ziemniaki - 38421 przepisów (strona:661/2562)

Wigilijna kapusta z grzybami 146

kwaśny smak kapusty i grzybów doskonale się uzupełnią. Przygotowując kapustę z grzybami nie robię tradycyjnej zasmażki na mące. Wolę, gdy kapusta jest bardziej wytrawna, dlatego zasmażkę zastępuję startym surowym ziemniakiem, dodanym pod koniec duszenia. Kremowy smak moja kapusta z grzybami zawdzięcza łyżce zimnego masła, wrzuconego tuż przed podaniem. Idealna proporcja kapusty i grzybów to na dwie części ugotowanej kapusty jedna(...)Składniki na wigilijną kapustę z grzybami 0,5 l suszonych grzybów 1 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 l wody 1 mały ziemniak Sól, pieprz i miód do smaku Kiszoną kapustę, gdy jest zbyt kwaśna lub słona, płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy 0,5 litra wody i gotujemy w odkrytym garnku przez

Gotujemy i jemy
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z KUKURYDZĄ I GROSZKIEM 180

własny smak ją komponuje. Ja zawsze słoność matiasów przełamuję lekką słodyczą ogórków konserwowych i kukurydzy.  Fajnie podkręca też smak dodanie do niej małego jabłka 👍 No i oczywiście ziemniaki .... które są przecież nieodzownym składnikiem chyba każdej sałatki śledziowej 😉 taka sałatka pięknie wygląda ułożona warstwowo np. w szklanej misce ...  ale ja zdecydowanie wolę "wymerdane" sałatki 😋 niż artystycznie ułożone piramidy(...)potrzeby pięknego zdjęcia. Także moja sałatka "niewyględna" ale za to jaaaaaka dobra!  Składniki: kilka płatów mięsistych matiasów 2 ziemniaki 1 małe jabłko kukurydza konserwowa groszek konserwowy 2-3 konserwowe ogórki majonez musztarda sól pieprz zielenina Wykonanie: Śledzie moczyć w zimnej wodzie ok. 3-4 godziny. Po wymoczeniu pokroić w kostkę lub paski.  Ziemniaki obrać i ugotować, pokroić

Walijskie Pichcenie
Kremowa zupa grzybowa z grzankami 84

Podana w formie kremu z pysznymi, ziołowo - czosnkowymi grzankami :) Najlepiej podawać ją w małych kokilkach, w niewielkich porcjach, gdyż jest nieco "ciężka".    Składniki: Zupa: 2 cebule 1 ziemniak 30 dag mrożonych grzybów 4-5 suszonych grzybów 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 150 ml śmietany kremówki sól, pieprz, Grzanki: kilka kromek czerstwej bagietki 1 łyżka masła(...)ząbek czosnku 2 gałązki rozmarynu Zupa: Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaka obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozmrożone grzyby pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło i zezłocić na nim cebulkę. Dodać ziemniaka i chwilę go przesmażyć. Następnie dodać grzyby i całość smażyć około 10 minut. Wlać bulion, dodać suszone grzyby i całość gotować na średnim ogniu przez

My simple kitchen
Pieczone filety z dorsza atlantyckiego z cytrynowym sosem 83

użyć odpowiednio dużego naczynia. Ryba powinna być ułożona w jednej warstwie,  będzie się wtedy równomiernie piekła. Miałam podłużną formę, idealną na dwa filety. Ryby podałam z małymi, pieczonymi ziemniakami. Wstawiłam je wcześniej do piekarnika, kiedy były już prawie miękkie, wstawiłam do piekarnika filety. W trakcie pieczenia dorsza powstało sporo pysznego sosu, pieczone ziemniaki okazały się doskonałym dodatkiem. Bardzo polecam(...)przez 12 - 15 minut, lub do czasu aż ryba będzie upieczona -  mięso powinno być białe i łatwo się rozdzielać. Rybę podawać polaną sosem z pieczenia, z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego

Stare Gary
Zupa ogórkowa 81

przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki porcja rosołowa marchewka pietruszka kawałek selera kawałek białej części pora liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego szczypta ziaren pieprzu 3 ziemniaki łyżka masła 300 g ogórków kiszonych 200 ml kwasu z ogórków 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% garść koperku sól do smaku Przepis 1 Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy(...)Kiedy utworzą się szumowiny, zdejmujemy je i do wywaru wkładamy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, por oraz liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy około 30 minut. 2 Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do całości. Gotujemy kolejne 20-30 minut, aż ziemniaki zmiękną. 3 Po czym z wywaru wyjmujemy marchewkę, pietruszkę, seler i ścieramy na tarce o grubych

Kuchnia Bazylii
Prosta sałatka śledziowa 91

chyba najprostsza sałatka śledziowa, z kilku składników. Odpowiednia dla tych, którzy nie lubią sałatek z majonezem. 1 opakowanie filetów śledziowych a'la MATJAS korzennych 3 duże ziemniaki 2-3 ogórki kiszone 1 łyżka musztardy słodko-ostrej             Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Płaty śledziowe, ogórki i ziemniaki pokroić w kostkę, dodać olej

Praktyczna pl
Zupa krem z zielonego groszku ze śmietanką kokosową 87

mięty, ale jeśli nie macie takiej pod ręką to suszona będzie równie dobra! ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU ZE ŚMIETANKĄ KOKOSOWĄ Składniki na 2 porcje 400 g mrożonego groszku Ziemniak 60-80 g śmietanki kokosowej lub gęstej części mleczka kokosowego Pół czerwonej cebuli Kilka listków świeżej mięty lub mięta suszona Sól, pieprz Woda lub bulion warzywny Cebulę posiekać i zeszklić(...)oleju Wrzucić pokrojonego w małe kawałki ziemniaka i podsmażyć chwilę Wrzucić groszek i zalać gorącym bulionem lub wodą  Gotować aż kawałki ziemniaka będą miękkie Dorzucić listki mięty i zblendować na gładki krem Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem

HealthyCreations
Pierogi z białą fasolą 92

poszukiwaniu smaków nadzienia pierogowego postawiłam na fasolę. Wyszło przepysznie. Polecam wraz z Kupiec Co nam trzeba? Na ok 30- 35 pierogów FARSZ: 2 duże ziemniaki 1 cebula-duża 100 g fasoli Kupiec sól i pieprz czarny mielony 1 łyżeczka oleju CIASTO: 500 g mąki pszennej 150ml wody – gorącej 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Robimy! FARSZ: Ziemniaki obieramy, kroimy(...)przepuszczamy przez maszynkę jak ktoś ma (ja tłukłam). Fasole moczymy całą noc i gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładką papkę. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na złoto. Do ziemniaków dodajemy fasolę, cebulkę, mieszamy dodając jajko, sól i pieprz. Farsz musi mieć smak! Dobrze przyprawcie. Ja lubię lekko pieprzny. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, rozgarniamy robiąc w środku dołek. Wbijamy jajko

Latosiowydom
Sałatka ziemniaczana z porem 64

prosta i szybka do zrobienia. Nie zawiera dużo składników, a dodatek curry i rodzynek nadaje jej specyficzny smak. Polecam na najbliższe święta Wielkanocne! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 g ziemniaków 2 jajka 1 por 2 łyżki rodzynek  1 łyżeczka curry 5 łyżek majonezu 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej sól, pieprz ziołowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach(...)Ostudzić, obrać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. 2. Por umyć, pokroić w półtalarki, sparzyć na sitku wrzątkiem, przełożyć do miski i posolić.  3. Ziemniaki i jajka pokroić w większą kostkę, posypać przyprawą curry, przełożyć do miseczki z porem.  4. Majonez wymieszać z musztardą, dodać do pozostałych składników. Doprawić pieprzem ziołowym, dodać rodzynki i delikatnie wymieszać

Danka Pichci