Zupa Gulaszowa - Moja Wersja lekkiej ,letniej zupy z indykiem,młodymi ziemniakami ,pieczarkami i dużą ilością natki pietruszki Mojej rodzińce bardzo smakuje ;) Zapraszam 🥣🥣🥣🥣🥣🥣 Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB 😍😘 Facebook Gotowanie Patki A teraz przepis : Składniki na 10 porcji : 500 g mięsa gulaszowego z indyka (bez skóry) 25 dag pieczarek 1 pęczek(...)natki pietruszki 5 młodych ziemniaków 500 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki przyprawy do gulaszu 2 łyżki papryki czerwonej mielonej słodkiej 1 łyżeczka przyprawy mielonej ostrej Sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 3 l wody Przygotowanie: Mięso myję. Przekładam do miski ,dodaję sól i pieprz do smaku, mielone papryki
Gotowanie Patkiwody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż zmięknie. Na koniec dodać posiekany koperek, lekko oprószyć mąką i zagotować. Tak przygotowana oberiba na gęsto podawana jest do tłuczonych ziemniaków i klopsików mielonych. Aby produkt mógł trafić na Listę Produktów Tradycyjnych, należy udowodnić przynajmniej 25-letnią historię jego wytwarzania w danym regionie, powinien posiadać również wyjątkowe cechy i właściwości wynikające(...)nadzieję, że z czasem będzie ich więcej. To co? Testujemy bida potrawę naszych przodków? Oberiba na gęsto to trochę taki zamiennik młodej kapusty. Idealnie pasuje do młodych ziemniaków i koletów mielonych. Składniki: 3 - 4 młode kalarepki 1 duża cebula 2 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 pęczek koperku 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz Przygotowanie: Kalarepki
bistro mamasmakoszom. Rzodkiewki pod wpływem temperatury tracą swój kolor i to chyba jedyny minus jaki dopatrzyłam się w tej zupce. Poza tym – rewelacja! 2 pęczki rzodkiewek 3 średniej wielkości ziemniaki około 1,5 l bulionu 1-2 łyżki masła 1/2 szkl. śmietany 1 płaska łyżka mąki pszennej pęczek koperku sok z cytryny (opcjonalnie sól, pieprz Obrane ziemniaki kroimy w średniej(...)jednego pęczka rzodkiewek drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy rzodkiewki. Podsmażamy je krótko, przez 2-3 minuty. Pod koniec dodajemy posiekane liście rzodkiewki. Całość dodajemy do garnka z ziemniakami i przez chwilę gotujemy wszystko razem. Mąkę mieszamy dokładnie ze śmietaną. Hartujemy ją 1-2 łyżkami gorącej zupy, po czym wlewamy do garnka z zupą. Mieszamy. Dodajemy koperek. Doprawiamy
Smaki Na Talerzudzień spędzony z Babcią. Piękne czasy! Ogórki małosolne bardzo szybkie, bo w te upalne dni są gotowe praktycznie z dnia na dzień. Idealny dodatek do mięs, grilla, potraw z ziemniaków, dziś w towarzystwie cykorii. Surówka świetnie pasuje do czerwonych i białych mięs. Dojadłam do kanapki, więc i tak można SKŁADNIKI: 4 cykorie 2 ogórki małosolne garść posiekanego szczypioru 1 łyżka(...)sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Cykorie myję, odkrawam głąby i siekam drobno. Ogórki kroję w kostkę, łączę z cykorią w misce. Dodaję majonez, szczypior, przyprawiam. Surówka świetnie pasuje do ziemniaków lub potraw z ziemniaków oraz mięs. Smacznego
Zasmakuj KuchniProsto, szybko i smacznie. około 60 dkg surowej kiełbasy około 1 kg ziemniaków 1 cebulka 2 łyżki oleju sól, pieprz marchewka sól ziołowa Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki,posypać solą ,skropić olejem i wymieszać.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ziemniaki, cebulkę oraz kiełbasę, marchewkę.Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenieKrupnik wegetariański, ugotowałam na kaszy jęczmiennej wiejskiej i młodych, drobnych ziemniakach. Taki krupnik jest przepyszny! Ja zupy gotuję w znakomitej większości tylko na warzywach, ale jeśli lubicie zupy z mięsnym dodatkiem, możecie do gotowania wywaru na krupnik dorzucić kilka wędzonych żeberek. Składniki na ok 2l zupy Krupnik wegetariański: 500g młodych, drobnych ziemniaków 3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej cebula łyżka oliwy(...)kładę na niej połówki cebuli przecięciem do dołu i podsmażam aż się zbrązowi. Do cebuli wlewam wodę (ok 1,5l), dodaję kaszę, przyprawy, obrana włoszczyznę pokrojona w kosteczkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę doprowadzam do wrzenia, zmniejszam grzanie i gotuje ok pół godziny. Zupę doprawiam do smaku, podaję z posiekaną natka pietruszki. Artykuł Krupnik wegetariański pochodzi z serwisu Dorota
Dorota Smakujejeść nawet na surowo. Zielone szparagi przygotowałam z ziołowymi kopytkami i powstało pyszne danie, doskonałe na wiosenno-letni obiad. Uwielbiam ten zielony kolor na talerzu! Składniki: 1 kg ziemniaków 200 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 jajko 1/2 szklanki posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, koperek, bazylia itd) Dodatki: pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła(...)posiekana natka pietruszki i koperek pieprz sól tarty parmezan lub grana padano Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy i odstawiamy aby przestygły. Następnie obieramy je i przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajko, sól, mąkę, posiekane zioła. Mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo kleiste, podsypujemy odrobiną mąki, nie za dużo, żeby kopytka nie były
Smakowity Blog Kulinarnyszybki i pyszny obiad dla całej rodziny! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego ok 10 dkg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 1 marchew 4-5 ziemniaków 1/2 główki młodej kapusty 1 jajko 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia klopsików przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, suszone zioła ok 150ml bulionu lub rosołu olej do smażenia 1 łyżka(...)rumiany kolor. Po podsmażeniu mięso zdejmujemy z patelni *** *** Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z drobno posiekaną cebulą. Gdy pieczarki zrumienią się zdejmujemy je z patelni *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, marchew obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim ziemniaki z marchewką *** *** Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę kapustę
Blog z Apetytemkalafiorowo-ziemniaczane - przepis. Pyszne, domowe kotlety z kalafiora - wypróbowany, prosty przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku. Lekkie i pyszne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i dużej ilości posiekanego koperku - prosty, wypróbowany przepis. Kotleciki z kalafiora przyprawione tymiankiem, gałką muszkatołową i szczyptą curry. Przygotowane w taki sposób kotleciki kalafiorowe będą delikatne w środku z chrupiącą(...)można dopełnić sosem ogórkowym. Absolutnie pyszne! Kotleciki z kalafiora - oryginalne danie za grosze. Pyszne, domowe kotlety z kalafiora - lista składników: ok. 400g ugotowanych różyczek kalafiora ok. 200g ugotowanych ziemniaków 1 jajko ok. 1 łyżka bułki tartej szczypta curry, tymianku i gałki muszkatołowej po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia
Moja Książka Kucharskaczęsto. Prosty przepis na aromatyczny i pyszny barszcz czerwony z botwinką. Pyszny, domowy barszcz czerwony z botwinką. Barszczyk z botwinką - składniki potrzebne do jego przygotowania: 1 marchewka 4-5 ziemniaków dorodny pęczek świeżej botwinki z młodymi buraczkami 1,5 litra rosołu posiekany koperek sól, pieprz i cukier do smaku kilka listków selera koncentrat czerwonego barszczu do smaku (ewentualnie(...)groszek Barszczyk z botwinką - sposób wykonania: Krok 1. Botwinę oczyścić, dokładnie opłukać i pokroić w paski. Buraczki wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami. Ziemniaki oraz marchew obrać i pokroić w kostkę. Krok 2. W garnku rozpuścić masło, wrzucić ziemniaki, marchew i podsmażyć chwilę, często mieszając. Następnie wlać gorący, przecedzony rosół i podgotować. Dołożyć
Moja Książka Kucharskapewnie kwestia przyzwyczajenia, ale wszelkie warzywa i owoce uśmiechają się do Ciebie i wręcz krzyczą "Wrzuć mnie do koszyka". Składniki dla 6 osób: 750ml warzywnego bulionu 4 małe ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 cukinie (młode, nieobrane) 1 por 1 awokado ½ pęczka natki pietruszki 2 małe gałązki lubczyku 2 łyżki kwaśnej śmietany Sól, pieprz do smaku Grzanki do podania Sposób przygotowania(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu warzywnego. Dodajemy natkę pietruszki, czosnek oraz lubczyk. Gotujemy na małym ogniu, dodając po ok 15 minutach umytą i pokrojoną cukinię, pora pokrojonego w talarki oraz awokado pozbawione skórki i pestki. Wszystko gotujemy przez kolejne 15 minut (do miękkości ziemniaków!), a następnie blenderujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz
Kuchnia w czekoladzieZupa z młodych warzyw z soczewicą Pyszna, sycąca zupa Składniki 3 szt marchewki 1 szt pietruszki 4 szt łodygi selera 1/2 szt selera 2/3 szkl. czerwonej soczewicy 3 szt ziemniaków 3 l wody lub wywaru sól, pieprz, majeranek do smaku Wykonanie Warzywa z wyjątkiem ziemniaków, nie obieramy i kroimy w półplasterki Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 10 min. Dodajemy obrane(...)pokrojone ziemniaki i soczewicę. Gotujemy do miękkości doprawiamy do smaku. Artykuł Sycąca zupa z młodych warzyw i soczewicy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkunaleśniki podpatrzyłam u koleżanki. Bardzo nam posmakowały, więc postanowiłam podzielić się Wami przepisem. Farsz do nich to dobry sposób zagospodarowania ziemniaków z poprzedniego dnia, tylko trzeba je koniecznie przemielić. Potrzebujemy: 6 średnich ziemniaków 1 cienka kiełbasa 10 dag wędzonego boczku 0,5 pęczka koperku 1 średnia cebula olej do smażenia naleśniki: 2 jajka 1 szkl wody 1 szkl mleka szczypta(...)gęstości śmietany sól, pieprz sos: 20 dag pieczarek 1 mała cebula śmietana mąka sół, pieprz do smaku Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki. Ugtowane ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę kiełbasę
Co w garnkach piszczy