Pyszna, gęsta, pożywna i bardzo rozgrzewająca. Najlepiej ugotować jesienną i zimową porą. Podajemy ze świeżym pieczywem. Swoją fasolową wzbogaciłam o ziemniaki i makaron i do tego dużo majeranku. Przygotowałam dość gęstą zupę, ale można według uznania dać wody. Potrzebujemy: 20 dag suchej fasoli Piękny Jaś 40 dag boczku wędzonego 40 dag dobrej jakości kiełbasy 1 duża cebula(...)ziemniaki garść makaronu drobnego muszelki olej do smażenia kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego majeranek suszony według uznania sól do smaku ( ewentualnie ) pieprz czarny mielony do smaku 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego kostka bulionowa warzywna Wykonanie pysznej zupy fasolowej: 1. Dzień przed gotowaniem namaczamy fasolę w zimnej wodzie, najlepiej namoczyć na całą noc, następnie po namoczeniu wodę
Izabelawkuchnimusisz pilnować, kiedy go wyłączyć. Dobrym pomysłem jest upieczenie jednej lub kilku całych dyń, przeciętych na pół. Następnie wyjmij miąższ, aby zrobić z niego puree z gotowanymi ziemniakami i wywarem lub podać jako dodatek do mięs i ryb. Można go również używać do pieczenia ciast i ciasteczek, a to samo dotyczy słodkich ziemniaków. Spróbuj również z bakłażanami przekrojonymi wzdłuż. Można(...)ugotowany do pożądanej konsystencji. Dzięki parowarowi można również gotować wiele różnych warzyw na różnych poziomach, zachowując maksymalną ilość składników odżywczych i cały ich smak. Jest bardzo praktyczny do przygotowania ziemniaków, które następnie można przerobić na puree, dodać do śmietany lub wykorzystać do zrobienia np. sałatki wiejskiej. Blendery. Blender w amerykańskim stylu jest idealny do błyskawicznego przygotowywania wszelkiego rodzaju
ProstePesto.plcebula dymka, orzech tygrysi, zielone szparagi, truskawka, zielona perilla, pomarańcza, rukola i marchew. Maj: morela, szczypiorek, wiśnia, czereśnia, śliwka, grzyb morelowy, świeże białe szparagi, sałata, liczi, melon, nektarynka, młody ziemniak i pokrzywa. Czerwiec: morela, figi, cukinia, słodka cebula, malina, perilla czerwona, sałata nagietkowa, brzoskwinia wodna, gruszka, papryka zielona i pomidor gruszkowy. Lipiec: borówki, bakłażan, czerwona cebula, śliwka mirabelka, kwiat cukinii(...)brzoskwinia paragwajska, kantalupa, ziemniak, gruszka, papryka i pomidor koktajlowy. Sierpień: śliwka, agrest, opuncja, sałata rzymska, melon, okra, ogórek, gruszka biała, papryka czerwona, arbuz i pomidor sałatkowy. Wrzesień: boćwina, pieczarka, kapusta, figa, kukurydza, mango, jabłko, brzoskwinia, jeżyna, gruszka, por, winogrono. Październik: awokado, słodki ziemniak, dynia, kasztany, świeże daktyle, granat, jarmuż, kiwi, mandarynka, pigwa, gruszka konferencja i grzyby. Listopad: karczoch, seler, ogórecznik
ProstePesto.plSezon na pomidory jest przez cały rok, gdyż latem są świeże, a w okresie jesienno-zimowym można sięgnąć po te z puszki lub po prostu wykorzystać passatę. Z dodatkiem ziemniaków jest jeszcze bardziej aksamitna! Składniki: 2 udka z kurczaka 250-300g ziemniaków 700ml passaty pomidorowej przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz czarny, jarzynka bez soli, papryka(...)suszonej włoszczyzny 1,5l wody Sposób przygotowania: Udka z kurczaka umyć. Wrzucić do garnka i zalać zimną wodą. Gotować ok. 15 minut, a następnie dodać obrane ziemniaki i pozostałe składniki. Gotować jeszcze ok. 15-20 minut. Po upływie czasu z zupy wyjąć udka, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dokładnie zblendować na gęsty i gładki krem. Smacznego
Truskawkowa Fiestamnie pałki z kurczaka) 2 liście laurowe 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1 mała pietruszka 1 mała cebula 80 g kaszy jęczmiennej drobnej 3 ziemniaki natka pietruszki 1 łyżeczka soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso opłukać pod zimną wodą. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Postawić ma gazie i doprowadzić do zagotowania. Kiedy pojawią(...)pokroić w kostkę. Po upływie godziny, mięso oddzielamy od kości i ponownie umieszczamy w zupie. Dodajemy także pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę. Całość gotujemy na małym gazie przez 25 minut. Ziemniaki obrać i również pokroić w kosteczkę. Kaszę przepłukać kilka razy na sitku pod zimną wodą. Ziemniaki i kaszę przekładamy do zupy, całość gotujemy przez 25 minut. Dodajemy również posiekaną natkę
Przepiski.plzrobić dzień wcześniej, żeby smaki się fajnie przegryzły. Ziemniaczana sałatka ze śledziem i grzybami Ziemniaczana sałatka ze śledziem i grzybami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 700 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1 słoik marynowanych podgrzybków (ok. 300 g) 3 płaty śledziowe marynowane 1 czerwona cebula 1 łyżeczka musztardy 3-4 łyżki oliwy(...)cytryny sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie Ziemniaki obierz ze skórki i [pokrój w plasterki, filety śledziowe w wąskie dzwonka, cebulę natomiast w piórka. Grzyby odcedź na sitku i pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki, śledzie, cebulę i grzyby przełóż do miski. W szklance wymieszaj oliwę, sok z cytryny, musztardę i przyprawy
Kulinarne przygody Gatityserem żółtym cheddar. Zupa krem z brokułów z żółtym serem 2-3 łyżki masła, 1 duża cebula lub 2 mniejsze, 3-4 ząbki czosnku, 2-3 średnie ziemniaki, 2 brokuły, 100-150 g sera cheddar, pół łyżeczki chili w płatkach albo tureckiej papryki pul biber, około 2 litrów wody lub bulionu warzywnego, sól, czarny pieprz i pieprz(...)ziołowy do smaku, tutaj znajdziesz przepis na pieprz ziołowy z PRL . Zupa brokułowa z serem przepis 1. Cebulę i czosnek obierz i dość drobno posiekaj. Ziemniaki pokrój w małą kostkę. Brokuły podziel na różyczki, kilka możesz zostawić do dekoracji, pozostałe drobno pokrój. Obierz najgrubsze łodygi brokuła z twardej skórki i wyrzuć ją. Pokrój łodygi na małe kawałki
Cztery FajerySkładniki /ok. 15 szt.: – 550 g ziemniaków – 200 g tuńczyka z puszki – 2 żółtka – 5 gałązek tymianku – sól i pieprz – skórka z 1 cytryny Sos pomidorowy – 1 cebula – 200 g passaty pomidorowej – sól i tabasco Panierka – 2 jajka -150 g bułki tartej Przygotowanie: Przygotowujemy pulpety. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie(...)odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Siekamy tymianek który dodajemy do ziemniaków a następnie żółtka, rozdrobniony tuńczyk oraz skórkę z cytryny. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy razem. Formujemy nasze pulpety ( u mnie wielkość czerwonych śliwek).Zanurzamy w jajku a nastepnie w panierce. Smażymy na patelni z każdej strony. Gotowe pulpety odsączamy na ręczniczkach papierowych. Wykładamy na talerz . Obok układamy
I LOVE LIFE