ziemniaki - 38421 przepisów (strona:656/2562)

Iszleki- turkmeńskie pierogi pieczone 82

jajko (można bez) – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – mięso mielone wg uznania (u mnie mięso z udek kurczaka) – 1 duży ziemniak – 1 duża cebula (u mnie czerwona) – 1/2 kubka wrzątku – sól i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, papryka słodka) – jajko + kurkuma do posmarowania pierogów – sezam(...)jajkiem, wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do woreczka i odłożyć na około 10 minut. W tym czasie cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, ziemniaka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Mięso wymieszać z ziemniakiem, cebulą i przyprawami, dodać wrzątek i jeszcze raz dokładnie wymieszać. „Wypoczęte” ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Nieużywane kawałki

Smaki Armine
Zupa krem z kalafiora 108

Składniki/ 4 porcje:  – 4 ziemniaki – 1 kalafior – 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – szczypta gałki muszkatołowej – sól i pieprz do smaku – do podania np. grzanki Przygotowanie:  Kalafiora umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę(...)cebulę oraz czosnek. Następnie dodać kalafiora oraz ziemniaki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć ok. 5 minut co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Następnie  zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 – 15 minut aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu wszystko zmiksować w blenderze. Podajemy np. z grzankami. Artykuł Zupa krem z kalafiora pochodzi

I LOVE LIFE
Pierogi ruskie z mąki orkiszowej 85

przepis na ok. 50 sztuk Do przygotowania pierogów będziesz potrzebować: 500g mąki orkiszowej (aby mąka była pełnoziarnista musi być typu co najmniej 1850), szklankę ciepłej wody, jajko, 10 średnich ziemniaków, 500g twarogu półtłustego, cebulę, łyżkę oleju, sól i pieprz do smaku. 1. Ziemniaki obierz, ugotuj i przestudź. 2. Cebulę posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju. 3. Na blat wysyp mąkę(...)niego jajko. Wymieszaj lekko i stopniowo dolewaj ciepłą wodę i wyrabiaj, aż uzyskasz zwarte, elastyczne ciasto. 4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. 5. Ostudzone ziemniaki zmiel z twarogiem, dodaj cebulę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj - farsz gotowy. 6. Ciasto podziel na porcje (ja podzieliłam na 3), każdą z nich cieniutko rozwałkuj, foremką lub szklanką wytnij kółeczka

Z notatnika dietetyka
Zupa krem serowo-cebulowa 96

postanowiliśmy ją odtworzyć. Nieskromnie przyznamy, że wyszła nam wyśmienicie. Jeśli więc lubicie zupy krem, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Zupa krem serowo-cebulowa SKŁADNIKI: - 5 cebul - 2 średnie ziemniaki - 300 g sera topionego - 3 ząbki czosnku - 1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego - 2 łyżki oleju - przyprawy (ostra papryka, tymianek, majeranek, kminek, gałka muszkatołowa, 1 łyżka soli kamiennej) Cebulę, ziemniaki(...)wrzucamy do garnka. Delikatnie smażymy z dodatkiem oleju. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy ostrą paprykę, tymianek, majeranek, kminek i smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy bulion i gotujemy do momentu kiedy ziemniaki będą już miękkie (ok. 25 minut). Całość blendujemy. Garnek stawiamy na małym ogniu i dodajemy ser topiony, cały czas mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą do smaku. Całość blendujemy jeszcze

Związek na patelni
Zupa Starego Cygana 98

Zupa Starego Cygana Rozgrzewając zupa w sam raz na zimne dni. Składniki: ·        ½ kg ziemniaków ·        Cebula ·        2 laseczki kiełbasy podwawelskiej ·        5 dag boczku wędzonego ·        2 papryki czerwone(...)Szczypta papryki ostrej ·        1 ½ łyżki mąki pszennej ·        ½ szklanki śmietany 18 % Sposób przygotowania: 1.   Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą oraz solimy i gotujemy. 2.   Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 3.   Do cebuli dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę oraz

Kulinarna Chwila
Szare kluski 79

Wielkopolski i poszły w świat świadczyć może ich mnogość nazw. W każdym regionie kraju nazywają się inaczej. Ich najbardziej popularna nazwa, czyli szare kluski, wywodzi się stąd, że ziemniaki (które są głównym składnikiem) szarzeją podczas utleniania się. Inne nazwy to np.: kluski z deski, kluski kryzysowe, siwuchy, kluski ciepane, czarne kluski, kluski kładzione, kluski ziemniaczane, żelazne kluski, żelaźniaki, przecieraki, kluski(...)nazwy to dajcie znać w komentarzu). Sami więc widzicie. Co obszar, to inna nazwa. Ale wciąż ten sam doskonały smak. I to jest właśnie zadziwiające! Bo to przecież tylko ziemniaki, mąka, jajka i sól. Ale to właśnie dowodzi tego, co powtarzam od lat: że smak jest w prostocie. Nie sztuką jest użycie tony drogich składników. Sztuką jest przygotowanie ziemniaka

Marder&Marder Manufacture
Prykiel z Lipnicy – kuchnia podkarpacka 94

kolacją. We wsi Lipnica koło Kolbuszowej zakwas na barszcz wykorzystywano do przygotowania zupy zwanej pryklem lub zalewajką. Od tradycyjnego barszczu prykiel różnił się tym, że gotowano go z ziemniakami i dodawano do niego cebulę podsmażoną razem z boczkiem. W bogatszej wersji prykiel podawano z ugotowanym jajkiem i wiejską kiełbasą. Tak przygotowana zupa pełniła rolę dania obiadowego. Przepisem na prykiel podzieliły(...)się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lipnicy. Został on opublikowany w Korso Kolbuszowskim z 3 listopada 2016 roku. Prykiel z Lipnicy - kuchnia podkarpacka Składniki: 6-8 ziemniaków 2 l wody 200 ml zakwasu żytniego na barszcz 1 cebula 200 g wędzonego boczku 200 ml śmietany 18% Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy na pół

Trzeci talerz
Grochówka - krem z grochu 138

grochu łuskanego połówki 0.2 kg boczku wędzonego parzonego 0.2 kg kiełbasy np.toruńskiej 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki 3 ząbki czosnku 4 małe ziemniaki opak. (8g) majeranku sól, pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie Przygotowanie: Do miski wsypujemy groch i zalewamy wodą - najlepiej odstawić na noc. W dużym garnku gotujemy 1,5 L wody(...)tłuszczu) smażymy pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek w cienkie plasterki - całość chwilę podsmażamy. Do garnka wrzucamy pokrojone w małą kostkę ziemniaki i majeranek - gotujemy do miękkości ziemniaków. Teraz dodajemy zawartość z patelni i doprawiamy solą i pieprzem - gotujemy ok. 10 min i gotowe

Alutka-Gotuje
Kapuśniak z kiszonej kapusty 104

mój kapuśniak jest równie smaczny. Kapuśniaku nie uda się zepsuć nawet tym z Was, którzy nie lubią lub nie potrafią gotować. U nas kapuśniak jest zawsze bardzo gęsty, a ziemniaki podaję na oddzielnym talerzyku, okraszone boczkiem i smażoną cebulką. Taki kapuśniak lubimy najbardziej. No po prostu niebo w gębie, a raczej niebo na talerzu.  Kapuśniak z kiszonej kapusty przepis(...)smaku 1 łyżeczka ziaren pieprzu i pieprz mielony do smaku Do zagęszczenia 1 łyżka masła lub tłuszczu wytopionego z boczku 1 łyżka mąki pszennej  Do podania ugotowane ziemniaki okraszone boczkiem podsmażonym z cebulką albo pieczywo Kapuśniak z kiszonej kapusty przepis 1. Żeberka myję, kroję na mniejsze kawałki, wkładam do dużego garnka i zalewam wodą, tak aby były całkowicie zakryte

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pszenno-orkiszowe pierogi z ziemniakami i cebulką 119

tylko :)     Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Na farsz: 6 dużych ziemniaków 2 cebule masło lub margaryna do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Dodatkowo: 1 duża cebula masło lub margaryna do smażenia mąką pszenna do posypania stolnicy ewentualnie szczypiorek(...)Wykonanie pysznych pierogów: 1. Farsz: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, miękkie odcedzamy, przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na maśle lub margarynie do miękkości i ładnego zrumienienia. Dodajemy z tłuszczem do ziemniaków, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy. 2. Ciasto: Obie mąki, sól i olej przekładamy

Izabelawkuchni
Kotlety ziemniaczane z twarożkiem, szpinakiem i prażoną cebulką 88

Proste kotleciki na bazie farszu do pierogów ruskich urozmaicone szpinakiem i prażoną cebulką. W chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych podane z sosem pomidorowym smakują wyśmienicie. 5-6 średnich ziemniaków 3 łyżki rozdrobnionego szpinaku 250 g twarogu 3 łyżki prażonej cebuli 2 łyżki posiekanych ziół ( np. bazylii i natki pietruszki) gruboziarnisty pieprz i sól do smaku dodatkowo: pół szklanki rozdrobnionych płatków(...)kukurydzianych do panierowania olej do smażenia sos pomidorowy Ziemniaki gotujemy (mogą być z dnia poprzedniego). Szpinak (jeśli mamy mrożony to dusimy go, aż się rozmrozi i odparuje z niego cała woda), wraz z twarożkiem i prażoną cebulą, dodajemy do przestudzonych ziemniaków i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotlety, lekko je spłaszczając. Obtaczamy w płatkach i smażymy

Mienta blog
zupa krem czosnkowy 78

Głosów: 5   Average: 5/5] składniki: ok. 600 g ziemniaków 2 główki czosnku 1000 ml rosołu sól, pieprz 1 liść laurowy 3 łyżki masła dodatkowo: grzanki ser żółty wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i podsmażamy na maśle. Do lekko posmażonych dodajemy pokrojony czosnek i chwilkę dusimy. Następnie wlewamy ciepły rosół, dodajemy liść laurowy(...)doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Z ugotowane zupy wyciągamy liścia laurowego i miksujemy blenderem na gładki krem (gęstość kremu możemy sobie regulować rosołem, jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję dodajemy więcej rosołu). Podajemy z grzankami i tarty serem żółtym

Domowy Smak Jedzenia
Zupa ogórkowa z kaszą pęczak 82

pęczak to moja propozycja na prosty, tani, zdrowy i sycący obiad jednodaniowy. Ogórkowa to jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa, tuż obok pomidorowej. Tradycyjna ogórkowa, z kiszonych ogórków, z ziemniakami, ale niezabielana śmietanką za to z dodatkiem pełnoziarnistej kaszy jęczmiennej czyli pęczaku. Danie wegańskie, bez nabiały i bez pszenicy. PRZEPIS ZUPA OGÓRKOWA Z KASZĄ PĘCZAK Składniki zupa ogórkowa z kaszą(...)pęczak: 1 kg ziemniaków 6 ogórków kiszonych 3 łyżki pęczaku suchego 1 cebula 3 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól pieprz Jak zrobić zupę ogórkową z kaszą pęczak: Zaczynamy od cebuli. W garnku rozgrzewamy olej. Następnie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Na oleju szklimy

Dorota Smakuje
postna zupa na kwaśnicy 88

Głosów:5    Średnia:5/5] składniki: 500 ml soku z odciśniętej kapusty kiszonej najlepiej domowej 500 ml rosołu 10 g suszonych grzybów 2 ziemniaki 60 ml kwaśnej śmietany 1/2 łyżki mąki pszennej natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy i odcedzamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy w osolonej(...)wodzie. Sok z kiszonej kapusty mieszamy z rosołem i zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz grzyby. Gotową zupę podajemy z ziemniakami i natką pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Najlepsza zupa czyli zupa z kiszonych ogórasów z dodatkiem zielonego groszku 98

Zupa, która gości najczęściej na naszym stole. Tym razem wersja z groszkiem i grzankami. Składniki: porcja rosołowa, marchew, pietruszka, kawałek selera, 5 – 6 ziemniaków, 3 ząbki czosnku, słoiczek przecieru ogórkowego, 1szklanka groszku (świeżego lub mrożonego), grzanki czosnkowe (gotowe lub własnej roboty), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kostka rosołowa, 4 – 5 łyżek śmietany Sposób przygotowania: Porcję rosołową opłukać, włożyć(...)garnka i zalać około 4 l zimnej wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i zszumować. Dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do wywaru – najpierw podgotowujemy marchew, pietruszkę i seler, później dodajemy ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie do zupy dołożyć przecier z ogórków, groszek, posiekane ząbki czosnku

Nie tylko w kuchni