ziemniaki - 38421 przepisów (strona:616/2562)

Kotlety śledziowe z ziemniakami – kuchnia śląska 287

Przepis pochodzi z książki Wery Sztabowej „Krupnioki i moczka czyli gawędy o kuchni śląskiej” i jest świetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad! Kotleciki śledziowe z dodatkiem ziemniaków są świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło. SKŁADNIKI: - śledzie solone – 250 g - ziemniaki – 500 - cebula – 1 szt - wędzony boczek – 50 g - jajko(...)mąka – 2 łyżki - sól - pieprz - majeranek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śledzie musimy wcześnie dobrze namoczyć. Następnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach , odsączamy. Posiekaną cebulę podsmażamy wraz z pokrojonym boczkiem – na złoto. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy jajko i mąkę. Doprawiamy solą , pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy , a następnie smażymy niewielkie

Ostra na Słodko
Faszerowane piersi z kurczaka 359

głębokiego aromatu a grube ziarnka gorczycy przyjemnie chrupią pomiędzy zębami. Roztopiona mozzarella łamie intensywny smak musztardy i sprawia , że danie nabiera delikatności. Wszystko to zapieczone w chrupiącym plastrach boczku. Ziemniaki smażone z czosnkiem niedźwiedzim to kropka nad I , której w tym przypadku nie mogło zabraknąć! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 2 szt * mozzarella – 100 g * musztarda gruboziarnista ( z czerwonym(...)wykałaczkami. Owijamy 3 plastrami boczku i wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.25 minut. Podajemy gorące z ziemniaczkami! ZIEMNIAKI : Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki podgotowujemy kilkanaście minut , a następnie smażymy kilka minut w głębokim obficie posypując czosnkiem niedźwiedzim i szczyptą soli

Ostra na Słodko
Zupa ziemniaczana z pesto 151

tylko wielbicieli kuchni włoskiej! Niesamowity smak jeszcze na długo pozostanie na podniebieniu , a aromat będzie unosił się w domu przez długie godziny! SKŁADNIKI: * szynka parmeńska – 2 plastry * ziemniaki – 200 g * duża cebula – 2 szt * oliwa extra virgin – 4 łyżki * bulion warzywny – 300 ml * mleko – 300 ml * makaron muszelki – 50 g * śmietana słodka(...)cały czas ucierając. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Uwaga – składniki nie muszą być roztarte całkiem gładko! KREM : Szynkę parmeńską kroimy w paseczki. Obrane ziemniaki i cebulę w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy szynkę parmeńską i przesmażamy ok. minutkę. Dodajemy pokrojone ziemniaki i posiekaną cebulę. Wszystko razem mieszamy i smażmy ok. 10 minut

Ostra na Słodko
Ryba z warzywami w papilotach 139

znaczy , że mniej smacznie. Wręcz przeciwnie – z przyjemnością skuszą się na to danie osoby , które o diecie wcale nie myślą. Filet z dorsza z dodatkiem ulubionych warzyw – marchewki , ziemniaków , papryki i świeżych ziół jest świetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad. SKŁADNIKI ( 2 porcje ) ** filet z dorsza – 2 szt ** marchew – 2 szt ** czerwona papryka – 1 szt ** ziemniaki – 2 szt ** sól(...)pieprz , chili , świeży rozmaryn ** cytryna     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Filety rybne oczyszczamy , solimy , pieprzymy i skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Obrane ziemniaki podgotowujemy w lekko osolonej wodzie , a następnie kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w kosteczkę , marchewki w cienkie plasterki. Na papierze do pieczenia układamy przygotowane ryby , pokrywamy warzywami. Posypujemy jeszcze odrobiną soli , pieprzu i chili. Dodaejmy plasterek cytryny

Ostra na Słodko
Kluski śląskie 139

wyobrażają sobie tygodnia bez tego przysmaku na stole. Delikatne, mięciutkie kluseczki polane ulubionym sosem np. pieczeniowym albo grzybowym są fantastycznym pomysłem na tani i smaczny obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * ziemniaki – ok. 500 g ( absolutnie nie mogą to być młode ziemniaczki ) * mąka ziemniaczana – ok. 100 – 150 g * duże jajko – 1 szt * masło – 1 łyżeczka * sól(...)szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ilośc składników potrzebnych do zrobienia klusek śląskich wychodzi w trakcie robienia. Ciepłe, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z masłem, a następnie wkładamy do miski i uklepiemy, by masa była równa. Dzielimy ją na 4 części i 1 część wyjmujemy. D powstałego wgłębienia wsypujemy mąkę ziemniaczaną – jej ilość ma być taka by zrównała się z powierzchnią

Ostra na Słodko
Kapuśniak z pomidorami 152

Składniki: 300 g kapusty kiszonej 2 puszki pomidorów 1 długa laska kiełbasy 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 duża cebula 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku pieprz, sól, cukier, vegeta 2 łyżki oleju Wykonanie: Kapustę szatkujemy i wrzucamy do bulionu. Gotujemy około 30 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych(...)osobnym garnuszku gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki tak, żeby były miękkie, ale się nie rozpadały. Po ugotowaniu odcedzamy.  Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę szatkujemy i wrzucamy na olej. Delikatnie solimy i posypujemy szczyptą cukru. Do cebuli dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy wszystko przez około 5 minut.  Następnie wlewamy na patelnię pomidory

Anielska Kuchnia Ani
Kopytka ze szpinakiem 181

choć równie dobrze nadają się na obiad w każdy inny dzień. Polecamy! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: 6 Składniki: 8 brykietów mrożonego szpinaku 0,5kg ziemniaków 250g mąki pszennej 1 jajko Sól Ziemniaki obieramy, myjemy i wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy, aż będą miękkie. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z nadmiaru wody. Możemy to zrobić(...)sitku z drobnymi oczkami albo w ściereczce kuchennej. Ziemniaki na przemian ze szpinakiem mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy mąkę oraz jajko. Blat podsypujemy odrobiną mąki, wykładamy naszą masę i zaczynamy ugniatać ciasto. Jeśli byłoby zbyt lejące to możemy dodać mąkę. Kiedy mamy uformowane ciasto to dzielimy je na niewielkie części. Formujemy z nich wałeczki, które kroimy

Kolizje Smaków
Kluski ziemniaczane z kapustą zasmażaną 358

wędzony...Hmm.... I przypomniały mi się czasy mojego dzieciństwa, które swoja drogą przypadły na kryzys i pustki w sklepach. No, ocet był :))) Mama bardzo często robiła nam kluski z ziemniaków z zasmażaną kapustą kiszoną. Uwielbiałam to! Zresztą, jak wszystkie kwaśne potrawy :))) No to do dzieła! (kliknij w zdjęcie, aby je powiększyć) Kluski przygotowuje się podobnie jak placki ziemniaczane.  Obrałam(...)ziemniaki , około kilograma. Starłam na tarce na drobne wióreczki, ale można też na miazgę. Przełożyłam na duże sito, żeby odciekła woda, która powoduje, że trzeba dodawać więcej mąki. A kluski ze zbyt dużą jej ilością nie są smaczne. Trzeba więc postarać się odcisnąć jak najwięcej tej wody. Kiedy ziemniaczki odciekały sobie w spokoju, nastawiłam kapustę kiszoną (około pół

Codzienna kuchnia niecodzienna
Poznański przysmak, czyli pyry z gzikiem 423

byłam na wakacjach u rodziny w Wielkopolsce. Przyznam się, że byłam bardzo zdziwiona takim zestawem na talerzu. To naprawdę jest smaczne :) Pyry z gzikiem, to po prostu ziemniaki podane z twarożkiem ze szczypiorkiem i koperkiem. Przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste i zaskakuje smakiem tych, którzy jedzą to pierwszy raz.  Nie podam Wam sztywnych proporcji, gdyż to zależy(...)ilości, aby po wymieszaniu otrzymać dość luźną konsystencję. Pęczek szczypiorku  i pęczek koperku pokroić drobno i dodać do twarożku. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami z wody . (Najsmaczniejsze są młode ziemniaki.) To jest wspaniała potrawa na nadchodzące lato, a przygotowanie jej zajmuje tylko chwilę. Jedliście kiedyś pyry z gzikiem? :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Leniwe poduszeczki 162

Wszyscy znają leniwe pierogi; my zrobimy leniwe poduszeczki. Składniki farszu: -25 dkg chudego twarogu -5 ugotowanych ziemniaków -cebula -ząbek czosnku -1 jajko -warzywko -pieprz    Cebulę i czosnek drobniuteńko siekamy, posypujemy warzywkiem i szklimy na minimalnej ilości oleju. Ugotowane ziemniaki gnieciemy. Twaróg rozdrabniamy widelcem, łączymy z ziemniakami, dodajemy jajko, cebulę i przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy

Maminek kulinarny
Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym 179

Prawdziwe placki ziemniaczane, czyli zrobione z tartych ziemniaków smakują chyba wszystkim.  Dodając do nich sos z mięsem i surówkę uzyskujemy danie obiadowe.    Składniki na placki: -ok. 1,5 kg obranych ziemniaków -1 cebula -2 jajka -2 łyżki mąki pszennej -pieprz ziołowy -sól    Składniki na sos: -ok. 30 dkg karkówki -ząbek czosnku -2 łyżki mąki -pieprz(...)zagotowujemy na patelni, stale mieszając. Przyprawiamy przyprawą warzywną i barbecue do smaku. Przelewamy do rondelka i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 15 minut. Sos jest gotowy.    Ziemniaki i cebulę przecieramy na tarce na drobnych oczkach lub w maszynie.    Dodajemy 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki, pieprz ziołowy i sól do smaku. Mieszamy.    Na patelni

Maminek kulinarny
Bliny 136

północno  - wschodniej Polski,  przez lata zostały  mocno zmodyfikowane. Nam  kojarzą się z Beskidami a szczególnie z Wisłą. My również zmienimy nieco bliny. Upieczemy je z ziemniaków z dodatkiem kaszy gryczanej.    Składniki: -ok. 1 kg ziemniaków -10 dkg kaszy gryczanej -1 cebula -1 ząbek czosnku -1 jajko -2-3 łyżki mąki pszennej -olej -sól -pieprz(...)dekoracji wykorzystaliśmy szczypiorek, czerwoną cebulę, ogórek i papryczki.    Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut. Odsączamy i studzimy.    Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane.    Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.    Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy.    Piekarnik

Maminek kulinarny
Gnocchi z masłem szałwiowym 196

Gnocchi to delikatne, włoskie kluseczki. Przypominają nasze polskie kopytka. Jednak w przeciwieństwie do kopytek, robionych wyłącznie na bazie gotowanych ziemniaków, włoskie kluseczki dają nam szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Ciasto na gnocchi możemy przygotować z puree ziemniaczanego lub warzywnej pasty, można też dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny(...)pomidorowym, pesto, serowym czy grzybowym. Ja zapraszam dziś na gnocchi ziemniaczane podane z masełkiem szałwiowym. Klasyka i prostota kuchni włoskiej. Na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas. Składniki: 1 kg ziemniaków 100g mąki pszennej 1 łyżka soli świeżo zmielony pieprz 1 roztrzepane jajko Dodatkowo: masło odrobina oliwy listki szałwii Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, około

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka ziemniaczana 369

Banalnie prosta, pyszna i sycąca sałatka ziemniaczana. Niezastąpiony dodatek do mięs, ryb czy kiełbas z grilla.  Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinkach pęczek koperku pęczek dymki ze szczypiorkiem 50 ml octu 50 ml oliwy łyżka cukru łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę, posiekamy szczypiorek i koperek(...)osobnym naczyniu przygotowujemy sos, mieszamy ocet, oliwę, musztardę, cukier. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos dodajemy do ziemniaków, dobrze mieszamy. Sałatkę odstawiamy na kilka godzin, żeby składniki się połączyły

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa z niezwykłym makaronem 161

pomysły połączyć. I muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę! Zupa wyszła naprawdę bardzo smaczna, C. nie mógł się nachwalić. Kremowa za sprawą miksowania połowy cukinii, z kawałkami ziemniaków i makaronem, które z kolei zadowoliły C. A cukiniowy makaron jest po prostu pyszny - bardzo delikatny - trzeba cały czas mieć na niego oko, żeby się nie rozgotował. Całość jest sycąca(...)naprawdę pyszna. Idealna na te ostatnie mroźne dni! Zupa z cukinii z makaronem Składniki: (na 4 porcje) 550 g cukinii 200 g ziemniaków 1 cebula 1 l bulionu 100 g makaronu garganelli 2 łyżki masła 100 ml mleka (3,2%) sól pieprz Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć w garnku na maśle. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem. Jedną cukinię

Pożeraczka, czyli raz adobrze