ziemniaki - 38421 przepisów (strona:666/2562)

PRZYKŁADOWY OBIAD DZIAŁKOWICZA 150

ogórki (uważam, że szkodliwość połączenia pomidora z ogórkiem to mit😋), Szklanka poszatkowanej kapusty, 5 liście jarmużu, Olej lniany lub oliwa - trochę, Sól, pieprz, czosnek - do smaku. Wywar buraczany z ziemniakami: 4 buraki, 1, 5 l wody, 1/2 - 1 kg ziemniaków, Sól,  pieprz, czosnek, majeranek - do smaku. Duszona dynia z kapustą: 1 mała dynia hokkaido 1/4 główki kapusty białej, Sól(...)Przyprawiamy i skrapiamy oliwą lub olejem. Wywar z buraczków: Buraki szorujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu. W połowie gotowania dodajemy ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec przyprawiamy. Dynia z kapustą: Dynię kroimy, umieszczamy w garnku i zalewamy niewielką ilością wody. To samo robimy w osobnym rondlu z kapustą. Dusimy

Jeść, by żyć w zdrowiu
placki z kalafiora z mizerią... 98

Składniki: kalafior 1 główka średnia, przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania, koperek 1/2 pęczka, tarta bułka 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 1 sztuka "L", olej rzepakowy - ile potrzeba ogórki gruntowe 6 sztuk większe, sos tzatzyki 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ząbki czosnku 2 sztuki, ocet winny 1 łyżeczka, jogurt naturalny rzadki 380 gram, koperek(...)pęczka Kalafior opłukać, ugotować w nie solonej wodzie na "al dente" czyli nie rozgotować, ugotowany wylać na durszlak aby woda dobrze odciekła. Ostudzony kalafior tłuczkiem do ziemniaków pognieść tak, aby były grudki, kawałeczki, wsypać przyprawę do ziemniaków, koperek posiekany, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i dobrze ręką połączyć składniki. Na gorącym oleju smażyć nie duże placki na rumiano, odkładać

W Mojej Kuchni Lubię
Młode ziemniaczki w koperkowo-pietruszkowym pesto 134

dzisiejszy. Danie jest bardzo proste, a zarazem pyszne. Ziemniaczki są równie pyszne, jako dodatek do smażonego kurczaka, czy schabowego. Młode ziemniaczki w koperkowo-pietruszkowym pesto Składniki: około 500 g ziemniaków mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki łyżka drobno startego grana padano ząbek czosnku około 100 g pestek słonecznika 4 łyżki oliwy z oliwek około 2-3 łyżki oleju sól(...)początku myjemy ziemniaki. Każdy dokładnie szorujemy, ale tak by nie uszkodzić skórki. Następnie gotujemy je w mundurkach w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Gotowe odcedzić. W międzyczasie przygotowujemy pesto. Do blendera/rozdrabniacza wrzucamy umyty i osuszony koperek i natkę pietruszki. Później dodajemy ser, czosnek, pestki i oliwę z oliwek. Lekko solimy. Miksujemy, dodając olej, aż uzyskamy jednolite pesto. Następnie zimniaki polewamy

PatiGotuje
Udka kurczaka pieczone w piwie 106

family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Delikatne mięso pod chrupiącą skórką. Polecamy zrobić z tego danie jednogarnkowe. Wystarczy dorzucić ziemniaki do mięsa i gotowe ;) Składniki:  4 udka z kurczaka (plus u nas kilka ziemniaczków) 50 ml oleju słonecznikowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Udka oczyszczamy, nakłuwamy. Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnek, przyprawy mieszamy. Dodajemy do mięsa (opcjonalnie z ziemniakami), pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie udka układamy w naczyniu do pieczenia, skórą w dół (opcjonalnie obok ziemniaki), zalewamy piwem, układamy rozmaryn i pieczemy 30 min w 180°C z termoobiegiem

R'n'G Kitchen
KOTLETY MIELONE 115

Kotlety mielone wyjątkowo kojarzą mi się z moją Babcią. Robiła najlepsze mielone, podane do ziemniaków z okrasą i marchewką z ogródka w niedzielne popołudnie smakowały najbardziej. Coś w tej babcinej ręce było magicznego. Serce, oddanie i radość z przygotowywania posiłków dla całej rodziny było czuć, miała we krwi ponadprzeciętne dbanie o nas, i nie mówię o rozpieszczaniu. Kotlety mielone(...)jest na nie masa sposobów począwszy od rodzaju mięsa po dodatki, ilość bułki tartej, jajek czy wody. Mielone podaję tradycyjnie z ziemniakami z wody lub puree oraz dodatkami takimi jak: marchew z groszkiem, mizerią, sałatką z ogórków kiszonych, wszelakimi surówkami z marchwi lub pora. Za każdym razem wychodzą inne, smakują inaczej. Z każdej ręki podane inaczej – taki wdzięczny, domowy

Zasmakuj Kuchni
Kopytka ziemniaczane 109

klusek lubicie? Na słono na słodko? U nas najczęściej pojawiają się z gulaszem lub potrawką, albo z sosem jako dodatek do klasycznego obiadu.  Składniki (4 porcje) -1 kg ziemniaków -1 jajko -kilka łyżek mąki pszennej Przygotowanie Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Najlepiej jest je przygotować dzień wcześniej, czy po prostu użyć te pozostałe z obiadu(...)poprzedniego dnia. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa.  Do umieszczonych w misce ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę i szczyptę soli. Całość wyrobić ręką na gładką masę. Blat oprószyć mąką. Z ziemniaczanej masy formować wałeczki i pokroić je pod skosem. W garnku zagotować dużą ilość osolonej wody. Kopytka gotować porcjami po kilka minut. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Zielona Kuchnia
Barszcz izraelski 107

dodatkiem chrzanu.              Składniki:    400 g białej kapusty 1 cebula 2 szalotki 350 g pomidorów 500 g buraków 400 g ziemniaków 1,5 l bulionu wołowego 1 liść laurowy 700 g chudej wołowiny 1 łyżeczka cukru sok z 1 cytryny 1/2 korzenia chrzanu sól, pieprz       Przygotowanie(...)Kapustę umyłem, podzieliłem na duże kawałki. Cebulę pokroiłem w kostkę, usunąłem twarde trzpienie. Pomidory krótko sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, przekroiłem na połowy. Buraki i ziemniaki umyłem, obrałem. Włożyłem do wywaru razem z kapustą, pomidorami i cebulą, wszystko zagotowałem, posoliłem, popieprzyłem, dodałem listek laurowy oraz wcześniej podgotowane mięso, które pokroiłem na mniejsze kawałki, ( wołowina, aby była miękka musi się dość

R'n'G Kitchen
KREM BROKUŁOWY Z GORGONZOLĄ 159

Można ją podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowy, a także z kawałkami gorgonzoli lub/i ziarnami słonecznika....  Składniki: 1 duży brokuł 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 litr bulionu 100 g sera gorgonzola 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy(...)Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki, a łodygę brokuła obieramy, usuwamy twarde, zdrewniałe części i kroimy w kostkę. Przenosimy na sitko i myjemy pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy ziemniaki i smażymy przez kilka minut. Następnie zalewamy bulionem, zagotowujemy i gotujemy przez około

Kuchnia MagdaLeny
KREM BROKUŁOWY Z GORGONZOLĄ 159

Można ją podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowy, a także z kawałkami gorgonzoli lub/i ziarnami słonecznika....  Składniki: 1 duży brokuł 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 litr bulionu 100 g sera gorgonzola 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy(...)Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki, a łodygę brokuła obieramy, usuwamy twarde, zdrewniałe części i kroimy w kostkę. Przenosimy na sitko i myjemy pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy ziemniaki i smażymy przez kilka minut. Następnie zalewamy bulionem, zagotowujemy i gotujemy przez około

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym 159

pracochłonna, ale uwierzcie mi robi się ją dość szybko. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 1-2 młode cukinie ok 0,5 kg ziemniaków puszka pomidorów sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka ok. 150 g startego sera żółtego olej Cukinię dokładnie myjemy (jeśli jest młoda to ja jej nie obieram) kroimy(...)plastry grubości ok 0,5 cm, solimy i odstawiamy na chwilę. Ziemniaki obieramy kroimy w plastry też ok 0,5 cm i gotujemy ok 10 minut, tak by pozostały lekko al dente. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, przeciśnięty przez prasę czosnek i przyprawy. Gdy mięso będzie podsmażone dodajemy pomidory z puszki (może być również koncentrat

Cynamonowe szczęście
Kotlety mielone z młodymi ziemniakami 126

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami – doskonały obiad klasycznej kuchni polskiej. Artykuł Kotlety mielone z młodymi ziemniakami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl . Kotlety mielone z młodymi ziemniakami was first posted on Sierpień 6, 2019 at 10:00 am. ©2019 " Pogotujmy.pl ". Use of this feed is for personal non-commercial use only

Pogotujmy.pl
Wegetariański gulasz węgierski 108

naszych bratanków. W stosunku do oryginalnego przepisu wprowadziłam jednak kilka modyfikacji. Smalec zastąpiłam olejem roślinnym, czego Węgrzy pewnie by mi nie wybaczyli. Dodałam też cukinię i pieczarki, a pominęłam ziemniaki. Wegetariański gulasz węgierski do słoików Wegetariański gulasz węgierski, dzięki wyżej wspomnianym zmianom, możemy bezpiecznie zapasteryzować na zimę. Słoiki o pojemności 0,9 litra pasteryzuję około 35 do 40 minut(...)wegetariański mięsożercy mogą potraktować jako bazę do takich potraw jak węgierska zupa gulaszowa Wegetariański gulasz węgierski z młodych warzyw przeznaczony do natychmiastowego spożycia przygotowuję zgodnie z oryginalnym przepisem. Z ziemniakami, ale bez cukinii i pieczarek. Wegetariański gulasz węgierski proporcje dla 6 osób lub 5 dużych słoików 500 g pieczarek 2 małe cukinie 1 średnia pietruszka 2 duże marchewki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Knedle ze śliwkami i pachnącym cynamonem 131

Knedle wypełnione śliwką, obtoczone w przesmażonej bułce z pachnącym cynamonem to świetny pomysł na sycący obiad z kluskami w roli głównej. Składniki: 1kg ziemniaków (waga po ugotowaniu) 2 jajka około 300g mąki pszennej 18-20 śliwek węgierek cukier cynamon Posypka: 100g bułki tartej 60g masła 2 łyżki oleju 1/2  szklanki cukru 1 łyżka cynamonu sól Wykonanie: 1. Posypka: Masło(...)zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać. 2. Śliwki umyć, pozbawić pestek, tak aby połówki śliwki były złączone. Do środka wsypać szczyptę cynamonu i cukru. 3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 4. Do miski przełożyć mąkę, jajka, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite

Szalona Kuchnia Eweliny
Kotlety z ziemniaków 111

grzybowy lub pieczarkowy będzie bardzo dobrym dodatkiem. Wzbogaciłam chudym boczkiem, cebulą i czosnkiem, lekko podsmażonymi na masełku. Zapraszam do przepisu i polecam, danie dla zapracowanych. Składniki 6 średnich ziemniaków … Czytaj dalej Kotlety z ziemniaków Artykuł Kotlety z ziemniaków pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog

gotuj ze mną
zupa botwinka z młodymi warzywami na maśle... 173

Składniki: młoda botwinka 4 pęczki, woda 3 litry, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, młode ziemniaki 8 sztuk średnie, młoda włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 2 łyżki, masło 2 łyżki, cukier 2 łyżki, ocet 10% 3/4-1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, śmietana 18% 200 gram, mąką pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka Botwinkę w pęczkach(...)zwłaszcza liście dokładnie umyć z piasku pod zimną wodą. Pokroić drobno wszystko: liście,łodygi,buraczki i wsypać do garnka, wlać wodę. Dodać oskrobane, pokrojone w kostkę młode ziemniaki, pokrojony drobno pęczek młodej włoszczyzny, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i po zagotowaniu gotować do miękkości ziemniaków, warzyw około 35 minut na średnim ogniu. Wsypać kucharka, cukier, pieprz mielony, pieprz ziołowy, wlać

W Mojej Kuchni Lubię