ziemniaki - 38421 przepisów (strona:628/2562)

Kebabowe wyspy 88

pojedynczy filet z kurczaka ·        3 łyżki jogurtu naturalnego ·        8 małych ziemniaków ·        2 pomidory ·        ½ główki sałaty lodowej ·        ½ ogórka ·        1 papryka czerwona(...)plasterki. Przekładamy do miski, dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypujemy sól, paprykę ostrą oraz wlewamy jogurt i dokładnie mieszamy. Mięso odstawiamy, na co najmniej dwie godziny. 2.   Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na połowę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3.   Na każdy ziemniak, nakładamy po trzy kawałki mięsa i utykamy wykałaczki. 4.   Pieczemy

Kulinarna Chwila
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem + film 63

rusztu. Dodatkowym jej atutem jest proste i szybkie przygotowanie, co sprawia że można ją często zajadać jako samodzielną przekąskę.     składniki na 4 porcje 8 średnich ugotowanych ziemniaków duży pęczek koperku 8-10 średnich ogórków gruntowych sos 150 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Opłukany koperek drobno siekamy. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy majonez oraz(...)posiekany koperek, całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Ugotowane, obrane z łupin i wystudzone ziemniaki kroimy w grubą kostkę i przekładamy do dużej miski. Obrane ogórki kroimy w średnią kostkę, po czym dodajemy do ziemniaków. Na końcu do warzyw wlewamy sos koperkowy i wszystko delikatnie razem łaczymy. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki

Smakowite Dania
Popcorn i frytki z grilla 54

przetrwać mroźną zimę. Gdy w XV wieku, w belgijskiej Walonii zamarzła rzeka Meuse, okoliczni mieszkańcy stracili dostęp do niewielkich ryb, które były podstawą ich wyżywienia. Zaczęli więc kroić ziemniaki tak, by kształtem przypominały te rybki i smażyli je w wołowym tłuszczu. Oni przetrwali w ten sposób zimę, ale ich frytki pozostały z nami na zawsze, choć na szczęście w formie(...)dużo lżejszej dla naszych żołądków. Aby na grillu przyrządzić fantastycznie chrupiące frytki, trzeba zacząć od przygotowania samych ziemniaków. Te należy najpierw obrać i pokroić w słupki, które powinny być mniej więcej równej grubości. Jeśli jedne będą wyraźnie grubsze, a inne zupełnie cieniutkie, to trudno będzie ci je grillować, bo każda z nich będzie gotowa do jedzenia w innym czasie. Równo

Moja smaczna kuchnia
Zupa z fasolki szpargowej + film 55

nakładzie pracy.     składniki na 4 porcje 2 kości na zupę lub 2 udka 500 g żółtej fasolki szparagowej włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera ) 5-6 małych ziemniaków 2 cebule olej do smażenia 100 g drobnego makaronu 200 g śmietany 18% pół pęczka posiekanej natki pietruszki czarny pieprz sól przepis Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w grubą kostkę(...)włoszczyznę, często mieszamy. W dużym garnku umieszczamy kości na zupę a następnie zalewamy je 2 litrami wody, całość gotujemy około 20 minut. Po tym czasie do wywaru wrzucamy pokrojone ziemniaki oraz fasolkę szparagową i wszystko gotujemy około 10 minut, do momentu aż warzywa będą półmiękkie, nie rozgotowane. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy podsmażoną włoszczyznę z cebulą oraz makaron

Smakowite Dania
Sałatka ziemniaczana z kurczakiem 64

pewniaki, to musi się udać! No i tak właśnie wymyśliłem sobie dzisiejszą sałatkę! Jej oryginalny smak, tworzy połączenie wędzonych piersi z kurczaka, oraz słodkiego ananasa. Zatem, jeżeli potrafisz ugotować ziemniaki w mundurkach, oraz poradzisz sobie z kupnem kilku innych produktów, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie i ja zachęcam do jego samodzielnego wypróbowania! Smacznego(...)Składniki:     400 g młodych ziemniaków w mundurkach 400 g wędzonych filetów z kurczaka 100 g groszku konserwowego 100 g ciecierzycy konserwowej 150 g ananasa w plastrach 1 łyżka chrzanu 1 łyżka majonezu Sól, pieprz     Przygotowanie:     Ugotowane w mundurkach ziemniaki kroimy na ćwiartki. Do nich dodajemy pokrojone w dużą kostkę filety z kurczaka, osączone

R'n'G Kitchen
Sałatka z fasolki szparagowej z ziemniakami i jajkiem 68

a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -500 g fasolki szparagowej żółtej -4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki -1 cebula sałatkowa -1-2 ogórki kiszone -6 łyżek oleju rzepakowego -1 łyżka płynnego miodu -2 łyżki octu winnego białego -2 ząbki czosnku -4-5 jajek ugotowanych na twardo(...)gesty, kremowy sos, dodać posiekany i roztarty z niewielką ilością soli czosnek, wymieszać. Fasolkę ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru, odcedzić, pokroić na małe kawałki. Ugotowane ziemniaki i ogórki pokroić w plasterki, cebulę w piórka.  Ułożyć w salaterce  ziemniaki, na nie cebulę, następnie ogórki, posolić i oprószyć pieprzem, skropić częścią sosu. Ułożyć warstwę fasoli, skropić sosem, posolić

Kulinarne przemyslenia
Stek wołowy z sosem béarnaise 72

będzie smakować jak podeszwa. Stek wołowy najbardziej lubię mocno różowy, czyli tak zwany medium rare. To prawdziwy raj dla podniebienia. Oczywiście do tak luksusowego mięsa potrzebne są dodatki. Pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa i sos to podstawowe dodatki w tym daniu. Dzisiaj proponuję Wam przepis na béarnaise. Jest to sos podobny do holenderskiego, ale z dodatkiem estragonu. Jakoś za estragonem(...)pieprzem oraz solą czosnkową. Rozpuść masło, dodaj gałązki świeżego rozmarynu i smaż stek około 3 minut po każdej stronie. Zawiń stek w folię i odstaw na 5 minut. Ziemniaki i fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Podaj stek z fasolką, ziemniakami i sosem. Smacznego! The post Stek wołowy z sosem béarnaise appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Kotlety jajeczne – piątkowy obiad 86

rumiany kolor z obu stron. W sezonie letnim możemy je podać z mizerią zrobioną ze świeżych, gruntowych ogórków, oraz młodymi ziemniaczkami z wody. Ja osobiście wolę puree z ziemniaków. Jak przygotować puree z ziemniaków Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodajemy łyżkę masła oraz 2 łyżki śmietany (albo w wersje bardziej dietetycznej mleka). Całość przy rozgniatamy i doprawiamy na samym końcu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Młode ziemniaczki zapiekane z indykiem, boczkiem i warzywami 94

zapiekane z indykiem, boczkiem i warzywami. Tak żeby pozbyć się trochę resztek i zużyć rzeczy, które już miały swój czas. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: kilkanaście młodych ziemniaków 1 średnia cukinia 300 g filetu z indyka 1 opakowanie boczku w plasterkach kilkanaście czarnych oliwek kilkanaście pomidorów suszone pomidory z bazylią i czosnkiem czosnek suszony sól pieprz oliwa(...)oliwek 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu odcedzamy. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą z oliwek. Wrzucamy ziemniaczki. 2. Indyka kroimy w kostkę, cukinie w półplasterki, pomidorki na pół. 3. Do ziemniaków wrzucamy indyka, posypujemy przyprawami i mieszamy. Następnie wrzucamy resztę warzyw. 4. Plasterki boczku kroimy na pół. Zwijamy i wciskamy między warzywa. Całość ja jeszcze skropiłam oliwą i posypałam przyprawami

kruche babeczki
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem 68

warstwy mięsnej możecie dodać trochę podsmażonych i pokrojonych pieczarek albo ulubionych warzyw - dobrze sprawdzi się na przykład pokrojona w kostkę papryka lub cukinia. Bardzo często przygotowuję taką zapiekankę z ziemniakami zamiast makaronu - wtedy używamy do niej ziemniaków ugotowanych w mundurkach, obranych, wystudzonych i pokrojonych w grube plastry. Ważne, by wybrać ziemniaki, które nie rozpadają się po ugotowaniu. Zapiekanka makaronowa

Lekcje w kuchni
Frytki Wojenne Pataje Oorlog 74

zrobiłem dzień wcześniej Kraj Pochodzenia – Holandia Kalorie na porcję – nie mam pojęcia 😉 Białko – ❓ Węglowodany – ❓ Tłuszcze – ❓ .. Nie każdy może być truflą. Większość z nas to ziemniaki . A ziemniakiem oczywiście jest bardzo dobrze być… Massimo Bottura z Książki: „Nigdy nie ufaj chudemu włoskiemu szefowi kuchni” Przede wszystkim musimy przygotować składniki Frytki – 750 gram

RafalCook
Zupa kalafiorowa z serkiem topionym 102

zupę, a zamiast zabielić ją śmietaną, użyłam do tego serka topionego. Wyszło naprawdę pysznie. Składniki: 1 kalafior 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego (u mnie na skrzydełkach) 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 100 g serka topionego (śmietankowego lub paprykowego) siekana natka koperku olej do podsmażenia warzyw Sposób(...)przygotowania: 1. Cebulkę obrać, posiekać. Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić. Następnie dodać warzywa tarte na tarce oraz ziemniaki, całość dusić przez około 5 minut często mieszając. Całość zalać gorącym bulionem, dorzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować przez kwadrans. 2. W międzyczasie podzielić kalafior

Kuchnia domowa Ani
Letni chłopski garnek 103

koperku i dorzuciłam także pieczarki. I oczywiście podsmażona kiełbasa. W sam raz na letni obiad. składniki: 1/2 główki młodej kapusty (ok 800 g) 3-4 marchewki 5 średnich młodych ziemniaków 2 cebule pęczek koperku 20 małych pieczarek 2 łyżki masła ok 850 ml wody lub bulionu 450 g cienkiej kiełbasy olej do podsmażenia Cebulę pokroić w pół plastry. Marchewkę(...)plasterki, ziemniaki w kostkę. Kapustę pokroić w paski, ja kroje tak grubiej. Pieczarki pokroić w grubsze plastry. W garnku rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę. Dodać marchewkę i ziemniaki. Wszystko razem chwilę przesmażyć. Następnie wlać wodę lub bulion i dodać pokrojoną kapustę. Wymieszać i wszystko dusić do miękkości, delikatnie posolić. W międzyczasie podsmażyć na maśle pieczarki i także dorzucić

Monia miesza i gotuje
Jak przemycić do diety dziecka więcej warzyw 67

przemycić do diety dziecka więcej warzyw. 1. Chipsy z warzyw. Dla starszego pokolenia hasło to może brzmieć jeszcze dość egzotycznie, natomiast zastanówmy się- klasyczne chipsy wykonane są przecież z ziemniaków, które są warzywami. Dlaczego w takim razie nie stworzyć chipsów z innych roślin? W ostatnim czasie bardzo często usłyszeć można o chipsach z jarmużu, batatów, marchwi czy chociażby buraka(...)naszym wyrobom. W ten sposób można użyć także marchewki, czy ciecierzycy. 6. Frytki. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, tak samo jak chipsy, mogą być zrobione nie tylko ze standardowego ziemniaka, ale też z wielu innych warzyw, Mogą być zapiekane lub po prostu oprószone przyprawami i podane z ulubionym dipem. Frytki możemy zrobić ze słodkich ziemniaków, marchewki, cukinii z parmezanem oraz

ProstePesto.pl