ziemniaki - 38421 przepisów (strona:636/2562)

Ogórkowa od serca 62

warzywa jej smak stał się jeszcze lepszy. Podaję ją z kiełkami bo witamin nigdy za wiele.     1 por biała część 1 kawałek korzenia selera 2 marchewki 3 ziemniaki 50 dkg ogórków kiszonych 1 korzeń pietruszki 40 dkg serc drobiowych 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz czerwony 100 m śmietany do zupy 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej masło(...)klarowane kiełki mix Wszystkie warzywa obieram. Ziemniaki kroję w kostkę. Seler i korzeń pietruszki ścieram na tarce jarzynowej. Marchewkę kroję w talarki. Ogórki ścieram na tarce jarzynowej.  Na głębokiej patelni przesmażam na maśle por, dodaję seler, korzeń pietruszki, marchewkę, ziemniaki i dalej przesmażam chwilę. Do garnka wlewam wodę zimną około 3-4 litra, dodaję ziele, liść laurowy serca

wesoła kuchnia
Kwaśnica góralska 70

warto. Smacznego!   Składniki: 500 g surowych żeberek wieprzowych 400 g wędzonych żeberek 200 g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 400 g kiszonej kapusty 2 l wody 500 g ziemniaków 5 szt. suszonych grzybów 1,5 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 4 ziela angielskie 3 liście laurowe sól, pieprz do smaku Wykonanie: Surowe żeberka myjemy, osuszamy i kroimy(...)gotujemy. Po zagotowaniu zbieramy pianę, zmniejszamy ogień i gotujemy wolno ok. 45 minut. W międzyczasie wędzone żeberka kroimy na mniejsze części z 1 żeberkiem. Boczek kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Obieramy czosnek. Kapustę kiszoną siekamy. Sok zostawiamy, aby dodać do potem do smaku do kwaśnicy. Suszone grzyby gotujemy ok 10 minut. Po ugotowaniu kroimy je na mniejsze

psgotujemy
Wegeburgery w szybkimi bułeczkami 52

panierowania Dowolne dodatki do burgerów Bułki 500 ml mąki uniwersalnej (2 szklanki) 1 łyżeczka drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 200 mln bardzo ciepłej wody Frytki 2 duże ziemniaki 3 marchewki 2 pietruszki 1 łyżka oregano 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Krok 1 Bułki. Wsyp do misy mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszaj. Stopniowo wlewaj wodę(...)ciepłe miejsce na 20 minut. Krok 2 Frytki. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw do niego tackę do pieczenia, niech się nagrzewa. Obierz marchew i pietruszki, razem z ziemniakami umyj na sicie. Odsącz. Pokrój na mniejsze kawałki w poprzek, a potem wzdłuż na frytki. Przełóż na papier do pieczenia wielkości tacki do pieczenia. Ziemniaków nie obieraj, pokrój na talarki

Niedzielny kucharz
Kapuśniak z kiszonej czerwonej kapusty 82

Kapuśniak trochę inny bo z kiszonej czerwonej kapusty.  Składniki: 1 marchewka kawałek selera pietruszka cebula 2 ziemniaki 2 łyżki oleju sól i pieprz 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki cząbru 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego szklanka soku z kiszonej czerwonej kapusty 3/4 szklanki kiszonej czerwonej kapusty Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach(...)Seler i cebulę kroimy w małą kostkę a ziemniaki  w dość dużą.  W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa lekko je podsmażając. Wlewamy wodę do 3/4 wysokości naczynia. Dodajemy przyprawy. Gotujemy kilka minut do  miękkości ziemniaków. Wlewamy sok z kapusty i dodajemy kiszoną kapustę. Gotujemy 15 minut. na koniec posypujemy majerankiem. Podałam z gryczanym chlebem na zakwasie

AZgotuj!
Jajka sadzone na obiad z warzywami i kiełbasą 64

nazywa się pytt i panna co oznacza wszystko razem na patelni. Wybieram warzywa te, które akurat mam pod ręką, kroję w kostkę i smażę na patelni. Mogą to być ziemniaki, marchewka, seler i pietruszka. Lubię tę potrawę z batatami i brukselką . Jajka sadzone pasują cudownie do warzyw. Czasami dodaję do warzyw kiełbasę. Obiad smakuje jeszcze lepiej, zwłaszcza moim pożeraczom mięsa(...)używam zwykłą patelnię do smażenia. Mam tyle kuchennych akcesoriów, że szafy pękają w szwach. Jajka sadzone z warzywami 4 porcje Składniki: 4 jajka 1 czosnek solo 3 duże ziemniaki 1 marchewka 200 g selera 1 pietruszka 1 mała cebula 400 g kiełbasy sól, pieprz i oregano do smaku Grecka sałatka 100 g feta 20 kalamata oliwek 10 suszonych pomidorów

codojedzenia
Czosnkowa zupa krem 61

Czosnkowa zupa krem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 łyżka masła  1 łyżka oliwy z oliwek  10-12 ząbków czosnku 1 łyżka maki pszennej  200 g ziemniaków 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego  1 prostokątny serek topiony  100 ml śmietany kremówki  sól pieprz   Dodatkowo: grzanki z razowego chleba świeży tymianek   Wykonanie: Czosnek(...)czosnku dodajemy mąkę i mieszamy  smażąc wszystko razem przez minutę. Następnie wlewamy gorący bulion i mieszamy energicznie  trzepaczką. Dodajemy obrane i pokrojone  w kostkę ziemniaki. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy serek. Zupę dokładnie blendujemy, wlewamy kremówkę i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy, podajemy posypaną listkami tymianku

Kulinarne przygody Gatity
Krem z groszku z grzankami 70

koktajl z malin i buraka. Malin mrożonych. Mimo, że parę dni temu widziałam świeże… Fu. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 450 g mrożonego groszku 1 duży ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku duża szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 3 kromki chleba 1 łyżka ziaren siemienia lnianego 1 łyżeczka masła oliwa extra virgin (opcjonalnie) (przepis(...)porcje) Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę (nie musi być równa i tej samej wielkości, na końcu i tak wszystko jest miksowane). Cebulę i czosnek kroimy w mniejsze kawałki, obsmażamy w garnku na maśle na złoty kolor. Wrzucamy do tego groszek i ziemniaka, smażymy chwilę. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy dosłownie 5 minut, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli chodzi

Kardamonovy
Pierogi ruskie z okrasą ze smażonej cebulki 55

pierogów): 500g mąki pszennej typ 650 220-240 gorącej wody 4 łyżki oleju rzepakowego 1/3 łyżeczki soli SKŁADNIKI na farsz do pierogów ruskich: 3-4 średnie ziemniaki 300g-350g twarogu wiejskiego 1 biała cebula sól, pieprz czarny olej do smażenia PRZYGOTOWANIE pierogów ruskich: Mąkę przesiać do dzieży robota kuchennego, dodać sól i zalać wrzątkiem. Następnie dodać olej i wyrabiać hakiem(...)niskich obrotach przez 7 min. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i  pozostawić w dzieży na godzinę, aby odpoczęło. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na oleju na złoto. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować na ogniu resztki wody po gotowania. Gorące ziemniaki przełożyć do miski, rozdrobnić tłuczkiem na puree, dodać pokruszony twaróg i utrzeć

kulinarnyJa
Chłopski garnek 85

godziny Ilość porcji:  2-4 osób Trudność przygotowania: średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 1 kg łopatki wieprzowej 250g boczku wędzonego 250g pieczarek 2 cebule 2 papryki 4 duże ziemniaki 1/2 główki malej kapusty 1 papryczka chili 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wody 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu(...)zarumienił. Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki łopatkę oraz przyprawy. Mieszamy i smażymy pod przykryciem. 2. Teraz kroimy po kolei warzywa i dodajemy do garnka. Cebulę w piórka, kapustę szatkujemy, ziemniaki w kostkę, paprykę w kostkę, pieczarki na pół lub na cztery części. Z papryczki chili pozbywamy się nasion i kroimy w paski. Całość zalewamy wodą i gotujemy chwilę pod przykryciem

karolgotuje
Żurek z kiełbasą 75

należę do osób które nie cierpią gęstych zup. Każda zawiesista zupa ( poza grochówką) mnie odstrasza. Dlatego mój żurek z kiełbasą to pikantny i kwaśny żurek podawany z pieczywem lub ziemniakami. I oczywiście zawsze jest to żurek z kiełbasą, bez jajka. Cóż, taki smak, a może raczej taki typ? 😏 Nic nie poradzę, przyzwyczajenia naszą drugą naturą. 😋 Jak doprawić żurek? Żurek(...)czym podawać żurek? Najprościej odpowiedzieć ... z czym kto lubi. Daleka jestem od narzucania komukolwiek swojego zdania z czym ma jeść żurek. Najczęściej podaje się z pieczywem lub osobno gotowanymi ziemniakami. Osobiście bardzo lubię żurek z kiełbasą i kromką świeżego chleba. To wariant na niedzielne śniadanie lub szybki obiad. Żurek z kiełbasą osobno gotowanymi ziemniakami także polecam.  Żurkiem zajadano się

Dieta moja pasja
Halibut pieczony z warzywami 59

kaloryczne to niesamowicie smaczne i proste w przygotowaniu. Do przygotowania halibuta pieczonego z warzywami potrzebujecie podstawowych składników, z których pewnie większość macie stale w domu. Są to między innymi ziemniaki, papryka, czosnek, czy sok z cytryny. Jeśli nie macie pod ręką świeżych ziół, możecie również użyć tych suszonych, smak będzie podobny. Jeżeli nie mieliście okazji jeść halibuta, polecam(...)znajdziecie niżej. Zobacz też: Matias – śledź nad śledzie Gotowany homar Przepis na halibuta pieczonego z warzywami Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 filety halibuta 3 ziemniaki papryka (ja użyłam połowy czerwonej, połowy żółtej) cebula 2 ząbki czosnku 2 garście świeżej kolendry garść świeżej bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny sól

Kuchnia Bazylii
Rozgrzewająca zupa z Włoską pastą Dros 77

pasty np: do zupy, pysznej , zimowej, rozgrzewającej. Prostej i szybkiej w wykonaniu. Zapraszam :) Składniki: 400 g mielonego mięsa 2 małe marchewki 2 małe łodygi selera naciowego 4 duże ziemniaki domowa wegeta, pieprz do smaku 2 łyżki Pasty Włoskiej do mięs 120 ml słodkiej śmietanki 2, 3 litry wody lub według uznania    Wykonanie: Do garnka przekładamy mięso mielone, dodajemy(...)pokrojona w półplasterki marchewkę i seler, zalewamy wodą około 1 l i gotujemy na małym ogniu, gdy się zagotuje dodajemy domowej wegety. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dolewamy wody według uznania. Gdy ziemniaki lekko zmiękną dodajemy pastę włoską, gotujemy aż warzywa będą all dente. Przyprawiamy do smaku, pieprzem, solą lub szczyptą chili dla ostrości, dodajemy śmietankę. Podajemy

Sama słodycz i szczypta chili
Błyskawiczny krupnik 67

Krupnik to tradycyjna polska zupa gotowana na bazie kaszy jęczmiennej i wywaru mięsnego z ziemniakami i marchewką. Niewątpliwie jest to jedna z najlepszych zup. Świetnie się sprawdzi również podczas różnych dolegliwości żołądkowych. Przepis na Zupę pho Składniki golonka indycza 2 podudzia z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 4-5 ziemniaków 50g kaszy jęczmiennej wiejskiej sól pieprz pęczek natki pietruszki(...)Zaczynamy od przygotowania wywaru. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy wywar ok 45 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, dodajemy w całości obraną cebulę i w całości natkę pietruszki. Gotujemy wszystko ok.15 minut i dodajemy kaszę. Zupę gotujemy jeszcze przez ok 25 minut na wolnym ogniu. Wyciągamy natkę pietruszki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety ziemniaczane z kurczakiem - Coś pysznego! 982

Składniki: (porcja na 14 sztuk, szklanka 250 ml) Ciasto: Ziemniaki 1kg Jajka 2 Mąka pszenna szklanka Sól łyżeczka Farsz: Filet z kurczaka 2 małe Natka pietruszki garść Ser żółty tary 100 g Ulubione przyprawy do kurczaka Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Fileta z kurczaka drobno pokroić, doprawić ulubionymi przyprawami do kurczaka lub porostu solą i pieprzem. Usmażyć na patelni(...)przestudzony filet przełożyć do miski dodać natkę pietruszki oraz ser. Wszystko razem wymieszać. Ziemniaki ugotować do miękkości. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko mąkę oraz sól. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką. Ciasto podzielić na 14 równych części i rozpłaszczyć

Kulinarne przygody