Potato cake with cocoa Składniki. 50 dag ziemniaków 3 jajka 22 dag cukru 5 łyżki kakao 2 łyżki dżemu morelowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka skórki cytrynowej Bakalie Polewa. 5 dag czekolady białej 1 łyżka masła 30 ml kremówki 2 łyżki czekolady w płatkach do posypania wierzchu Wykonanie. Ugotowane ziemniaki przetrzeć. Żółtka utrzeć z cukrem, kakao i dżemem. Dodać sodę(...)ziemniaki. Zmiksować. Dodać bakalie-rodzynki, orzechy, jagody goji ,skórkę cytrynową itp. Białko ubić na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto włożyć do keksówki i piec w temp.180stop . 1h. W rondelku składniki polewy stopić i wymieszać. Polać ciasto i posypać płatkami gorzkiej czekolady . Keks jest pulchny i wilgotny
Kulinarny karnet Christopheradziobakami ;) Wczoraj planując zakupy zorientowałam się, że dawno nie gościł na naszym stole. Postanowiłam to nadrobić i tak oto powstało danie na grillowanego kurczaka z porem, papryką i pieczonymi ziemniakami, na które przepis już niedługo :) Por to warzywo dość kontrowersyjne. Przez długi czas miałam przed nim obawy, ale uduszony i miękki naprawdę smakuje fantastycznie! Cieszę się, że przekonałam do niego(...)papryka ostra, papryka słodka, czosnek, bazylia/oregano Przygotowanie: Kurczaka marynujemy w 1 łyżce oliwy z oliwek oraz przyprawach (sól, pieprz, papryka, czosnek). Zostawiamy na 10-15minut Obieramy i gotujemy ziemniaki. Jak będą gotowe, wkładamy je do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami (bazylia, oregano, papryka, czosnek), pieczemy przez 20min. w temp. 200'C. W garnku rozgrzewamy 1 dużą łyżkę
Kitchens Alphabetmoją. Tak jak je lubię najbardziej czyli z kwaśną śmietaną i podsmażaną cebulką mmmm pycha :) SKŁADNIKI 500 g mąki szklanka ciepłej wody odrobina drożdży 1 łyżeczka soli 1 kg ziemniaków 500 g twarogu 3 cebule 3 listki mięty 3 łyżki oleju sól, pieprz Ziemniaki obrać, zalać gorącą wodą z czajnika (szybciej się ugotują), posolić i gotować do miękkości a następnie(...)ostudzić. W międzyczasie pokroić cebule w drobną kostkę a następnie podsmażyć na 3 łyżkach oleju aż będzie złota na brzegach. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez praskę. Dodać drobno posiekaną miętę, wystudzoną cebulę, przyprawić solą i pieprzem. Z mąki, drożdży, wody i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi, następnie je rozwałkować i wyciąć szklanką kółka. Na każdym układać farsz i sklejać
Złote przepisymała ,smaczna przekąska. 8 małych ziemniaczków lub więcej 1 papryka 100 g sera mozzarella lub pleśniowego (zależy od nastroju) 16 czarnych oliwek oliwa z oliwek, sól, pieprz, ząbek czosnku Ziemniaki ugotować w całości. Pilnować ,by się nie rozgotowały. Każdy przekroić na pół, posmarować oliwą z wyciśniętym czosnkiem, posypać solą i pieprzem. Mogą być zioła. Pozostawić na 30 min. Paprykę pokroić(...)kawałki stosowne do ziemniaka i grillować na patelni. Na każda połówkę ziemniaka położyć kawałek sera, następnie paprykę i oliwkę. Łączymy wykałaczką i opiekamy w piekarniku w temp.200stop.,aż ser zacznie się topić. Możemy podać sos czosnkowy lub ajwar. PS. Jeżeli zaserwujemy jeszcze kawałek mięska i miskę sałaty to mamy elegancki obiadek
Kulinarny karnet ChristopheraBlack pudding. Składniki: 1 duży ziemniak 10 dag kaszanka 2 plastry białej cebuli 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej sos czosnkowy olej do smażenia. Wykonanie: Ziemniaki ugotować, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek. Obsmażyć najlepiej we frytkownicy, ew. na patelni. Kaszankę pokroić w plastry i obsmażyć. Na drugiej patelni krótko przesmażyć plastry cebuli i szynki nabite na patyk. Środek ziemniaka napełnić
Kulinarny karnet Christopherałopatki wieprzowej 0,5 kg szynki wieprzowej 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz świeżo zmielony olej do smażenia ziemniaki małe długie frytura Sposób wykonania : Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie(...)rozpłaszczyć i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Tajemnica soczystości tego kotleta tkwi w dodaniu śmietany. Ziemniaki nabijamy na patyk do szaszłyków i specjalnym nożykiem kroimy po patyku. Można spróbować zrobić ukośne nacięcie małym cienkim nożem. Po zrobieniu nacięcia rozciągamy ziemniak na patyku i smażymy we fryturze
Kulinarny karnet ChristopheraPotato pizza with mushrooms. Składniki. 125 ml ciepłego mleka 50 g drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 170 g ziemniaków tłuczonych 125 g mąki 2 łyżki posiekanego oregano sól, pieprz Wierzch. 500 g grzybów leśnych 1 cebula 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1-2 łyżki oleju sól, pieprz 2 łyżki keczupu 2 łyżki sera mozzarella Wykonanie. Z mleka, drożdży(...)cukru i szczypty soli przygotować rozczyn. Poczekać ,aż się spieni. Ugotować ziemniaki i utłuc lub przepuścić przez praskę. W misie robota wymieszać mąkę, ziemniaki, oregano, sól, pieprz i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ,aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcia, ponad 1h. Oczyszczone grzyby pokroić ,nie za drobno, gotować we wrzątku 2-3 minuty i odcedzić. Cebulę i papryki pokroić
Kulinarny karnet ChristopheraGrilled salmon with wasabi foam Składniki 2 szt. filet z łososia przyprawa do ryb sok z cytryny 4 ziemniaki 4 różyczki brokuła 1 łyżka masła 1 łyżka śmietana 18% sól 100 ml śmietana 36% pasta wasabi 1 łyżeczka sok z cytryny sól biały pieprz pestki granatu Wykonanie Pianka wasabi. Śmietanę kremówkę, wymieszać z pastą wasabi, dodać sok z cytryny(...)nabojem i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Jeżeli nie posiadamy syfonu, schłodzoną śmietanę ubić, dodać pozostałe składniki. Łososia posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną, odstawić na 15 minut. Ziemniaki i różyczki brokuła ugotować w osobnych garnkach. Łososia smażyć na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony, następnie wstawić na 6 minut pod grilla. Ziemniaki i brokuły, odcedzić, połączyć
Kulinarny karnet ChristopheraKiedyś gdzieś się natknęłam na placuszki z ziemniaków z dodatkiem dyni, pomyślałam, że mogą być fajne i na jakiś czas zapomniałam. Dzisiaj zachciało mi się takich na obiad ale jak to w życiu bywa, nie mogłam znaleźć przepisu, który był inspiracją. Tak więc wykombinowałam swoją wersję i powiem Wam, że są nie tylko fajne, one są po prostu CUDOWNE(...)pełni czas na dynię. Dynia nadaje im naturalnej słodyczy, są obłędne w smaku. :-) Składniki na ok. 20sztuk: - 600g dyni bez skóry (u mnie Hokkaido ze skórą) - 600g obranych ziemniaków - 3 jajka - 2 lekko kopiaste łyżki mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - olej do smażenia (u mnie kokosowy bezzapachowy) Dynię umyć, wydrążyć miękki miąższ
Smaczne Zdrowerozgrzewający krem z kalafiora z chili . Rozgrzewająca zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą Składniki: 280 g soczewicy 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 3 spore ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka mielonego kuminu 1/2 łyżki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki harrisy w proszku 1,2 litra wody lub bulionu* olej rzepakowy sól * do zrobienia(...)czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Soczewicę dokładnie płuczemy. Do cebuli i czosnku dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pozostałe składniki zupy, oprócz ziemniaków. Gotujemy aż soczewica lekko zmięknie, około 15 minut, po czym dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. Dwie dodatkowe cebule kroimy w cienkie plasterki, papryczkę pozbawiamy nasionek i kroimy
Kulinarne przygody Gatityłyżka musztardy Dijon 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oleju słonecznikowego Puree (2-3 porcje): 0,5 kg dyni 1 duży ziemniak sól, pieprz świeża bazylia CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1/ Kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i każdą pierś przecinamy przez środek na dwa cienkie filety(...)skórki. Każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut. 3/ Gdy naszej dyni zostało 20 minut do końca, obieramy ziemniaka, kroimy go na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Dynię, ziemniaka, i kilka listków bazylii blendujemy na gładkie puree, doprawiamy solą i pieprzem. 4/ Kurczaka smażymy
My Culinary Artszybko, brudnych naczyń mało, a większość pracy odwala piekarnik. Smak za to powala zwłaszcza fanów bulw :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia Składniki: Ok.6 dużych ziemniaków 2 kiełbasy np. Podwawelskie Cebula 330g śmietany 18% (może być mniejsza ilość, ale akurat taką wielkość opakowania kupujemy:)) Kilka łyżek wody Łyżka oleju Pęczek natki pietruszki Sól, pieprz Na patelni(...)rozgrzewamy olej. Kiełbasę kroimy na półplasterki. Cebule obieramy i siekamy w kostkę (nie musi być pokrojona zbyt drobno). Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy kiełbasę wraz z cebulką. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce w plasterki średniej grubości. Śmietanę mieszamy z wodą oraz doprawiamy solą i obficie świeżo mielonym pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i ¾ dorzucamy do śmietany. W formie
Kolizje SmakówDzisiaj naszła Nas ochota na wspaniałe, jedwabiste i delikatne puree ziemniaczane. Przygotowanie takiego danie jest niezwykle proste, a efekty zdumiewające. Jeśli jesteście fanami ziemniaków koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Czas przygotowania: 25 minut na ugotowanie ziemniaków + 3 minuty Ilość porcji: 3 Składniki: 0,5 kg ziemniaków 1/3 szklanki mleka Łyżka masła Sól i świeżo zmielony pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy(...)osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, wykonujemy tę czynność dokładnie, by nie została żadna woda w garnku. Następnie dodajemy do ziemniaków masło i mleko, posypujemy solą i pieprzem. Całość przeciskamy przez praskę. Jeśli chcemy by nasze ziemniaki miały aksamitną konsystencje zamiast praski używamy blendera. Podajemy na ciepło, jako danie samodzielne albo dodatek do mięsa
Kolizje Smakówprzepisu... Tradycyjna grecka musaka jest według mnie za ciężka i za tłusta (przepraszam wszystkich Greków, którzy poczuli się teraz urażeni). Składa się ona z układanych warstwami plastrów bakłażana i ziemniaków oraz mielonego mięsa, zwieńczonych sosem beszamelowym. Moja wersja jest lżejsza od oryginału - sos beszamelowy zastąpiłam serem Feta , którym posypałam wierzch zapiekanki. Wewnątrz umieściłam podgrillowane plastry ziemniaków, cukinii i papryki (użyłam(...)cynamonu doprawiam też zawsze chilli con carne. Cynamon do dań mięsnych dodajemy oszczędnie, by podkreślił, ale nie zdominował smak potrawy. Wiejska zapiekanka w stylu greckim z mielonym mięsem, cukinią, ziemniakami, papryką i serem Feta Przepis własny na 4-6 porcji Składniki: oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 500 g passaty pomidorowej sól, pieprz
Chilli Czosnek i Oliwawasze stoły:) Pieczony kurczak to klasyka niedzielnych obiadów. Warto od czasu do czasu spróbować nowej wersji, szczególnie że przygotowanie tego pieczonego kurczaka, podanego z pikantnym sosem tzatziki i pieczonymi ziemniakami nie wymaga dużo pracy , a danie jest naprawdę przepyszne! Tzatziki to według mnie drugi po ajwarze najlepszy sos do mięsa. Niedawno będąc na urlopie w Grecji miałam wreszcie okazję spróbować(...)ogórka dodajemy świeże zioła ( u mnie dymka, natka, oregano, tymianek i mięta ) oraz papryczkę chilli, dla podkręcenia smaku dania. Na dużej blasze ułożyłam kurczaka, a w wolne miejsca powtykałam ziemniaki pokrojone na kawałki. W ten sposób otrzymałam kompletne danie przy małym nakładzie pracy. Ziemniaki piekły się w tłuszczu wytopionym z kurczaka, dlatego stały się super pyszne! Takie pieczone ziemniaczki maczane
Chilli Czosnek i Oliwa