piersi kurczaka (ok. 120 g), - 1/4 szklanki maślanki (ok. 62 g), - 3/4 szklanki płatków z brązowego ryżu (ok. 37 g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - garść sałaty (ok. 30 g), - 1 mały pomidor (ok. 100 g), - ogórek (ok. 50 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka soku z cytryny, - pół kubka(...)wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Kurczaka skrapiamy oliwą i pieczemy w 180 stopniach C ok. 20 min (po ok. 10 min. kawałki kurczaka przewracamy na drugą stronę). 8. Gotujemy ziemniaki do miękkości. 9. Rwiemy sałatę na kawałki a pomidora i ogórka kroimy w kostkę. 10. Przygotowujemy sos czosnkowy: wyciśnięty przez praskę czosnek łączymy z sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachDelikatne kluski śląskie w towarzystwie masła szałwiowego, orzechów i słonego parmezanu. To jest mój smak zbliżającej się jesieni. Zapach szałwii idealnie pobudza apetyt! Składniki: Kluski śląskie 1 kilogram ziemniaków Mąka ziemniaczana 1 jajko Sól, pieprz Masło szałwiowe: 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 8 listków szałwii Szczypta soli Dodatkowo: prażone orzechy/pestki dyni, parmezan Wykonanie: Kluski: Ziemniaki ugotować ze skórką, ostudzić(...)obrać i zgnieść. Dodać mąkę ziemniaczaną w ilości ¼ ziemniaków, sól i jajko Całość szybko zagnieść w jedna kule. Formować kulki w wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczyć kulki robiąc palcem dziurkę w środku. Wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować około 2 minut po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową. Masło szałwiowe: Podgrzewać masło na średnim ogniu. Powstałą pianę ściągnąć łyżką i wyrzucić
MohiellaZupa rozgrzewająca pokusa Aromatyczna zupa z kurczakiem z dodatkiem warzyw z pysznymi przyprawami. Składniki: · ½ kg ziemniaków · 2 marchewki · 2 pietruszki · Brokuł · 1 żółta papryka(...)serki topione Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Doprawiamy solą oraz przyprawą. 3. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. 4. Marchew oraz pietruszkę również obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do ziemniaków. 5. Zalewamy wywarem rosołowym i gotujemy
Kulinarna Chwilaogórki kiszone · 1 średni przecier pomidorowy · 2 kostki rosołowe · 5 ziemniaków · ½ szk. śmietany 18 % · 2 łyżki maki pszennej · Vegeta(...)Sól · pieprz Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. 2. Marchew oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, przekładamy do ziemniaków. 3. Zalewamy wodą i gotujemy. 4. W międzyczasie wsypujemy Vegetę i dodajemy kostki rosołowe, sól oraz pieprz
Kulinarna ChwilaDoskonała Zupa Wakacje, sezon urlopowy, szkoda czasu na gotowanie, wtedy są najlepsze dania jednogarnkowe. Składniki: · ½ kg ziemniaków · 1 szynka wieprzowa · 30 dag pieczarek · Cebula · 2 papryki żółta, czerwona(...)Kostka rosołowa Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. 4. Cebulę obieramy, kroimy również w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju. 5. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki
Kulinarna ChwilaZupa kuleczkowy Misz Masz Na upalne dni, najlepsza jest zupa z dodatkami mięsnymi. Składniki: · ½ kg ziemniaków · ½ główki kapusty · 3 marchewki młode · 3 pietruszki · Cebula(...)Bułka tarta · Papryka czerwona · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. 2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 3. Marchew oraz pietruszkę obieramy, kroimy w słupki, dodajemy do cebuli
Kulinarna Chwilagości. Moja propozycja to kruche, mięciutkie, mięso ze schabu, przykryte fantazyjną kołderką. Składniki: · ½ kg schabu · ½ kg ziemniaków · Sól · Cebula · 20 dag pieczarek · Pieprz(...)solą. 3. Zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku. 4. Obtaczamy w mące pszennej 5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. 7. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 8. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki
Kulinarna Chwilakaszy jęczmiennej, perłowej, średniej 3 suszone grzyby uprzednio namoczone 15 minut w niewielkiej ilości wody, potem posiekane na kawałki (wodę z moczenia także możecie dodać do zupy) 3 średnie ziemniaki 3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka vegety natur przyprawy do smaku: sól, pieprz 1,750 l bulionu lub wody łyżka masła, może być klarowane opcja: większa szczypta(...)pół i opalam w piekarniku w temp. 200 st. C przez ok. 10 minut. Można ją także połówkami przesmażyć na suchej patelni lub posiekać drobno i przesmażyć na oleju. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Mięso myję, układam w garnku, zalewam bulionem lub wodą, dodaję włoszczyznę i kapustę, pęczek natki, kulki ziela i liście. Gotuję do miękkości warzyw i gotowości
Zasmakuj KuchniZupa krem z dyni pestkami Zupa krem z dyni pestkami Składniki: mała dynia (po obraniu ok 500g) 2 średnie ziemniaki średnia marchewka łyżka masła cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka świeżego tartego imbiru (jeżeli nie mamy świeżego, możemy użyć w proszku) łyżeczka kurkumy sól dojrzały pomidor 2 szklanki bulionu pestki dyni do posypania śmietana Zupa krem z dyni pestkami Wykonanie: Cebulę(...)obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Dynie obrać ze skórki i usunąć miąższ, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Imbir obrać i zetrzeć łyżeczką. Masło rozpuścić w garnku i zeszklić na nim cebule i czosnek. Do zeszklonych warzyw dodać dynię, ziemniaki oraz marchewkę. Delikatnie doprawić solą, kurkumą
Pomysłowa kuchniapęczaku 1/2 kalafiora 25 dkg fasolki szparagowej 1 liść laurowy 2 ziela angielskie natka pietruszki 1 korzeń pietruszki 1 pierś z kurczaka sól, pieprz czarny i czerwony 2 ziemniaki olej rzepakowy zasmażka: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła Zupa: Pierś z kurczaka kroję w małą kostkę. Posypuje solą, pieprzem. Warzywa wszystkie obieram i myję. Kalafior dziele na różyczki(...)małe, fasolkę kroję na trzy części. Marchewkę na plastry. Seler i korzeń pietruszki ścieram na tarce jarzynowej. Ziemniaki kroję w kostkę. Cebulę drobno. W garnku na oleju przesmażam cebule, dodaję seler, korzeń pietruszki, marchewkę, ziemniaki i dalej chwile przesmażam. Wlewam wodę,dodaję fasolkę,pęczak liść laurowy, ziele angielskie. Zupę gotuję na wolnym ogniu około 25 minut. Pod koniec dodaję kalafior
wesoła kuchniabardzo lubi zapiekanki więc bardzo chętnie je przygotowuję. Tym razem znajoma zapiekanka z brukselką ale w wydaniu z domowym, własnoręcznie uwędzonym boczkiem na bazie z pozostałymi z obiadu ziemniakami. Lubię wracać do tego przepisu :) Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 200 g wędzonego boczku 2 cebule 200 g brukselki olej do smażenia ser żółty do posypania Sos beszamelowy z serem(...)stracił surowy posmak mąki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodać ser i całość wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem lub masłem, wyłożyć ugotowane ziemniaki pocięte na mniejsze kawałki. Na to wyłożyć boczek z cebulą oraz brukselki. Całość zaglać sosem i posypać troszkę startym żółtym serem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego
Kocham..lubię..gotuję..Podczas podpiekania nie odwracam już kurczaka, aczkolwiek można i dzięki temu skórka będzie chrupiąca również od strony piersi. Podaję w różny sposób, zazwyczaj zasięgam opinii domowników - czasem z pieczonymi ziemniakami, a czasem z ziemniakami gotowanymi tak jak tutaj na zdjęciu. Gdy domownicy wybiorą ziemniaki gotowane, zaprawiam jeszcze sos odrobiną mąki na ich życzenie. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 tuszka kurczaka
Kocham..lubię..gotuję..pstrągi sami wędziliśmy. Pysznie smakuje zarówno z oliwkami jak i z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi zamiast oliwek. Polecam serdecznie! Przepis znaleziony na stronie Kwestia Smaku. Składniki: 300 g ugotowanych ziemniaków 125 g wędzonego pstrąga 1 mała cebulka 10 dużych oliwek oliwa z oliwek sok z cytryny sól i pieprz natka pietruszki lub szczypiorek Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki pokroić w większą kostkę(...)Cebulkę obrać, posolić i zostawić na chwilę aby zmiękła. Pstrąga obrać z ości i porwać na kawałki. Oliwki pokroić na grubsze plasterki lub na połówki. W misce ułożyć ziemniaki, wędzonego pstrąga, cebulkę, oliwki i delikatnie wymieszać. Polać oliwą z oliwek, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i ponownie delikatnie przemieszać. Na końcu posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem
Kocham..lubię..gotuję..