ziemniaki - 38421 przepisów (strona:626/2562)

Zupa krem z kalafiora 100

mamy niewiele czasu. Bardzo mi smakowała i z pewnością jeszcze do niej powrócę. Będzie również świetna na ciepłą kolację. Składniki:  1 mały kalafior lub połowa dużego 2 nieduże ziemniaki  por - tylko biała część 2 ząbki czosnku  1/2 niedużej pietruszki sól, pieprz cukier gałka muszkatołowa bulion (np. warzywny lub z kurczaka) 2 łyżki śmietany 18% olej do smażenia(...)klarowane Do podania wedle uznania: cebula zrumieniona na patelni pestki dyni lub słonecznika zrumieniony boczek grzanki Sposób wykonania: 1. Pora oczyścić, pokroić w plasterki, czosnek drobno posiekać.  2. Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki. 3. W garnku rozgrzać trochę oleju i masła klarowanego. Dodać por i czosnek, chwilę smażyć . Dodać pokrojone ziemniaki, pietruszkę oraz

Kuchnia domowa Ani
ZUPA Z KISZONEJ KAPUSTY 66

Składniki: 150 g kapusty kiszonej 1 marchewka ok. 100 g wędzonego boczku  1 większy ziemniak suszona bazylia (ok. 1 łyżeczki) 2 litry bulionu drobiowego pieprz sól Przygotowanie: Kapustę kiszoną odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna opłukać na sitku pod bieżącą wodą), posiekać. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natomiast ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Kapustę(...)jest za mało dodać wody do wysokości kapusty. Następnie dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony. Gotować przez parę minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować na małym ogniu ok. 5 - 10 minut. Na koniec kapuśniak doprawić do smaku sola, pieprzem i suszoną bazylią

Ciastka - domowe słodkości
Zupa parzybroda w chlebie 72

jeżeli chcemy na bogato, to chlebek z pewnością zrobi furorę:) Zapraszam po szczegóły. Składniki 250 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 kiełbasa jałowcowa, pokrojona w kostkę 750 g ziemniaków , obranych pokrojonych w kostkę 500 g białej kapusty, pokrojonej w kostkę 3 marchewki, pokrojone w plasterki 2 pietruszki, pokrojone w plasterki 1 mały por, pokrojony w półplasterki 1 mały seler(...)oliwy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajko , roztrzepane do posmarowania Rozgrzać masło na patelni ( 1-2 łyżki) wrzucić czosnek, cebulę zeszklić. Dodać pozostałe warzywa( oprócz kapusty i ziemniaków) dusić około 5 minut. Przełożyć wszystko do dużego garnka. Dodać kapustę i ziemniaki, włożyć przyprawy, zalać wodą tak aby wszystko zakryła. W międzyczasie podsmażyć na oleju boczek i kiełbasę dodać

gotuj ze mną
Kociołek z kiszonką 90

kurczaka -500 g mięsa z udźca indyka -500 g kiełbasy np. podlaskiej lub zwyczajnej -300 g tłustego boczku wędzonego -2 duże marchewki -1 duża pietruszka -5 ziemniaków -3 duże cebule -sól -pieprz w  ziarnach -250 ml bulionu lub wody Kapustę poszatkować, delikatnie posolić i dokładnie wymieszać, ugnieść i odstawić, aby zmiękła.  W tym czasie obrać warzywa(...)Ziemniaki pokroić w grubszą kostkę, marchewkę i pietruszkę w talarki, cebulę w krążki.  Z podudzi kurczaka zdjąć skórę, mięso z indyka pokroić na kawałki. Oba mięsa obsypać ulubioną przyprawą i dokładnie wymieszać. Kiełbasę pokroić w krążki, boczek w plastry.  Zwiotczałą od soli kapustę wymieszać z ziemniakami, marchewką, pietruszką i cebulą.  Na dnie żeliwnego kociołka ułożyć kolejno

Kulinarne przemyslenia
Pizza bianca na beszamelu z boczkiem, ziemniakami i lubczykiem 50

masła  40 g mąki pszennej  szczypta soli  szczypta gałki muszkatołowej  Dodatki: 50 - 70 g wędzonego boczku w cienkich plastrach  1 mały ziemniak  250 g pomidorków koktajlowych  250 g sera mozzarella  1 łyżeczka lubczyku  Przygotuj ciasto. Wymieszaj wodę z cukrem i drożdżami. Dodaj mąkę, sól i oliwę. Z podanych składników należy wyrobić(...)mieszając podgrzewaj sos do jego zgęstnienia. Na koniec dopraw solą i gałką muszkatołową. Odstaw do wystudzenia. Przygotuj dodatki. Pokrój bardzo drobno boczek, ser mozzarella posiekaj lub zetrzyj na drobno. Ziemniaka obierz a następnie za pomocą obieraczki lub mandoliny pokrój na bardzo cienkie plastry. Pomidorki koktajlowe pokrój wzdłuż na pół. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na wielkość blachy. Blaszkę do pieczenie wyłóż papierem

Mango Papaja
Kremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka 68

Lubaczowski. Kremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka Składniki: 1-2 kg kiszonej kapusty 1 cebula 300 g kolorowej fasoli (np. czerwonej, krasej lub czarnej) 100 g suszonych grzybów 2 ziemniaki 6 łyżek oleju 3 liście laurowe 6 suszonych śliwek 6 ziaren ziela angielskiego 6 jagód jałowca 6 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego cząbru 1 łyżeczka majeranku sól Dzień wcześniej(...)wywarem z grzybów i gotujemy. W między czasie do kapusty dodajemy pokrojone ugotowane grzyby oraz pokrojone suszone śliwki. Całość gotujemy na małym ogniu około godziny. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Miękkie ziemniaki rozgniatamy i dodajemy do kapusty razem z cebulą i ugotowaną, odcedzoną fasolą

Trzeci talerz
Zupa krem z dyni 82

zupy podałam grzanki przygotowane z chleba tostowego oraz pestki dyni. Polecam 😄 Składniki: 700-800 g dyni już po obraniu 1 mała cebula 2 marchewki 3-4 ziemniaki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki suszonego imbiru, dałam odrobinkę więcej 1/3 łyżeczki kardamonu odrobina chilli pieprzu cayenne sól  2 listki laurowe 1/3 szklanki śmietanki 30% woda Grzanki: kromki chleba(...)Dynię pokroić, wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na blaszce, skropić oliwą i upiec w piekarniku przez 40-45 minut w 180*C.  2. W międzyczasie cebulę, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, upieczoną dynię obrać ze skórki i również pokroić w mniejsze kawałki. 3. W garnku rozgrzać trochę oleju, dodać cebulę i zarumienić. Następnie dodać pokrojone ziemniaki, dynię i marchewkę

Kuchnia domowa Ani
ZUPA MINESTRONE Z WARZYWAMI 53

razem proponuję Wam przepis na włoską zupę minestrone, również popularną we Francji, komponują ją głównie warzywa, w poniższym przepisie są nimi marchewka, cukinia, seler naciowy, pomidor i ziemniaki, a uzupełnia je na ogół ryż lub makaron, w tym przepisie jest to kasza jęczmienna perłowa.   Przygotowanie :20 min. Gotowanie : 30 min. Porcja dla 4-6 osób: ● 4 marchewki(...)ziemniaki ● 2 cukinie ● 1 gałązka selera naciowego ● 1 duży pomidor ● 2 ząbki czosnku ● 1 cebula ● 100 g kaszy jęczmiennej perłowej ● ½ pęczek bazylii ● 1 liść laurowy ● 1 gałązka tymianku ● 2 kostki bulionu warzywnego bio ● płatki parmezanu (opcjonalnie) ● oliwa z oliwek ● sól, pieprz   Przygotowanie : Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Marchewkę i ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę. Cukinię pokrój

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
'Gulasz bramkarza' - z warzyw... 75

papryka, oczyszczona i pokrojona na kawałki 1 czerwona cebula, obrana i posiekana 1 spora marchewka, pokrojona na cienkie półplasterki 1 cukinia, pokrojona na kawałki wielkości kęsa 8-10 malutkich ziemniaków (tzw. baby potatoes), przekrojonych na połówki, albo ćwiartki 1 łyżka papryki 1/2 łyżki papryki wędzonej (albo dodatkowe 1/2 łyżki zwykłej) 1 puszka siekanych pomidorów (400g) 500ml wywaru warzywnego(...)łyżki oliwy lub oleju ugotowany na sypko ryż, do podania W sporym garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę i marchewkę. Dodaj paprykę i ziemniaki.  Wmieszaj obie mielone papryki, tak by pokryły warzywa. Wsyp cukinię, dolej wywar i pomidory. Dopraw do smaku. Zagotuj, zmiejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, do czasu, aż ziemniaki będą miękkie

Lejdi of the house
Gzik – przepis tradycyjny (keto, low carb) 76

Gzik czyli twaróg z dodatkiem śmietany i cebuli. Jestem rodowitą poznanianką i nie mogło go tutaj zabraknąć. W wielkopolsce gzik jest podawany z ziemniakami , zwykle pieczonymi w mundurku, ale świetnie smakuje również jako dodatek do pieczywa lub jako samodzielna przekąska. Czasami spotyka się również jego wersje z ogórkiem lub rzodkiewką . Ponadto gzik charakteryzuje się dużą zawartością białka i tłuszczy, idealny(...)wydaje wam się zbyt gęsta i sucha , możecie dodać odrobinę mleka . Wszystko zależy od jakości użytego sera, oraz od tego czy jest on tłusty lub półtłusty. Gzik podajemy z ziemniakami , jako dodatek do pieczywa lub jako samodzielne danie. Wartości odżywcze w całości w 1 porcji Wartość energetyczna 693 kcal 173 kcal Białko 48 g 12 g Tłuszcze

WegePrzepis