kapustą bywa, z każdym dniem zupa smakuje coraz lepiej. Składniki 2 ząbki czosnku posiekane 1/2 papryczki chilli bez pestek posiekanej 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 2 ziemniaki pokrojone w kostkę 400 g kapusty poszatkowanej 400g krojonych pomidorów (puszka) 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz, świeża natka lub kolendra Sposób przygotowania W garnku podsmażyć przez 2-3 minuty czosnek, chilli(...)ziarna kuminu. Dodać ziemniaki i kapustkę, wymieszać i dusić 15 minut. Dolać pomidory i bulion i gotować 30-45 minut aż ziemniaki się ugotują a kapusta zmięknie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać ze świeżymi ziołami
W kuchni wieczoremsię skusić, doskonale nadaje się zarówno jako tradycyjna przekąska, jak i np. na lunch. Zapraszam na sałatkę ziemniaczaną z makrelą wędzoną. Sałatka ziemniaczana z makrelą wędzoną Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków 200g wędzonej makreli 1 kwaśne jabłko 4 ogórki korniszony szczypiorek mix dowolnych sałat -opcjonalnie Dressing: 5 czubatych łyżek majonezu 1 łyżka musztardy ziarnistej 1 łyżka miodu 1 łyżka soku(...)cytryny Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki. Jabłko umyć, osuszyć i przekroić na pół a następnie kroić cienkie plasterki. Makrelę obrać z ości. Korniszony pokroić w plasterki. Szczypiorek opłukać i pokroić. Sałatę opłukać. Na telerzu ułożyć najpierw sałatę, ziemniaki, na to plasterki jabłek i korniszonów a na wierzchu kawałki makreli. Posypać szczypiorem. Wszystkie składniki na dressing wymieszać i polać sałatkę przed
UgotujmyTo.plzawsze dbam by moja kaczka była miękka i soczysta. Dzisiaj przygotowałam w domu pierś z kaczki z sosem ze śliwek węgierek z golasami, czyli czymś w rodzaju klusek z ziemniaków, ziół, jajek i mąki. Była to jedna z najlepszych kaczek jaką jadłam, jeśli nie najlepsza. Kaczka rozpływała się w ustach i nie jest to tylko czcze gadanie, ani moje subiektywne(...)Kresowiak wyjaśnia jak przygotować pieczoną kaczkę w sosie z suszonych śliwek. Pierś kaczki z sosem śliwkowym i golasami SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 2 piersi z kaczki 5 średnich ziemniaków 8 śliwek węgierek 2 łyżeczki cukru kieliszek 125 ml czerwonego wytrawnego wina 125 ml bulionu warzywnego lub drobiowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego estragonu kilka gałązek świeżego oregano
OstryKęsDijon sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oregano 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki białego wina 100 g sera feta 4 pomidorki koktajlowe lub 1 mały pomidor 400 g ziemniaków 100 g fasolki szparagowej doddatkowo 4 kwadratowe arkusze papieru do pieczenia sznurek kuchenny przygotowanie Mięso umyć osuszyć oczyścić z błon, pokroić na duże kawałki (3x3cm). Do miski wlać wino(...)lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej i do tej samej miski dorzucić fetę pokrojoną w kostkę - wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki lub połówki jeżeli są małe. Fasolkę umyć, obciąć końcówki, przekroić na pół. Ułożyć na sobie po 2 arkusze papieru, tak aby wszystkie narożniki były widoczne - powstanie
Stare Garydzieciństwa, kiedy nasze mamy i babcie nam ją gotowały. Składniki: 50 dag ogórków kiszonych, 2 marchewki, 1 pietruszka , ćwiartka selera, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 60dkg ziemniaków, 2 kostki rosołowe, sól, pieprz, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pół kubeczka małej śmietany, masło do smażenia. Przygotowanie: Pietruszkę, selera i marchewkę myjemy i obieramy, następnie płuczemy(...)Marchewkę kroimy w kosteczkę. Wyżej wymienione składniki wrzucamy do zimnej wody (ok 2l). Warzywa gotujemy ok 15minut. Dodajemy 2 kostki rosołowe, liście laurowe oraz ziele angielskie. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę lub rozgniatamy. Następnie wykładamy go na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Do czosnku dodajemy obraną i posiekaną cebulę
Kuchnia Pełna Pasjiobiad. Smak domu, czyli klopsy z purée ziemniaczanym. I zamiast buraków (niestety, acz nie gorsze) kalafiory i brokuły. Składniki: 200g mięsa mielonego 4 pieczarki 1/2 małej cebuli 5 średnich ziemniaków 1 jajko 3* łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mleka 1 łyżka masła sól, pieprz, pietruszka, curry, papryka słodka, pietruszka suszona, przyprawa do mięsa mielonego, szczypta gałki(...)muszkatołowej 400g mrożonych brokułów i kalafiora (kupiłam taką mieszankę) Przygotowanie: Purée: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (w zależności jakiej są wielkości). Gdy ziemniaki są ugotowane, odlewamy z nich wodę, stawiamy na ten sam lecz wyłączony palnik. Robimy z nich purée (używamy blendera, widelca lub innego przyrządu). Dodajemy masło i mleko, szczyptę
Kitchens Alphabetczłowiek chce się rozgrzać. Taki comfort food, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Spróbujcie koniecznie. Zupa marchewkowa z tahini i sumakiem Składniki: (na 6 porcji) 1 kg marchewki 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 litr bulionu 1/2 łyżeczki sumaku 3 łyżki tahini 125 ml śmietany kremówki (38%) sól dodatkowo: grzanki Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić(...)kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchewkę i ziemniaki. Podsmażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem i gotować 20-30 minut, aż zmiękną. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę, wymieszać z pastą tahini i sumakiem, zmiksować raz jeszcze. Dodać kremówkę, wymieszać, doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzepierwszą z nich. Moja ulubiona pikantna zapiekanka ziemniaczana. Z aromatyczną wędzoną papryką, chorizo oraz szparagami i kukurydzą. Rozgrzewająca, aromatyczna i prosta w przygotowaniu więc do dzieła :) 7-8 średnich ziemniaków pół pęczka szparagów mrożonych ( możecie zastąpić fasolką szparagową ) 4 łyżki kukurydzy 70 g chorizo dymka ze szczypiorkiem łyżka oliwy z oliwek łyżeczka pikantnej wędzonej papryki 0/5 łyżeczki cayenne łyżka masła(...)łyżeczka mąki 0/5 szklanki mleka 20 g pikantnego sera żółtego szczypta pieprzu szczypta cayenne szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanej pietruszki Ziemniaki obieramy i kroimy w łódeczki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Mrożone szparagi wrzucamy na 1-2 min do wrzątku i odsączamy. Chorizo kroimy w półplasterki. Oliwę mieszamy z cayenne i wędzoną papryką. Zalewamy nią ziemniaki i delikatnie
Mienta blogmłode ziemniaki czeka chyba każdy. Od razu mam dzieciństwo przed oczami i obraz, jak z mamą idę na ogród i motyczką podkopujemy krzaczki, może gdzieś już będą młode ziemniaki.... Najczęściej wystarczyło do nich roztopione masełko, świeży koperek i szklanka kwaśnego mleka. Mama czasami "podbijała" je śmietaną, ale ja nie umiem powtórzyć tej sztuczki. Młode ziemniaki są delikatne
bistro mamajest wiele. My skorzystaliśmy z podpowiedzi Joli i ta wersja najbardziej nam odpowiada. Kluseczki są bardzo delikatne i zawsze się udają. Składniki: -1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 1 i 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej -2/3 szklanki mleka -łyżka masła -sól Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy szklankę mąki
Maminek kulinarnyrobię – i z jednym i drugim. A nazwa? Cóż znaczy nazwa, przy aromatach wydobywających się z kuchni, podczas przygotowywaniu placka i gulaszu. „Jaki jest Twój sposób na ziemniaka???” Składniki na gulasz: - 800 g wołowiny - 2 cebule - 1 papryka - 1 marchewka - 500 g brązowych pieczarek - czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo) - 2 liście laurowe - ziele angielskie - papryka(...)słodka mielona - papryka wędzona - chilli mielone - sól, pieprz - 4 łyżki mąki pszennej - olej rzepakowy Składniki na placki: - 6 dużych ziemniaków - 2 jajka - 3 łyżki mąki pszennej - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - olej rzepakowy Mięso należy opłukać, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Na rozgrzany w garnku olej wsypać po łyżeczce papryki słodkiej, wędzonej i pół łyżeczki chilli
mojewypiekiinietylkokluski śląskie. Możliwości ich podania jest bardzo wiele – do mięs, ze skwarkami, z sosem pieczarkowym, czy jak u mnie – kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym. Składniki: - ugotowane ziemniaki (miałam ok. 1kg) - mąka ziemniaczana ¼ wagi ziemniaków - sól (do gotowanej wody) W dużym garnku zagotowujemy posoloną wodę (zanim woda się zagotuje kluski będą gotowe). Ugotowane ziemniaki (mogą być
mojewypiekiinietylkoZiemniak od dawna króluje w naszej kuchni, a to za sprawą swojej wszechstronności. Może być gotowany, smażony, pieczony… i w ogóle przetworzony na bardzo wiele sposobów. Chipsy ziemniaczane, ponoć powstały zupełnie przypadkiem, a historia ich sięga roku 1853. Oczywiście wtedy nie były przygotowane ani w mikrofali, ani w piekarniku. Składniki: - ziemniaki - olej rzepakowy - 2 łyżeczki cukru - ulubione przyprawy (dałam(...)sól, paprykę wędzoną i oregano) Ziemniaki obieramy, płuczemy. Kroimy na szatkownicy z wkładką karbowaną (może też być zwykła), na cienkie plasterki. Płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, aby pozbyć się skrobii. Zalewamy wodą, dodajemy 2 łyżeczki cukru – odstawiamy na 10-15 minut. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do woreczka foliowego, wlewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy ulubione przyprawy
mojewypiekiinietylkoRozgrzewający krupnik na żeberkach wieprzowych. Składniki: 300 g żeberek wieprzowych 400 g ziemniaków obranych szklanka kaszy jęczmiennej marchewka pietruszka cebula 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz natka pietruszki, koperek Mięso obsmażamy lub obgotowujemy, zmieniamy wodę i dolewamy ok. 3 litrów wrzątku. Mięso gotujemy godzinę. Dodajemy pozostałe składniki poza ziemniakami. Tym razem gotujemy pół godziny. Wyjmujemy mięso(...)odkrawamy od kości. Ziemniaki obrane kroimy w niewielką kostkę i gotujemy w zupie przez 15 minut. Zupę podajemy z koperkiem i kawałkami mięsa
prawdziwe jedzenieŚwietna zupa, sycąca, rozgrzewająca, w sam raz na jesienno zimowe chłody. Przepis znaleziony na blogu Turcja od Kuchni . składniki: szklanka zielonej soczewicy cebula ok 200 g ziemniaków 1 zielona papryka ok 90 g dowolnego makaronu - duża garść 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki koncentratu paprykowego 1/4 łyżeczki pieprz świeżo mielony 1/2 łyżeczki kuminu mielonego(...)łyżeczka imbiru 1 łyżka suszonej mięty sól olej do smażenia 1,5 l wody lub bulionu przygotowanie Soczewicę zamoczyć w wodzie. Cebulę , paprykę , obrane ziemniaki, pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić cebulę , paprykę i ziemniaki, chwilę smażyć mieszając aby nie przywarły do dna. Dołożyć koncentrat pomidorowy i paprykowy, dobrze wymieszać, smażyć mieszając
Stare Gary