deszcz za oknem ani trochę mi nie przeszkadza 😄 Zupa-krem z brokułów z grzankami - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: łyżkę oleju rzepakowego, 2 pory, 3 ziemniaki, 2 litry wody, 2 brokuły, 100g sera camembert, łyżkę domowej przyprawy do zup, sól i pieprz do smaku, grzanki z chleba razowego. 1. Pora oczyść, umyj i pokrój w prążki(...)ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, brokuła także pokrój w kostkę, a ser w plasterki. 2. W garnku rozgrzej olej, dodaj pora i przesmaż 2 minuty. 3. Do garnka dodaj ziemniaki, przyprawę do zup (tutaj znajdziesz przepis na domową przyprawę do zup ) i zalej wodą, po czym gotuj ok. 20 minut. 4. Po tym czasie dodaj brokuły i camemberta, dopraw
Z notatnika dietetykarolę główną. Pyszna jest! Przepis na zupę szparagową Składniki: około 2 litrów wywaru mięsnego (u nas tym razem przygotowany na ćwiartce z kurczaka), 1 cebula, 2 marchewki, 4 średnie ziemniaki, pęczek zielonych szparagów, płaska łyżka mąki pszennej, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., pęczek świeżego koperku, sól, pieprz. Jak zrobić zupę szparagową? Cebulę drobno posiekaj, wrzuć do gotującego się wywaru(...)marchewkę obierz i pokrój w plasterki, również dorzuć do zupy, w kolejnym kroku to samo zrób z ziemniakami, które należy pokroić w dość grubą kostkę. Gotuj wszystko około 5 minut. Ze szparagów odetnij zdrewniałe końcówki, następnie pokrój je na około 1,5-2 cm kawałki. Wrzuć do zupy, gotuj jeszcze 3 minuty. Mąkę wymieszaj ze śmietanką, dokładnie, aby nie było
Kulinarna Polskaokoło 5 minutach dodaj śmietankę i wymieszaj. Szparagi pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do sosu. Na koniec lub przed podaniem dodaj parmezan. Gotowe danie podawaj z makaronem lub ziemniakami. Ja upiekłam ziemniaki z dodatkiem wędzonej papryki i soli. Informacje dodatkowe Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 308 | Białko: 26 | Węglowodany: 7,7 | Tłuszcze: 19 *podane wartości odżywcze bez pieczonych ziemniaków
Przepisy na widelcukaszankę z grilla już mam zaliczoną w majówkę! Hahah! Ale jaki przepis mam na nią! O losie jedyny mówię Wam! Ale to niebawem! Dzisiaj totalne sztosiwo: gotowane na parze ziemniaki i szparagi, plus mizeria z rzodkiewkami i kotlety a-la schabowe z pieczarek. Zazwyczaj w ten sposób przygotowywało się u mnie w domu kanie - takie grzyby- ale dzisiaj będąc(...)zakupach, zobaczyłam takie wielkie główki pieczarek i pomyślałam od razu o takim obiadku! Wyszło przepysznie i lekko także zapraszam Was do wspólnego gotowania! PRZEPIS: - 2 porcje ziemniaków - niecały pęczek szparagów - masło/ oliwa - domowe pesto (natka pietruszki, koperek, lubczyk, czosnek, olej tłoczony na zimno z orzecha i lnianki - możesz użyć oliwy z oliwek) - pieczarki olbrzymie - rzodkiewki PANIERKA DO PIECZAREK Klasyczna
SMYKWKUCHNIŚMIETANY 18 % PĘCZEK KOPERKU SOL I PIEPRZ DO SMAKU 2 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY 1 ŁYŻKA LUBCZYKU 1 ŁYŻECZKA CUKRU OPCJONALNIE GOTOWANE NA TWARDO JAJKA *BOTWINKĘ MOŻNA UGOTOWAĆ Z ZIEMNIAKAMI LUB PODAĆ JA Z UGOTOWANYMI TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: BOTWINKĘ POKROIĆ NA MNIEJSZE KAWAŁKI. BURAK POKROIĆ W KOSTKĘ. ŁODYGI BOTWINKI ORAZ POKROJONY BURAK WRZUCIĆ DO GARNKA. LIŚCIE ZACHOWAĆ(...)ŚMIETANĄ STOPNIOWO DODAWAĆ POL SZKLANKI GORĄCEJ ZUPY I DOBRZE WYMIESZAĆ. NASTĘPNIE TAK ZAHARTOWANA ŚMIETANĘ PRZELAĆ DO GARNKA Z ZUPA. NA KONIEC DODAĆ POSIEKANY KOPEREK. GOTOWA ŻUPĘ PODAWAĆ Z TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI I JAJKAMI NA TWARDO. SMACZNEGO
Pani M - kuchnia smakowitakomperami – kuchnia podkarpacka Pod tą tajemniczą nazwą kryje się wywar z kości baranich na kwasie z kiszonej kapusty, podawany z gotowanymi ziemniakami. War z komperami to bardzo prosta zupa, jednak dzięki wodzie z kiszonej kapusty ma mocny, charakterystyczny smak, który doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i innymi warzywami korzeniowymi. Danie to jest typowe dla Beskidu Niskiego i wywodzi się(...)kiszonej kapusty w proporcjach: na 1 l wywaru – 500 ml l soku spod kapusty. Dodajemy też drobno posiekany czosnek oraz starty majeranek. Zagotowujemy. War podajemy z komperami, czyli gotowanymi ziemniakami lub ze zlepieńcami, małymi pierożkami z mięsem. Zupa ta ma wyjątkowe właściwości rozgrzewające. War z komperami – kuchnia podkarpacka Więcej przepisów na regionalne zupy w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerzzupa z młodych buraczków czyli botwinka. 1 duży pęczek botwinki 1 duża marchewka 1 pietruszka korzeń mały kawałek selera garść pokrojonego na półplasterki pora 3 średniej wielkości ziemniaki ok 1-1,5 litra bulionu mięsnego użyłam gotowany na żeberkach 3-4 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 duże ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka octu zwykłego(...)botwinki, odcinamy łodygi i młode listki, płuczemy. Buraczki obieramy małe kroimy na plasterki duże na kosteczkę. Marchewkę,pietruszkę,seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obrane ziemniaki kroimy w kosteczkę. Do bulionu dodajemy sól, pieprz,ziele angielskie, liście laurowe, drobno pokrojony czosnek, wegetę. Zagotowujemy następnie dodajemy pokrojone buraczki, ziemniaki, drobno pokrojone łodygi chwilę gotujemy na niedużym
Andzia Pichciłyżeczki, papryka słodka 1 łyżka, kapusta młoda 2 główki średnie, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw "zobacz TUTAJ" 1 łyżka koperek 1 pęczek, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki młode 1 kg Cebule pokroić w piórka, surową białą kiełbasę dobrej jakości na oleju zrumienić z każdej strony, wsypać cebulę, paprykę słodką, cukier i podsmażać do miękkości cebuli, wyjąć na talerz(...)wymieszać, wsypać VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ" , dodać samą kiełbasę z cebulą i pod przykryciem dusić kapustę z 20 minut. Młode ziemniaki ugotować w bez obierania, po ugotowaniu usunąć skórkę. Na koniec wyjąć kiełbasę z kapusty na talerz, wsypać posiekany koperek, mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty, podawać z białą kiełbasą
W Mojej Kuchni Lubiędodać. Zobacz również: Domowe pierogi z kurkami Składniki 2 ćwiartki z kurczaka 100 g wędzonego boczku 1 mała cebula ok. 2,5 litra wody 4 marchewki 2 pietruszki 3 ziemniaki 400g kapusty kiszonej 4 ziela angielskie 2 liście laurowe szczypta pieprzu sól Przeczytaj przepis na: Tajska zupa z kurczakiem Domowy kapuśniak – przepis Do garnka wlewamy wodę, wkładamy ćwiartki(...)jeszcze kilka minut. W tym czasie na patelni przesmażmy drobno pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Przesmażony boczek z cebulą wraz z wytopionym tłuszczem dodajemy do zupy. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się zupy. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do garnka. Nie myjcie jej, nie wylewajcie soku pokreśli smak zupy. Kapuśniak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Powstało więc takie danie i powiem Wam, że farsz wyszedł tak smaczny , że prawie cały zjadłam :D Muszę częściej robić takie zestawienia...a tymczasem zapraszam na pyszną szyneczkę nadziewaną, ziemniakami, szpinakiem i suszonymi pomidorkami. Szynka ze szpinakiem - ok.1 kg szynki wieprzowej - 100g ugotowanych ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia) - 4 całe suszone pomidory - 2- 3 ząbki czosnku - 200g świeżego szpinaku(...)muszkatołowej - 2 łyżki oleju aromatyzowanego pomidorami suszonymi Na patelni rozgrzewamy masło. SZpinak myjemy drzemy na kawałki ale nie za duże i wrzucamy na rozgrzane masełko. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki i pokrojone w paseczki pomidroki. Wszystko podsmażamy chwilę po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sol, pieprz i dużą ilość gałki muszkatołowej i znów chwilę podsmażamy. PO czym odrobinę studzimy
Kuchnia Pełna EmocjiReceptura wydaje się być zwykłym krupnikiem ale dodatek szczawiu nadaje tej zupce unikalnego charakteru. Krupnik warszawski ze szczawiem - 1,5-2 l rosołu - 150 g kaszy jęczmiennej - 6-7 ziemniaków - garść szczawiu ( świeżego) - 2 marchewki - por ( biała część) Rosół zagotowujemy i wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę marchewkę. Kaszę płuczemy ( ja to robię na sicie) , ziemniaki obieramy i kroimy(...)kostkę. Por kroimy w cienkie plasterki. Kiedy marchew troche zmięknie dorzucamy pora, kasze i ziemniaki. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy posiekaną natkę i posiekany szczaw. Chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku
Kuchnia Pełna Emocjiwołowiny ( u mnie łopatka) - 2 papryki czerwone ( ale ja na przekór wzięłam jedną zieloną ;) - 2 puszki pomidorów krojonych - 1 duża biała cebula - 3 ząbki czosnku - 6-7 dużych ziemniaków - sól, pieprz, wędzona słodka papryka, gałka muszkatołowa ew. tabasco ( ale z tym to radzę delikatnie) - 1 łyżka dobra smalcu - mąka do mięsa Mięso myjemy , osuszamy i tniemy w kostkę(...)zeszkleniu dodajemy do reszty. Zalewamy wodą tyle, żeby była zupa a nie tradycyjny gulasz. Dusimy około 1,5 godziny na małym ogniu a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki ( obrane wcześniej) i gotujemy jeszcze pół godzinki. Jak dodacie ziemniaki spójrzcie czy nie trzeba dodać wody. Doprawiamy na samym końcu bo wołowina nie lubi soli w trakcie gotowania
Kuchnia Pełna Emocjifarszu dodałam suszonego szczypiorku Piątnicy - jest to interesująca przyprawa, która w kuchni może znaleźć wiele różnych zastosowań. Polecam tą przyprawę jak również inne z tego sklepu :) Pierogi ze szpinakiem, ziemniakami i pomidorami Ciasto: - 300g mąki + do podsypania - 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego greckiego -szklanka ciepłej wody - pół łyżeczki soli Farsz - 400 g szpinaku mrożonego - 300g ugotowanych i sprasowanych(...)ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia) - 400 g pomidorków koktajlowych - 100g serka topionego - 3 ząbki czosnku - garść suszonego szczypiorku - u mnie z Piatnicy ( może być też pęczek świeżego) - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku - 1 łyżka masła Na początek robimy farsz. Na patelni rozpuszczamy masło. Na masło wrzucamy szpinak i troszkę go podsmażamy, Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone
Kuchnia Pełna EmocjiDziś zapraszam Was na kopytka. Robię je zawsze, kiedy zostają ziemniaki z obiadu z wczorajszego dnia. Zazwyczaj jemy na słodko, ale czasami też z sosami. Dziś padło na pomidorowo paprykowy. Polecam! Składniki na kopytka; 50 dag ugotowanych ziemniaków 1 jajko pół łyżeczki soli o koło 10 dag mąki pszennej Przygotowanie; Ziemniaki musza być gładkie, nie mogą mieć żadnych
Radość kipiąca uśmiechem.Dziś zabieram Cię w kulinarną podróż do Węgier na langosze z gulaszem wołowym. Składniki na langosze: 2 ugotowane ziemniaki 30g drożdży 1 łyżeczka cukru 400ml ciepłego mleka 400g mąki 3 łyżeczki oleju sól olej do głębokiego smażenia Przygotowanie: Drożdże rozpuść w ok. 100 ml ciepłego mleka i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ugotowanie i przestygnięte ziemniaki zmiel(...)przeciśnij przez praskę. Wsyp mąkę do naczynia, w jej środku zrób zagłębienie, do którego wlej drożdże z mlekiem. Dodaj ziemniaki i olej i wyrób ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posól, jeszcze raz wyrób, po czym posyp mąką i owiń w ściereczkę. Zostaw w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie. Na patelnię wylej olej na wysokość
Oka w rosole czyli KaFka gotuje