wędzony...Hmm.... I przypomniały mi się czasy mojego dzieciństwa, które swoja drogą przypadły na kryzys i pustki w sklepach. No, ocet był :))) Mama bardzo często robiła nam kluski z ziemniaków z zasmażaną kapustą kiszoną. Uwielbiałam to! Zresztą, jak wszystkie kwaśne potrawy :))) No to do dzieła! (kliknij w zdjęcie, aby je powiększyć) Kluski przygotowuje się podobnie jak placki ziemniaczane. Obrałam(...)ziemniaki , około kilograma. Starłam na tarce na drobne wióreczki, ale można też na miazgę. Przełożyłam na duże sito, żeby odciekła woda, która powoduje, że trzeba dodawać więcej mąki. A kluski ze zbyt dużą jej ilością nie są smaczne. Trzeba więc postarać się odcisnąć jak najwięcej tej wody. Kiedy ziemniaczki odciekały sobie w spokoju, nastawiłam kapustę kiszoną (około pół
Codzienna kuchnia niecodziennabyłam na wakacjach u rodziny w Wielkopolsce. Przyznam się, że byłam bardzo zdziwiona takim zestawem na talerzu. To naprawdę jest smaczne :) Pyry z gzikiem, to po prostu ziemniaki podane z twarożkiem ze szczypiorkiem i koperkiem. Przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste i zaskakuje smakiem tych, którzy jedzą to pierwszy raz. Nie podam Wam sztywnych proporcji, gdyż to zależy(...)ilości, aby po wymieszaniu otrzymać dość luźną konsystencję. Pęczek szczypiorku i pęczek koperku pokroić drobno i dodać do twarożku. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami z wody . (Najsmaczniejsze są młode ziemniaki.) To jest wspaniała potrawa na nadchodzące lato, a przygotowanie jej zajmuje tylko chwilę. Jedliście kiedyś pyry z gzikiem? :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaWszyscy znają leniwe pierogi; my zrobimy leniwe poduszeczki. Składniki farszu: -25 dkg chudego twarogu -5 ugotowanych ziemniaków -cebula -ząbek czosnku -1 jajko -warzywko -pieprz Cebulę i czosnek drobniuteńko siekamy, posypujemy warzywkiem i szklimy na minimalnej ilości oleju. Ugotowane ziemniaki gnieciemy. Twaróg rozdrabniamy widelcem, łączymy z ziemniakami, dodajemy jajko, cebulę i przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy
Maminek kulinarnyPrawdziwe placki ziemniaczane, czyli zrobione z tartych ziemniaków smakują chyba wszystkim. Dodając do nich sos z mięsem i surówkę uzyskujemy danie obiadowe. Składniki na placki: -ok. 1,5 kg obranych ziemniaków -1 cebula -2 jajka -2 łyżki mąki pszennej -pieprz ziołowy -sól Składniki na sos: -ok. 30 dkg karkówki -ząbek czosnku -2 łyżki mąki -pieprz(...)zagotowujemy na patelni, stale mieszając. Przyprawiamy przyprawą warzywną i barbecue do smaku. Przelewamy do rondelka i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 15 minut. Sos jest gotowy. Ziemniaki i cebulę przecieramy na tarce na drobnych oczkach lub w maszynie. Dodajemy 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki, pieprz ziołowy i sól do smaku. Mieszamy. Na patelni
Maminek kulinarnypółnocno - wschodniej Polski, przez lata zostały mocno zmodyfikowane. Nam kojarzą się z Beskidami a szczególnie z Wisłą. My również zmienimy nieco bliny. Upieczemy je z ziemniaków z dodatkiem kaszy gryczanej. Składniki: -ok. 1 kg ziemniaków -10 dkg kaszy gryczanej -1 cebula -1 ząbek czosnku -1 jajko -2-3 łyżki mąki pszennej -olej -sól -pieprz(...)dekoracji wykorzystaliśmy szczypiorek, czerwoną cebulę, ogórek i papryczki. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut. Odsączamy i studzimy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy. Piekarnik
Maminek kulinarnyGnocchi to delikatne, włoskie kluseczki. Przypominają nasze polskie kopytka. Jednak w przeciwieństwie do kopytek, robionych wyłącznie na bazie gotowanych ziemniaków, włoskie kluseczki dają nam szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Ciasto na gnocchi możemy przygotować z puree ziemniaczanego lub warzywnej pasty, można też dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny(...)pomidorowym, pesto, serowym czy grzybowym. Ja zapraszam dziś na gnocchi ziemniaczane podane z masełkiem szałwiowym. Klasyka i prostota kuchni włoskiej. Na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas. Składniki: 1 kg ziemniaków 100g mąki pszennej 1 łyżka soli świeżo zmielony pieprz 1 roztrzepane jajko Dodatkowo: masło odrobina oliwy listki szałwii Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, około
Smakowity Blog KulinarnyBanalnie prosta, pyszna i sycąca sałatka ziemniaczana. Niezastąpiony dodatek do mięs, ryb czy kiełbas z grilla. Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinkach pęczek koperku pęczek dymki ze szczypiorkiem 50 ml octu 50 ml oliwy łyżka cukru łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę, posiekamy szczypiorek i koperek(...)osobnym naczyniu przygotowujemy sos, mieszamy ocet, oliwę, musztardę, cukier. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos dodajemy do ziemniaków, dobrze mieszamy. Sałatkę odstawiamy na kilka godzin, żeby składniki się połączyły
Smakowity Blog Kulinarnypomysły połączyć. I muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę! Zupa wyszła naprawdę bardzo smaczna, C. nie mógł się nachwalić. Kremowa za sprawą miksowania połowy cukinii, z kawałkami ziemniaków i makaronem, które z kolei zadowoliły C. A cukiniowy makaron jest po prostu pyszny - bardzo delikatny - trzeba cały czas mieć na niego oko, żeby się nie rozgotował. Całość jest sycąca(...)naprawdę pyszna. Idealna na te ostatnie mroźne dni! Zupa z cukinii z makaronem Składniki: (na 4 porcje) 550 g cukinii 200 g ziemniaków 1 cebula 1 l bulionu 100 g makaronu garganelli 2 łyżki masła 100 ml mleka (3,2%) sól pieprz Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć w garnku na maśle. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem. Jedną cukinię
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię ogromnie. Zupa ze szpinakiem daje ogromne pole do popisu, wahałam się dość długo, co przygotować. Dziś jednak wróciłam do domu zziębnięta i lekko wilgotna , do garnka powędrowały więc ziemniaki i ciecierzyca w towarzystwie sporej ilości czosnku. Do tego kumin i nieco kolendry, i mamy cudownie rozgrzewającą, nieco jesienną zupę. Wiosennego akcentu nadaje jej świeży, zieloniutki szpinak, który smakuje bajecznie(...)szpinakiem Składniki: (na 4-6 porcji) 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego kuminu 1,2 l bulionu 350 g ziemniaków 440 g ciecierzycy z puszki 200 g świeżego szpinaku 100 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na oleju, dodać kolendrę i kumin. Smażyć, aż przyprawy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedy chcę się poczuć małym dzieciakiem, jem właśnie placki z cukrem i śmietaną. Jest to mój powrót w przeszłość. Taka "wisienka na torcie." Do zrobienia placków najlepiej nadają się ziemniaki z dużą zawartością skrobi, np: Bryza , Ibis czy Tajfun. Na około 6 porcji: - 1,5 kg ziemniaków - 2 średnie cebulę - 2 ząbki czosnku - 2 jajka - 1 łyżka soli - 1 łyżka(...)pieprzu mielonego - 200 g kwaśnej śmietany - cukier - olej do smażenia Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj sól, pieprz i jajka. Wymieszaj dobrze. Rozgrzej olej na patelni. Olej musi być gorący. Ostrożnie, łyżką kładź masę ziemniaczaną na patelnię. Smaż około 4-5 minut z jednej strony, aż zbrązowieje spód, przełóż na drugą stronę i smaż ponownie
Pasje Jolkiinnych mięs. Dziś połączyłam go z kurczakiem i domowymi frytkami. Zapraszam! Składniki (2 porcje) ; 2 piersi z kurczaka 300g szpinak mrożony 2 ząbki czosnku 5 ziemniaków oliwa z oliwek 1,5 łyżka masła 4 plastry mozarelli 3-4 łyżki wody sól, pieprz, papryka ostra/słodka, natka pietruszki, curry Przygotowanie: Kurczak : Kurczaka kroimy w paski, zalewamy łyżką oliwy z oliwek(...)pieprzu, curry, papryki ostrej, czosnku oraz pietruszki. Odstawiamy na ok. 20 minut. Nagrzewamy piekarnik na 180'C. Pieczemy na papierze przez ok. 15 minut, aby nie zrobił się suchy. Ziemniaki: Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy je do zimnej wody na ok. 10 minut. (Czytałam gdzieś, że pozwala to pozbyć się skrobi) Zimną wodę wylewamy i zalewamy
Kitchens Alphabetdodatek do mięsnych dań, podane z podsmażoną cebulką i/ lub boczkiem stanowią pyszne samodzielne danie. Przepis od babci, która umie je przygotować jak nikt na świecie Składniki: 1 kg ziemniaków obranych 200 g mąki 1 jajko sól morska Kamis młynek Wykonanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości ok.25 minut. Studzimy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków, jesli jej nie posiadamy możemy też użyć
Z Majeczką w kuchninabyć młodych ziemniaczków..W moim domu szczególne miejsce zajmują takie podane w całości, dziś pokaże Wam jeden z ulubionych przez dzieciaki.Wersja nie pieczona- a gotowana Składniki: 1/2 kg ziemniaków młodych peczek koperku 1 duża cebula słodka olej do smażenia sól-1/2 łyżki do ugotowania ziemniaków pieprz-łyżeczka rozmaryn lub inne ulubione zioło Wykonanie: Ziemniaki obieramy, większe przekrawamy
Z Majeczką w kuchniobiad i kolację, zimne jako przystawka, i na słodko i na słono. U mnie będzie czosnkowo! Czas przygotowania to ok. godziny, ale to tylko dlatego że to ja tarłam ziemniaki, a nie mój mąż...gdyby było odwrotnie to 40 min. i jemy! Dla 3 osób: - 2 duże i jeden mniejszy ziemniak obrane i umyte - 1 średnia cebula Te dwa składniki(...)łyżeczki - 2 łyżki mąki - 1 jajko Te składniki dodajemy do masy ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Jeżeli chodzi o sól , to należy dodawać ją stopniowo, podczas mieszania próbujemy ziemniaki i ewentualnie dodajemy. - twaróg półtłusty 200 g - 3 ząbki czosnku posiekanego lub startego - szczypta soli - 3 łyżki gęstej śmietany 12% - 2 łyżki jogurtu naturalnego Te składniki również dokładnie łączymy. Możesz użyć tylko
Pasje Jolkidodała lub odjęła. Kopytka są szybką alternatywą na świetne danie, o ile masz już ugotowane kartofle np. z poprzedniego dnia, oczywiście świeżo ugotowane są jeszcze lepsze. Na 1 kilogram ziemniaków potrzebujesz: - 300 - 350 g przesianej mąki - 1 jajko - pół łyżeczki soli - mały pęczek natki pietruszki Ziemniaki należy zmielić, zblendować lub przecisnąć przez praskę do kartofli. Ja moje zblendowałam dodając liście(...)pietruszki do ziemniaków. Pietruszkę można też zmiksować osobno z jajkiem. Wstaw wodę na kopytka w dużym garnku.Masę ziemniaczaną wyłóż na stolnicę,dodaj przesianą mąkę, jajko i sól.Szybko wyrób ciasto, podziel na trzy części i z każdej kolejno formuj wałeczki grubości palca. Pokrój na kawałki. Wodę osól. Do wrzącej wody dodawaj porcjami kluski. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze
Pasje Jolki