ziemniaki - 38421 przepisów (strona:688/2562)

KASZA JĘCZMIENNA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ, do obiadu 266

Moja Książka Kucharska KASZA JĘCZMIENNA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ, do obiadu. Kasza jęczmienna do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków? Czemu nie! Czasem warto wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad. Tradycyjne ziemniaki możemy zastąpić kaszą gryczaną czy jęczmienną perłową lub ostatnio coraz bardziej popularnym pęczakiem. Nie od dziś wiadomo o dobroczynnych właściwościach kaszy dla naszego zdrowia. Przez jakiś(...)gości na naszych stołach. Kasze nazywane były dawniej krupami. Spożywano je na terenie Polski na długo przed powstaniem państwa polskiego. Właściwie aż do wieku XVIII, kiedy upowszechniła się uprawa ziemniaków, kasze obok potraw mącznych, były podstawą wyżywienia.  Danie typu "mieszaj i smaż" - przepis na szybki, zdrowy i pyszny obiad. Z kaszy wyczarujemy wiele absolutnie fantastycznych potraw. Idealny duet stworzy

Moja Książka Kucharska
Krupnik 200

Składniki: - 160g wędzonego boczku - pół cebuli - 2,5l wody - 2 marchewki (ok. 100-120g) - 30g selera - 20g pora (u mnie posiekany i zamrożony) - ok. 800g ziemniaków - 3 łyżki kaszy jęczmiennej - przyprawy : sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, natka pietruszki Przygotowanie: Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele(...)liść laurowy, gotujemy. Marchewkę i seler kroimy w kosteczkę, dodajemy do zupy razem z porem. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do zupy. Po 5 minutach wrzucamy kaszę. Doprawiamy. Gotujemy do miękkości ziemniaków

Kulinarne blogowanie
Zupa grzybowa – kuchnia podkarpacka 247

zaspakajały głód. Często były to różnego rodzaju polewki i zupy. Jedną z prostszych zup tego rodzaju jest zupa grzybowa. W okolicach Raniżowa gotowana była z suszonych grzybów z ziemniakami i cebulową zasmażką. To proste danie, mimo małej ilości składników, jest bardzo aromatyczne i smaczne. Dla mnie to wspomnienie z kuchni mojej mamy, któremu dzisiejszym wpisem postanowiłam przywrócić życie. Zapraszam, może(...)Waszej kuchni zagości na stałe. Zupa grzybowa - kuchnia podkarpacka Składniki dla 2 osób: 20 g suszonych grzybów, najlepiej podgrzybków lub prawdziwków 4 średnie ziemniaki 1 mała cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła sól i pieprz Grzyby zalewamy 500 ml wrzątku i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości przez około 40 minut. Grzyby wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki

Trzeci talerz
Pieczeń z komosy ryżowej i kaszy orkiszowej 185

przyznam;  kto jest przyzwyczajony do smaku mięsa temu trudno będzie przekonać się do moich propozycji. Składniki : 500 g nasion komosy ryżowej 250 g kaszy orkiszowej drobnej 400 g ziemniaków gotowanych 2 jajka duża cebula 2 łyżki oleju 3 łyżki płatków owsianych gałka muszkatołowa, sól, pieprz kajeński i czarny koper suszony, zioła prowansalskie słodka papryka wędzona( u mnie płaska łyżeczka(...)ząbki czosnku, mała łyżeczka maggi  Przygotowanie : Ugotować wg przepisu komosę i kaszę  Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę, tak samo czosnek Przestudzoną komosę, kaszę i ziemniaki połączyć dokładnie Dodać jajka, przesmażoną, drobno pokrojoną cebulę, olej, płatki i przyprawy do smaku- wyrobić całość starannie Do foremki o wymiarach 30 x 12 cm przełożyć masę Piec ok.70 min. w temp

Proste Potrawy
Kopytka z papryką 199

Moje kopytka na inny sposób. Są smaczne, aromatyczne i tanie w wykonaniu. Składniki: 70 dag ziemniaków 1 ¼  szklanki mąki pszennej 1 czerwona papryka świeża 2 białe cebule 1 jajko 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku masło bułka tarta  Wykonanie: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić razem z obraną cebulą i przysmażyć(...)oleju. Wystudzone ziemniaki obrać, zmielić, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku oraz odciśniętą z tłuszczu paprykę i cebulę. Wyrobić ciasto ręką, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Uformować wałek i pokroić ukośnie. Wrzucać na posolony wrzątek i ugotować około 7 minut. Podawać polane masłem ze zrumienioną bułką tartą

Tradycyjna Kuchnia
Swojski obiad czyli mielone, ziemniaki i sos 189

wywaru z mięsa 2-3 łyżki soi japońskiej 150 ml śmietanki pieprz do smaku 1 łyżka mąki natka pietruszki do posypania Dodatkowo ziemniaczane puree z 800 g ziemniaków Cebulę obierz i zmiksuj na puree. Przełóż do miski. Dodaj przyprawy, jajko, śmietanę, sól i pietruszkę, wymieszaj. Dodaj teraz mięso i wymieszaj dokładnie na farsz. Z farszu wychodzi 12 kotletów o wadze(...)stronach na złoty kolor około 6 minut po każdej stronie. Umaż boczek w całości, wyjmij na bok . Na wytopionym tłuszczu usmaż kapustę. Dopraw kapustę majerankiem, solą i pieprzem. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i zmiksuj na puszyste puree. Pora na sos. Cebulę pokrój drobniutko i zeszklij na maśle. Wlej wywar z mięsa, soję, dopraw solą (ostrożnie

codojedzenia
CURRY Z CIECIERZYCY 164

Jeśli lubicie ciecierzycę to ten przepis jest dla Was. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 2 szklanki bulionu warzywnego bądź drobiowego 1/2 puszki krojonych pomidorów bądź własny przecier pomidorowy  3 ziemniaki 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy szczypta chili  sól,pieprz Ciecierzycę opłukać na sicie,odsączyć. Zalać na noc zimną wodą. Następnego dnia odcedzić(...)przełożyć do garnka,zalać wrzątkiem, tak by woda sięgała ok 5 cm ponad ciecierzycę, i gotować ok 1 godziny,pod koniec posolić. Odcedzić. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę.Cebulę i czosnek obrać,posiekać. Cebulkę podsmażyć na łyżce oleju,pod koniec dodać czosnek.  Zagotować bulion,dodać do niego podsmażoną cebulkę z czosnkiem,ziemniaki,pomidory bądź przecier,kmin oraz

Niespełnione zdolności kulinarne
Zapiekanka Ziemniaczana z Kiełbasą i Cebulą 160

SKŁADNIKI: 600g ziemniaków 150g kiełbasy jałowcowej firmy DUDA 150g kiełbasy myśliwskiej firmy DUDA 2 cebule czerwone sól pieprz 1/4 łyżeczka majeranku łyżka masła pęczek szczypiorku 150 g sera żółtego 300ml śmietany 18% 1 jajko szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki WYKONANIE: 1. Ziemniaki obrać, pokroić w grubsze plastry, podgotować w delikatnie osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. 2. Cebulę pokroić w kostkę(...)kiełbasę w talarki, całość podsmażyć  na maśle, doprawić sola, pieprzem i majerankiem, przestudzić. 3. Pojemnik żaroodporny wysmarować masłem, na spód ułożyć ziemniaki i posypać szczypiorkiem. 4. Na warstwę ziemniaczaną wyłożyć kiełbasę z cebulką. 5. Śmietanę z jajkiem dokładnie rozmieszać w misce, dodać gałkę muszkatołową, i ser pokrojony w drobną kostkę. wyłożyć na kiełbasę. 6. Całość zapiec w piekarniku

Dziś Ja gotuje
Ribollita - toskańska zupa z fasoli 236

puszki pomidorów bez skóry lub około 700 g świeżych, mięsistych pomidorów (np. malinowe lub bawole serce) 1 mała puszka (około 70g) przecieru pomidorowego 2 średnie wielkości marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 lub 4 liście kapusty włoskiej lub dwie garście jarmużu kilka kromek pszennego pieczywa (ciabatta, bagietka) 2 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego opcjonalnie kawałek(...)smaku oliwa lub olej do smażenia Ribollita - toskańska zupa z fasoli - przygotowanie tradycyjne Połowę fasoli miksujemy na gładką pastę i odstawiamy na bok. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w średniej wielkości kostkę, a cebulę i czosnek dość drobno siekamy.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią warzywa. Smażymy około 5-8 minut, po czym dodajemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa z mrożonych warzyw na patelnię 288

odkrywczy pomysł, ale w momencie gdy mam mało czasu na przygotowanie obiadu- sięgam po ten patent. Składniki : u mnie opakowanie warzyw na patelnię orientalnych- 750 g hortexu 3 małe ziemniaki 1 cebula liść laurowy sól, pieprz do smaku ok 1 l. wody majeranek, malutka płaska łyżeczka czerwonej, wędzonej papryki ewentualnie łyżka mąki lub śmietana olej do smażenia, u mnie ryżowy(...)Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do wody w której jest liść laurowy, ugotować je na pół miękko Warzywa wysypać na dużą patelnie z rozgrzanym olejem i krótko przesmażyć, potem wrzucić do ziemniaków z cebulą i liściem, ugotować wszystkie składniki Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gotową przyprawą w małej saszetce ( dołączona do mrożonek) Można ewentualnie

Proste Potrawy
Warzywna sałatka z marynowanymi pieczarkami i chrupiącym boczkiem 421

Smaczna, wartościowa sałatka na bazie bogatych w witaminy warzyw: pora, selera, marchewki, ziemniaków, która idealnie komponuje się ze smakiem marynowanych pieczarek i aromatycznego, chrupiącego wędzonego boczku. Składniki: 300g marynowanych pieczarek 3 ziemniaki 4 marchewki 1/2 selera 1 por 240g wędzonego boczku 1 ząbek czosnku 1 pęczek natki z pietruszki 5-6 łyżek majonezu sól pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie(...)Ziemniaki, marchewki i seler ugotować, następnie wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Por drobno pokroić, a natkę z pietruszki i czosnek drobno posiekać. 2. Pieczarki odsączyć z zalewy, a jeśli są duże przekroić na połowę. 3. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. 4. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać majonez, doprawić solą

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa Ziemniaczano-Porowa 150

SKŁADNIKI : 1 duży por 1 mała cebula 180g ziemniaków 600ml bulionu (ewentualnie wody) 2 łyżki masła 1 łyżka pietruszki natki WYKONANIE: 1. Pory oczyścić, zostawić biała i jasno zieloną część, pokroić na plasterki. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę. 2. W garnku roztopić masło, delikatnie podsmażyć cebulę. Dodać por i ziemniaki. Podgrzewać na średnim ogniu przez kilka minut, aż warzywa

Dziś Ja gotuje
Placki ziemniaczane z węgierskim gulaszem warzywnym 207

czyli na topie. Ostatnio moda na niejedzenie mięsa jest większa, więc to wegetariańskie danie wpisuje się w obecne  trendy. Placki ziemniaczane z wegierskim gulaszem warzywnym. 5 dużych startych ziemniaków 1 jajo 2 łyżki mąki pszennej  mieszanka węgierska "Hortex"  sok pomidorowy "Hortex" 1 cebula 1 łyżka  oleju rzepakowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżka maki pszennej(...)pieprzem, duś przez 12 minut. Oprósz warzywa maką, przemieszaj po czym podlej sokiem pomidorowym. Dodaj paprykę słodką wędzoną, dopraw solą i pieprzem. Odstaw sos w ciepłe miejsce. Do stratych ziemniaków dodaj jajo i makę, dopraw masę solą i pieprzem. Gdyby ziemniaki zawierały zbyt dużo wody należy dodać jeszcze odrobinę mąki.  Usmaż rumiane placki. Podawaj placki z gulaszem warzywnym, polane

Gotuj Sam!
Zapiekana karkówka po flisacku 501

Zapiekana karkówka po flisacku to świetny pomysł na danie “jednogarnkowe”. W daniu znajduje się mięso, ziemniaki, marchewka, papryka, cebula i boczek, co sprawia, że jest bardzo syte. Pomysł na karkówkę po flisacku podsunął mi mój czytelnik A bazowy przepis znalazłam na stronie Ewy Wachowicz . Przyznam, że karkówka w takiej wersji zachwyciła moje podniebienie, była miękka i aromatyczna(...)Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 500 g karkówki czubata łyżka musztardy miodowej łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku olej do smażenia pół szklanki mąki 3 ziemniaki marchewka cebula 1/4 papryki czerwonej 100 g boczku 3/4 szklanki bulionu sól oraz pieprz Przepis 1 Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majerankiem oraz musztardą. Taką marynatą nacieramy plastry karkówki

Kuchnia Bazylii
Pieczeń drobiowa z kapustą... 447

Nietypowa, smaczna pieczeń z mielonego indyka z kapustą i ziemniakami. -- Skład: mięso 1 kg, kapusta 0,8-1,0 kg, ziemniaki gotowane 3 duże,  jajka 2 szt.,  czosnek 5 ząbków,bułka tarta 1 szklanka,przyprawy: papryka, pieprz, sól. Do mięsa dorzucamy jajka, bułkę, utarte ziemniaki i kapustę, wyciśnięty lub posiekany czosnek. Potem dodajemy  przyprawy: 1 łyżkę papryki

chleba naszego

Proponowane wyszukiwania