zaraz po zrobieniu - jeszcze ciepłe, i drugiego dnia - prosto z lodówki. Podawać z zieleniną. U mnie były z surówką z brukselki - smaczne połączenie. składniki (9 - 10 sztuk) 600 g ziemniaków 250 g kapusty kiszonej 100 g wędzonego boczku pęczek dymki 1- 2 jaja 1 cebula 3-4 łyżki mąki 3-4 ząbki czosnku kminek przygotowanie Ziemniaki ugotować, przestudzić, przecisnąć(...)dodać boczek, smażyć aż cebula zmięknie a boczek się zrumieni. Dodać czosnek, wymieszać. Dodać kapustę i jeszcze chwilę smażyć aby odparować jak najwięcej soków. Przestudzić. W misce wymieszać dokładnie ziemniaki, kapustę z dodatkami, jajko, dymkę, mąkę i przyprawy. Uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce. Smażyć w sporej ilości oleju. Smacznego
Stare GaryZapewne zdarza Wam się czasami nadmiar nieskonsumowanych ziemniaków po obiedzie i wtedy zadajecie sobie pytanie: 'Co z nimi zrobić, i co zrobić...?! Hmmm... O tak, kopytka!!!' :) Dziś jednak zachęcam Was do przygotowania kopytek w zupełnie innej odsłonie- w aromatycznym sosie na bazie soku pomidorowego i dużej ilości świeżej bazylii i zapiekane w piekarniku. Danie proste, pospolite, a równocześnie wykwintne, nieprawdaż(...)Gnocchi*: * ziemniaki- 1/2 kg * mąka- 2 szkl. + do podsypywania * jajko- 1 szt. * sól i pieprz Sos pomidorowo-bazyliowy: * sok pomidorowy- 1 litr * bazylia- cała doniczka * czosnek- 2 ząbki * sól i pieprz Dodatkowo: * oliwa do posmarowania formy Gnocchi: Ugotowane i zmielone ziemniaki połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić na elastyczną masę. Podzielić na 3 części, każdą z nich formować- na oprószonym
Kraina Miodem PłynącaGnocchi,czyli malutkie wloskie kluseczki.Maja sklad naszych kopytek,czyli ziemniaki,jajko i maka.Kazdy region Wloch przyrzadza je na inny sposob.Istnieja nawet gnocchi z maki gryczanej lub zielone,bo z dodatkiem szpinaku.Dzisiejsze sa tradycyjnez bialej maki.Zjedlismy je z pieczenia ze schabu i sosem pieczarkowym. Skladniki na 2-3 porcje: 300 g ugotowanych ziemniakow 100 g maki 1 male jajko(...)ziemniaki byly gotowane w mundurkach) 2 lyzeczki suszonego majeranku Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przecisnac przez praske do ziemniakow.Dodac make , jajko ,sol i majeranek. .Zagniesc elastyczne ciasto.Wazne jest by gnocchi zrobic z cieplych ziemniakow.Ciasto wchlonie wtedy mniej maki i nasze kluseczki beda delikatniejsze w smaku.Make moze dodawac stopniowo.Ilosc maki zalezy od rodzaju ziemniakow i wielkosci jajka.Na te ilosc dajmy naprawde male
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!serii blyskawicznych zup kremow-zupa porowa-ziemniaczana.Zimowa,rozgrzewajaca,a przy tym lekka i bardzo smaczna.Najlepiej smakuje wlasciwie bez zadnych dodatkow.Bardzo delikatna w smaku,jednak nie jest mdla.Por z ziemniakiem dopelniaja sie tu idealnie.Przy minimum nakladu pracy i przypraw,mozemy uzyskac maximum smaku.Ta zupa potwierdza tylko,ze proste jedzenie nie musi byc wcale nudne. Skladniki: 2-3 pory(...)ziemniaki 1 cebula 2 lyzki masla ghee 1 listek laurowy 0,75-1 l bulionu warzywnego sol bulion warzywny szczypiorek Wykonanie: Z pora odciac czesc z korzeniem i ciemnozielone liscie.Przekroic wzdluz na pol i dobrze wyplukac.Wyciac z jasnozielonej czesci kawalek dlugosci okolo 15 cm i pociac w bardzo waziutkie paseczki.Julienne obgotowac 2-3 minuty ,przelac zimna woda i odlozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rösti to kartoflana specjalnosc niemiecko-szwajcarskiej kuchni.Minimalizm kulinarny w najczystszej postaci.Jedynym skladnikiem jest tutaj tarty ziemniak,bez dodatku jajek i maki,wiaze go jedynie skrobia pochodzaca z ziemniaka.W swojej prostocie zaskakuje wspanialym smakiem i niebywala chrupkoscia.A...sa tutaj dwie szkoly.Szwajcarska sklania sie ku plackom tartym z ziemniakow ugotowanych w mundurkach,niemiecka natomiast preferuje placki z tartych,ale surowych ziemniakow.Klasyczne rösti(...)wiekszej ilosci ,a zatem sa mniejsze oraz podalam z jogurtem i cukrem tak jak lubimy najbardziej. Niemcy najczesciej jedza i rösti i placki ziemniaczane z musem jablkowym. Skladniki: ziemniaki (najlepiej maczysta odmiana) w dowolnej ilosci sol,pieprz z mlynka galka muszkatalowa olej do smazenia,a najlepiej smalec Wykonanie: ziemniaki obrac,zetrzec na grubych oczkach tarki.Przyprawic sola,pieprzem i galka muszkatalowa.Odstawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!listków szałwii są naprawdę pyszne. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej 1 jajko mniej niż 3/4 szklanki ciepłej wody sól Składniki na farsz: 340 g dynii 300 g ziemniaków 4 łyżki startego parmezanu gałka muszkatałowa sól,pieprz Dodatkowo: orzeszki pini kilka listków szałwii masło Wykonannie: dynię i ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody do miękkości(...)Miękkie odcedzić,ubić tłuczkiem do ziemniaków i odstawić do przestudzenia.Wymieszać z parmezanem.Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatałową mąkę przesiać,wbić do niej jajko i posolić.Ciasto zarabiać nożem,dolewając niewielkie ilości wody.Po wyrobieniu nakryć ciasto ściereczką i odstawić na pół godziny ciasto rozwałkować do grubości około 2 mm i wykroić z niego krążki.Po nałożeniu farszu każdy krążek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!użyłam szkl. poj. 500 ml. 2 szkl. mąki poznańskiej czyli około 700 g 1 szklanka wrzątku szczypta soli 1 łyżka miękkiego masła Farsz: 1,5 kg ziemniaków 3 kostki sera białego półtłusty każdy po 200 gram 4 cebule 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia pieprz sól Makę przesiewamy dodajemy, wrzątek, sól oraz masło i mieszamy drewniana łyżką żeby się(...)poparzyć, następnie gdy ciasto delikatnie przestygnie zagniatamy. Przykrywamy ciasto gorąca miseczką. Odrywamy część ciasta a resztę trzymamy pod miską. wałkujemy. Ziemniaki gotujemy z dodatkiem soli, cebulę, czosnek kroimy w kostkę i smażymy na zloty kolor. Ugotowane ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku. Wrzucamy przygotowane pierogi do wrzatku i gotujemy chwile od momentu
NaKońcuJęzykaBatatowy szał dotarł również do nas! Słodkie ziemniaki popularne w Ameryce Południowej i Środkowej, bo stamtąd pochodzą, coraz szumniej podbijają również polską scenę kulinarną. Batat uważany za jedno z najbardziej odżywczych warzyw w przyrodzie. Bulwa batata jest o 50% bardziej odżywcza od ziemniaka. Jest źródłem m.in. potasu, magnezu, fosforu, sodu i wapnia oraz witamin z grupy B, A, E, beta(...)karotenu, kwasu foliowego czy błonnika. Lista zalet słodkiego ziemniaka jest bardzo długa. Zachęcam Was do zgłębienia tego tematu, ale dzisiaj przepis na krem, którego jednym ze składników jest opisana bulwa :). Składniki: 1 batat dynia mała marchew czosnek, 1 - 2 ząbki bulion, 0,7l pieprz, sól Wykonanie: Batata oraz dynię będące w mniej więcej takiej samej ilości obieramy ze skóry
Taste Of My DayZapiekane skórki ziemniaczane to ciepła przekąska idealna np. na spotkanie z przyjaciółmi. Można ją przygotować wcześniej i tylko zapiec w odpowiednim czasie. Zapraszam. Składniki : 4 duże ziemniaki ok. 100g boczku wędzonego pół cebuli (białej lub czerwonej) pęczek szczypioru 200 ml śmietany kwaśnej sól, pieprz Ziemniaki gotuję i po wystudzeniu kroję na połówki. Wydrążam środek. Na patelni podsmażam pokrojony boczek(...)dodaję pokrojoną cebulę. Podsmażam kilka minut aż cebula będzie miękka. Do rozdrobnionego miąższu z ziemniaków dodaję usmażony boczek z cebulą i pokrojony szczypior. Przyprawiam solą, pieprzem i papryką. Dolewam ok. 100 ml śmietany. Wszystko dobrze mieszam i nakładam do skórek. Piekę w piekarniku na 160 stopni ok. godziny. Podaję z kwaśną śmietaną. Smacznego Post Zapiekane skórki ziemniaczane pojawił się poraz
UgotujmyTo.pldodatkiem szpinaku i fety oraz kurczaka. Ja podałam ją z sosem sezamowym. A przepis na drugą już wkrótce…:)! Sałatka ziemniaczana z kurczakiem – składniki: 750 g małych ziemniaków 1 pierś z kurczaka 260 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 200 g sera feta 1-2 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz oliwa do smażenia Dressing/sos: -2 łyżki(...)oleju sezamowego -2 łyżki soku z limonki (lub z cytryny) -2 łyżki miodu -1/4 łyżeczki imbiru (opcjonalnie), sól 1. Ziemniaki ugotować i ostudzić. W zależności od wielkości pokroić na pół lub na ćwiartki. 2. Pierś umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Zalać 1-2 łyżkami sosu sojowego i wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Wyjąć i obsmażyć
UgotujmyTo.plPrzepis pochodzi z książki Wery Sztabowej „Krupnioki i moczka czyli gawędy o kuchni śląskiej” i jest świetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad! Kotleciki śledziowe z dodatkiem ziemniaków są świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło. SKŁADNIKI: - śledzie solone – 250 g - ziemniaki – 500 - cebula – 1 szt - wędzony boczek – 50 g - jajko(...)mąka – 2 łyżki - sól - pieprz - majeranek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śledzie musimy wcześnie dobrze namoczyć. Następnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach , odsączamy. Posiekaną cebulę podsmażamy wraz z pokrojonym boczkiem – na złoto. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy jajko i mąkę. Doprawiamy solą , pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy , a następnie smażymy niewielkie
Ostra na Słodkogłębokiego aromatu a grube ziarnka gorczycy przyjemnie chrupią pomiędzy zębami. Roztopiona mozzarella łamie intensywny smak musztardy i sprawia , że danie nabiera delikatności. Wszystko to zapieczone w chrupiącym plastrach boczku. Ziemniaki smażone z czosnkiem niedźwiedzim to kropka nad I , której w tym przypadku nie mogło zabraknąć! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 2 szt * mozzarella – 100 g * musztarda gruboziarnista ( z czerwonym(...)wykałaczkami. Owijamy 3 plastrami boczku i wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.25 minut. Podajemy gorące z ziemniaczkami! ZIEMNIAKI : Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki podgotowujemy kilkanaście minut , a następnie smażymy kilka minut w głębokim obficie posypując czosnkiem niedźwiedzim i szczyptą soli
Ostra na Słodkotylko wielbicieli kuchni włoskiej! Niesamowity smak jeszcze na długo pozostanie na podniebieniu , a aromat będzie unosił się w domu przez długie godziny! SKŁADNIKI: * szynka parmeńska – 2 plastry * ziemniaki – 200 g * duża cebula – 2 szt * oliwa extra virgin – 4 łyżki * bulion warzywny – 300 ml * mleko – 300 ml * makaron muszelki – 50 g * śmietana słodka(...)cały czas ucierając. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Uwaga – składniki nie muszą być roztarte całkiem gładko! KREM : Szynkę parmeńską kroimy w paseczki. Obrane ziemniaki i cebulę w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy szynkę parmeńską i przesmażamy ok. minutkę. Dodajemy pokrojone ziemniaki i posiekaną cebulę. Wszystko razem mieszamy i smażmy ok. 10 minut
Ostra na Słodkoznaczy , że mniej smacznie. Wręcz przeciwnie – z przyjemnością skuszą się na to danie osoby , które o diecie wcale nie myślą. Filet z dorsza z dodatkiem ulubionych warzyw – marchewki , ziemniaków , papryki i świeżych ziół jest świetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad. SKŁADNIKI ( 2 porcje ) ** filet z dorsza – 2 szt ** marchew – 2 szt ** czerwona papryka – 1 szt ** ziemniaki – 2 szt ** sól(...)pieprz , chili , świeży rozmaryn ** cytryna SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Filety rybne oczyszczamy , solimy , pieprzymy i skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Obrane ziemniaki podgotowujemy w lekko osolonej wodzie , a następnie kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w kosteczkę , marchewki w cienkie plasterki. Na papierze do pieczenia układamy przygotowane ryby , pokrywamy warzywami. Posypujemy jeszcze odrobiną soli , pieprzu i chili. Dodaejmy plasterek cytryny
Ostra na Słodko