gofry – klasyczne słodkie – szakszuka – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczane – racuchy drożdżowe – placki z gotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami
nietylkopasta.plzupy gulaszowej i pożywnej zupki wiejskiej zbójnickiej Składniki: 0,5 kg wołowiny gulaszowej 1-2 cebule 2-3 ząbki czosnku 250g pieczarek 1 czerwona papryka 2-3 ziemniaki 1 marchewka 1 puszka czerwonej fasoli 1 – 1,5 litra bulionu lub wody 1 szklanka pikantnego soku pomidorowego 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki olej(...)majeranek, 3 kulki ziela angielskie i pieprzu *** Mięso kroimy w niewielką kostkę i oprószamy solą oraz pieprzem *** *** Pieczarki kroimy w plasterki lub w ćwiartki *** *** Cebulę paprykę, ziemniaki i marchew kroimy w kostkę *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z cebulką ciągle mieszając *** *** Gdy mięso straci surowy kolor dokładamy pieczarki oraz przeciśnięty czosnek, mieszamy
Blog z Apetytemokazji jeszcze jej przygotować i szukają sprawdzonego przepisu. Ten będzie idealny! Do przygotowania tej zupy można wybrać różnego rodzaju mięso, ja zazwyczaj stawiam na drób. Dodatkowo oczywiście kasza jęczmienna, ziemniaki, marchewka i pietruszka. Mmmm… niebo w gębie! Domowy krupnik smakuje naprawdę rewelacyjnie, koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Zapraszam. PRZEPIS NA KRUPNIK Składniki 700 g drobiu (pałki z kurczaka, skrzydełka(...)wody 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka 3 ziemniaki 80 g kaszy jęczmiennej 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu natka pietruszki sól pieprz Wykonanie Mięso dokładnie opłukać pod zimną wodą. Następnie przełożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować. Pozbierać szumowinę, zmniejszyć moc palnika, dodać cebulę, liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie. Całość gotować
Alle Dobre!także jako bożonarodzeniowy przepis. Lista składników niezbędnych do jej przygotowania nie jest długa i zawiera: 5 filetów śledziowych 6 łyżek gęstego majonezu 3 ogórki konserwowe 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki 1 cebulę 3 ugotowane czerwone buraki 3 jajka na twardo ser żółty pieprz Do realizacji tego przepisu, nie potrzebujesz soli, ponieważ za słony smak odpowiadają filety śledziowe. Podobnie(...)poprzednim przepisie, należy je odmoczyć przez około godzinę, a następnie odsączyć i pokroić w kostkę. Na drobną kostkę, trzeba również pokroić ziemniaki, cebulę i ogórki. Buraki zetrzyj natomiast na grubej tarce, podobnie jak jajka i ser. Śledź pod szubą, to typowa sałatka warstwowa. Na dnie naczynia, ułóż warstwę śledzi, dwie łyżki majonezu posypane pieprzem, cebulę, ogórki i ziemniaki, pokrojone
Okiem Blondynki by McBlondiPyszna, domowa zupa ogórkowa z kiszonych ogórków przygotowana na wywarze wołowo- drobiowym z ziemniakami, marchewką, pietruszką. Zupa podana z odrobiną kwaśnej, gęstej śmietany. Tę zupę możecie przygotować również na wywarze z dnia poprzedniego, na przykład w poniedziałek, po tym jak zostanie Wam z niedzieli rosół. Osobiście do zupy dodaję odrobinę kwaśnej śmietany, ale to już na talerzu, aby przypadkiem zupa(...)rosołowa – wołowa porcja rosołowa – drobiowa 4 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 800g ogórków kiszonych sól 8 ziaren pieprzu 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 4-5 ziemniaków ok. 3 litrów wody pęczek natki pietruszki Dodatkowo kwaśna śmietana odrobina koperku Domowa zupa ogórkowa – przepis Przygotowanie zupy ogórkowej powinniśmy zacząć od ugotowania wywaru. Do dużego garnka wkładamy umyte
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszna, gęsta, pożywna i bardzo rozgrzewająca. Najlepiej ugotować jesienną i zimową porą. Podajemy ze świeżym pieczywem. Swoją fasolową wzbogaciłam o ziemniaki i makaron i do tego dużo majeranku. Przygotowałam dość gęstą zupę, ale można według uznania dać wody. Potrzebujemy: 20 dag suchej fasoli Piękny Jaś 40 dag boczku wędzonego 40 dag dobrej jakości kiełbasy 1 duża cebula(...)ziemniaki garść makaronu drobnego muszelki olej do smażenia kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego majeranek suszony według uznania sól do smaku ( ewentualnie ) pieprz czarny mielony do smaku 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego kostka bulionowa warzywna Wykonanie pysznej zupy fasolowej: 1. Dzień przed gotowaniem namaczamy fasolę w zimnej wodzie, najlepiej namoczyć na całą noc, następnie po namoczeniu wodę
Izabelawkuchnimusisz pilnować, kiedy go wyłączyć. Dobrym pomysłem jest upieczenie jednej lub kilku całych dyń, przeciętych na pół. Następnie wyjmij miąższ, aby zrobić z niego puree z gotowanymi ziemniakami i wywarem lub podać jako dodatek do mięs i ryb. Można go również używać do pieczenia ciast i ciasteczek, a to samo dotyczy słodkich ziemniaków. Spróbuj również z bakłażanami przekrojonymi wzdłuż. Można(...)ugotowany do pożądanej konsystencji. Dzięki parowarowi można również gotować wiele różnych warzyw na różnych poziomach, zachowując maksymalną ilość składników odżywczych i cały ich smak. Jest bardzo praktyczny do przygotowania ziemniaków, które następnie można przerobić na puree, dodać do śmietany lub wykorzystać do zrobienia np. sałatki wiejskiej. Blendery. Blender w amerykańskim stylu jest idealny do błyskawicznego przygotowywania wszelkiego rodzaju
ProstePesto.plcebula dymka, orzech tygrysi, zielone szparagi, truskawka, zielona perilla, pomarańcza, rukola i marchew. Maj: morela, szczypiorek, wiśnia, czereśnia, śliwka, grzyb morelowy, świeże białe szparagi, sałata, liczi, melon, nektarynka, młody ziemniak i pokrzywa. Czerwiec: morela, figi, cukinia, słodka cebula, malina, perilla czerwona, sałata nagietkowa, brzoskwinia wodna, gruszka, papryka zielona i pomidor gruszkowy. Lipiec: borówki, bakłażan, czerwona cebula, śliwka mirabelka, kwiat cukinii(...)brzoskwinia paragwajska, kantalupa, ziemniak, gruszka, papryka i pomidor koktajlowy. Sierpień: śliwka, agrest, opuncja, sałata rzymska, melon, okra, ogórek, gruszka biała, papryka czerwona, arbuz i pomidor sałatkowy. Wrzesień: boćwina, pieczarka, kapusta, figa, kukurydza, mango, jabłko, brzoskwinia, jeżyna, gruszka, por, winogrono. Październik: awokado, słodki ziemniak, dynia, kasztany, świeże daktyle, granat, jarmuż, kiwi, mandarynka, pigwa, gruszka konferencja i grzyby. Listopad: karczoch, seler, ogórecznik
ProstePesto.plSezon na pomidory jest przez cały rok, gdyż latem są świeże, a w okresie jesienno-zimowym można sięgnąć po te z puszki lub po prostu wykorzystać passatę. Z dodatkiem ziemniaków jest jeszcze bardziej aksamitna! Składniki: 2 udka z kurczaka 250-300g ziemniaków 700ml passaty pomidorowej przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz czarny, jarzynka bez soli, papryka(...)suszonej włoszczyzny 1,5l wody Sposób przygotowania: Udka z kurczaka umyć. Wrzucić do garnka i zalać zimną wodą. Gotować ok. 15 minut, a następnie dodać obrane ziemniaki i pozostałe składniki. Gotować jeszcze ok. 15-20 minut. Po upływie czasu z zupy wyjąć udka, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dokładnie zblendować na gęsty i gładki krem. Smacznego
Truskawkowa Fiesta