zawekowanych jesienią. Barszcz ukraiński z zakwasem buraczanym od Mamusi 1 duża marchewka, 4 małe korzenie pietruszki, 3 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 mały korzeń selera, 4 ziemniaki, 1,5 puszki fasoli białej, 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 3 duże buraki ( u mnie gotowe zawekowane jesienią), łyżka masła, 2 litry wody, 0,5 l zakwasu(...)nich 2 litry wody. Dodajemy również buraki, a także liść laurowy, rozdrobnione ziele angielskie (takie daje więcej aromatu). Całość gotujemy ok. 30 min. W międzyczasie możemy przygotować sobie ziemniaki, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Gotujemy je w osobnym garnku. Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy ugotowaną fasolę (lub z puszki), ziemniaki. Do całości dodajemy zakwas buraczany. Doprawiamy solą
Kuchnia moimi oczamiBanalna i szybka w przygotowaniu. Ostra i sycąca. porcja na 3 – 4 osoby Składniki: kimchi 1 ziemniak 1/2 cebuli 3 – 4 ząbki czosnku kawałek wieprzowiny tofu sól cukier Czosnek posiekać w plasterki, cebulę w piórka, mięso pokroić na cienkie paseczki, ziemniaka i tofu w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, cebulę i kimchi. Przesmażyć, odsunąć(...)Dodać mięso, zrumienić. Wszystko wymieszać i smażyć raem około 5 minut. Dodać ziemniaka, 1 l wody. Dodać sól i cukier do smaku. Gotować około 20 minut. Dodać tofu i gotować jeszcze 5 minut
stajnia gołębie od kuchniwyszedł taki delikatny zrobiłam go na skrzydełkach z kurczaka. Zapraszam po przepis :). SKŁADNIKI 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 l wody 2 marchewki pietruszka natka pietruszki 3-4 ziemniaki 4 łyżki kaszy jaglanej sól,pieprz do smaku WYKONANIE Umyte skrzydełka zalewamy wodą i wstawiamy na gaz :).Gotujemy i zbieramy szumowiny.Po ok.20 min.wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej(...)jaglaną płuczemy parę razy pod wodą żeby kasza straciła taki smak goryczki.Dodajemy ją do wywaru z ziemniakami.Po ok.15 min.gotowania dodajemy warzywa starte na tarce.Całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki.Można dodać także jarzynkę w proszku,wegetę itp. Podajemy ze skrzydełkiem lub bez,jak kto woli.:) SMACZNEGO
Mała w garnku mieszawspaniale wzbogaca dodatek musztardy Składniki: 2 marchewki 4 jajka garść kiełków rzodkiewki 1 pietruszka (korzeń) 2 ogórki kiszone 2 pełne łyżeczki musztardy łagodnej BIO Primaeco 1 jabłko 5-6 ziemniaków 1 mała puszka groszku pół małej puszki kukurydzy około pół małego selera pieprz i sól do smaku majonez Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki gotujemy(...)mundurkach. Jajka gotujemy na twardo. Przestudzone warzywa i obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jajka, pokrojone w kostkę ogórki i jabłko (obrane). Następnie dodajemy groszek, kukurydzę i kiełki rzodkiewki. Całość doprawiamy po wierzchu solą i pieprzem. Dodajemy musztardę i stopniowo majonez. Mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy lub dodajemy majonezu. Gotową sałatkę najlepiej schłodzić
Słodkie okruszkiboczku 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 3 papryki kolorowe 1 łyżka papryki słodkiej suszonej 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1,5 l wody 3-4 ziemniaki 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego kwaśna śmietana do podania sól, pieprz Przygotowanie: Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm. Zrumień(...)pieprz. Podsmaż wszystkie składniki przez minutę, wlej wodę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie wsyp ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Po około 10 minutach kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie dodaj krojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotuj do miękkości mięsa, około 60 minut
kuron.com.plidealne danie jednogarnkowe. Składniki 500 g białej kapusty 500 g ziemniaków 600 g łopatki wieprzowej 1 cebula 400 ml passaty pomidorowej 300 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mąki 100 ml zimnej wody natka pietruszki cukier sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy na większe kawałki. Łopatkę wieprzową mielimy, dodajemy posiekaną cebulę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpeciki(...)naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, zalewamy bulionem i passatą. Dodajemy ziemniaki i pulpety. Całość zapiekamy 90 min w 200°C . Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną w zimnej wodzie, dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzamy. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchenpolska zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty na rosole. Prosty przepis na kapuśniak z marchewką, porem, podsmażoną cebulką, pietruszką i posiekanym koperkiem. Kapuśniak doprawiony mieloną papryką i zabielany śmietaną, bez ziemniaków. Do gotowego kapuśniaku podaje się, jako wkładkę, oddzielnie ugotowane ziemniaki z wody, kaszę perłową lub krakowską sypką. Jak zrobić idealny kapuśniak ze słodkiej kapusty? Oto sprawdzony, klasyczny przepis, składniki, przyprawy(...)miękkości - kilka minut. Następnie do kapuśniaku dodać rozmieszaną z mąką śmietanę, zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną słodką paprykę. Ugotowany kapuśniak ze słodkiej kapusty podawać z ziemniakami z wody, kaszą perłową lub kaszą krakowską sypką. Przy wydawaniu, dodawać do porcji drobno posiekany koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek. Smacznego :) Pyszny, domowy kapuśniak ze świeżej kapusty
Moja Książka Kucharskapokroić w kostkę. Na gorącą patelnię wrzucić boczek i smażyć aż powstaną skwarki. Wszystko z patelni dodać do zupy. Gotować zupę aż mięso będzie miękkie. W między czasie oskrobać ziemniaki i pokroić w małe kawałki. Ziemniaki i marchewkę, pietruszkę i pora pokrojonego w paseczki ugotować do miękkości w osobnym garnuszku. Marchew i ziemniaki dodać do zupy jak już mięso będzie
Kuchnia PokoleńSkładniki/2 porcje: -1/2 kg ziemniaków -1/2 cebuli -1 jajko -1 łyżka mąki -20 ml oleju -2 szczypty soli -pieprz Sos tzatziki – ½ świeżego ogórka – 200 g jogurtu naturalnego – 1 duży ząbek czosnku – 1 łyżka oliwy z oliwek – ½ octu białego winnego – świeży koperek – sól i pieprz – 150 g wędzonego łososia(...)szczypiorek – ½ cytryny Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostawiamy na chwilę i odciskamy nadmiar płynu. Do ziemniaków ścieramy cebulę, również na grubych oczkach tarki. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy placki ziemniaczane. Skrapiamy olejem np.ryżowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez
I LOVE LIFEszkl. czerwonego, wytrawnego wina 4 szkl. bulionu wołowego bądź drobiowego 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 3 ziemniaki obrane, pokrojone w kostkę Sposób Masło rozgrzać w garnku, wrzucić pokrojone w kostkę mięso, smażyć z każdej strony na rumiany kolor, przełożyć do miski. Do tego samego garnka włożyć(...)momentu odparowania wina. Wlać bulion, dołożyć passatę pomidorową oraz koncentrat, wrzucić wołowinę, gotować na średnim ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę, doprawić solą i pieprzem, gotować około 40 minut (do czasu aż ziemniaki zrobią się miękkie). Podawać z pieczywem
Kuchenne aromatyfenkułu , średniej bulwy 2 cebule 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 kulka gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 3- 4 ziemniaki średniej wielkości 50 ml słodkiej śmietany , najlepiej kremówki 3 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego 1 płaska , łyżka cukru sól , pieprz do smaku mały pęczek koperku Filety rybne mielimy maszynką(...)angielskie . Gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut od zagotowania . Po tym czasie odcedzamy wywar przez sitko . Do czystego wywaru dodajemy posiekanego drobno pora, fenkuł , pokrojoną marchew i ziemniaki . Doprawiamy solą do smaku . Doprowadzamy do wrzenia . Delikatnie na wrzątek wpuszczamy klopsiki , zmniejszamy gaz i na małym ogniu gotujemy do momentu , aż ziemniaki zrobią się miękkie . Zaprawiamy śmietaną , octem , cukrem
Ogrodnik w podróżymożna upichcić i delektować się każdą częścią z osobna. Więc do roboty :-) Ilość składników zwiększamy proporcjonalnie wg domowników, ja robię na dwie osoby. Składniki: 4 ziemniaki 2 filety miruny ( inną ryba lub zamiennie z filetem z kurczaka) 2 marchewki sok z połówki cytryny ząbek czosnku łyżka masła garść świeżego szpinaku(...)sól, pieprz cytrynowy , pieprz czarny kropla oleju łyżka śmietany Sposób przyrządzenia: Ziemniaki dokładni umyć i ugotować z łyżeczką soli w mundurkach; Rybę lub kurczaka natrzeć solą i pieprzem, ugotować na parze; Marchew oczyścić , obrać ze skóry zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać olej i sok z cytryny; Szpinak blanszować na maśle z ząbkiem czosnku
pieprzny smaczekSKŁADNIKI ( ok. 6 porcji) · ok.800 g mięsa mielonego wołowo—wieprzowego · 8 średnich ziemniaków · puszka pomidorów w kostce · duża cebula · 2 ząbki czosnku · 2 łyżeczki(...)garście startego żółtego sera · łyżka oleju do smażenia · sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy w skórkach na półtwardo. Kiedy wystygną, obieramy i kroimy w dość grube plastry. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy mięso - smażymy na średnim ogniu, aż będzie
Calzonella.commasła (u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu) 8 żółtek 2 duże łyżki gęstego jogurtu 3 łyżki spirytusu/octu/rumu Szczypta soli Ok. 1 litr oleju 1 wyszorowany i pokrojony na frytki ziemniak Przygotowanie: Mąkę przesiewamy. Masło siekamy. Dodajemy żółtka, jogurt, sól i alkohol/ocet. Krótko zagniatamy do połączenia składników. Tłuczemy wałkiem lub rzucamy ciastem o stolnicę. Przekładamy do lodówki na godzinę. Wyciągamy ciasto(...)wałkujemy cienko ciasto. Można podsypać mąką. Rozgrzewamy olej w niskim garnku. Wykrawamy paseczki z nacięciem na środku. Zawijamy. Do oleju wrzucamy kawałek ziemniaka i chrust. Smażymy z każdej strony do zarumienienia. Chrust nie jest słodki dlatego warto go później posypać cukrem pudrem lub cynamonem. Ziemniaka dodajemy aby olej się mniej pienił. Spirytus/ocet sprawią, że chrust wchłonie mniej tłuszczu
Czarnawisienka