietanka 30% 1 łyżka prażonych pestek dyni sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa

kulinarnyJa
Placki ziemniaczane Foku-ski 93

Olej do smażenia ·        Papryka czerwona ·        2 ogórki konserwowe ·        5 ziemniaków ·        Cebula ·        Jajko ·        4 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy(...)doprawiamy solą oraz przyprawą. 2.    Po usmażeniu kroimy drobno i przekładamy do miski. 3.    Do mięsa dodajemy pokrojoną drobno paprykę oraz ogórki. 4.    Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczach. 5.    Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojoną cebulę. 6.    Wbijamy jajko oraz wsypujemy mąkę i solimy

Kulinarna Chwila
CIĄGNĄCE SIĘ PUREE Z SEREM 60

Jeśli jesteś fanem ziemniaków i sera, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na ok 800g puree): 500g ugotowanych ziemniaków (bez skórki) 200g startej mozarelli 200ml mleka sól pieprz w garnku rozgnieć na puree gorące ziemniaki z mlekiem, dopraw solą i pieprzem dodaj starty ser postaw ganek na małym ogniu i mieszaj masę

SandraFrej.com
Chłopski garnek 111

wieczory sprawdzi się u każdego. Nawet niejadki zjedzą ją ze smakiem. Składniki: - 3 kiełbasy  Morlińskie z szynki  - 1 duża cebula  - 1/2 główki białej niedużej kapusty - 4 ziemniaki - sól  - pieprz - papryka czerwona Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka, ziemniaki w kostkę a kapustę na kwadraty. Kiełbasę podsmażamy bez oleju, dodajemy ziemniaki i chwilę podsmażamy. Wrzucamy

Kulinarne życie
Krupnik drobiowy z grzybami 81

udek kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 1 pęczek natki pietruszki 4 kapelusze grzybów suszonych 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 500 g ziemniaków 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień na minimum, usuwamy szumowiny. Gotujemy bez przykrycia przez 40 min, co jakiś czas dolewając odrobinę zimnej wody. Warzywa obieramy, zieloną część pora, łodygi natki, związujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek rozgniatamy. Mięsny wywar przecedzamy przez drobne sito. Przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy włoszczyznę, por z pietruszką, grzyby. Gotujemy przez godzinę, na małym ogniu

R'n'G Kitchen
SAŁATKA JARZYNOWA NA AWOKADO 85

mamy, a i tak wyjdzie inna w smaku. Sałatka jarzynowa to nieodłączne danie świątecznego stołu. Półmisek Porto Tym razem zapraszam was na sałatkę jarzynowa z dodatkiem awokado. Składniki: 6 ziemniaków 1 paczka mrożonego groszku 2 awokado 2 marchewki 2 jabłka 3 ogórki kiszone 1 mała puszka kukurydzy 2 jajka 1 por sól pieprz 6 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki soku(...)cytryny ząbek czosnku 2 łyżki musztardy dijon Ziemniaki, marchewkę ugotować. Jajka ugotować na twardo. Ugotowane ziemniaki, marchewkę, jajka pokroić w kostkę. Dodać pokrojone w kostkę jabłka, ogórki kwaszone, por i kukurydzę odsączoną z zalewy. Groszek wrzucić na 1 minutę do gorącej wody. Dodać do warzyw.  Przygotować sos: Wydrążyć awokado. Dodać do miąższu z awokado jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek

Kuchnia w oparach
Klopsy z karpia lub dorsza 101

oczyścić z ości. Jak małe zostaną to się nie martwić bo ryba będzie zmielona. Jeśli dostaniecie filet z karpia to już mniej pracy. Oczywiście możecie zrobić z innej ryby. Ziemniaki oskrobać, marchewki obrać. Ugotować ziemniaki i marchew do miękkości w osolonej wodzie. . Odlać i ostudzić. Rybę zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa ale z tarczą z większymi dziurkami. Zmielić również(...)ziemniaki, marchew, czosnek i cebulkę. Wszystko razem wrzucić do miski. Dodać jajka, bułkę tartą, posiekany koperek. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Uformować klopsy i obtoczyć w bułce tartej. lekko spłaszczyć. Na patelni rozgrzać olej i położyć klopsy smażyć na średnim ogniu około 2 minut. Następnie zwiększyć ogień i ładnie je zarumienić. Przewrócić klopsy na drugą stronę i smażyć

Kuchnia Pokoleń
Barszcz czerwony z ziemniakami 66

piszę tutaj o tych syfiastych koncentratach z buraków, które można kupić. Fu. Róbcie swój zakwas. Zawsze.  Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 3 średnie buraki 5 ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz 1 łyżka masła (przepis na 4 porcje) Buraki myjemy, obieramy i ścieramy(...)ogniu około 10 minut. Pod koniec smażenia dorzucamy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy do jej zeszklenia. Na tym etapie dodajemy bulion, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek i rozdrobnione ząbki czosnku, gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania wlewamy zakwas, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę znowu gotujemy. Podajemy ze śmietaną.  Od czasu

Kardamonovy
Domowy krem z dyni 181

bardzo rozgrzewająca. Imbir i odrobina kurkumy podkreślają jej smak. Krem z dyni możemy podać z odrobina mleczka kokosowego, albo łyżką gęstej śmietany. Składniki ok. 500g dyni (dowolnej) 3 ziemniaki 1 duża cebula 2-3 cm imbiru 1 ząbek czosnku 2-3 marchewki szczypta soli 1 l bulionu warzywnego szczypta pieprzu 1 łyżeczka kurkumy odrobina oleju Domowy krem z dyni(...)przepis Dynię obieramy, wydrążamy miąższ i resztę kroimy w dużą kostkę. Przesmażamy na odrobinie oleju w dość dużym garnku. Dodajemy następnie pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek. Zalewamy całość bulionem warzywnym i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-40 minut, aż warzywa staną się miękkie. Mniej więcej w połowie gotowania dodajemy starty na tarce imbir, sól, pieprz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekane ziemniaczki podane z sałatka z tuńczyka 110

Tuńczyka, kukurydzę i fasolę otwieramy i dokładnie odcedzamy. Paprykę i cebulę kroimy drobno i łączymy z tuńczykiem, kukurydzą, fasolą, przyprawami i jogurtem greckim. Wszystko dokładnie mieszamy.   SKŁADNIKI DO ZIEMNIAKÓW: - ziemniaki (ilość wedle uznania) -   przyprawy (sól, kminek, rozmaryn) - około 1 łyżki oleju Ziemniaki dokładnie myjemy pod letnią wodą, przekrajamy na ćwiartki i wykładamy na brytfankę wcześniej polaną olejem. Całość

Związek na patelni
Jaglane kotlety pieczarkowe pyszny przepis 141

organizm co bardzo jest cenne jesienią czy zimą. PRZEPIS NA JAGLANE KOTLETY PIECZARKOWE Składniki na jaglane kotlety pieczarkowe: 0,5 szkl (100g) kaszy jaglanej suchej 200g pieczarek 1 ugotowany ziemniak 1 ugotowana marchewka 2 łyżki siemienia lnianego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka skrobi ziemniaczanej sól pieprz 2 łyżki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka oregano olej Jak zrobić jaglane(...)maszynce do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku. Następnie siemię lniane mielimy w młynku do kawy, zalewamy 6 łyżkami wrzątku i zostawiamy na 5 min do zaparzenia. Ugotowanego ziemniaka i marchewkę rozgniatamy widelcem. Kaszę mieszamy z pieczarkami, zaparzonym siemieniem lnianym, skrobią ziemniaczaną, cebulą, czosnkiem i ziołami oraz ziemniakiem i marchewką. Finalnie doprawiamy sola i pieprzem. W końcu z masy

Dorota Smakuje
Najlepsza zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami 92

wersji zupy grzybowej. Były grzyby świeże, suszone oraz makaron , ale zabrakło przepisu na najbardziej lubianą opcję w moim domu, więc pora to nadrobić. Zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami jest najpyszniejsza! Może dlatego, że właśnie taką gotowała mama... Nie ma to jak miseczka takiej sytej, cudownie aromatycznej zupy, która jeszcze lepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu. A Wy lubicie(...)zupę grzybową? Z jakimi składnikami ją przyrządzacie? mięso/kości na wywar (*) 250-300g świeżych grzybów (**) około 100g kaszy pęczak 3-4 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego domowa przyprawa rosołowa  sól, pieprz Dodatkowo:   1 łyżeczka masła śmietana  Opcjonalnie:   świeży koperek/natka pietruszki   Ugotować

Di gotuje
Zupa ogórkowa z curry – Idealna na upalne dni 93

pomagają w ochłodzeniu organizmu oraz stymulują wspomniany wcześniej brak apetytu. Zupa ogórkowa z curry – Składniki dla 4 osób 2 świeże, zielone ogórki 2 cebule 300 – 400 g ziemniaków 800 ml bulionu z warzyw 2 łyżeczki curry w proszku Olej rzepakowy 4 łyżki jogurtu naturalnego Sól, pieprz Koperek Zupa ogórkowa z curry – Przygotowanie Ogórki obieramy, dzielimy wzdłuż(...)pół i kroimy w plasterki. Cebule obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W teflonowym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy cebulę i smażymy na szklisto. Do zeszklonej cebuli dodajemy curry w proszku, całość krótko smażymy, nieustannie mieszając. Do garnka dodajemy bulion z warzyw oraz pokrojone ziemniaki. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut na mniejszym

helloforest.pl