Panierowane podudzia z kurczaka zapiekane z ziemniakami to danie nie wymagające specjalnego nakładu pracy. Przygotowuje się je szybko i jest niedrogie. Wielką zaletą tego jedzenia jest to, że przyprawę do podudzi komponujemy sami. Mieszając przyprawy w takich proporcjach uzyskujemy przepyszny smak pałek z kurczaka a o gotowej przyprawie można zwyczajnie zapomnieć, takie są pyszne! Danie … Czytaj dalej Zapiekane podudzia(...)kurczaka z ziemniakami Artykuł Zapiekane podudzia kurczaka z ziemniakami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąukraiński:) Barszcz a'la ukraiński Składniki : 0,5 kg mięsa z kością (wołowina, wieprzowina lub drób) 500g kapusty (ok 1/4 średniej główki) 4 średniej wielkości buraki 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub kilka wiśni) sól pieprz 3 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego majeranek opcjonalnie: pół szklanki ugotowanej fasoli Cebulę(...)pokroić w półtalarki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wyłożyć buraki z marchewką, smażyć, mieszając przez kilka minut. Kapustę poszatkować, dodać do garnka razem z burakami, gotować 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pozostałą połówkę buraka przekroić na kilka kawałków, razem z ziemniakami włożyć do garnka, gotować ok 10 minut. Można również dodać fasolę. Dodać koncentrat pomidorowy, pogotować kilka minut
Obiad gotowyryżem i smażonym bananem. Składniki (4 porcje) -500 g mielonej wołowiny -300 g białego ryżu -1 cebula -1 mała czerwona papryka -3 ząbki czosnku -1 pomidor -1 duży ziemniak -1 marchewka -2 banany -4 jajka -łyżka mąki pszennej -1/2 szkl. bulionu -1 liść laurowy -1/4 szkl. sosu sojowego -1 łyżeczka soku z cytryny -olej roślinny -sól, pieprz(...)minut. Dodać pokruszony listek laurowy i smażyć jeszcze minutę dla uwolnienia aromatu. Do składników na patelni dodać mięso. Smażyć aż się zetnie. Dodać pokrojone drobno pomidory, marchew i ziemniaki. Całość wymieszać i podsmażyć jeszcze 3-4 minuty. Całość zalać bulionem i dusić aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, odstawić pod przykryciem
Zielona Kuchniasię na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Pięknie prezentuje się na stole i świetnie smakuje :) duży słoik marynowanych pieczarek 2 marchewki 4 jajka puszka kukurydzy puszka groszku 3 ogórki kiszone 4 ziemniaki mały pęczek natki pietruszki słoik majonezu sól, pieprz świeżo zmielony Jajka, marchew i ziemniaki ugotować. Obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki, kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Natkę posiekać, zostawić(...)marchewką oraz posiekanymi jajkami. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować cienką warstwą majonezu. Kolejną warstwą będą ogórki i kukurydza. Oprószyć przyprawami i posmarować majonezem. Następnie wyłożyć groszek i pokrojone ziemniaki, sałatkę delikatnie uklepać, przyprawić do smaku. Wystającą folią przykryć szczelnie sałatkę i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem sałatkę odwinąć z folii, przyłożyć dużym talerzem i odwrócić. Delikatnie
Smakołyki Asiszczerze, że jest to dość kaloryczny krem, ale czego nie robi się dla tego smaku. Składniki 1/2 kg brokuła 2 łyżki masła 300 ml śmietany 30% 2 średniej wielkości ziemniaki Sól, biały pieprz, szczypta gałki muszkatałowej Krok po Kroku 1 Odcinamy różyczki z brokuła, a pozostałą część obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. 2 Rozgrzewam(...)masło, wrzucamy pokrojonego brokuła i ziemniaki (różyczki pozostawiamy) i smażymy przez kilka minut. Pamiętamy, aby co chwilkę wszystko zamieszać. Następnie podlewamy je śmietaną, a po kilku minutach dodajemy szklankę wody i dusimy do czasu aż warzywa będą miękkie. 3 Dodajemy różyczki na około 4 min i ściągamy z ognia. Blendujemy i doprawiamy do smaku (jeśli zupa jest zbyt gęsta można
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisypieprz, suszony tymianek 2-3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy z oliwek – lub innego tłuszczu do smażenia 200 g śmietany 30% + do podania ulubiony dodatek: ziemniaki, kasza lub makaron Wykonanie: Ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez peraskę. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Szparagi przepłucz pod wodą(...)śmietankę i wymieszaj. Gotuj 5 minut co jakiś czas mieszając. Gdy mięso będzie miękkie – dodaj posiekany koperek. Całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Podawaj z ulubionymi dodatkami – ziemniakami, kaszą lub makaronem. Smacznego! Artykuł Polędwiczki ze szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakuwiększej ilości warzyw w diecie dzieci, bo które dziecko nie lubi frytek? W tym przepisie wykonuje frytki z marchewki, jednak tym samym sposobem można zrobić frytki z batatów, klasycznych ziemniaków, pietruszki, buraków czy każdych innych twardych warzyw. Frytki z marchewki są świetnym dodatkiem do mięs, ryb. Można podać je nawet jako osobne danie podawane jako frytki do przegryzienia w trakcie(...)nudzą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Frytki z marchewki – Składniki 1 kilogram marchewki kilka łyżek oleju szczypta soli ulubione przyprawy np. słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie, mieszanka przypraw do ziemniaków, oregano, tymianek itp. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Frytki z marchewki – Wykonanie Marchewkę obrać ze skórki, dokładnie umyć, osuszyć, następnie pokroić w słupki około 1,5 cm szerokości
To Musisz WiedziećKopytka zawsze robiłam na oko :) Tym razem postanowiłam odmierzyć składniki, żeby dodać przepis na blog. Na pewno są osoby, które nigdy nie robiły i chciałyby spróbować. Czasami zostają ziemniaki z obiadu i wtedy kopytka są idealnym rozwiązaniem. Nic się nie marnuje. Składniki: 600 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu) 8 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 łyżeczki(...)soli Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zostawić do przestudzenia. Następnie przecisnąć przez praskę, na stolnicę. Dodać obie mąki i sól. Zrobić wgłębienie i wbić jajko. Zagnieść na gładkie ciasto. Jeśli trzeba, można trochę podsypać mąką. Pamiętajcie, że jeśli dodacie za dużo mąki, to kopytka będą twarde. Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej części uformować
Agusiowe smakołykipatelni, lub zapiec ją w piecu. Naszym zdaniem ta druga opcja jest fajniejsza, bo jednak im mniej smażenia tym lepiej. Poza tym pieczenie wymaga mniej zachodu. W wersji smażonej, ziemniaka i chorizo najpierw trzeba przez kilka minut smażyć na patelni. W obydwu przypadkach zapiekanka z ryżu, chorizo i batat jest daniem absolutnie godnym polecenia. Jest zdrowa (batat zalicza się często(...)super foods, fasola to źródło białka), prosta i smaczna. Czerwony ryż, upieczony lekko al dente świetnie smakuje z miękkim, kremowym ziemniakiem i fasolą. Do zapiekanki dobrze jest użyć chorizo pikantnego, nadającego zapiekance z ryżu dodatkowo charakteru. Przepis na zapieknakę z ryżu, chorizo i batata pochodzi z bloga Budgetbytes.com Składniki: Kawałek chorizo (10 cm) 1 średniej wielkości słodki ziemniak 1 puszka
Niedzielny kucharzsporządzenia jej wystarczy zaledwie 30 minut. Mieszanka aromatycznych przypraw wykorzystanych do nadania jej smaku sprawi, że ktokolwiek posmakuje, poprosi o dokładkę. Składniki: · ½ kg ziemniaków · ½ fileta z kurczaka · 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem · 1 kostka rosołowa(...)Sól · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą i prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Ziemniaki obieramy również kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy trochę soli i gotujemy. 3. Kiedy ziemniaki zaczynają być już miękkie wsypujemy groszek z marchewką oraz wrzucamy kostkę rosołową
Kulinarna ChwilaGłosów:3 Średnia:5/5] składniki: 500 g ziemniaków, ugotowanych 125 g pieczarek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej bułka tarta sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy, dodajemy do cebuli i razem smażymy, aż nadmiar(...)wody wyparuje z pieczarek. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Możemy delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Ziemniaki ugniatamy na gładką masę. Dodajemy usmażone pieczarki z cebulką, jajko, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Z masy formujemy kotleciki. Każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z każdej strony. Podajemy z mięsem i ulubionymi surówkami
Domowy Smak Jedzenianiedzielę to nasz wspólny posiłek po całym tygodniu pracy. Ryba na obiad, gnocchi, zielone warzywa i super cytrynowy sos…Chyba pierwszy raz podałam rybę z gnocchi. Zostały mi ziemniaki z wczorajszego obiadu. Za mało aby obdzielić cztery osoby ale w sam raz na sporą porcję gnocchi. Ryba na obiad jest u nas zawsze mile widziana. Oczywiście każdy(...)pełna smaku. Ryba na obiad 4 porcje Składniki: 600 g fileta z dorsza 50 g migdałowej mąki 1 jajko sól i czarny pieprz do smaku Gnocchi 400 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki utartego parmezanu 100 g pszennej mąki Cytrynowy sos do ryby 1 szalotka 2 łyżki kaparów w zalewie 50 g masła 150 ml bulionu 350 ml śmietanki
codojedzeniaukraińskiego. My podamy tę, którą gotowała nam Mama Zosia. Troszkę zmodyfikowana, ale z zachowanym smakiem. Składniki: -15 dkg ugotowanej wcześniej białej fasoli -2 czerwone buraki -2 ziemniaki -kawałek białej kapusty -marchew -3 ząbki czosnku -30 dkg mielonego mięsa -kilka suszonych śliwek, jabłek, gruszek -sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany i oregano do mięsa -3 l bulionu warzywnego -kilka(...)liści laurowych, ziele angielskie, sól Do bulionu warzywnego wrzucamy suszone owoce, liście laurowe, ziele angielskie i ząbki czosnku. Gotujemy na małym ognie ok. 40 minut. Marchew i ziemniaki kroimy w kostkę. W tym czasie kapustę kroimy na kawałki. Buraczki ścieramy na grubych oczkach. Odławiamy suszone owoce, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Owoce kroimy i dodajemy do bulionu. Dodajemy
Maminek kulinarnysycąca z warzywami i kabanosem z boczkiem Duda, nowość 2020 roku. Kabanosy nie zawierają glutenu są doskonałym źródłem białka. Idealne do szkoły czy pracy. Zapraszam:) Składniki: 4 ziemniaki 2 marchewki duże 3 ogórki kiszone 3/4 szklanki kukurydzy 1/2 szklanki czerwonej fasoli 1 cebulka 4 jajka około 150 g cienkich kabanosów z boczkiem Duda 3 łyżki majonezu(...)według uznania sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki i marchew gotujemy w skórce all dente, następnie studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki, marchewkę,cebulę, ogórki, jajka,kabanosy kroimy w grubszą kostkę.Kukurydzę odsączamy z wody na sicie. Do miski przekładamy wszystkie składniki, dodajemy majonez więcej lub mniej jak lubicie, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Taką sałatkę można
Sama słodycz i szczypta chiliobiad nastawiam zupę – podsmażam na oleju lub maśle cebulkę, wlewam wodę, dodaję sól, liść laurowy i ziele angielskie. Potem idzie marchewka i co tam jeszcze mam z włoszczyzny, kilka ziemniaków, czasami łyżka kaszy np pęczaku i to już jest baza na pyszną zupę kartoflankę. Może się gotować jak jest, można nadać jej charakteru przez dodatki. Ja wymyśliłam sobie zupę kartoflankę(...)kefirze – dodałam kefir zaprawiony mąką i tadaaam – fajna zupa gotowa! Polecam! PRZEPIS NA ZUPĘ KARTOFLANKĘ NA KEFIRZE Składniki na zupę kartoflankę na kefirze: 700g ziemniaków 100g boczku wędzonego 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 2 łyżki suchej kaszy jaglanej 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki oleju 200ml
Dorota Smakuje