ziemniaki - 38421 przepisów (strona:614/2562)

Pieczone młode ziemniaki z camembertem i masłem ziołowym 137

młode ziemniaki czeka chyba każdy. Od razu mam dzieciństwo przed oczami i obraz, jak z mamą idę na ogród i motyczką podkopujemy krzaczki, może gdzieś już będą młode ziemniaki.... Najczęściej wystarczyło do nich roztopione masełko, świeży koperek i szklanka kwaśnego mleka. Mama czasami "podbijała" je śmietaną, ale ja nie umiem powtórzyć tej sztuczki. Młode ziemniaki są delikatne

bistro mama
Kluski śląskie 158

jest wiele. My skorzystaliśmy z podpowiedzi Joli i ta wersja najbardziej nam odpowiada. Kluseczki są bardzo delikatne i zawsze się udają.     Składniki: -1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 1 i 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej -2/3 szklanki mleka -łyżka masła -sól    Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.    Do ziemniaków dodajemy szklankę mąki

Maminek kulinarny
Placek ziemniaczany z gulaszem 158

robię – i z jednym i drugim. A nazwa? Cóż znaczy nazwa, przy aromatach wydobywających się z kuchni, podczas przygotowywaniu placka i gulaszu. „Jaki jest Twój sposób na ziemniaka???” Składniki na gulasz: - 800 g wołowiny - 2 cebule - 1 papryka - 1 marchewka - 500 g brązowych pieczarek - czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo) - 2 liście laurowe - ziele angielskie - papryka(...)słodka mielona - papryka wędzona - chilli mielone - sól, pieprz - 4 łyżki mąki pszennej - olej rzepakowy Składniki na placki: - 6 dużych ziemniaków - 2 jajka - 3 łyżki mąki pszennej - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - olej rzepakowy Mięso należy opłukać, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Na rozgrzany w garnku olej wsypać po łyżeczce papryki słodkiej, wędzonej i pół łyżeczki chilli

mojewypiekiinietylko
Kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym 97

kluski śląskie. Możliwości ich podania jest bardzo wiele – do mięs, ze skwarkami, z sosem pieczarkowym, czy jak u mnie – kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym.   Składniki: - ugotowane ziemniaki (miałam ok. 1kg) - mąka ziemniaczana ¼ wagi ziemniaków - sól (do gotowanej wody)   W dużym garnku zagotowujemy posoloną wodę (zanim woda się zagotuje kluski będą gotowe). Ugotowane ziemniaki (mogą być

mojewypiekiinietylko
Chipsy z mikrofali i piekarnika 230

Ziemniak od dawna króluje w naszej kuchni, a to za sprawą swojej wszechstronności. Może być gotowany, smażony, pieczony… i w ogóle przetworzony na bardzo wiele sposobów. Chipsy ziemniaczane, ponoć powstały zupełnie przypadkiem, a historia ich sięga roku 1853. Oczywiście wtedy nie były przygotowane ani w mikrofali, ani w piekarniku.   Składniki: - ziemniaki - olej rzepakowy - 2 łyżeczki cukru - ulubione przyprawy (dałam(...)sól, paprykę wędzoną i oregano)   Ziemniaki obieramy, płuczemy. Kroimy na szatkownicy z wkładką karbowaną (może też być zwykła), na cienkie plasterki. Płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, aby pozbyć się skrobii. Zalewamy wodą, dodajemy 2 łyżeczki cukru – odstawiamy na 10-15 minut. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do woreczka foliowego, wlewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy ulubione przyprawy

mojewypiekiinietylko
Krupnik 155

Rozgrzewający krupnik na żeberkach wieprzowych. Składniki: 300 g żeberek wieprzowych 400 g ziemniaków obranych szklanka kaszy jęczmiennej marchewka pietruszka cebula 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz natka pietruszki, koperek Mięso  obsmażamy lub obgotowujemy, zmieniamy wodę i dolewamy ok. 3 litrów wrzątku. Mięso gotujemy godzinę. Dodajemy pozostałe składniki poza ziemniakami. Tym razem gotujemy pół godziny. Wyjmujemy mięso(...)odkrawamy od kości. Ziemniaki obrane kroimy w niewielką kostkę i gotujemy w zupie przez 15 minut. Zupę podajemy z koperkiem i kawałkami mięsa

prawdziwe jedzenie
Zupa z zielonej soczewicy 132

Świetna zupa, sycąca, rozgrzewająca, w sam raz na jesienno zimowe chłody.  Przepis znaleziony na blogu  Turcja od Kuchni .  składniki: szklanka zielonej soczewicy cebula ok 200 g ziemniaków 1 zielona papryka ok 90 g dowolnego makaronu - duża garść  1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki koncentratu paprykowego 1/4 łyżeczki  pieprz świeżo mielony  1/2 łyżeczki kuminu mielonego(...)łyżeczka imbiru 1 łyżka suszonej mięty sól olej do smażenia 1,5 l wody lub bulionu przygotowanie Soczewicę zamoczyć w wodzie. Cebulę , paprykę , obrane ziemniaki, pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić cebulę , paprykę i ziemniaki, chwilę smażyć mieszając aby nie przywarły do dna. Dołożyć koncentrat pomidorowy i paprykowy,  dobrze wymieszać,  smażyć mieszając

Stare Gary
Mini quiche z ziemniaczanym spodem - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 155

stronie. Quiche smaczne i na ciepło i na zimno. składniki ( na 12 foremek średniej wielkości) na foremki ok 600 g startych na małych oczkach surowych ziemniaków garść koperku łyżeczka lub więcej czosnku w proszku nadzienie 100 g boczku 1 duża lub 2- 3 małe szalotki 100 g sera (użyłam cheddar'a) 1 duże jajko ok 100 ml mleka garść tartej(...)bułki z pietruszką z  tego  przepisu przygotowanie foremki piekarnik nagrzać do 190 st.C. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach , tak aby otrzymać "wiórki", wyłożyć na parę minut na sito, następnie odcisnąć. W misce wymieszać ziemniaki, posiekany koperek i czosnek.  Formę do muffinek posmarować masłem. Masą ziemniaczaną wykładać foremki, boki i spód, tak aby otrzymać "babeczki

Stare Gary
Zupa z jarmużem czyli Caldo verde 148

280g hiszpańskiej chorizo lub portugalskiej Chouriço, pokrojone w plasterki 1 duża cebula, pokrojona w kostkę   4 - 6 ząbków czosnku, pokrojone w plasterki; można dodać więcej 6 średniej wielkości ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę  8 szklanek (2000 ml) zimnej wody lub bulionu drobiowego 500 g jarmużu biały pieprz ( może być czarny) sól  przygotowanie Przygotować jarmuż(...)garnka włożyć  cebulę, lekko ja posolić, zeszklić na małym ogniu, aż będzie całkiem miękka.  Dorzucić czosnek i smażyć jeszcze  przez 2 minuty. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem , doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień i gotować 15 -  20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Kiedy zupa nieco przestygnie dorzucić do niej część usmażonych plasterków kiełbasy

Stare Gary
Zimowa zupa z wołowiną 180

wołowiny lub baraniny ( użyłam łopatki wołowej )  3 średnie cebule 3 średnie marchwie 5 dojrzałych pomidorów ( zamieniłam na puszkę pokrojonych) 10 ząbków czosnku 150 g kapusty 3 średnie ziemniaki 1 czerwona papryka 50 g tłuszczu ( użyłam smalcu ) garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania 2 litry bulionu wołowego ( miałam wywar na baranich kościach ) ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego(...)używamy świeżych) pokroić w ósemki lub w kostkę i wymieszać z posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem. Kapustę, paprykę i marchewkę pokroić w drobne paski, zaś ziemniaki w kostkę. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim partiami wołowinę. Przełożyć do miski. Na tym samym tłuszczu obsmażyć cebulę przez 3 - 4 minuty

Stare Gary
Zupa z cieciorką i chorizo - w wolnowarze 153

Bardzo smaczna, aromatyczna zupa, w pięknym, ciemno czerwonym kolorze, który zawdzięcza dodanej kiełbasce chorizo i papryce. Słodkie, pomarańczowe ziemniaki też dodają jej uroku.  Można podać z ciepłym chlebkiem pita. Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. składniki 2 łyżki oliwy 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane(...)kiełbaski chorizo, pokrojone w kostkę 3/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 2 - 3 gałązki tymianku 1 l bulionu drobiowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 375 g słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę 400 g puszka ciecierzycy - odcedzona sól, pieprz posiekana zielona pietruszka lub tymianek do podania przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę

Stare Gary
Zupa z porów 198

Bardzo lubię przecierane zupy. Ta jest naprawdę dobra i delikatna. Polecam! składniki 150 g porów (białe części) 100 g ziemniaków 100 ml śmietany (opcjonalnie) 1 łyżka masła 1500 ml bulionu z kurczaka sól, pieprz szczypiorek do podania przygotowanie Pory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory i dusić(...)małym ogniu aby zmiękły, mieszać, nie rumienić. Dodać ziemniaki i dusić jeszcze 2 minuty. Wlać wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać szczypiorkiem, podawać z grzankami. Smacznego

Stare Gary
Zupa z selera naciowego i fenkuła 163

włoski (fenkuł)  pokrojony na mniejsze kawałki 4 duże ząbki czosnku, całe nie obrane 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki białego pieprzu 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 6 szklanek bulionu z kurczaka 1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie) 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny Sól i pieprz do przyprawienia Liście selera i  kopru(...)przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku przez 40 do 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż brzegi warzyw zaczną brązowieć. W międzyczasie ugotować w bulionie  ziemniaki.  odstawić na bok. Gdy warzywa się upieką dodać je do ziemniaków i rosołu, następnie całość przestudzić. Upieczony czosnek wycisnąć do zupy. Przy pomocy blendera wszystko dokładnie

Stare Gary
Warzywa długo duszone czyli prawie Briami - w wolnowarze 170

wolnowaru . Jeżeli nie zjemy całości, można na drugi dzień wykorzystać resztki jako sos do makaronu. Mimo kilku uwag - polecam! oryginalny przepis tutaj       składniki 3 duże ziemniaki obrane lub nie, pokrojone w cienkie plasterki  2 średnie czerwone cebule - pokrojone w cienkie plasterki -podzielić na 3 części (można dać więcej) 4 średnie dojrzałe pomidory, pokrojone w plastry(...)posmarować pędzelkiem ) W średniej misce wymieszać oliwę z oliwek, czosnek, płatki papryki, sól, pieprz, bazylię i oregano. Tą mieszanką lekko posmarować spód misy, ułożyć warstwę z  ziemniaków. Na ziemniakach ułożyć ok 1/3 krążków cebuli , na to 1/3 pomidorów, posypać połową sera. Ułożyć kawałki cukinii  i skropić częścią oleju. Na warstwie cukinii ułożyć  kolejną część

Stare Gary
Zupa z kurkami 206

Smaczna zupa z dodatkiem kurek i ziemniaków. Lubię gdy kurki są niewielkie, można je wtedy zostawić w całości. Można dodać do niej śmietany, ja zostawiam czystą. Gotowałam wg przepisu   Magdy Gessler , zmieniłam nieco proporcje składników. składniki 200 g kurek 300 g ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g masła 1 l wywaru mięsnego, bulionu liść laurowy(...)najwygodniej tą  metodą),  rozłożyć na ręczniku papierowym i odczekać ok. 20 minut aż wyschną. W międzyczasie wywar wlać do garnka, dodać  obrane, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki,  marchewkę pokrojoną w plastry i posiekany czosnek . Dodać listek laurowy, ziele, sól i pieprz. Gotować 15 minut.  Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić osuszone kurki, (większe przekroić), posolić

Stare Gary