więcej zapraszam na https://stodesek.pl/ Dziś prezentuje wam przepyszną zapiekankę z mięsem mielonym, ziemniaczkami i brukselką. Zapiekanka ta zasmakuje każdemu domownikowi, polecam... SKŁADNIKI: 450g mięsa mielonego 3 duże ziemniaki 500g brukselki 1 cebula 1 mała bułka 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 jajko sól pieprz SKŁADNIKI NA ZALEWĘ: 300g jogurtu naturalnego 3 łyżki śmietany 30% 2 łyżki kopru(...)jajka 100g sera żółtego (tartego na grubych oczkach) sól pieprz WYKONANIE: 1. Brukselkę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie na półtwardo. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy na grubsze plasterki także delikatnie podgotowujemy. 3. Do mięsa mielonego dodajemy bułkę wcześniej rozmoczoną w wodzie, cebulę pokrojoną w kostkę, majeranek, paprykę, jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy. 4. Do jogurtu naturalnego dodajemy śmietanę, koper
Dziś Ja gotujesera. A nasze, takie pyszniutkie, tym razem podrasowane twarogiem wędzonym. O ja!!!!!!!!! Po obiedzie, koła do góry, ślinotok po spaniu. Petarda! Składniki: 250 g twarogu solankowego wędzonego 500 g ziemniaków 2 cebule 1 łyżka masła ghee 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku Ciasto: 450 g mąki pszennej typ 650 1 łyżka masła 350 ml wrzątku Przygotowanie: Normal(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy. Ser i ziemniaki mielimy, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy zeszkloną na maśle klarowanym, cebulę, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę
R'n'G KitchenZupa Paprykowa Pyszna rozgrzewająca zupa na chłodne dni. Składniki: · 1 szynka wieprzowa · ½ kg ziemniaków · 2 duże marchewki · 4 papryki czerwone · Kostka rosołowa(...)Sól · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, solimy. 2. Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do większego garnka. 3. Do ziemniaków dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchew. 4. Dodajemy mięso podsmażone, zalewamy wodą i dodajemy kostkę rosołową
Kulinarna ChwilaSkładniki 1/2 szt. średniego pora – ja dałam zieloną część 1 szt. brokuł 1 szt średnia cebula 1,5 l. wywaru lub bulionu 2 ząbki czosnku 1 szt. spory ziemniak 1 garść startego sera żółtego 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 listek laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz do smaku 1 kajzerka + kilka łyżek oleju do zrumienienia 1 garść(...)patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę, wrzucamy listek i ziele angielskie. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekanego pora. Razem chwilę podsmażamy mieszając. Dorzucamy pokrojony w różyczki brokuł i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Wszystko razem dusimy ok 5 min. Podlewamy całość bulionem (zaczynamy od 1 l i wraz z ubywaniem płynu, dolewamy resztę) i gotujemy
Mieszam w Garnkuobiad nastawiam zupę – podsmażam na oleju lub maśle cebulkę, wlewam wodę, dodaję sól, liść laurowy i ziele angielskie. Potem idzie marchewka i co tam jeszcze mam z włoszczyzny, kilka ziemniaków, czasami łyżka kaszy np pęczaku i to już jest baza na pyszną zupę ziemniaczaną. Może się gotować jak jest, można nadać jej charakteru przez dodatki. Ja wymyśliłam sobie zupę ziemniaczaną(...)chili a także paprykę w proszku, pomidory i przyprawiłam czubrycą zieloną i tadaaam – fajna zupa gotowa! Polecam! PRZEPIS ZUPA ZIEMNIACZANA PO BUŁGARSKU Składniki na zupę ziemniaczaną po bułgarsku: 700g ziemniaków 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 100g korzenia selera 2 papryki czerwone 1 puszka pomidorów siekanych 1/2 papryczki chili świeżej 1 łyżeczka
Dorota SmakujeZupa Zarzutka z pęczakiem – kwaśna, sycąca, rozgrzewająca zupa zimowa. Jej podstawą jest włoszczyzna i zeszklona cebulka z których gotujemy aromatyczny wywar. Potem dochodzą ziemniaki i pęczak by zupę zagęścić, by stała się treściwa. Na koniec kapusta kiszona, delikatnie podsmażona na maśle – ten proces odróżnia zarzutkę od popularnego kapuśniaku. Sezon na przeziębienia w pełni, więc kapusta kiszona na piedestale(...)inne przepisy na Kapuśniak z białą kiełbasą , kapuśniak z kurczakiem , Kapuśniak dieta dr Dąbrowskiej , zupa z kiszonej kapusty . PRZEPIS ZUPA ZARZUTKA Z PĘCZAKIEM Składniki zupa zarzutka z pęczakiem: 500g ziemniaków 3 łyżki kaszy pęczak suchej 100g boczku wędzonego 1 cebula 3 łyżki oleju 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 300-500g kiszonej kapusty (ilość w zależności od kwaśności) 2 łyżki
Dorota Smakujebożonarodzeniowy przepis. Lista składników niezbędnych do jej przygotowania nie jest długa i zawiera: 5 filetów śledziowych 6 łyżek gęstego majonezu 1 cebulę 3 ogórki konserwowe 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki 3 ugotowane czerwone buraki 3 jajka na twardo ser żółty pieprz Do realizacji tego przepisu, nie potrzebujesz soli, ponieważ za słony smak odpowiadają filety śledziowe. Podobnie jak w poprzednim przepisie(...)należy je odmoczyć przez około godzinę, a następnie odsączyć i pokroić w kostkę. Na drobną kostkę, trzeba również pokroić ziemniaki, cebulę i ogórki. Buraki zetrzyj natomiast na grubej tarce, podobnie jak jajka i ser. Śledź pod szubą, to typowa sałatka warstwowa. Na dnie naczynia, ułóż warstwę śledzi, dwie łyżki majonezu posypane pieprzem, cebulę, ogórki i ziemniaki, pokrojone w kostkę
Okiem Blondynki by McBlondipieczarki w muszelkach jajka: babka bawarska jajka faszerowane musztarda i kaparami jajka faszerowane ze śledziem jajka nadziewane serem jaja w sosie musztardowym sznycle z jajek, kotlety z jajek Kartofle / ziemniaki: kotlety królewskie ogórki z ziemniakami sałata polska – sałatka ziemniaczana ziemniaki po nelsońsku kluski, knedle, placuszki: knedel z kaszy manny z serem przetwory: konfitura z ogórków ryby: babka z ryby
królestwo garówzupa Bardzo pyszna a zarazem smaczna zupa, którą możemy poczęstować gości. Składniki: · Wywar rosołowy lub kostka · ½ kg ziemniaków · 1 słoik papryki konserwowej · 10 dag szynki · 3 serki topione Hochland(...)Pieprz · Sól · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, myjemy i przekładamy do garnka. 2. Zalewamy wywarem rosołowym, ewentualnie dolewamy wody i gotujemy. 3. Paprykę kroimy w paseczki i pod koniec gotowania dodajemy do ziemniaków. 4. Szynkę również kroimy
Kulinarna ChwilaParzybroda z szybkowaru Prosta, tania i smaczna zupa Parzybroda z kapusty i ziemniaków, doprawiona czosnkiem i majerankiem. Jej nazwa wywodzi od tego, że kapustę do tego przepisu kroimy w bardzo duże kawałki, które potem przy jedzeniu zupy zbyt gorącej mogą poparzyć brodę Przygotowując to danie w szybkowarze, oszczędzimy czas i w ekspresowym tempie otrzymamy smaczne danie. Szybkowar sprawi, że kapusta(...)Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, wędzonkę również w kosteczkę. Najpierw na oleju podsmażamy wędzonkę i cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie przygotowujemy szybkowar. Do misy szybkowaru przekładamy cebule z mięsem. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, kapustę kroimy na pół a każdą połówkę na ćwiartki (kawałki kapusty muszą być duże). Następnie do szybkowaru wrzucamy ziemniaki, kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, sól
Dorota SmakujePrzekąski ze śledziem zawsze się sprawdzają na przyjęciach, są smaczne i łatwe w przygotowaniu, polecam. SKŁADNIKI : 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 4 jajka ugotowane na twardo 1 marchew ugotowana majonez śledzie z zalewy olejowej lub smakowe 1 ogórek konserwowy chleb tostowy i razowy ser żółty sałata masło, twarożek do smarowania natka pietruszki(...)PRZYGOTOWANIE : Ugotowane ziemniaki tniemy na talarki i wycinamy kółka. Następnie smarujemy majonezem, na to plaster jajka, majonez, marchewka, koperek i kawałek śledzia, spinamy wykałaczką. Z chleba tostowego odcinamy skórki, przecinamy wzdłuż aby powstały trójkąty, opiekamy aby były chrupiące. Smarujemy je serkiem, lub masłem, na to sałata, ser, jajko, śledzik i pomidor. Spinamy wykałaczką. Z ugotowanych ziemniaków, jajka, marchewki
Kulinarne Fantazje Mariolidostępne w Polsce, ale mimo wszystko, ja uwielbiam to warzywo. Polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszną potrawę kuchni ormiańskiej Składniki: – 300g bakłażanów (2 średnie) – 400g ziemniaków – 150g zielonej fasolki – 1 duża papryka czerwona lub żółta – 2 cebule (średniej wielkości) – 4 pomidory (średniej wielkości) – 40ml oleju – zielenina (u mnie koperek, kolendra, pietruszka(...)sól wg smaku Bakłażany wyszorować, osuszyć, pokroić w krążki, posolić i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie opłukać bakłażany zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ziemniaki pokroić w kostkę, fasolę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę pokroić w grubsze paski, zieleninę drobno posiekać, pomidory pokroić w ósemki. Wszystkie warzywa i zielenię podzielić
Smaki Armineszynki z porem i pieczarkami Batony musli Surówka z kapusty z żurawiną i suszonymi pomidorami – pyszna! Filet z kurczaka z boczkiem w sosie gorgonzola Wiejska zapiekanka z młodych ziemniaków Tortille z sezamowym kurczakiem Bułeczki do odrywania z jagodami Pomodorowa surówka z porem i jabłkiem surówka z kalarepą Chrupiące paluszki z kurczaka + pieczone ziemniaki Pomidorowa sałatka z fetą i sosem(...)czosnkowym Ziemniaki z roszponką, jajkiem, boczkiem i pieczarkami Omlet ze szparagami i szynką parmeńską Langosze Placki ziemniaczane z potrawką drobiowo-pieczarkową Schab serowo-koperkowy Sałatka z tortellini i ananasem Przekładane ciasto kawowe z orzechami Tych smakowitych przepisów było dużo, dużo więcej, ale musiałabym tu zrobić drugą taką listę. Te 25 przepisów zrobiło na mnie najmocniejsze wrażenie. Część z nich robiłam
Smaki Na Talerzumięsa 1mała papryka czerwona 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka kawałek pora 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka masła około 5, 6 ziemniaków 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego 1 listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego 1 puszka mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle 1 puszeczka porcji na raz czerwonej fasoli Bonduelle Wykonanie(...)podsmażamy, następnie dodajemy marchewkę, seler, por pokrojone w pół plasterki. Zalewamy wodą tak około 2,5 l. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, listek laurowy, ziele angielskie, suszony lubczyk, sól, pieprzu i szczyptę chili. Gotujemy aż ziemniaki będą all dente. Następnie dodajemy mieszankę warzywną mexico, czerwoną fasolę,pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę
Sama słodycz i szczypta chiliczosnkowy to mój ulubiony dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Tak naprawdę mogłabym go jeść z wszystkim. Dodaję do do mięs, zapiekanek, pizzy, ale również do zapiekanych warzyw, frytek, zapiekanych ziemniaków, do dań na zimno i na ciepło. Możliwości jest mnóstwo, ponieważ smak domowego sosu czosnkowego jest bardzo uniwersalny i ponadczasowy. Robię sos czosnkowy za każdym razem jak mam gości. Zawsze(...)znajdę danie, do którego będzie pasował sos czosnkowy. Dzięki dodaniu kilku składników jest przepyszny, uwielbiany przez rodzinę i znajomych. Mój mąż dodaje sos czosnkowy nawet do gotowanych ziemniaków do obiadu, ja wolę jednak jako dodatek do pieczonych ziemniaków Przepis na sos czosnkowy jest banalnie prosty, wykonuje się go w parę minut i właściwie od razu jest gotowy do spożycia, można
To Musisz Wiedzieć