ziemniaki - 38421 przepisów (strona:689/2562)

Rozgrzewająca zupa- krem z dyni i imbirem 98

Zupa na czasie, bo mocno rozgrzewająca i treściwa. I Ileż wartościowego dobra zawiera- i dynia i marchew, ziemniaki i sok pomidorowy, czosnek, imbir, olej kokosowy i kurkuma 👍 A przy okazji mnóstwo smaku! Aby zadowolić męską część rodziny dodatkowo podsmażyłam drobno pokrojoną szynkę szwarcwaldzką, choć mi wystarczył kleks z gęstej śmietanki kokosowej 😊 4 porcje: * bulion warzywny- 400 ml * naturalny sok pomidorowy(...)dynia hokkaido- 350 g * ziemniaki- 250 g * czosnek- 3 ząbki * marchewka- 1 szt. * cebula- 1 szt. * olej kokosowy- 1 łyżka * starty imbir- 1 lekko czubata łyżeczka * kurkuma- 1 płaska łyżeczki * szczypta suszonej papryczki chili * sól, pieprz- do smaku * śmietanka kokosowa i podsmażona szynka szwarcwaldzka- jako dodatki Ziemniaki, marchewkę oraz dynię (jeśli hokkaido, to pokroić ze skórką) pokroić w kostkę

Kraina Miodem Płynąca
Paluchy 164

mój smak dzieciństwa. Paluchy to nic innego jak ciasto na kopytka, tylko uformowane w wałeczki i podawane na słodko z topionym masełkiem i posypane cukrem. Składniki: 1,2 kg ziemniaków ok 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonym wrzątku, po ugotowaniu odcedzić, odparować i przecisnąć przez praskę. 2. Na stolnicę(...)przełożyć chłodne ziemniaki, dodać mąkę, jajko, troszkę soli i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 3-4 części, uformować grubszy wałek, odcinać nożem kawałki ciasta jak na kopytka, a następnie każde kopytko zrolować na stolnicy w wałeczek. 3. Paluchy gotować w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. 4. Podawać z topionym masłem i posypane cukrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów 141

śmietana się nie zważyła. Tak przygotowaną śmietanę wlej do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Posól i mocno popieprz. 7 Sos udekoruj natką pietruszki. Podawaj z chlebem, mięsem bądź ziemniakami. Smacznego! Składniki SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 3-4 PORCJE)   1 kg maślaków   23 łyżki śmietany 18%   1 cebula   masło   natka pietruszki   sól, pieprz   opcjonalnie: chili(...)śmietana się nie zważyła. Tak przygotowaną śmietanę wlej do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Posól i mocno popieprz. 7 Sos udekoruj natką pietruszki. Podawaj z chlebem, mięsem bądź ziemniakami. Smacznego! Sos z maślaków Składniki Przygotowanie {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":"atopestka","datePublished":"2018-09-04","name":"Sos z ma\u015blak\u00f3w","image":"https:\/\/atopestka.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/09\/Sos-z-ma

A to pestka
Zupa z patisonem. 156

Składniki : ok. 8 małych patisonów 1 marchew kawałek ostrej papryczki 4 ziemniaki cebula mała cukinia czerwona papryka 2 garście żółtej fasolki szparagowej mały seler i pietruszka sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki olej do smażenia Przygotowanie : Warzywa umyć; fasolę, patisony, pietruszkę, ziemniaki, selera, cukinię, papryki pokroić Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć na oleju Do wody wrzucić ziemniaki, pokrojoną

Proste Potrawy
„Biały” wegetariański gulasz z cukinii i pieczarek 174

spożytkować Bo wiadomo ,że cukinia jest pyszna i żal ją zmarnować . Zachęcam do wypróbowania , tym bardziej że robi się go mega szybko . Składniki : 1 mała cukinia 1-2 średnie ziemniaki – ugotowane 6-7 pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku sól , biały pieprz do smaku 1 łyżka mąki rozrobiona w wodzie do zagęszczenia 200 ml śmietany(...)kremówki 1,5 łyżki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki kroimy w kostkę -będą imitacją mięsa Cebulę obieramy , kroimy w piórka . Cukinię i pieczarki w plasterki , a paprykę po usunięciu nasion w dowolne paski . Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę z wyciśniętym praską czosnkiem , jak zacznie mięknąć , dorzucamy pieczarki . Smażymy , mieszając co jakiś czas . Po upływie około 10 minut dodajemy cukinię, gotowane

Ogrodnik w podróży
Danie jednogarnkowe z kiełbasą, brokułem i ziemniakami 184

szybki i leniwy obiad. Leniwy, bo nie toniemy w garach do mycia:).  400g kiełbasy 1 duży brokuł  2 cebule 4 ząbki czosnku 5-6 średniej wielkości ziemniaków 3 marchewki 500ml przecieru pomidorowego 3 łyżki mąki  olej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek 1. Kiełbasę i marchewkę kroimy w plastry, cebulę i ziemniaki w kostkę. Brokuł dzielimy(...)różyczki a czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę do mocnego zarumienienia. Dodajemy brokuł, cebulę, ziemniaki, marchew i czosnek. Podsmażamy chwilę, po czym wlewamy przecier pomidorowy. Uzupełniamy garnek wodą tak by przykrył zawartość garnka. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw przez około 30 minut. 3. Po tym czasie dodajemy przyprawy, solimy do smaku. Mąkę rozrabiamy w niedużej

Szefowa kuchni
Zupa dyniowa z imbirem 108

Zupa dyniowa z imbirem Moja propozycja na dziś – zupa dyniowa z imbirem. Zupa dyniowa z imbirem Składniki: 1 ½ l wywaru z warzyw ok 1 kg dyni 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebula ok 3 cm świeżego imbiru 3 łyżki oleju z pestek dyni 4 łyżki soku z cytryny szczypta curry pieprz biały papryka ostra Wykonanie: Dynie opłukać, pociąć usunąć(...)pestki. Ziemniaki opłukać, obrać i pokroić w dużą kostkę. Marchewkę opłukać obrać i pokroić w talarki. Z dyni usunąć część nasienną, resztę pokroić w dużą kostkę (ze skórką, która podczas gotowania zmięknie). Imbir i cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać dynię, ziemniaki, krótko dusić. Zalać wywarem. Gotować ok 20 minut, zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny, papryką, curry, solą

Pomysłowa kuchnia
Letnia patelnia – szybkie danie jednogarnkowe! 136

najlepsze, czyli młodą kapustę, cukinię, paprykę, ziemniaczki, marchew oraz świeże zioła. Polecam!     Składniki: 2 dowolne kiełbasy (u mnie chłopskie) 10 dkg boczku wędzonego 2-3 duże ziemniaki 1 marchew 1 cebula (użyłam czerwonej cebuli) 1 czerwona papryka 1 mała młoda cukinia pół główki młodej kapusty 1 szklanka wody przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, ulubione świeże zioła(...)bazylia, oregano, tymianek, koperek, zielona pietruszka…     *** Kiełbasę oraz boczek kroimy w plasterki i podsmażamy na dużej patelni lub w szerokim garnku, bez dodatku tłuszczu *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki, marchew i cebulę dokładamy na patelnię i całość podsmażamy przez około dwie minuty ciągle mieszając

Blog z Apetytem
LANGOSZE Z ZIEMNIAKAMI 125

wczorajszego obiadu zostało trochę ugotowanych ziemniaków, więc wpadłam na pomysł żeby w końcu wypróbować langosze. Bardzo mi posmakowały :) Na pewno je jeszcze zrobię i to nie raz. Polecam wypróbować :) SKŁADNIKI: 200 g ugotowanych ziemniaków 3 dag drożdży 4 łyżeczki cukru ok. 400 ml ciepłego mleka łyżeczka soli 0,5 kg mąki 2 łyżki oleju ORAZ: olej do smażenia WYKONANIE: Drożdże(...)rozpuszczamy z cukrem oraz 100 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na ok. 10 minut. Do miski dajemy ziemniaki (przeciskamy przez praskę lub dobrze ugniatamy) mąkę, sól, olej oraz wyrośnięte drożdże. Mieszamy i powoli wlewamy mleko (możliwe, że całego nie wykorzystamy). Wyrabiamy ok 5 minut. Ciasto ma być miękkie, plastyczne i nie lepić się do rąk. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia

Pani na deser
Kotlety ziemniaczane z suszonymi pomidorami 115

Puszyste i mięciutkie kotlety ziemniaczane z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki, świetna alternatywa na pozbycie się   pozostałych z obiadu ziemniaków, są smaczne i mało pracochłonne, świetnie smakują z sosem pomidorowo-bazyliowym, pieczarkowym a nawet dipem jogurtowym. Składniki: ½ kg gotowanych ziemniaków   ½ szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 3 suszone pomidory(...)tarta do panierowania Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na patelni z łyżką masła do lekko złocistego koloru, zdjąć z ognia, wystudzić. Gotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa, połączyć z posiekaną natką pietruszki, pokrojonym drobno suszonym pomidorem , wbić jajko, wsypać mąkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem , dodać zeszkloną

Wanilia i Kardamon
Puree ziemniaczane z mięsem -zapiekanka 109

Zapiekanka z ziemniaczanego puree z mięsem mielonym to moja propozycja na smaczny syty obiad. Można wykorzystać ziemniaki ugotowane z dnia poprzedniego, które zostały z obiadu. Po upieczeniu można polać ketchupem lub sosem czosnkowym. Na blogu w dziale Zapiekanki znajdziecie mnóstwo pomysłów na zapiekane dania z piekarnika. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)bardzo dziękuję. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 2 łyżki płaskie śmietany (dałam 18%) 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki bulionu mięsnego 6 pieczarek 2 łyżki ketchupu pikantnego szczypta gałki muszkatołowej 3 łyzki oleju koperek 1 łyzeczka słodkiej papryki sól pieprz Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę

O kuchni z uczuciem
Zupa pieczarkowa. Przepis krok po kroku. 153

Przepis krok po kroku   Składniki:   1,7 l wywaru drobiowego 3 małe marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła 400 g pieczarek 2 ziemniaki 125 ml śmietanki 18% 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz   Przygotowanie: Do wywaru dodaj pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Gotuj na małym ogniu około(...)dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki. Smaż aż cała woda odparuje, a pieczarki się zrumienią.   Dodaj podsmażoną cebulę i pieczarki do wywaru.   Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj do miękkości około 15 minut.   Po tym czasie dodaj śmietanę, posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem do smaku.   Zamiast

kuron.com.pl
Zapiekanka ziemniaczana z serem pleśniowym, bardzo dobra 133

Następny przepis od mojej siostrzyczki, pyszna zapiekanka. Polecam. Idealne danie na imprezy rodzinne i nie tylko. Ziemniaki ugotować w skórkach prawie do miękkości. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Marchew gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Mięso pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. bardzo(...)Dodać pieczarki i cebulkę i smażyć chwilkę aż wszystko się przesmaży. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i ostrą. Żaroodporne naczynie posmarować olejem, położyć obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki. Na to pieczarki, mięso i marchewka. Śmietanę wymieszać z połową sera i żółtkami. Polać tym warzywa i mięso. Na górę pokruszyć pozostały ser. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec

Kuchnia Pokoleń
Grochowe pierogi z kozim serem 105

Postanowiliśmy trochę poeksperymentować z mąką grochową. Wyszły pierogi z naszym ulubionym kozim serem <3 Składniki 500 g ziemniaków 300 g roladki sera koziego 300 g mąki pszennej 200 g mąki z grochu 350 ml wrzątku 1 łyżka masła 4 szalotki 100 ml oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy(...)ziemniaki mielimy, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mąki mieszamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto. Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie. Gotujemy w osolonym wrzątku,   3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Szalotki siekamy

R'n'G Kitchen