skóry 2 małe cebule (najlepiej szalotki) 2 ząbki czosnku 50 g masła klarowanego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżeczki musztardy dijon 3/4 szklanki gęstej śmietany 1 kg ziemniaków ok. 200 g boczku Sposób przyrządzenia: Przygotuj purée. Jeśli chcesz, by ziemniaki ugotowały się jak najszybciej, pokrój je w mniejsze kawałki. Wody nie musisz dosalać. Boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż(...)patelni, aby się zarumienił. Ziemniaki ugnieć po ich odsączeniu, dodaj połowę masła i około 60 ml śmietany. Na koniec wymieszaj ze szczypiorkiem. Jeżeli boczek nie był dość słony, całość możesz jeszcze dosolić. Połowę pozostałego masła rozgrzej na patelni i smaż mięso z obu stron, aż się nie zarumieni. Odłóż mięso i na ostatniej części masła podsmaż pokrojone drobno cebulę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zapiekasz. Pod koniec dodajesz kiełbaski. Teraz tak: jeśli chodzi o warzywa to możesz na tackę do zapiekania wrzucić wszystko. Nasza zapiekanka z frankfurterkami składała się z pokrojonej grubo włoszczyzny, ziemniaków i kapusty. Świetnie sprawdzą się buraczki, kalarepa, rzepa, rzodkiewki, czy brukselka. Pełna dowolność obowiązuje w przypadku przypraw. Dodaj to co lubisz i co ci w duszy gra. My wsypaliśmy tymianek(...)świetnie aromatyzują dresing i smakowicie pękają w ustach jak musztardowy kawior:) Bez musztardowego sosu zapiekanka z frankfurterkami byłaby znacznie uboższa w smaku. Składniki: 8 frankfurterek 4 jajka 4 duże ziemniaki lub 6 średnich 3 marchewki 3 pietruszki Kawałek selera korzeniowego (szklanka po pokrojeniu) Kilka plastrów kapusty grubości około 2 cm każda 5 łyżek oleju – podzielone na dwie porcje
Niedzielny kucharzżeberka przednie wieprzowe 1 kg, woda 1 litr, kiszona kapusta 50 dag, woda 4 szklanki, włoszczyzna 1/2 pęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżeczki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, majeranek 3 łyżki Żeberka włożyć do szybkowara, wlać(...)wodą wylać do miski, do szybkowara włożyć kiszoną kapustę, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 20 minut. Do dużego garnka wsypać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, pokrojone drobno ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, wywar z żeberek, gotować do miękkości ziemniaków. Dodać z wodą z gotowania kiszoną kapustę, mięso z obranych żeberek i gotować z 10 minut, do smaku
W Mojej Kuchni LubięPlacuszki z kurczaka z ziemniakami Takich placuszków jeszcze nie jedliście, całe drugie danie w jednym kotlecie. Składniki: · 1 filet z kurczaka · 1 cebula · 15 dag pieczarek · 1 papryka czerwona(...)jajko · 3 ziemniaki · ½ łyżeczki papryki ostrej · Sól · 2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy bardzo drobno, przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą. 2. Cebulę obieramy, drobno kroimy
Kulinarna Chwilapierogi ruskie dla wszystkich tych, którzy nie mają miejsca na wałkowanie ciasta, czasu na lepienie pierogów albo po prostu mają ochotę na małą odmianę. Dobrze znany smak farszu z ziemniaków i białego sera zaskakująco dobrze komponuje się ze smakiem ciasta naleśnikowego. Tak przygotowane pierogi smażone są na tłuszczu i podawane na gorąco. Podobnie jak w przypadku klasycznych pierogów(...)Przedmieścia Dubieckiego (gmina Dubiecko). Zaprezentowano go w ciekawej regionalnej publikacji pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”. Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka Składniki: Farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 średnia cebula 1 łyżka masła 500 g sera białego sól i pieprz do smaku Ciasto: 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli 1 szczypta
Trzeci talerzPrzepis na pyszne, tradycyjne kluski ziemniaczane z tartych ziemniaków. Kolejny pomysł na szybkie i łatwe danie obiadowe. Składniki: mleko ziemniaki 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Trzemy ziemniaki na tarce, odciskamy sok przez ściereczkę. Do masy dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, wyrabiamy, lepimy kuleczki, gotujemy w osolonej wodzie aż będą półmiękkie. Odlewamy pół wody, dolewamy mleko i zagotowujemy. Autor przepisu: Małgorzata Walczak
Wasze Przepisyroku gotuję zgodnie z sezonowością warzyw i owoców (więcej na ten temat znajdziecie w tym artykule ), a w styczniu mamy sezon m.in. właśnie na jarmuż, fasolę i ziemniaki. Jeśli chcecie razem ze mną gotować sezonowo, to serdecznie zapraszam! Możecie podzielić się swoimi zdjęciami na Facebooku czy Instagramie i oznaczyć mój profil , bym mogła je zobaczyć. Jeśli szukasz przepisów na zimowe(...)zupy, polecam Ci ten przepis na rozgrzewającą zupę na przeziębienie . ZIMOWA ZUPA Z JARMUŻEM Składniki: 200 g białej fasoli (suchej) 30 g liści jarmużu 500 g ziemniaków 300 g białej kiełbasy (3 szt) 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Wykonanie: Fasolę zalewamy wodą (tak, aby woda przykrywała fasolę ze sporą nadwyżką
Wiszniówkamoich ulubionych Mam nadzieję, że Wam również posmakuje. Rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy Przepis na dwie porcje średnia cebula 2 ząbki czosnku 90 g zielonej soczewicy 2 średnie ziemniaki puszka pomidorów (w całości lub pokrojonych w kostkę) 2 łyżki musu dyniowego 1 l bulionu warzywnego oliwa szczypta kminku sól, pieprz szczypta ostrej papryczki szczypta kurkumy + opcjonalnie łyżka mleczka kokosowego(...)puszki Sposób wykonania: Ciecierzycę przełóż do miseczki i zalej wodą. Odstaw ją na ok. 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, a następnie podsmaż na niej cebulę, czosnek oraz kminek, ostrą papryczkę oraz kurkumę. Mieszaj, aby nic się nie przypaliło. Gdy cebula
365 dni dookoła kuchniniego zabierałam, byłam dość sceptycznie do niego nastawiona. Czemu? Bo był dietetyczny i lekkostrawny. Kiedy pomyślałam, że to w sumie będą po prostu gotowane w wodzie warzywa, kasza, ziemniaki i odrobina ziół, nie spodziewałam się fanfarów. Zero smażenia, zero cebul, minimalizm i kropka. I fakt, fanfarów nie było, ale zupa była smaczna. Naprawdę. Cała nasza trójka wyjadła(...)krupnik śmietaną. No nie wiem, nie będę oceniać, nigdy nie jadłam takiej wersji. Póki co nie mam parcia na eksperymenty. Może kiedyś. Składniki: 1,5 l wody 3 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 średni korzeń pietruszki mały kawałek selera pół szklanki kaszy jęczmiennej (ja użyłam wiejskiej) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pół pęczka natki pietruszki sól pieprz
Kardamonovydodatek niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu. Taka jest właśnie zupa z zielonej soczewicy. składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 2 średnie ziemniaki 1 litr wody, ewentualnie bulionu warzywnego 1 cebula 4 łyżki oleju 100 g koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 goździk 1 kulka ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki wędzonej(...)łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki mielonej kolendry sól wykonanie: Wodę wlewam do garnka i wsypuję soczewicę, dodaję pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki, doprawiam solą i gotuję około 20 minut. W tym czasie drobno siekam cebulę i delikatnie podsmażam do momentu, aż będzie szklista. Do cebuli dodaję koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Całość podsmażam około
babka w formieząbki czosnku Garść pieczarek 6 plastrów szynki 2 jajka 1 łyżeczka majeranku 0,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 2 jajka 2 łyżki masła Sól Pieprz Pure 4 ziemniaki 1 łyżeczka masła 4 łyżki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pesto Garść nasion słonecznika Garść rukoli lub pietruszki lub szpinaku 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju Sól Pieprz Przygotowanie(...)Krok 1 Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w ciężkie plastry. Zalej zimną wodą. Wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu 15 minut. Odkryj, włóż do ziemniaków masło, wlej mleko, dodaj gałkę muszkatołową i ubij na gładki krem. Dopraw solą. Krok 2 Na suchej patelni podpiecz szybkę. Przełóż na talerz. Krok
Niedzielny kucharzdodatek do zupy, np. cebulowej czy grillowanego mięsa. Składniki na drożdżowe chlebki ziemniaczane z boczkiem (około 12 sztuk): 450 g mąki pszennej + około 50 g do podsypania 300 g ziemniaków 2 jajka 50 g świeżych drożdży 300 ml mleka łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki masła 200 g boczku wędzonego średniej wielkości cebula Przygotowanie Obrane ziemniaki gotujemy(...)rozczyn: drożdże kruszymy do miseczki i rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Do miski z ziemniakami wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, boczek z cebulą i tłuszczem, jajka, sól i ciepłe mleko. Ręką lub za pomocą miksera z hakiem wyrabiamy gładkie ciasto, następnie miskę przykrywamy i odstawiamy
e-PrzepisyKulinarnezobacz łatwy i smaczny przepis. Dorsz smażony na maśle, doprawiony solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ryba podawana z duszonym warzywami na puree z dyni, marchewki albo ziemniaków. Bardzo łatwy i szybki przepis na smażoną rybę. Dorsz smażony - składniki : około 700g filetów z dorsza ze skórą (lub innej ulubionej ryby) sól, pieprz, sok z cytryny mąka do oprószenia(...)masło klarowane do smażenia kawałeczki masła dodatki do smażonego dorsza: warzywa duszone na maśle lub ugotowane na parze puree z marchewki, kalafiora, dyni lub ziemniaków sosy: pomidorowy, pieczarkowy albo chrzanowy świeże zioła: posiekana natka pietruszki, tymianek, koperek, kiełki surowe warzywa: rzodkiewki, kalarepa, surówka z kapusty lub marchewki Dorsz smażony - przepis: Krok 1. Filety z dorsza opłukać, usunąć ości, skórę zostawić
Moja Książka Kucharskawersji klasycznej zupy. Składniki na 3 – 4 porcje: około 300 – 350 g świeżych i jędrnych pieczarek, najlepiej małych 2 nieduże marchewki mały kawałek korzenia selera 1/2 pora 1 średni ziemniak 2 szklanki pokrojonych liści cavolo nero lub jarmużu (bez twardych łodyg) 1 łyżka oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) / lub masła klarowanego w wersji niewegańskiej 750 ml bulionu warzywnego(...)najlepiej zakwaszanej /lub zwierzęcej w wersji niewegańskiej/ , ewentualnie jogurtu Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki. Marchewkę pokroić na plasterki lub w niedużą kostkę, pora pokroić w półplasterki, selera i ziemniaki w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić por, marchewkę i seler, liście laurowe oraz ziele angielskie, posolić i podsmażyć/poddusić na umiarkowanym ogniu, często mieszając przez
Even Better Food