czasie iść do pracy albo zająć się czymś innym w kuchni lub poczytać książkę. Składniki 200 g soczewicy beluga 500 g dyni ( u mnie dynia Nelson) 300 g ziemniaków 400 g pomidorów pelati (może być passata lub przecier pomidorowy) 500 ml bulionu warzywnego (ewentualnie mięsnego) 100 g cebuli drobno pokrojonej w kostkę 3 – 4 ząbki czosnku 1 łyżka miodu(...)łyżka oliwy 2 – 3 łyżeczki soli Do podania: Creme fraiche , śmietana lub jogurt, natka pietruszki, kuskus z pestkami dyni Wykonanie Soczewicę przepłukujemy na sicie. Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w 1,5 – 2 cm kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, paprykę habanero oczyszczamy z pestek i bardzo drobno siekamy. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy
Tajemnice Smakurozgrzewającą zupkę ! Składniki/ 4 porcje: – 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego – 800 g puree z dyni – 2 marchewki – 1/2 sztuki pora – 1 ziemniak – 2 łyżki mleczka kokosowego – 120 g ugotowanej ciecierzycy – pasta Tikka Masala średnio ostra firmy Patak’s Przygotowanie: Przygotować puree z dyni. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni(...)pieczenia i wstawiamy nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20-25 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie ciecierzyca już jest gotowa do podania Marchewki i ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. W większym garnku na maśle lub oliwie zeszklić pokrojonego w paski pora. Dodajemy ziemniaka i marchewkę oraz 1 łyżkę pasty przyprawowej Tikka Masala. Wszystko smażymy
I LOVE LIFEbardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zupy kalafiorowej będziemy potrzebowali: 1,5 l wywaru warzywnego 500 ml mleka około 500-600 g kalafiora po obraniu około 500 g ziemniaków czerwona papryka około 200 g marchwi 2 ząbki czosnku około 3 łyżek masła 1 łyżeczka z górką tymianku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Zupa(...)Przygotowanie: Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w drobną kostkę. Oczyszczoną i umytą marchew kroję w kostkę i dodaję do papryki. Umyty kalafior kroję na mniejsze kawałki. Ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do kalafiora. Czosnek drobniutko kroję i przekładam do osobnej miseczki. W garnku zagotowuję wywar z mlekiem. A w tym czasie na rozgrzanym maśle na patelni
Uwaga Babcia Gotujejestem bardzo zadowolona. Tak naprawdę do tejże zupy dodać można wszystkie te warzywa, na które tylko ma się ochotę. Tym razem w moim garnku znalazł się brokuł, kalafior, brukselka, ziemniaki, marchewka i zielona fasolka. Aromatyczna, pożywna, rozgrzewająca i pełna witamin :) Składniki: Na wywar: * woda * 1 udo z kurczaka * kawałek korzenia pietruszki i selera * kawałek pora * 3 listki laurowe * 3 ziela(...)angielskie * sól do smaku Warzywa: * 3 marchewki * 4 średnie ziemniaki * 100 g fasolki szparagowej zielonej * 1 nieduży brokuł * 1 nieduży kalafior * 200 g brukselki Wykonanie: Do garnka włożyć mięso, dodać korzeń selera pietruszki, pory, liście laurowe, ziele angielski, wsypać odrobinę soli, zalać wszystko wodą i ugotować wywar około 1 godziny na małym ogniu. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać
Zrób to smaczniesmalec: 1 łyżka słodka papryka: 1,5 łyżeczki liść laurowy: 2 szt. ziele angielskie: 2 kulki majeranek: 1 łyżka czosnek: 2 ząbki cebula: 1 szt. pietruszka: 0,5 szt. ziemniaki średnie: 2 szt. sól i pieprz woda SOS PIECZENIOWY – TYLKO DOMOWY Wykonanie: 1. Mięso kroimy w grubą kostkę, posypujemy papryką i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż się ładnie zrumieni(...)Należy pilnować, aby się nam nie przypaliło, ponieważ sos będzie gorzki. 2. Pod koniec, do obsmażonego mięsa dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę oraz pietruszkę. Smażymy razem ok. 1 minuty. 3. Zalewamy wodą ( 2 cm ponad zawartość naczynia, w którym smażymy). Następnie dodajemy resztę przypraw oraz czosnek i bardzo wolno dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie
Kuchnia Na Wypasiełyżeczka kminu rzymskiego – 1-2 ząbki czosnku – po 1 łyżeczce soli i pieprzu – sok z połowy cytryny lub limonki – szczypta cynamonu – 2-3 większe ziemniaki – 1 zielona papryka – 1-2 czerwone cebule PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Kurczaka wyjmij z lodówki na minimum 30 minut przed pieczeniem. Masło wcześniej roztop(...)kmin rzymski, szczyptę cynamonu, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj. Przygotowaną marynatą natrzyj kurczaka z obu stron i najlepiej odstaw na minimum godzinę, nie jest to jednak konieczne i niezbędne. Ziemniaki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę pokrój w kawałki zbliżonej wielkości do ziemniaków, obierz też cebule i pokrój je na mniejsze kawałki. Kurczaka ułóż w żaroodpornym naczyniu, naokoło połóż
nietylkopasta.plkapusty włoskiej 1,5 l bulionu 1 ząbek czosnku 1 cebula (6 dkg) 30 dkg buraka ćwikłowego 15 dkg marchwi 10 dkg selera korzeniowego 5 dkg pora 20 dkg ziemniaków 20 dkg białej fasoli z puszki 5 dkg korzenia pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 dkg pomidorów 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka soli 1/6 łyżeczka(...)Wszystkie warzywa poza porem i kapustą pokroić w kostkę lub słupki. Pora i kapustę pokroić w cienkie paski. Na patelnię włożyć masło, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojone warzywa (poza ziemniakami), liść laurowy i ziele angielskie. Smażyć na średnim ogniu przez 15 minut. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka, dodać ziemniaki oraz bulion. Zagotować i gotować na małym ogniu przez godzinę
MeCooksCzasami jest tak, że już nic nie ma w lodówce, nie ma szans żeby pójść do sklepu, wtedy wykorzystuję to co mam. Cebula, czosnek i imbir, ziemniaki i marchewka to składniki które długo mogą przetrwać i zazwyczaj znajdę je w mojej kuchni. Dlatego zupa marchwiowa często jest dla mnie zupą resztkową. Można ją trochę stuningować dodając mleczko kokosowe, sok pomarańczowy(...)pomidory, jednak zwykła marchwianka też od czasu do czasu dobrze smakuje. Składniki na 4 porcje 800g marchwi 200g ziemniaków 2 cebule 3 ząbki czosnku por 1cm imbiru papryka słodka, kozieradka, sól, pieprz 50ml śmietany 30% łyżka oleju lub oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir. Kiedy warzywa zmiękną dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę
wysmienitykremy, rozgrzewające i otulające jak ciepła kołderka. Dynia, kalafior, brokuł czy cukinia to idealne warzywa do przygotowania kremów. Składniki: 1 kalafior (około 900-1000 g), 3 średnie ziemniaki, 1 litr bulionu drobiowego (w wersji wegetariańskiej warzywnego), 1 mała cebula, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki masła, 100 ml śmietany 30%, sól, pieprz do smaku. Cebulę i ziemniaki obrać(...)pokroić w kostkę. Z kalafiora usunąć liście i głąb, podzielić na różyczki. W garnku rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę smażyć do zeszklenia. Dodać ziemniaki oraz kalafiora, zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Gotową zupę zmiksować na gładki krem, dodać sól i pieprz oraz śmietanę. Podawać z groszkiem ptysiowym
Moja kraina smakówlitrów zupy: 600g startych ogórków kiszonych 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/2 selera (korzeń) 1 mały por 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 4-5 średnich ziemniaków 5 liści laurowych 5 ziarenek ziela angielskiego świeży koperek 1 łyżka masła 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewkę, selera, pietruszkę, pora, cebulę i czosnek obieramy(...)Warzywa przesmażamy w garnku na maśle z dodatkiem oleju rzepakowego, ziela angielskiego i liści laurowych. Gdy warzywa się zeszklą i oddadzą swój aromat, zalewamy je przegotowaną wodą i dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotujemy, aż ziemniaki zmiękną, następnie dodajemy starte ogórki kiszone. Całość gotujemy ok. 15 min. aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i świeżo
kulinarnyJasmaku – ząbek czosnku – bułka tarta do obtoczenia – 1/2 małej najlepiej czerstwej bułki – woda lub mleko bez laktozy do namoczenia bułki – 1/2 kalafiora i 1/2 brokuła – szczypior – ziemniaki Przygotowanie: Bułkę do kotletów namaczaj w wodzie lub mleku przez chwilę. Do dużej miski włożyć mięso. Wbij jajko, zetrzyj na grubych oczkach cebulę lub pokrój drobno. Dodaj odciśniętą bułkę(...)pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię. Formuj kotlety i obtaczaj w przygotowanej bułce tartej. Kładź na rozgrzany olej. Smaż z dwóch stron. Po usmażeniu odłóż do naczynia. Ziemniaki , różyczki kalafiora i brokuła umyj. Obierz ze skórki ziemniaki. Ugotuj warzywa w osolonej wodzie. dopraw solą i pieprzem. Oddcedź. Ziemniaczki ubij z masełkiem, ułóż na talerzu obok kotleta i posyp szczypiorkiem
I LOVE LIFEsfotografować Wam efektu. Zdecydowanie polecam! Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczane – racuchy drożdżowe – placki z gotowanych ziemniaków – szakszuka – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki
nietylkopasta.plboczniaki. To jedna z zup "nawinie". W lodówce miałam trochę jednych, trochę drugich grzybów, kawałeczek boczku. Oto efekt - pyszna zupka. Potrzebujemy: 2 litry dowolnego rosołu 4 średnie ziemniaki 20 dag pieczarek 20 dag boczniaków 1 średnia cebula 0,5 szkl ugotowanej marchewki z groszkiem (niekoniecznie) 30 dag przerastanego boczku wędzonego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ziemniaki obieram, myję, kroję(...)kostkę i dokładam do boczku.Chwilę smażę. Grzyby oczyszczam i kroję w plasterki. Dodaję do cebuli z boczkiem. Przykrywam pokrywką i duszę 10 min. Ugotowane ziemniaki tłukę niezbyt dokładnie, tak aby część pozostała w kawałkach. Zalewam 2 litrami rosołu, wkładam zawartość patelni. Gotuję jeszcze chwilkę. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Porada Marchewkę z groszkiem
Co w garnkach piszczydodatkiem szałwii. My postanowiliśmy masło zastąpić oliwą i trzeba przyznać, że w tej wersji gnocchi są równie tłuściutkie, pyszne i komfortujące. Składniki (6-7 porcji): - 1 kg ziemniaków - 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania - sól - 9-10 sporych chlustów oliwy (dużo...!) - 20-30 listków szałwii (świeże listki będą najlepsze) - świeżo mielony pieprz - wegański(...)robimy własny: 50 g nerkowców, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki płatków drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze ) Przygotowanie: 1) Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy i rozgniatamy na purée. 2) Do lekko przestudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, ciasto dokładnie mieszamy i zagniatamy. 3) Bierzemy
Roślinożerni urlopowiczepojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczki kurkumy 2 gałązki świeżego oregano szczypta soli, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu Młode ziemniaki: 400 g młodych ziemniaczków 3/4 łyżeczki soli garść posiekanego koperku 1 łyżka masła Mizeria z ogórków: 4 ogórki gruntowe garść posiekanego koperku 2 łyżki śmietany 30% 1/2 łyżeczki soku z cytryny(...)płaska łyżeczki kurkumy 2 gałązki świeżego oregano szczypta soli, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu Obtoczyć piersi z kurczaka w marynacie i odstawić na minimum 15 minut. W międzyczasie wyszorować ziemniaki, przekroić na połówki (i na ćwiartki, jeśli potrzeba) , zalać zimną wodą, zagotować. Wsypać sól, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości około 15 minut. 400 g młodych ziemniaczków 3/4 łyżeczki
Moja Delicja