ziemniaki - 38421 przepisów (strona:658/2562)

Krupnik wegetariański 220

Krupnik wegetariański, ugotowałam na kaszy jęczmiennej wiejskiej i młodych, drobnych ziemniakach. Taki krupnik jest przepyszny! Ja zupy gotuję w znakomitej większości tylko na warzywach, ale jeśli lubicie zupy z mięsnym dodatkiem, możecie do gotowania wywaru na krupnik dorzucić kilka wędzonych żeberek. Składniki na ok 2l zupy Krupnik wegetariański: 500g młodych, drobnych ziemniaków 3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej cebula łyżka oliwy(...)kładę na niej połówki cebuli przecięciem do dołu i podsmażam aż się zbrązowi. Do cebuli wlewam wodę (ok 1,5l), dodaję kaszę, przyprawy, obrana włoszczyznę pokrojona w kosteczkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę doprowadzam do wrzenia, zmniejszam grzanie i gotuje ok pół godziny. Zupę doprawiam do smaku, podaję z posiekaną natka pietruszki. Artykuł Krupnik wegetariański pochodzi z serwisu Dorota

Dorota Smakuje
Kopytka ziołowe ze szparagami 181

jeść nawet na surowo. Zielone szparagi przygotowałam z ziołowymi kopytkami i powstało pyszne danie, doskonałe na wiosenno-letni obiad. Uwielbiam ten zielony kolor na talerzu! Składniki: 1 kg ziemniaków 200 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 jajko 1/2 szklanki posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, koperek, bazylia itd) Dodatki: pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła(...)posiekana natka pietruszki i koperek pieprz sól tarty parmezan lub grana padano Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy i odstawiamy aby przestygły. Następnie obieramy je i przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajko, sól, mąkę, posiekane zioła. Mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo kleiste, podsypujemy odrobiną mąki, nie za dużo, żeby kopytka nie były

Smakowity Blog Kulinarny
Swojski garnek z młodą kapustą i klopsikami 152

szybki i pyszny obiad dla całej rodziny!     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego ok 10 dkg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 1 marchew 4-5 ziemniaków 1/2 główki młodej kapusty 1 jajko 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia klopsików przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, suszone zioła ok 150ml bulionu lub rosołu olej do smażenia 1 łyżka(...)rumiany kolor. Po podsmażeniu mięso zdejmujemy z patelni *** *** Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z drobno posiekaną cebulą. Gdy pieczarki zrumienią się zdejmujemy je z patelni *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, marchew obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim ziemniaki z marchewką *** *** Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę kapustę

Blog z Apetytem
KOTLECIKI Z KALAFIORA : przepis na pyszny obiad 170

kalafiorowo-ziemniaczane - przepis. Pyszne, domowe kotlety z kalafiora - wypróbowany, prosty przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku.      Lekkie i pyszne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i dużej ilości posiekanego koperku - prosty, wypróbowany przepis. Kotleciki z kalafiora przyprawione tymiankiem, gałką muszkatołową i szczyptą curry. Przygotowane w taki sposób kotleciki kalafiorowe będą delikatne w środku z chrupiącą(...)można dopełnić  sosem ogórkowym. Absolutnie pyszne! Kotleciki z kalafiora - oryginalne danie za grosze. Pyszne, domowe kotlety z kalafiora - lista składników: ok. 400g ugotowanych różyczek kalafiora ok. 200g ugotowanych ziemniaków 1 jajko ok. 1 łyżka bułki tartej szczypta curry, tymianku i gałki muszkatołowej po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia

Moja Książka Kucharska
BOTWINKA - przepis na barszcz czerwony z botwinką 154

często. Prosty przepis na aromatyczny i pyszny barszcz czerwony z botwinką. Pyszny, domowy barszcz czerwony z botwinką. Barszczyk z botwinką - składniki potrzebne do jego przygotowania: 1 marchewka 4-5 ziemniaków dorodny pęczek świeżej botwinki z młodymi buraczkami 1,5 litra rosołu  posiekany koperek sól, pieprz i cukier do smaku kilka listków selera koncentrat czerwonego barszczu do smaku (ewentualnie(...)groszek Barszczyk z botwinką - sposób wykonania: Krok 1. Botwinę oczyścić, dokładnie opłukać i pokroić w paski.  Buraczki wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami. Ziemniaki oraz marchew obrać i pokroić w kostkę. Krok 2. W garnku rozpuścić masło, wrzucić ziemniaki, marchew i podsmażyć chwilę, często mieszając. Następnie wlać gorący, przecedzony rosół i podgotować.  Dołożyć

Moja Książka Kucharska
Krem z zielonych warzyw z grzankami 161

pewnie kwestia przyzwyczajenia, ale wszelkie warzywa i owoce uśmiechają się do Ciebie i wręcz krzyczą "Wrzuć mnie do koszyka". Składniki dla 6 osób: 750ml warzywnego bulionu 4 małe ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 cukinie (młode, nieobrane) 1 por 1 awokado ½ pęczka natki pietruszki 2 małe gałązki lubczyku 2 łyżki kwaśnej śmietany Sól, pieprz do smaku Grzanki do podania Sposób przygotowania(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu warzywnego. Dodajemy natkę pietruszki, czosnek oraz lubczyk. Gotujemy na małym ogniu, dodając po ok 15 minutach umytą i pokrojoną cukinię, pora pokrojonego w talarki oraz awokado pozbawione skórki i pestki. Wszystko gotujemy przez kolejne 15 minut (do miękkości ziemniaków!), a następnie blenderujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz

Kuchnia w czekoladzie
Sycąca zupa z młodych warzyw i soczewicy 250

Zupa z młodych warzyw z soczewicą Pyszna, sycąca zupa Składniki 3 szt marchewki 1 szt pietruszki 4 szt łodygi selera 1/2 szt selera 2/3 szkl. czerwonej soczewicy 3 szt ziemniaków 3 l wody lub wywaru sól, pieprz, majeranek do smaku Wykonanie Warzywa z wyjątkiem ziemniaków, nie obieramy i kroimy w półplasterki Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 10 min. Dodajemy obrane(...)pokrojone ziemniaki i soczewicę. Gotujemy do miękkości doprawiamy do smaku. Artykuł Sycąca zupa z młodych warzyw i soczewicy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Naleśniki po wiejsku 178

naleśniki podpatrzyłam u koleżanki. Bardzo nam posmakowały, więc postanowiłam podzielić się Wami przepisem. Farsz do nich to dobry sposób zagospodarowania ziemniaków z poprzedniego dnia, tylko trzeba je koniecznie przemielić. Potrzebujemy: 6 średnich ziemniaków 1 cienka kiełbasa 10 dag wędzonego boczku 0,5 pęczka koperku 1 średnia cebula olej do smażenia naleśniki: 2 jajka 1 szkl wody 1 szkl mleka szczypta(...)gęstości śmietany sól, pieprz sos: 20 dag pieczarek 1 mała cebula śmietana mąka sół, pieprz do smaku Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki. Ugtowane ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę kiełbasę

Co w garnkach piszczy
Gulaszowy chłopski garnek z białą kapusta 199

danie można zaliczyć do typu jednogarnkowych , wszystko pichcimy w jednym garnku .Klasyczny gulasz z dodatkiem  białej kapusty i ziemniaków  to super pyszne i sycące danie  :)  Ok 700 gram łopatki wieprzowej 0k 400 g ziemniaków Pół główki kapusty białej 250 gram cebuli Łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej Pół łyżeczki kminku duży ząbek czosnku Sól(...)najlepiej bulionu.  Dusimy pod przykryciem do miękkości ( w razie potrzeby od czasu do czasu uzupełniamy płyn). Pod koniec duszenia mięsa dodajemy pokrojone również na ok. 2 cm. kostkę ziemniaki, i białą kapustę. .Całość dalej dusimy pod przykryciem do miękkości  Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i czosnek.  Zamieszać i gotujemy chwilkę

Andzia Pichci
Śledzie w śmietanie 183

uwielbia :)Polecam zrócie i wy :) Najsmaczniejsze jeżeli przygotuje się dzień wcześniej  smaki się idealnie przegryzą ,ewentualnie na godzinkę przed podaniem schłodzić w lodówce,Najlepiej smakują podane z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. 2 duże płaty śledziowe z zalewy octowej 2 średnie ogórki konserwowe 1 mała cebula pół małego jabłka łyżka kopru 1 łyżka majonezu Duże opakowanie śmietany kwaśnej sól,pieprz(...)szczypta cukru pół łyżeczki musztardy Dodatkowo Ziemniaki ugotowane w mundurkach Śledzie kroimy na połowę ,zdejmujemy (NIE KONIECZNIE)skórkę,cieniutką błonkę która znajduje się na skórze śledzia.  Następnie kroimy w 1lub 2 cm paseczki  Cebulę kroimy w cieniutkie piórka,ogórki w półplasterki, jabłko w drobną kostkę, koperek siekamy drobno. W misce połączyć śmietanę z majonezem i przyprawami , dodać

Andzia Pichci
Zupa krem z pora 157

typu krem. Krem porowy często podaję z klopsikami ,ale można też podać z groszkiem ptysiowym, grzankami  ok. 1 litr bulionu 15 /20 cm grubego pora 1 duży ziemniak 1 duża cebula 20 ml słodkiej śmietanki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Dużego ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości. Następnie(...)średnią cebulę pokrojoną w piórka  zeszklić. Następnie dodajemy pora ( biała część) pokrojonego w pół plastry, dusimy razem z cebulą ciągle mieszając. Przesmażone warzywa dodajemy do wywaru z ziemniakami gotujemy ok 10 min. Wszystko miksujemy na jednolity krem, dolewamy śmietankę mieszamy

Andzia Pichci
Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim 307

pełnego bezpieczeństwa wybierać te z certyfikatem Przekreślonego Kłosa.  Jadłospis bezglutenowy należy oprzeć na produktach naturalnie bezglutenowych, czyli: proso (kasza jaglana) gryka  tapioka komosa ryżowa amarantus maniok ryż ziemniaki kukurydza  nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób) warzywa owoce orzechy, pestki  mięso, ryby, jajka mleko, jogurt naturalny, kefir, maślanka, nieprzetworzony ser biały i żółty Poza eliminacją(...)pizza z ciecierzycy Dieta bezglutenowa w stylu śródziemnomorskim - Czwartek: Śniadanie: pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów , Bezglutenowa Bułka z Ziarnami Putka Obiad : pieczony pstrąg z pomidorkami koktajlowymi , młode ziemniaki, fasolka szparagowa Podwieczorek: czekoladowy budyń jaglany, brzoskwinia lub pomarańcza Składniki / na 2 porcje: 1/4 szklanki kaszy jaglanej 3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego 1 1/2 łyżki kakao 4 suszone daktyle

Chilli Czosnek i Oliwa
Burger wołowy z domowymi frytkami. Przepis krok po kroku 167

ketchup BIO Roleskiego ) kilka kropel sosu Tabasco 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka zalewy z piklowania cebuli (poniżej więcej informacji) sól, pieprz   Domowe frytki:   1 kg ziemniaków olej do smażenia sól     Przygotowanie: Wszystkie warzywa pokrój w plastry z tą różnicą, że ogórek pod lekkim kątem, cebulę bardzo cienko(...)odwróciłem. Kilka razy stuknąłem, na deskę do krojenia wypadł gotowy, idealnie okrągły burger.   Zanim zaczniesz składać burgery warto zabrać się za frytki:   Ziemniaki obierz ze skórki. Pokrój w równe frytki , grubość zależy od ciebie. Namocz przez kilka minut w bardzo zimnej wodzie, wypłucz z nadmiaru skrobi, dzięki temu frytki

kuron.com.pl

Proponowane wyszukiwania