Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków i moich ulubionych grzybów. Prosty i dość szybki, a jaki smaczny, spróbuje :) Składniki na około 7 kotletów: około 500 g ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/k(...)przechowujemy w lodówce do 3 dni) 1 małe jajko kl M lub jedno duże żółtko około 3 i 1/2 łyżki mąki pszennej ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy więcej ) troszkę mąki do obtoczenia kotletów lub bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku olej do smażenia Sos kurkowy do kotletów: 150 g kurek umytych (jak czyścić
Gotowanie...to proste !razem jest to ziemniaczana sałatka z kurczakiem przygotowana z dodatkiem sezonowych warzyw i podana z różowym sosem jogurtowo-majonezowym. Jest idealna na lunch, obiad czy kolację. Najlepsza z młodymi ziemniakami 💚. Ziemniaczana sałatka z kurczakiem Ziemniaczana sałatka z kurczakiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: usmażona pierś z kurczaka 4 ugotowane ziemniaki liście zielonej sałaty kilka rzodkiewek 1/2 czerwonej cebuli(...)sól pieprz świeże zioła Różowy sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: Składniki sosu mieszamy w szklance. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, pierś z kurczaka w paski, ogórki i rzodkiewki w cienkie plasterki, sałatę rwiemy na kawałki, a cebulę w piórka. Wszystko układamy na półmisku lub dużym
Kulinarne przygody Gatityrosołem – im dłużej się robi, tym lepiej smakuje. W tym przypadku wraz z długością duszenia, mięso staje się delikatniejsze i bardziej kruche. Najlepiej smakuje z ziemniakami (np. przyrządzonymi na wzór ziemniaków z ogniska ) i domowymi ogórkami małosolnymi . Składniki na 4-5 porcji: – 700g schabu wieprzowego b/k (np. plastry) – 500ml bulionu warzywnego (lub 500ml wody + 2 łyżeczki domowego(...)przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie i zagotowujemy. Dodajemy posiekany koperek i gotujemy przez ok. 1 minutę. Smacznego! Artykuł Duszony schab z porem w sosie koperkowym z ziemniakami jak z ogniska pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongkapusty ** Zupa pomidorowa z warzywami ** Zupa Kartoflanka ** Zupa kalafiorowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 4-5 porcji: około 800 g patisonów (po obraniu) duża cebula 3 średnie ziemniaki 100 ml słodkiej śmietanki 30% lub mleczka kokosowego łyżka masła, oliwy lub oleju sól i pieprz W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć pokrojoną cebulę i zeszklij. Dodaj ziemniaki i patisony(...)pokrojone w kostkę, zalej wodą lub bulionem tak, by pokryły warzywa (jeśli wlejesz za dużo, zupa stanie się zbyt rzadka) . Całość gotuj około 15 minut (do miękkości ziemniaków) . Zdejmij rondel z ognia, wlej mleko, dopraw do smaku według swego gustu – całość zmiksuj blenderem ręcznym. Podawaj zaraz po przygotowaniu. Zupę możesz wzbogacić dodając więcej warzyw np. marchewkę, korzeń pietruszki
Kulinarny S.O.S.soczyste i miękkie kotlety karkowe w chrupiącej panierce, doprawione pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Kotlety z karkówki doskonale smakują z zasmażaną młodą kapustą lub surówką z marchewki oraz młodymi ziemniakami z wody, posypanymi świeżym, posiekanym koprem. Udane kotlety z karkówki nie są suche, a soczyste i miękkie. Przepis na kotlety karkowe smażone w panierce jest prosty, choć wymaga(...)sól, pieprz, suszony majeranek 2 ząbki czosnku roztarte z solą 2 jajka mąka i bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia (olej, smalec) dodatki do kotletów z karkówki młode ziemniaki z wody z posiekanym koperkiem ziemniaki z curry kasza jęczmienna na sypko surówka z marchewki z jabłkiem surówka z młodej kapusty tarte buraczki z jabłkiem Kotlety z karkówki - przepis krok
Moja Książka Kucharskamłoda marchew 1 mała pietruszka kawałek korzenia selera 4-5 ogórki gruntowe 2 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 i ½ litra bulionu warzywnego 4-5 sztuk ziemniaki kurkuma, ok. 1/3 łyżeczki sól i pieprz do smaku Natka pietruszki lub posiekany koperek (opcjonalnie) 2-3 łyżki śmietanki 30% Przygotowanie zupy: Bezmięsna zupa ogórkowa ze świeżych ogórków: Pora obieramy, płuczemy(...)warzywny i zagotowujemy. Jeśli ktoś nie ma bulionu a wykorzystuje kostki warzywne to może bulion przygotować bulion z kostki według przepisu na opakowaniu. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przykrywamy i gotujemy przez około kwadrans. W między czasie ścieramy ogórki wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach. Jak kto woli może ogórki obrać. Dodajemy tarte ogórki do zupy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprostu kopytka? Bo tegoroczne wakacje miały być we Włoszech, a były w Kazimierzu Dolnym. Też fajnie, ale kto lubi zmieniać plany ;) Do następnego razu. Składniki: Kluski: 700 g ziemniaków (ugotowane w mundurkach) 150 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli Wykonanie: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, do miękkości. Wystudzić. Ziemniaki obrać i zmielić w maszynce
zadanie-gotowanieTłuszcz z cebulką – ekspresowa okrasa do ziemniaków, pierogów, klusek to mój trik kulinarny, którym chciałam się z wami podzielić. Okrasa czy też omasta to kuchni polskiej popularny dodatek do dań. Polewamy nią najczęściej ziemniaki, gotowane warzywa ale też kasze, kluski i kopytka, pierogi. Najczęściej wykorzystujemy smalec, smalec ze skwarkami, smalec z cebulką albo bułkę na maśle lub cebulkę zeszkloną(...)tylko do letniej temperatury. Następnie kiedy olej będzie ciepły wsypujemy do niego cebulkę i tu już wyłączamy grzanie. Mieszamy i gotowe! Artykuł Tłuszcz z cebulką – ekspresowa okrasa do ziemniaków, pierogów, klusek pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujegramów kurek 60-70 gramów kaszy jęczmiennej Użyłam Mazurską 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka korzeń kawałek ok. 10 cm pora średniej grubości 2 średniej wielkości ziemniaki 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól pieprz opcjonalnie wegeta, kilka listków lubczyku 1 duży ząbek czosnku odrobina masła zielona pietruszka do podania Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce(...)zalać ok 1 i pół litra bulionu mięsnego, dodać przyprawy wraz z pokrojonym na plasterki czosnkiem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Kaszę przepłukać zimną wodą na sicie, ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do wywaru, gotujemy kolejne 20-25 minut aż kasza i ziemniaki zmiękną. Kurki dokładnie opłukać na sicie i osuszyć na ręczniku papierowym. osuszone kurki przesmażamy
Andzia Pichciwyjątkowo łagodny i kremowy) powinny przypaść do gustu szczególnie dzieciom. Ale także rodzicom – taki obiad jest wyjątkowo prosty i szybki do przygotowania oraz odgrzania. Sznycle możemy podawać z ziemniakami, kluskami czy kopytkami, a jako dodatek wspaniale się sprawdzą miodowe ogórki czy mizeria. Pomysł na danie jest zainspirowany Kwestią Smaku i kurczakiem w sosie pomidorowo-koperkowym – ja przygotowuję danie(...)łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 mała, czerwona papryka mały pęczek koperku przykładowo do podania: ziemniaki / kluski / kopytka, ogórki szklarniowe z miodem / mizeria Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. Filety (sznycle) z indyka lub kurczaka rozbijamy lekko tłuczkiem. Posypujemy solą i pieprzem
Poezja smakuwędzarni Podlaska Chata , mojej recenzji na temat produktów możecie poczytać tutaj ) * 1 podudzie z kurczaka * 2 marchewki * pół korzenia pietruszki * nieduży kawałek korzenia selera * 3 większe ziemniaki * 3 łyżki kaszy jęczmiennej * sól do smaku * 3 liście laurowe * 4 ziarenka ziela angielskiego * 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Do garnka włożyć żeberka wędzone mięso z kurczaka. Na tarce(...)laurowe, wsypać odrobinę soli. Całość zalać wodą tak, by było wody około 10 cm ponad wysokość mięsa. Wywar gotować około 25 minut. Po tym czasie wyjąć z wywaru żeberka. Ziemniaki pokroić w małą kostkę, dodać do wywaru, dalej gotować. Gdy ziemniaki będą prawie ugotowane wsypać kaszę. Całość gotować jeszcze około 15 minut. Na samym końcu z zupy wyjąć mięso
Zrób to smacznieKuchnia chińska Składniki: 500 g piersi kaczki 2 łyżki czystej wódki 2 winne jabłka 2 ziemniaki 1 łyżka majeranku 2-3 łyżki oleju sól Przygotowanie: Z kaczki zdjąłem skórę z tłuszczem, a mięso pokroiłem w paski, posoliłem, zalałem wódką, posypałem połową majeranku, wymieszałem i odstawiłem na kilka godzin do lodówki(...)Tuż przed smażeniem osączyłem mięso. Obrane ziemniaki pokroiłem w słupki o grubości 3mm. Jabłka obrałem, pokroiłem na ćwiartki, usunąłem gniazda nasienne. Miąższ w części pokroiłem w słupki, części w plasterki. Do woka wlałem łyżkę oleju, rozgrzałem, usmażyłem kaczkę ( w dwóch porcjach ). Wyjąłem na talerzyk. Wlałem drugą łyżkę oleju, usmażyłem ziemniaki. Rozgrzałem je, dodałem jabłka i krótko je obsmażyłem. Dodałem mięso
R'n'G Kitchen