zabielona śmietaną. Pyszna zupa idealna na ciepłe dni Polecam wypróbować Przepis na 3-4 porcje dania Zupa fasolkowa SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 2 cebule 2 marchwie 4 ziemniaki 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 400 g zielonej fasolki szparagowej 100 g żółtej fasolki szparagowej 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka koperku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 liście laurowe(...)sól 100 ml śmietanki 30% PRZYGOTOWANIE: Cebule obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Zieloną i żółtą fasolkę szparagową oczyścić, odkroić końce, pokroić na mniejsze kawałki, opłukać i osuszyć. W garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć pokrojoną cebulę
WSZYSTKO SMACZNEognia. A że mam słabość do ziemniaczanego pure instant pewnej znanej marki, postanowiłam ostatnio zrobić domowe. I wiecie co? Jest o niebo lepsze ;) Potrzebne nam: - nieco ponad 1 kg ziemniaków - 1 duża cebula - pół kostki masła - około 100 g boczku pokrojonego w kostkę - rozmaryn - sól i pieprz - gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie(...)podsmażamy boczek i pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy, stawiamy z powrotem na kuchence, na malutkim ogniu. Chodzi o to, żeby nie dać im wystygnąć. Dodajemy pokrojone w kawałki masło, sporą szczyptę gałki muszkatołowej i świeży lub suszony rozmaryn (utłuczony w moździerzu). Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy podsmażone boczek i cebulkę, mieszamy do połączenia składników
W poszukiwaniu inspiracjizimno czy na ciepło, jest tak pyszne ze będzie smakować każdemu. A co najważniejsze tak proste, że może je przygotować każdy. SKŁADNIKI: 400g kiełbasek góralskich firmy Hańderek 4 średnie ziemniaki 1 duża cebula 1 papryka 2-3 łyżki oleju sól pieprz 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego kopru 2/3 szkl. białego wina WYKONANIE: 1. Młode ziemniaki, gotujemy(...)czym nacinamy je z obydwóch stron na krzyż. 3. Cebulę kroimy na pół, następnie na paseczki. 4. Paprykę kroimy na paski albo kostkę jak kto woli. 5. Pokrojone kiełbaski, ziemniaki, paprykę i cebulę umieszczamy w dużej misce. 6. Wszystkie zioła, pieprz, sól i olej dodajemy do miski. Dokładnie mieszamy. 7. Całość przekładamy do formy do zapiekania, delikatnie podlewamy białym winem
Dziś Ja gotujepyszne leczo z kiełbasą i warzywami Langosze około 10 sztuk Składniki: 600 g mąki pszennej (u mnie tortowej) + do podsypania ciasta około 400 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków około 300-350 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru sól Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (u mnie olej) Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka(...)odstawiamy na jakieś 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ziemniaki, sól, zaczyn z drożdży. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dodając resztę mleka. Jego ilość zależy od chłonności mąki. Ciasto powinno być gładkie, ale i luźne, nie powinno się także zbytnio kleić. Gotowe przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę. Powinno podwoić swoją
PatiGotujeupiec takich pysznych bułeczek .Propozycja na lipcowe wypiekanie pochodzi od Niki, która prowadzi blog – Gotuj zdrowo! Guten Appetit! . . kiedyś już podobne [a może to były takie same ]piekłam.Dodatek ziemniaków sprawia , że bułeczki dłużej utrzymują świeżość.Są naprawdę puszyste i polecam, bo warto je upiec. 400 g mąki orkiszowej jasnej [ u mnie 100 g orkiszowej i 300 g tortowej(...)mleka+25 ml wody 25 g świeżych drożdży 140 g ugotowanych ziemniaków 45 g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem. Drożdże wymieszać z wodą do rozpuszczenia.Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto [ ja zagniatałam ręcznie]Przykryć misę folią spożywczą
Moje domowe kucharzeniejakiegokolwiek grilla i wszelakich grillowanych mięs i warzyw. Generalna inspiracja ze strony Love Potatoes . Składniki: (na okolice 3-4 porcji, zależnie od użytych dodatków i apetytu) 500g małych ziemniaków - najlepiej odmiany sałatkowej; pokrojonych na połówki, jeśli sa różnej wielkości 1 czerwona cebula, drobniutko posiakana 2 łyżki drobniutko posiekanego szczypiorku 2 czubate łyżki dobrego, gęstego jogurtu greckiego lub creme(...)fraiche 2 czubate łyżki majonezu 1-2 łyżeczki octu z białego wina sól i pieprz, do smaku Włóż ziemniaki do gotujacej się lekko osolonej wody. Gotuj do miękkości - około 15-20 minut. Odcedź i ostudź. Wymieszaj majonez i jogurt. Dopraw do smaku octem winnym. Delikatnie wymieszaj z ziemniakami, cebula i szczypiorkiem. Dopraw do smaku
Lejdi of the houseformy niż tradycyjna jarzynowa. Kolor również kojarzy się z latem więc korzystajcie póki można ze świeżych i młodych warzyw :) Składniki: 3 skrzydełka 1 pietruszka kawałek selera 2 marchewki 3 ziemniaki 300 g fasolki szparagowej (u mnie żółta i zielona) 5-6 łyżek śmietany kremówki 1/3 łyżeczki kurkumy 1,2 l wody sól, vegeta, cukier natka pietruszki Do garnka włożyć skrzydełka(...)zalać je wodą. Warzywa obrać i pokroić w plasterki a ziemniaki w kostkę. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Gdy woda w garnku zacznie się gotować wrzucić pokrojoną marchewkę, selera i pietruszkę. Gotować kilka minut na średnim ogniu po czym dodać ziemniaki i fasolkę. Całość gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia i wyjąć skrzydełka. Zupę doprawić
My simple kitchenkawałków białej kiełbasy 4 kapelusze suszonych prawdziwków 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 4 liście laurowe 2 cebule 2 łyżki masła kilka plasterków wędzonego boczku 4 ziemniaki pół litra zakwasu na żur 200 ml kremówki sól pieprz suszony majeranek czosnek tarty chrzan 6 jajek świeży majeranek do dekoracji Przygotowanie Kiełbasę zalałem 2 l zimnej wody, dodałem grzyby(...)minut. Zebrałem szumowiny. Wyjąłem kiełbasę. Cebule pokroiłem w cienkie piórka. Na patelni rozgrzałem masło, wrzuciłem cebulę, zeszkliłem, lekko zezłociłem. Dołożyłem pokrojony w paski boczek, wymieszałem aż zaczął się wytapiać. Ziemniaki obrałem, opłukałem, pokroiłem w kostkę. Razem z cebulą i boczkiem wrzuciłem do gotującego się wywaru z białej kiełbasy, gotowałem aż ziemniaki były miękkie. Zakwas na żurek wymieszałem z litrem zimnej
R'n'G Kitchenwłaśnie lubię, lekka, zdrowa z nastawieniem na warzywa. Na pewno nie raz pojawią się tutaj przepisy z tej książki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanka z cukinią składniki: 2 ziemniaki 1 czerwona cebula 2 żółtka 150 ml śmietany 30% 1/2 cukinii 50 g sera feta garść czarnych oliwek Zapiekanka z cukinią wykonanie: Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10 minut(...)plasterki około 0,5 cm grubości i grillujemy na grillu elektrycznym aż się lekko zarumieni. Możemy ją również podsmażyć na oleju na zwykłej patelni lub patelni grillowej. Cebulę, ziemniaki i oliwki kroimy w plasterki. Żółtka i śmietanę mieszamy trzepaczką w misce, doprawiamy oregano, solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Warzywa układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pokruszonym serem feta, wylewamy masę jajeczną
Delusional Trinepobudza apetyt, koi nerwy, jest lekkostrawna, odkwasza i odtruwa organizm. Chyba nie muszę Was dłużej przekonywać Zapraszam na zupkę Zupa botwinka z kurczakiem Przepis dla 4 osób 5 dużych ziemniaków Pęczek botwinki Duża marchew Ząbek czosnku Pierś z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% Natka pietruszki Sól, pieprz 1 l bulionu warzywnego Ziemniaki i marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę(...)buraczki przełóż do garnka, zaś liście na razie pozostaw. Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i przełóż do garnka (ok. 10 minut po wstawieniu zupy na gaz). Gdy ziemniaki i pierś z kurczaka zrobią się miękkie, dodaj liście botwinki, gotuj jeszcze ok. 5 minut. W kubku wymieszaj śmietanę z wodą z zupy, dodaj do garnka. Całość przypraw solą
365 dni dookoła kuchniojej kuchni nastała pora na zupy warzywne. Oto pomysł na jedną z nich:) Składniki : 2-3 garście fasolki szparagowej 2-3 ziemniaki 1 czerwony średniej wielkości młody buraczek 1 cebula 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka kawałek młodego selera listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego suszone zioła : tymianek, majeranek,zioła prowansalskie sól, olej do smażenia ewentualnie śmietana, natka pietruszki, koperek(...)Przygotowanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i buraki obrać Umytą fasolkę pokroić w małe kawałki, cebulę w kostkę Do wrzątku wrzucić fasolkę, cebulę, liść laurowy, pieprz, gotować do lekkiej miękkości fasolki, wtedy dorzucić pokrojone ziemniaki i pokrojony drobno buraczek Startą marchew przesmażyć na oleju, dołożyć do zupy, wsypać pokrojoną pietruszkę i seler, dodać zioła Doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem
Proste Potrawycukinią i szpinakiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka mielonego curry 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 duży por, drobno posiekany 1 średni ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę 1 duża cukinia, pokrojona w kostkę 1 zielone chilli, drobno posiekane 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 1 puszka (400 g) mleka kokosowego(...)świeżego szpinaku sól i pieprz Przygotowanie: W większym garnku rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj przyprawy, zamieszaj i podsmaż przez minutę. Dodaj pora, ziemniaki, cukinię i chili, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, przykryj garnek i smaż warzywa na małym ogniu przez pięć minut. Dodaj bulion i mleko kokosowe i gotuj przez kolejne 15 minut lub aż ziemniaki zmiękną, po czym
karmelowyfaszerowane kalmary, a Wy za to trzymajcie kciuki, żeby udało mi się wyrwać do Chorwacji choć na kilka chwil Składniki: 8 całych kalmarów, z mackami 4 średnie ziemniaki, ugotowane al dente, w mundurkach 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 300 g wędzonego surowego boczku Natka pietruszki Niewielka ilość kopru włoskiego – pojęcie jest dosyć enigmatyczne, jednak w moim przypadku(...)macki tak, aby zostały same korpusy. Macki i wędzony boczek drobno siekamy i podsmażamy do momentu odparowania wody. W międzyczasie drobno posiekamy cebulę, czosnek, koper włoski oraz pietruszkę a ziemniaki kroimy w niewielką kostkę. Wszystko to dodajemy do boczku z mackami, podlewamy białym winem i dusimy wraz z niewielką gałązką rozmarynu, dopóki ziemniaki nie staną się zupełnie miękkie a nadmiar
Kate's KitchenUwielbiam ziemniaczki pieczone w ognisku. Niestety nie zawsze jest czas i miejsce, żeby je przygotować. Znalazłam przepis, dzięki któremu Wasze ziemniaki będą bardzo podobne do tych przygotowywanych w ognisku. Kluczem do ich smaku jest papryka wędzona. To właśnie ona nadaje im charakterystyczny dymny smak. Pieczone ziemniaczki, jak z ogniska to fenomenalny dodatek do każdej potrawy Pieczone ziemniaczki, jak z ogniska(...)Składniki: kilka małych ziemniaków (najlepiej tej podobnej wielkości) 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka papryki wędzonej sól Piekarnik rozgrzewamy do 200°C z termoobiegiem. Mąkę mieszamy z papryką i solą. Ziemniaczki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, ale ich nie obieramy. Każdy z nich (mokry) obtaczamy dokładnie w mące z przyprawami, nakłuwamy wykałaczką w 2-3 miejscach i układamy
PatiGotujePlacuszki z cukinii z ziemniakami i mięsem mielonym Delikatne, bardzo smaczne i sycące placuszki ziemniaczane z cukinią i mielonym mięsem z indyka to ciekawy pomysł na szybki oraz treściwy obiad. Polecam! Składniki: 2 średniej wielkości młode cukinie 4 ziemniaki 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej sól, pieprz olej(...)smażenia *** Cukinie, cebulę oraz ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach i lekko odciskamy z nadmiaru soku *** *** Dodajemy mięso mielone, jajka oraz przyprawy (użyłam 2 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu) *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Następnie dodajemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy, tak by masa była w miarę jednolita *** *** Na rozgrzany olej wkładamy łyżką po dwie porcje ciasta i formujemy
Blog z Apetytem