ziemniaki - 38421 przepisów (strona:634/2562)

Jednogarnkowy obiad z piekarnika: kurczak pieczony z warzywami 97

Jednogarnkowy obiad z piekarnika: kurczak pieczony z warzywami     Składniki: ok 1 kg części z kurczaka (u mnie pałki) ok 0,7 kg ziemniaków 1-2 marchwie 1 czerwona papryka 4 łyżki oleju Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, majeranek, bazylia suszona świeże zioła typu oregano, bazylia, pietruszka itp       *** Mięso z kurczaka myjemy(...)osuszamy *** *** Całość polewamy dwiema łyżkami oleju, mieszamy i nacieramy przyprawami *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy na małe części (ćwiartki, ósemki lub plastry – w zależności od wielkości ziemniaków) *** *** Marchew obieramy i kroimy w słupki, paprykę kroimy w nieduże kawałki *** *** Warzywa polewamy dwiema łyżkami oleju, posypujemy przyprawami i mieszamy. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Teraz dodajemy także świeże zioła *** *** Na wierzchu układamy przyprawione wcześniej

Blog z Apetytem
Kopytka serowe z pesto 98

będziemy do kolejnej wiosny. Lubię takie sezonowe smaczki i już przebieram nóżkami na zbliżający się sezon szparagowy. Coś się kończy, coś zaczyna. I ja to szanuję. Składniki: 600 g ziemniaków 170 g białego sera 1 jajko 150 g mąki pszennej (1 szklanka) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 łyżki masła pesto z czosnku niedźwiedziego  przepis Przygotowanie: Ziemniaki obieramy(...)gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i od razu dokładnie tłuczemy na gładkie puree. Odstawiamy do wystudzenia. Po ostudzeniu do ziemniaków dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko i przeciśnięty przez praskę ser biały. Wszystko razem mieszamy.  Na podsypanym mąką blacie formujemy wałeczki, które kroimy na małe kopytka. Wrzucamy je partiami na wrzącą, osoloną wodę. Po kilku sekundach po wypłynięciu na powierzchnię

Smakowity Blog Kulinarny
Szybka Zupa Warzywna 68

pierwsze danie gdy na drugie robię np. racuchy czy placuszki. Składniki na 2 osoby: około 1,2 litra bulionu/wody mrożone warzywa (fasolka szparagowa, kalafior, brukselka, brokuł) 3 średnie ziemniaki 1 marchew 1/2 korzenia pietruszki kawałek selera 7 centymetrowy kawałek pora 3 łyżeczki suszonej mieszanki warzyw sól, pieprz 2-3 łyżeczki posiekanego koperku dodatkowo: 2 łyżeczki masła 1/2 łyżeczki mąki(...)Ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę kroimy w kostkę oprócz pora i wrzucamy na gotującą się wodę/bulion, dodajemy por, suszone warzywko, solimy, pieprzymy i gotujemy przez około 10-15 minut tak aby ziemniaki i marchew się podgotowały trochę.  2. Kiedy warzywa się podgotują, dodajemy teraz mrożone warzywa, doprawiamy jeszcze do smaku i gotujemy tak aby warzywa były dość miękkie

Gotowanie...to proste !
KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY 59

Kapuśniak ze słodkiej kapusty to błyskawiczna zupa , którą bardzo często gotowała moja mama, a teraz przyrządzam ją ja. Gotowana na aromatycznym rosole , pełna kapusty , ziemniaków , marchewki i wkładki w postaci mięsa , na którym gotuje się zupa. Tak naprawdę pozostały z niedzieli rosół można bez problemu przerobić na taką zupkę. A w Waszych domach je się kapuśniak ze słodkiej czy kwaśnej(...)kapusty? Składniki na kapuśniak ze słodkiej kapusty : * około 3 litrów wody * 2 uda z kurczaka * 2 marchewki * 4 nie duże ziemniaki * korzeń pietruszki * kawałek korzenia selera * kawałek pora * 1 nie duża główka białej kapusty * sól do smaku * solidna garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Do garnka włożyć mięso, korzeń pietruszki i selera, por, wlać wodę, wsypać sól do smaku, gotować wywar

Zrób to smacznie
Botwinka 69

Zupa z botwiny to pyszna, zupa buraczkowa na wiosnę. Botwinka z młodymi ziemniakami i koperkiem to świetny pomysł na obiad. Czas przygotowania:   1 godzina Ilość porcji:  4-6 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 2 litry bulionu warzywnego 3 pęczki botwinki 600 g młodych ziemniaków 4-6 jajek ugotowanych na twardo 2 marchewki(...)soli 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki pieprzu 1. Przygotowanie zupy zaczynamy od dokładnego umycia botwiny z resztek piachu oraz przygotowanie bulionu warzywnego. Jak przygotować bulion warzywny znajdziecie tutaj. 2. Ziemniaki kroimy w kosteczkę a marchewkę w półplasterki. W garnku rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy pokrojone warzywa przez około 10 minut. 3. W międzyczasie kroimy oczyszczoną botwinę. Łodygi i liście

karolgotuje
Zupa gulaszowa 107

osobiście bardzo lubię wszelkiego rodzaju gulaszowe i strogonowy.  Składniki:   1 kg mięso wieprzowe bez kości 1 cebula 1 marchew 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4-5 ziemniaki papryka słodka sól i pieprz 3 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat majeranek suszony lub tymianek ok. 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)plasterki marchewkę. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Papryki umyć i oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać do zupy razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, majeranek lub tymianek. Całość doprawić solidnie przyprawami. Na koniec można zrobić zasmażkę z 1 łyżki mąki i 1,5 łyżki oleju

talerz przyjemności
Zupa zapalanka – kuchnia podkarpacka 159

tłuszczu. Ciemna zasmażka daje intensywny smak, który współgra z aromatem liścia laurowego. Wszystko to razem stwarza pozory bogatej zupy, podczas gdy gotuje się ją na wodzie z dodatkiem ziemniaków, marchewki, podsmażonej cebuli i skwarków. Przepis na zapalankę pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich z Brzostowej Góry. Zupa zapalanka – kuchnia podkarpacka Składniki: woda 2 marchewki 4 ziemniaki 1 cebula 150 g słoniny(...)łyżki mąki pszennej natka pietruszki sól Marchewkę kroimy w plasterki i wrzucamy do zimnej wody razem z liściem laurowym i łyżeczką soli. Po kilku minutach od zagotowania dodajemy ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Słoninę kroimy w kostkę i na patelni wytapiamy na wolnym ogniu skwarki. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną cebulę i rumienimy ją. Usmażone skwarki razem z cebulą

Trzeci talerz
Zupa cukiniowo-koperkowa 96

Składniki : cukinia- u mnie 80 dag 2 pęczki koperku 1 ziemniak i 1 cebula sól, pieprz, 1/2 kostki rosołowej sok z cytryny olej do smażenia Przygotowanie: Umytą cukinię pokroić w cienkie plasterki, cebulę i ziemniaka również pokroić Koperek pokroić drobno, przesmażyć krótko na oleju To samo zrobić z pokrojoną cukinią, ziemniakiem i cebulą- smażyć Wszystko zmiksować, przełożyć do garnka

Proste Potrawy
Zupa krem z zielonego groszku 86

dzięki śmietance i aromatyczna dzięki serom. Składniki na ok 4-5 porcji: 1,5 - 2  litry wody 500 gram groszku zielonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 duży ziemniak 200 gram sera pleśniowego 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka masła ok 100 gram serka topionego 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku grzanki(...)ziołowe Mamut Przygotowanie: Obieramy z łupin czosnek, ziemniaka i cebulę. Kroimy w kostkę warzywa. W dużym garnku na maśle przesmażamy cebulę, czosnek, groszek. Dodajemy pokrojone ziemniaki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzywa. Dodajemy natkę pietruszki i koperek. Następnie dodajemy sery. Kiedy warzywa będą miękkie, a ser się rozpuści całość miksujemy na jednolity krem dodając śmietanę. Krem doprawiamy do smaku

Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi z kozim serem i prażoną cebulką 129

PIEROGI Z SEREM I SOSEM MALINOWO-ROZMARYNOWYM Składniki (około 25 sztuk): Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 1 łyżka oleju 1/2 szkl. ciepłej przegotowanej wody  Farsz: 3 średnie ziemniaki 200 g. twarogu koziego Danmis 4 łyżki prażonej cebulki sól, pieprz Oraz: 2-3 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki prażonej cebulki do posypania Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Obierz(...)skórki, przeciśnij przez praskę i odstaw do wystudzenia. Przeciśnięte ziemniaki połącz z kozim twarogiem i cebulką. Dopraw solą i pieprzem. Składniki na ciasto zagnieć na stolnicy, ulep kulę i przykryj ją odwróconą miską na 30 minut. Porcje ciasta rozwałkowuj na grubość 2 mm. i wykrawaj kółka. Nakładaj po łyżce lub łyżeczce farszu (w zależności od wielkości kółek ciasta) i zlepiaj

Delicious Place
Mozzarella na ciepło na kremie z kalafiora – warsztaty we Włoskiej Akademii Kulinarnej 66

włoska atmosfera, gościnność i otwartość. Niestety tym razem trochę się zawiodłam co do menu. Wiecie, kuchnia włoska może być różna, a taka typowo domowa włoska jest oparta o chleb, ziemniaki, ser, zatem sporo węgli i tłuszczu. Generalnie oni tak jedzą, a ja lubię wybierać takie smaczki, które nie zaburzą zanadto moich glikemii. Dlatego kocham lekkie caprese czy lazanię, ale taką(...)maseczkach, które zdejmuje się tylko przy stole na czas konsumpcji przygotowanych na warsztatach dań. Będę szczera. Tym razem menu zupełnie nie trafiło w mój gust, bo opierało się na ziemniakach, chlebie i cieście z serem, beszamelem i pod serem. To wszystko oczywiście było bardzo smaczne, jednak dużo węglowodanów, dużo tłuszczu, no i ser na serze pod serem – połączenia trudne

Dietolog
Steki z karkówki z cebulą. Pieczone w piekarniku. Rumiane i pyszne. PRZEPIS 128

wyłóż równomiernie w dużej brytfance, obłóż krążkami cebuli i piecz w temp. 200 przez 30-40 minut – aż wszystko ładnie się przyrumieni. Rada: razem z karkówką można upiec ziemniaki. Zobacz przepisy na dole tego wpisu. Będą prosić o dokładkę ziemniaków. Przepis na słynne hasselback Miażdżone ziemniaki z piekarnika. Ale one są pyszne! PRZEPIS Niewiarygodnie pyszna zapiekanka ziemniaczana. Znika

Kulinarna Polska
Zupa z Andaluzji 82

pieczarki, warzywa z dodatkiem aromatycznych przypraw, pożywna, rozgrzewająca, dacie się skusić? Składniki: ·        3 udka z kurczaka ·        ½ kg ziemniaków ·        1 cebula ·        ½ kg pieczarek ·        2 marchewki(...)łyżeczka czosnku ·        ½ łyżeczka gałki muszkatołowej ·        1 łyżka przyprawy do kurczaka Sposób przygotowania: 1.    Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, solimy i zalewamy wodą. Gotujemy. 2.    Mięso myjemy osuszamy, wyjmujemy kości, zdejmujemy skórę i kroimy w paski. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz

Kulinarna Chwila
Mozzarella na ciepło na kremie z kalafiora – warsztaty we Włoskiej Akademii Kulinarnej 70

włoska atmosfera, gościnność i otwartość. Niestety tym razem trochę się zawiodłam co do menu. Wiecie, kuchnia włoska może być różna, a taka typowo domowa włoska jest oparta o chleb, ziemniaki, ser, zatem sporo węgli i tłuszczu. Generalnie oni tak jedzą, a ja lubię wybierać takie smaczki, które nie zaburzą zanadto moich glikemii. Dlatego kocham lekkie caprese czy lazanię, ale taką(...)maseczkach, które zdejmuje się tylko przy stole na czas konsumpcji przygotowanych na warsztatach dań. Będę szczera. Tym razem menu zupełnie nie trafiło w mój gust, bo opierało się na ziemniakach, chlebie i cieście z serem, beszamelem i pod serem. To wszystko oczywiście było bardzo smaczne, jednak dużo węglowodanów, dużo tłuszczu, no i ser na serze pod serem – połączenia trudne

Dietolog
soczysty, chrupiący kotlet schabowy... 78

pszenna 1/2 szklanki jajka 3 sztuki "L", pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, sól czosnkowa 1 łyżeczka kotlety schabowe bez kości 4 sztuki, smalec 3/4 kostki, ziemniaki ugotowane 1 kg, fasolka szparagowa 1/2 kg, koperek 1 pęczek Kotlet schabowy bez kości grubości z 3 cm włożyć do woreczka i na desce dobrze rozbić tłuczkiem na kotlet(...)każdej strony obtoczyć w panierce, kłaść na gorący smalec i smażyć na średnim ogniu na rumiane kotlety z każdej strony. Fasolkę szparagową świeżą lub mrożoną ugotować w osolonej wodzie, ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, posypać posiekanym koperkiem na talerzu - bardzo smaczny i chrupiący kotlet schabowy na obiad podany z ziemniakami i fasolką szparagową, kotlet smakuje też na zimno do pieczywa

W Mojej Kuchni Lubię