Żur postny z grzybami , zupa postna, którą podaje się w Wielki Piątek, ale również często podczas kolacji wigilijnej. Można go gotować na wywarze warzywnym, na mleku lub na wodzie. Przedstawiam moją wersję żuru postnego. 0,5 l dobrego żurku, 60 g grzybów suszonych (u mnie prawdziwki i podgrzybki), 1 cebula, 2 – 3 ząbki czosnku, 2 – 3 ziemniaki (najlepiej sałatkowe, aby się nie rozpadały podczas gotowania), listek laurowy, 2 – 3 ziarna ziela angielskiego, 6 – 8 ziaren pieprzu, sól, szczypta cukru, 2 łyżki ole...
Poniżej znajdziecie zestawienie pysznych sałatek na Święta. 12 prostych i smacznych przepisów na sałatki wigilijne oraz na kolejne dni świąt.
Czytaj dalej...Święta Bożego Narodzeniu tuż tuż.. Tak więc większość z nas zastanawia się co przygotować na świąteczne menu.
Czytaj dalej...Ostatnimi czasy w telewizji pojawia się co raz więcej programów kulinarnych. Jednym z moich ulubionych jest „Ewa gotuje”, w którym główną rolę odgrywa sama Ewa Wachowicz.
Czytaj dalej...