wartości odżywcze. Polecam! Składniki: 1 kg dyni (ja używam hokkaido) 2 ząbki czosnku 1 cebula kilka cienkich plasterków imbiru w korzeniu (opcjonalnie) 2 marchewki (około 250 g) 2 średnie ziemniaki 4 szklanki wody 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku 1 łyżka oleju do smażenia 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki Dodatkowo: pestki z dyni(...)ugotowana ciecierzyca płatki chilli (dla dorosłych, do smaku) Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, a imbir drobniutko siekamy. Obrane marchewki kroimy na plasterki, a ziemniaki w kostkę. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie, dodajemy ziemniaki, marchewki i dynię, zalewamy wodą
Lamarida.plCZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na zupę: łyżka masła, 1/2 łyżki oleju, 1/2 cebuli, marchewka, 1 litr bulionu, 4 większe ziemniaki, pęczek koperku, małe opakowanie śmietany 18% (200 g), po szczypcie soli, pieprzu i kurkumy. Składniki na pulpeciki: 30 dag mielonego, jajko, łyżka bułki tartej, łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki soli, szczypta(...)pieprzu, 1/2 małej cebuli, mąka do obtoczenia pulpecików, 2 łyżki oleju do podsmażenia pulpecików. Przygotowanie: Cebulę do pulpecików i zupy drobno siekam, marchewkę ścieram na tarce, ziemniaki kroję w kostkę. Mięso dokładnie wyrabiam z 1/2 posiekanej cebuli, jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami. Zwilżonymi rękoma formuję małe kuleczki, obtaczam w mące i podsmażam na rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso wykładam na talerz
JejKuchniawyjątkowa w smaku zupa z wiórkami świeżych ogórków, serkiem topionym, ziemniaczkami oraz mięsnymi pulpecikami. Bardzo smaczna i syta. Polecam! Składniki: ok. 5 sztuk ogórków gruntowych 3-4 ziemniaki 1 marchew 3 śmietankowe serki topione 300g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 łyżka kaszki manny sól, pieprz, majeranek 1 litr bulionu warzywnego (lub wody) pół pęczka koperku(...)Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszką manną, majerankiem, solą i pieprzem – do smaku *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach *** *** Do garnka wlewamy bulion (lub wodę), zagotowujemy, dodajemy ziemniaki oraz marchewkę i całość gotujemy przez około 10 minut *** *** W międzyczasie obieramy ogórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Do garnka
Blog z Apetytemrozgrzanych blachach pieca kuchennego lub na suchej patelni. Doskonale smakują podane na ciepło z masłem czosnkowym lub sosem żurawionwym. składniki na około 20 sztuk 1 kg ugotowanych ziemniaków 200-300 g mąki pszennej 1 jajko sól masło czosnkowe 100 g miękkiego masła 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki czarny pieprz sól przepis Do miski przeciskamy przez(...)praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, do ziemniaków dodajemy jajko, wsypujemy mąkę oraz sól. Ze wszystkich składników wyrabiamy dłonią ciasto o jednolitej konsystencji, które łatwo będzie odchodziło od ręki, gdy ciasto będzie zbyt wilgotne, dosypujemy trochę mąki. Po wyrobieniu ciasta, odrywamy z niego niewielkie kawałki i formujemy placki o grubości 1cm a następnie układamy je na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu
Smakowite Daniadoskonałym dodatkiem do dań z grilla . Teraz jest ostatni moment na ich przygotowanie , gdyż powoli robi się coraz chłodniej . Sałatka jest banalnie prosta w przygotowaniu . Warto użyć różnych kolorów ziemniaków , będzie dzięki temu ciekawsza . Oprócz tego ,że jest to przystawka , może stanowić samodzielne danie gdyż jest syta . Polecam , szczególnie smaczna jeśli jest dobrze schłodzona w lodówce Składniki : 5-6 średnich(...)ziemniaków , najlepiej różnokolorowych ( użyłam różowe i żółte ) 18 jajek przepiórczych 2 ogórki kiszone 1 mała cebula biała 1 łyżka majonezu 1 płaska łyżeczka, tartego chrzanu śmietankowego łyżeczka ,świeżego ,siekanego majeranku 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka gotujemy . Wrzucamy na wrzącą wodę , a po 4 minutach odcedzamy i zalewamy zimną wodą ,żeby ostygły . Jajka
Ogrodnik w podróżyLubicie zapiekanki warzywne? Moja rodzina je uwielbia. Jesień to czas zapiekanek. Robię je z grzybami, z ziemniakami, mięsem, warzywami. Praktycznie wszystko co znajdziemy w lodowce i spiżarce nadaje się do wykonania zapiekanki. Najbardziej lubię zapiekanki na bazie puree ziemniaczanego bo są lekkie, puszyste i rozpływające się w ustach. Składniki: 1 kg ziemniaków 8 łyżek gorącego mleka łyżka masła gałka muszkatołowa(...)startego, żółtego sera Brukselkę gotujemy wrzucając na wrzątek z odrobiną soli i cukru przez ok 5 minut. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i podsmażamy na suchej patelni. Ziemniaki gotujemy i odcedzamy Kiedy będą gorące, przeciskamy je przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem, powoli wlewając gorące mleko. Dodajemy 5 łyżek masła, przyprawy i ucieramy na pulchną masę Żaroodporne naczynie smarujemy
Kasia i jej kobiecy światprzynajmniej kilka razy w roku musi się ona pojawić na naszym stole, tak więc polecam! :) Składniki: 500 g obranej dyni 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 4 średnie ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 1-1,5 łyżki przyprawy curry sól, pieprz, pieprz ziołowy natka pietruszki Obraną dynię, cebule i ziemniaki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju(...)zeszklić na nim cebulę, następnie dodać dynię, ziemniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i podsmażać przez chwilę. W garnku zagotować bulion, wrzucić do niego podsmażone warzywa i curry. Gotować aż warzywa zmiękną, następnie całą zawartość garnka zblendować i doprawić solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Podawać na ciepło, np. z natką pietruszki
Simply Foodkukurydzą sprawi, że spojrzycie na na otaczającą rzeczywistość nieco bardziej optymistycznie. Zupa dyniowa krem z kukurydzą Składniki około 700- 800 g dyni (waga po wypestkowaniu) 2 średniej wielkości ziemniaków 1 puszka kukurydzy (można zastąpić mrożoną) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku około 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 1 łyżeczka wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej) sól i pieprz(...)kawałki. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę, cebulę drobno pokroić poddusić przez kilka minut na oleju. Kiedy cebula się zeszkli, dodać czosnek i mieszając smażyć jeszcze około 2 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w garnku, dodać przyprawy, bulion i gotować około 30 minut. Całość zmiksować. Zupa dyniowa krem z kukurydzą doskonale smakuje z chipsami z szynki
Cztery Fajerydyni piżmowej (waga po obraniu) 3-4 duże pomidory lub 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 duża czerwona cebula 1 lub 2 papryczki chili 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku ćwierć bardzo małego selera (około 70 g) 5 łyżek czerwonej soczewicy około półtora litra bulionu warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi) 2 liście laurowe(...)opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu Pikantna zupa z pieczonych warzyw Przygotowanie Nagrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg). Warzywa obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, seler, dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew, pietruszkę i dynię umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać kuminem, wymieszać, skropić olejem (opcjonalnie można też polać miodem) i wstawić
Cztery Fajerykalafiora z serem pleśniowym Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym - składniki 1 mały kalafior - około pół kilograma po oczyszczeniu z zielonych części (można zastąpić mrożonym) 2 małe ziemniaki 1 mała cebula około1 litr bulionu warzywnego 100 g sera z niebieską pleśnią około 100 ml śmietany do zup (o zawartości tłuszczu 18%) 2 łyżki oleju lub masła(...)serem pleśniowym - przygotowanie Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym - wariant dla tradycjonalistów Cebulę drobno pokroić i poddusić przez kilka minut na maśle lub oleju, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dusić jeszcze przez około 5 minut. Przełożyć do garnka. Na pozostałym po smażeniu cebuli tłuszczu podsmażyć przez 2 - 3 minuty różyczki kalafiora i przełożyć do garnka. Warzywa zalać bulionem
Cztery Fajerybieda za każdym razem jest inna i za każdym razem smaczna. Nasza ostatnia zupa bieda powstała z podanych niżej składników. Zupa bieda Zupa bieda - przykładowe składniki 3 średniej wielkości ziemniaki 2 pomidory 1 duża marchewka pół słoiczka (ok. 90 g) przecieru pomidorowego pół żółtej papryki i mały kawałek zielonej około 100 ml śmietany puszka kukurydzy (około 170 g) około(...)użyć mięsnego) *** sól, pieprz i ewentualnie ulubione przyprawy do smaku , natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji *** Może zainteresuje Was jak samemu przygotować zdrową domową kostkę rosołową ? Zupa bieda - przygotowanie Ziemniaki, marchewkę, pomidor i paprykę drobno pokroiliśmy. Wszystkie składniki umieściliśmy w garnku, dodaliśmy odsączoną z zalewy kukurydzę, przecier pomidorowy, bulion i ulubione przyprawy. Gotowaliśmy około 40 minut. Po ugotowaniu połowę zupy
Cztery Fajerypuszki pomidorów bez skóry lub około 700 g świeżych, mięsistych pomidorów (np. malinowe lub bawole serce) 1 mała puszka (około 70g) przecieru pomidorowego 2 średnie wielkości marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 lub 4 liście kapusty włoskiej lub dwie garście jarmużu kilka kromek pszennego pieczywa (ciabatta, bagietka) 2 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego opcjonalnie kawałek(...)smaku oliwa lub olej do smażenia Ribollita - toskańska zupa z fasoli - przygotowanie tradycyjne Połowę fasoli miksujemy na gładką pastę i odstawiamy na bok. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w średniej wielkości kostkę, a cebulę i czosnek dość drobno siekamy.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią warzywa z wyjątkiem fasoli. Smażymy około 5-8 minut
Cztery FajeryGnocchi ziemniaczane z papryką Dzisiaj polecam gnocchi ziemniaczane z papryką. Gnocchi ziemniaczane z papryką Składniki na 6-8 porcji: 1 duża czerwona papryka ½ kg manioku ½ zwykłych, mącznych ziemniaków 300g mąki 2 jajka, lekko ubite 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku 500 ml sosu pomidorowego 2 filety z kurczaka przyprawa do kurczaka 2 łyżki oleju Wykonanie: Filety z kurczaka pokroić(...)piec przez 8 minut albo do czasu, aż skórka zacznie pękać i czernieć. Włożyć podpieczoną paprykę do woreczka foliowego i odstawić do wystygnięcia, następnie ściągnąć skórkę. Maniok i ziemniaki ugotować na parze lub w dużym garnku do miękkości. Odstawić do wystudzenia, po wystudzeniu zmielić przez maszynkę razem z papryką. Zmielone ziemniaki, maniok, paprykę połączyć z mąką(mąkę dodawać
Pomysłowa kuchniaWspaniała, jedna z moich ulubionych polskich zup, które przygotowuję kilka razy w roku. Zupa przygotowana na bazie warzyw, mięsa, z dodatkiem kaszy jęczmiennej i ziemniaków króluje zdecydowanie w mojej głowie. Kubki smakowe szaleją, mimo ciepłego klimatu za oknem wręcz gorąca zupa krupnik, aromatyczna i lekka jest teraz wszystkim czego potrzebuję Zapraszam do gotowania:) Składniki: ok. 3/4 szklanki drobnej kaszy jęczmiennej(...)drobnej) 2 ćwiartki z kurczaka, 3 skrzydełka 4-5 średniej wielkości ziemniaki 2 większe marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera i pora 1 duża cebula 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe, kilka ziarenek/kulek czarnego pieprzu pęczek natki pietruszki do zupy sól, lubczyk do smaku, opcjonalnie zamiast soli vegeta natur do podania: koper lub natka pietruszki Przygotowanie: Kaszę płuczę
Zasmakuj Kuchnitemu odeszłam od gotowania zup na wywarach z kości bądź korpusów. Czasami jeszcze zdarzy mi się to, ale rzadko. Moją zupę ugotowałam na maśle. Składniki: * 20 dkg pieczarek * 4 ziemniaki * 1 marchew * 1 mała pietruszka * 1/2 szklanki śmietanki 30% * 1 cebula * natka z pietruszki * sól * pieprz ziołowy * 2 łyżki sosu sojowego * 2 łyżki masła Ziemniaki umyłam i pokroiłam(...)kostkę. Obraną marchew posiekałam w plasterki i wrzuciłam do garnka razem z ziemniakami i obraną pietruszką (pietruszkę dodałam w całości). Zalałam wodą tak, by zakryła całość i nastawiłam na gotowanie. Odrobinę posoliłam. Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam wcześniej pokrojoną cebulę w piórka. Dodałam pokrojone pieczarki i smażyłam na mocnym ogniu chwilę aż pieczarki zarumieniły się. Przełożyłam pieczarki z cebulą
Pieprzyć z Fantazją