farszu dodałam suszonego szczypiorku Piątnicy - jest to interesująca przyprawa, która w kuchni może znaleźć wiele różnych zastosowań. Polecam tą przyprawę jak również inne z tego sklepu :) Pierogi ze szpinakiem, ziemniakami i pomidorami Ciasto: - 300g mąki + do podsypania - 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego greckiego -szklanka ciepłej wody - pół łyżeczki soli Farsz - 400 g szpinaku mrożonego - 300g ugotowanych i sprasowanych(...)ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia) - 400 g pomidorków koktajlowych - 100g serka topionego - 3 ząbki czosnku - garść suszonego szczypiorku - u mnie z Piatnicy ( może być też pęczek świeżego) - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku - 1 łyżka masła Na początek robimy farsz. Na patelni rozpuszczamy masło. Na masło wrzucamy szpinak i troszkę go podsmażamy, Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone
Kuchnia Pełna EmocjiDziś zapraszam Was na kopytka. Robię je zawsze, kiedy zostają ziemniaki z obiadu z wczorajszego dnia. Zazwyczaj jemy na słodko, ale czasami też z sosami. Dziś padło na pomidorowo paprykowy. Polecam! Składniki na kopytka; 50 dag ugotowanych ziemniaków 1 jajko pół łyżeczki soli o koło 10 dag mąki pszennej Przygotowanie; Ziemniaki musza być gładkie, nie mogą mieć żadnych
Radość kipiąca uśmiechem.Dziś zabieram Cię w kulinarną podróż do Węgier na langosze z gulaszem wołowym. Składniki na langosze: 2 ugotowane ziemniaki 30g drożdży 1 łyżeczka cukru 400ml ciepłego mleka 400g mąki 3 łyżeczki oleju sól olej do głębokiego smażenia Przygotowanie: Drożdże rozpuść w ok. 100 ml ciepłego mleka i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ugotowanie i przestygnięte ziemniaki zmiel(...)przeciśnij przez praskę. Wsyp mąkę do naczynia, w jej środku zrób zagłębienie, do którego wlej drożdże z mlekiem. Dodaj ziemniaki i olej i wyrób ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posól, jeszcze raz wyrób, po czym posyp mąką i owiń w ściereczkę. Zostaw w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie. Na patelnię wylej olej na wysokość
Oka w rosole czyli KaFka gotujetylko jeść i brać dokładkę Co potrzeba: 2 ćwiartki z kurczaka mniejsze, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/8 średniego selera, 500 g pieczarek, 200 g śmietanki 30% słodkiej, 4 mniejsze ziemniaki, Przyprawa Kucharek, 2 łyżki masła, Pieprz, sól Wykonanie: Do garnka, najlepiej z podziałką, dajemy umyte ćwiartki kurczaka, marchewkę pokrojoną w plasterki, pietruszkę pokrojoną w drobną kostkę, selera pokrojonego w drobną(...)kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewamy zimną wodą do 2,5 l, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 2 pełne łyżeczki kucharka, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień, gotujemy 1,5 godziny. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy w plasterki razem z ogonkami, smażymy na patelni z rozgrzanym masłem. Mieszamy często, żeby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dajemy płaską łyżeczkę soli i płaską
Bułka z Chlebempachnąca, ciepła bułeczka na śniadanie? Zgadzam się ! a jeszcze lepiej gdy jest to domowa bułka, upieczona rano na śniadanie. Dziś przepis na drożdżowe bułki śniadaniowe. Do ciasta dodaję ugotowanego ziemniaka - dzięki czemu dłużej zachowuję świeżość. Pyszne, lekkie, puszyste. Domowe pieczywo to łatwa sprawa - wystarczy raz spróbować by się przekonać. Domowe bułki śniadaniowe Składniki: 1 ugotowany ziemniak 350 g mąki(...)łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 220 ml ciepłej wody do posmarowania żółko wymieszane z 1 łyżeczką mleka Wykonanie: Drożdże zmieszać z 3 łyżkami wody i cukrem. Ziemniaka dokładnie rozgnieść widelcem. Do misy miksera przełożyć mąkę, sól, oliwę, wodę i przełożyć drożdże. Zamontować hak do ciasta drożdżowego i wyrobić przez 5 minut. Można też oczywiście wyrobić ręcznie
Smaczny zeszytKluski: · ziemniaki 1 kg · żółtka 1 szt · sól 1 łyżeczka · mąka pszenna · mąka ziemniaczana Sos: · mięso wieprzowe 1/2 kg · cebula 1 szt · olej 2 łyżki · curry 1/2 łyżeczki · sól · pieprz · ziele angielskie 3 szt · listek laurowy 2 szt · kostka rosołowa 1/2 szt · woda 1-2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżeczki · papryka słodka mielona Kluski: Ziemniaki ugotować(...)miejsce wsypujemy 3/4 wysokości mąki ziemniaczanej, resztę uzupełniamy mąką pszenną, dodajemy sól, żółtko i wyrabiamy na gładka masę łącznie z tą odłożoną częścią ziemniaków. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Wodę solimy i gotujemy.na wrzątek wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy. Sos: Na rozgrzaną patelnię wkładam
przepisy- Milkiteż często skwarki ze słoniny lub boczku. Przyjemnego aromatu dodaje jej również podsmażona cebulka. W Gliniku Dolnym (gmina Frysztak, powiat Strzyżów) farsz z soczewicy wzbogaca się smażoną cebulą, gotowanymi ziemniakami oraz ugotowanym jajkiem i ten właśnie przepis dzisiaj proponuję. Pochodzi on z publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna(...)Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (500 g) 2 łyżki oleju 1 jajko ½ łyżeczki soli 1 szklanka bardzo ciepłej wody Farsz: 1 szklanka soczewicy (u mnie czerwona) 2 duże ugotowane ziemniaki 1 jajko ugotowane na twardo 2 duże cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek Składniki ciasta łączymy ze sobą i wyrabiamy. Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy
Trzeci talerzjednym z najczęściej wyszukiwanych przepisów na blogu. Składniki: dwie spore garści świeżego szczawiu 1,5 wywaru z jarzyn (lub jarzynowo-drobiowego) 1 l wody 4-5 ziemniaków 2-3 łyżki śmietany 12 lub 18% 2 łyżki masła sól, pieprz dodatkowo: ugotowane na twardo jajka Przygotowanie: Liście szczawiu przebieramy, urywamy ogonki i płuczemy kilka razy(...)się zbierać piasek i ziemia, trzeba wiec cierpliwie płukać każdy listek. Liście siekamy na mniejsze kawałki i dusimy w rondelku na roztopionym maśle przez ok. 10 minut. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie (w większym garnku), aż będą miękkie. Kiedy ziemniaki się ugotują, dolewamy wywar i dodajemy podduszone liście szpinaku. Gotujemy na małym
bistro mamafareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Nie lada gratka dla koneserów pierogów po rusku. Tym razem w szybszej formie, formie tarty. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g ziemniaków 250 g białego sera 1 łyżka majeranku 1 cebula 200 g wędzonego boczku sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki gotujemy, razem z serem mielimy na średnich oczkach. Cebulę siekamy, boczek kroimy w kostkę. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, wytapiamy tłuszcz, następnie dodajemy cebulę, szklimy. Zmielone ziemniaki z serem mieszamy
R'n'G Kitchensosem pieczarkowym to pomysł na smaczny obiad lub kolację w sytuacji, gdy znudziły nam się tradycyjne, smażone klopsy mielone. Przygotowane w ten sposób są niesamowicie pyszne, a w towarzystwie ziemniaków i surówki to jeden z moich ulubionych obiadów! Jeżeli chcemy podać klopsiki mielone zapiekane z sosem pieczarkowym na kolację to ziemniaki możemy zastąpić ulubionym pieczywem. W obu sytuacjach będą smakować(...)śmietankę. Dokładnie wymieszać i sosem zalać klopsiki. Wierzch posypać startym żółtym serem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać przez około 20-30 minut. Podawać z ziemniakami i surówką. Można także podać z ryżem, kaszą lub pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Klopsiki mielone zapiekane z sosem pieczarkowym pochodzi z serwisu Danka Pichci
Danka PichciMożesz użyć specjalnych kamieni do tego przeznaczonych lub duży, kilkukilogramowy kamień polny, wyszorowany kilkukrotnie i wyparzony oraz talerz. Drewniana łyżka, z długą rączką, żeby mieszać kapustę. Drewniany tłuczek do ziemniaków. Kapusta – najlepsza będzie kapusta głowiasta. Im bielsza tym lepiej. Po kupieniu kapustę należy umieścić w ciemnym, zimnym miejscu na 3 dni, aby kapusta nie zbielała, bo zielone liście(...)warstwami: kapustę, marchew, sypiemy sól, kmin. Ugniatamy, tak długo aż kapusta puści soki, przyda się tu męska ręka gdyż jest to proces pracochłonny i czasochłonny. Ugniatać można tłuczkiem do ziemniaków, można deptać czystymi stopami. Następnie układamy kolejną warstwę analogicznie postępując. Na sam koniec kapustę przykrywamy talerzem, następnie obciążamy kamieniem, żaden kawałek kapusty nie może pływać, ponieważ kapusta spleśnieje. Beczki niczym
moj przepis nacukier 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowey 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki marchew mała 1/2 kg, sól 1 łyżeczka, masło 1 łyżka, tarta bułka 1 łyżka ziemniaki ugotowane 1 kg, natka pietruszki 1/2 pęczka Udka kurczaka bez kości i skóry natrzeć przyprawą VEGETA NATURE CURRY - duży wybór tej marki "zobacz TUTAJ" , odstawić na 1 godzinę do lodówki(...)solą, pieprzem, olejem, octem jabłkowym. Marchewki malutkie ugotować do miękkości w wodzie z solą, potem wodę wylać, dodać masło i bułkę tartą, wymieszać. Udka w sosie podawać z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami, marchewką, posypać posiekaną natką pietruszki - pyszne danie obiadowe, jest bardzo sycące i lekkie jednocześnie, podane z tłuczonymi ziemniakami smakuje wybornie........SMACZNEGO!!! #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
W Mojej Kuchni LubięŁosoś w cieście francuskim z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i serem parmezan. Podany z dodatkiem puree z selera naciowego i ziemniaka. Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 2-4 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI ŁOSOŚ: 500 g świeżego łososia 4 plastry szynki parmeńskiej 1/2 ciasta francuskiego (1/2 gotowego) 5 suszonych(...)pomidorów 40 g sera parmezan 1 łyżka soku z cytryny 1 jajko świeżo zmielony pieprz SKŁADNIKI PUREE: 1 mały seler naciowy 2 duże ziemniaki 2 łyżki mleka 60 g masła 500 ml wody sól do smaku pieprz do smaku 1. Łososia myjemy i osuszamy. Jeżeli mamy kawałek że skórą pozbywamy się jej. Dzielimy na 4 kawałki, każdy kładziemy na rozwiniętym
karolgotujeryby 2 litry wody 4 banany sok z cytryny 4 szalotki kawałek pora 5 gałązek tymianku 1 łyżeczka Vegeta Natur - przyprawa warzywna do potraw 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 2 marchewki 1 łyżeczka czarnego pieprzu sól do smaku Rybę umyć. Skropić sokiem z cytryny. Usunąć z ryby łuski. Wodę zagotować. Dodać rybę i gotowa na wolnym ogniu przez(...)minut. Po tym czasie wyjąć rybę. Usunąć ości ryby. Ziemniaki, marchewkę, banany obrać. Pokroić w kostkę ziemniaki i marchewkę. Banan pokroić w plastry. Czosnek posiekać. Por pokroić, szalotkę posiekać. Warzywa dodać do wody gdzie gotowała się ryba wraz z oczyszczoną z ości rybą. Przyprawić solą, pieprzem oraz Vegeta Natur - przyprawa warzywna do potraw. Dodać gałązki tymianku. Gotować przez
Kuchnia w oparachZupa Złej Teściowej Bardzo syta zupa, więc możemy już nie robić drugiego dania. Składniki: · ½ kg ziemniaków · 1 marchew · Cebula · 2 laski kiełbasy podwawelskiej · Papryka czerwona(...)łyżka mąki pszennej · Sól · Papryka ostra Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki, marchew obieramy, kroimy w kostkę zalewamy wodą, solimy i gotujemy 2. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju 3. Do cebuli dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę oraz paprykę w paseczki
Kulinarna Chwila