ziemniaki - 38421 przepisów (strona:625/2562)

Zupa fasolowa z ziemniakami i makaronem 58

Pyszna, gęsta, pożywna i bardzo rozgrzewająca. Najlepiej ugotować jesienną i zimową porą. Podajemy ze świeżym pieczywem. Swoją fasolową wzbogaciłam o ziemniaki i makaron i do tego dużo majeranku. Przygotowałam dość gęstą zupę, ale można według uznania dać wody.     Potrzebujemy: 20 dag suchej fasoli Piękny Jaś 40 dag boczku wędzonego 40 dag dobrej jakości kiełbasy 1 duża cebula(...)ziemniaki garść makaronu drobnego muszelki olej do smażenia kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego majeranek suszony według uznania sól do smaku ( ewentualnie ) pieprz czarny mielony do smaku 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego kostka bulionowa warzywna    Wykonanie pysznej zupy fasolowej:   1. Dzień przed gotowaniem namaczamy fasolę w zimnej wodzie, najlepiej namoczyć na całą noc, następnie po namoczeniu wodę

Izabelawkuchni
Batch Cooking! Gotowanie i zdrowe jedzenie 54

musisz pilnować, kiedy go wyłączyć. Dobrym pomysłem jest upieczenie jednej lub kilku całych dyń, przeciętych na pół. Następnie wyjmij miąższ, aby zrobić z niego puree z gotowanymi ziemniakami i wywarem lub podać jako dodatek do mięs i ryb. Można go również używać do pieczenia ciast i ciasteczek, a to samo dotyczy słodkich ziemniaków. Spróbuj również z bakłażanami przekrojonymi wzdłuż. Można(...)ugotowany do pożądanej konsystencji. Dzięki parowarowi można również gotować wiele różnych warzyw na różnych poziomach, zachowując maksymalną ilość składników odżywczych i cały ich smak. Jest bardzo praktyczny do przygotowania ziemniaków, które następnie można przerobić na puree, dodać do śmietany lub wykorzystać do zrobienia np. sałatki wiejskiej. Blendery. Blender w amerykańskim stylu jest idealny do błyskawicznego przygotowywania wszelkiego rodzaju

ProstePesto.pl
Dlaczego jeść więcej owoców i warzyw? 42

cebula dymka, orzech tygrysi, zielone szparagi, truskawka, zielona perilla, pomarańcza, rukola i marchew. Maj: morela, szczypiorek, wiśnia, czereśnia, śliwka, grzyb morelowy, świeże białe szparagi, sałata, liczi, melon, nektarynka, młody ziemniak i pokrzywa. Czerwiec: morela, figi, cukinia, słodka cebula, malina, perilla czerwona, sałata nagietkowa, brzoskwinia wodna, gruszka, papryka zielona i pomidor gruszkowy. Lipiec: borówki, bakłażan, czerwona cebula, śliwka mirabelka, kwiat cukinii(...)brzoskwinia paragwajska, kantalupa, ziemniak, gruszka, papryka i pomidor koktajlowy. Sierpień: śliwka, agrest, opuncja, sałata rzymska, melon, okra, ogórek, gruszka biała, papryka czerwona, arbuz i pomidor sałatkowy. Wrzesień: boćwina, pieczarka, kapusta, figa, kukurydza, mango, jabłko, brzoskwinia, jeżyna, gruszka, por, winogrono. Październik: awokado, słodki ziemniak, dynia, kasztany, świeże daktyle, granat, jarmuż, kiwi, mandarynka, pigwa, gruszka konferencja i grzyby. Listopad: karczoch, seler, ogórecznik

ProstePesto.pl
Zupa krem pomidorowa z ziemniakami 51

Sezon na pomidory jest przez cały rok, gdyż latem są świeże, a w okresie jesienno-zimowym można sięgnąć po te z puszki lub po prostu wykorzystać passatę. Z dodatkiem ziemniaków jest jeszcze bardziej aksamitna!  Składniki: 2 udka z kurczaka 250-300g ziemniaków 700ml passaty pomidorowej przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz czarny, jarzynka bez soli, papryka(...)suszonej włoszczyzny  1,5l wody Sposób przygotowania:  Udka z kurczaka umyć. Wrzucić do garnka i zalać zimną wodą. Gotować ok. 15 minut, a następnie dodać obrane ziemniaki i pozostałe składniki. Gotować jeszcze ok. 15-20 minut. Po upływie czasu z zupy wyjąć udka, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dokładnie zblendować na gęsty i gładki krem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Krupnik 192

mnie pałki z kurczaka) 2 liście laurowe 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1 mała pietruszka 1 mała cebula 80 g kaszy jęczmiennej drobnej 3 ziemniaki natka pietruszki 1 łyżeczka soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso opłukać pod zimną wodą. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Postawić ma gazie i doprowadzić do zagotowania. Kiedy pojawią(...)pokroić w kostkę. Po upływie godziny, mięso oddzielamy od kości i ponownie umieszczamy w zupie. Dodajemy także pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę. Całość gotujemy na małym gazie przez 25 minut. Ziemniaki obrać i również pokroić w kosteczkę. Kaszę przepłukać kilka razy na sitku pod zimną wodą. Ziemniaki i kaszę przekładamy do zupy, całość gotujemy przez 25 minut. Dodajemy również posiekaną natkę

Przepiski.pl
Ziemniaczana sałatka ze śledziem i grzybami 51

zrobić dzień wcześniej, żeby smaki się fajnie przegryzły.   Ziemniaczana sałatka ze śledziem i grzybami   Ziemniaczana sałatka ze śledziem i grzybami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 700 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1 słoik marynowanych podgrzybków (ok. 300 g) 3 płaty śledziowe marynowane 1 czerwona cebula  1 łyżeczka musztardy  3-4 łyżki oliwy(...)cytryny sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki         Wykonanie Ziemniaki obierz ze skórki i [pokrój w plasterki, filety śledziowe w wąskie dzwonka, cebulę natomiast w piórka.  Grzyby odcedź na sitku i pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki, śledzie, cebulę i grzyby przełóż do miski. W szklance wymieszaj oliwę, sok z cytryny, musztardę i przyprawy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa brokułowa z serem 69

serem żółtym cheddar.   Zupa krem z brokułów z żółtym serem 2-3 łyżki masła, 1 duża cebula lub 2 mniejsze, 3-4 ząbki czosnku,  2-3 średnie ziemniaki, 2 brokuły, 100-150 g sera cheddar, pół łyżeczki chili w płatkach albo tureckiej papryki pul biber, około 2 litrów wody lub bulionu warzywnego,  sól, czarny pieprz i pieprz(...)ziołowy do smaku, tutaj znajdziesz przepis na pieprz ziołowy z PRL . Zupa brokułowa z serem przepis  1. Cebulę i czosnek obierz i dość drobno posiekaj. Ziemniaki pokrój w małą kostkę. Brokuły podziel na różyczki, kilka możesz zostawić do dekoracji, pozostałe drobno pokrój. Obierz najgrubsze łodygi brokuła z twardej skórki i wyrzuć ją. Pokrój łodygi na małe kawałki

Cztery Fajery
Ziemniaczane kuleczki z tuńczykiem 52

Składniki /ok. 15 szt.: – 550 g ziemniaków – 200 g tuńczyka z puszki – 2 żółtka – 5 gałązek tymianku – sól i pieprz – skórka z 1 cytryny Sos pomidorowy – 1 cebula – 200 g passaty pomidorowej – sól i tabasco Panierka – 2 jajka -150 g bułki tartej Przygotowanie: Przygotowujemy pulpety. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie(...)odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Siekamy tymianek który dodajemy do ziemniaków a następnie żółtka, rozdrobniony tuńczyk oraz skórkę z cytryny. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy razem. Formujemy nasze pulpety ( u mnie wielkość czerwonych śliwek).Zanurzamy w jajku a nastepnie w panierce. Smażymy na patelni z każdej strony. Gotowe pulpety odsączamy na ręczniczkach papierowych. Wykładamy na talerz . Obok układamy

I LOVE LIFE