ziemniaki - 38421 przepisów (strona:691/2562)

Sałatka ziemniaczana z bobem i sosem cytrynowym 127

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem bobu i lekkiego orzeźwiającego sosu cytrynowego. Idealna propozycja na letnie obiady. składniki na 3 – 4 porcje 1kg ziemniaków 1 woreczek bobu 1 pęczek cebulki zielonej 1 pęczek koperku 400 g jogurtu greckiego cytryna Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (należy zwrócić uwagę, żeby się nie rozgotowały), bób tak samo(...)jogurtem greckim. Do sosu dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok z połowy cytryny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na dno talerza przekładamy łyżkę sosu, a następnie układamy ziemniaki z bobem.  Całość polewamy resztą sosu, posypujemy cebulką i koperkiem oraz grubo zmielonym pieprzem. Sałatka dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno

noteskulinarnyfiga
Gulasz z karkówki czyli letnie danie jednogarnkowe 124

Macie ochotę na gulasz z karkówki? Ja miałam na niego chętkę od dawna. Przyrządziłam gulasz z karkówki trochę inaczej niż zazwyczaj, bo ugotowałam go z ziemniakami i pieczarkami, które po prostu włożyłam do gulaszu. To danie jest wzorowane na hinduskim curry gdzie właśnie ziemniaki czy bataty wędrują do środka warzywnego bądź jagnięcego gulaszu. Jest to letnie danie jednogarnkowe , szybkie(...)karkówki Składniki: na 4 porcje 500 g karkówki bez kości 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 spore gałązki świeżego tymianku 100 g szpinaku 250 g pieczarek 2 duże ziemniaki 200 ml śmietanki, 30% 2 łyżki klarowanego masła sól i czarny pieprz do smaku Do podania 2 dymki pęczek rzodkiewek Oczyść mięso z błon i podziel na małe kawałki. Zrumień

codojedzenia
Krem z cukinii 141

wykorzystaniem  cukinii.  Taka zupa jest  pyszna, lekka i pożywna  a do tego robi się  ją  ekspresowo.  Polecam :) Składniki: 4 cukinie 2 duże ziemniaki 1 L bulionu 150 ml śmietany 12% 1 cebula 2 ząbki czosnku masło do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Cebulę, ziemniaki i cukinię umyć, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło(...)zeszklić cebulę. Dodać cukinię, ziemniaki dusić przez 5 minut. Po tym czasie dodać posiekany czosnek i dusić kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić jescze solą i pieprzem.  Podawać z kleksem śmietany i grzankami. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Kapuśniak ze świeżej kapusty na żeberkach 183

pewno jest lżejsza:).  1 główka kapusty  400g żeberek  4 marchewki 1 por  1/2 selera  1 cebula 1 por  1 pęczek koperku  3 ziemniaki 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego vegeta, sól, pieprz  1. Kapustę i koper siekamy, cebulę i por drobno kroimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Żeberka kroimy(...)mniejsze kawałki.  2. W 2 litrach wody zagotowujemy żeberka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, vegetę, sól i pieprz. Gotujemy przez około 1 godzinę do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. 3. Na koniec dodajemy koncentrat, uzupełniamy wodę jeśli jest jej zbyt mało. Doprawiamy do smaku

Szefowa kuchni
Zupa fasolkowa 107

zabielona śmietaną. Pyszna zupa idealna na ciepłe dni Polecam wypróbować   Przepis na 3-4 porcje dania Zupa fasolkowa   SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 2 cebule 2 marchwie 4 ziemniaki 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 400 g zielonej fasolki szparagowej 100 g żółtej fasolki szparagowej 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka koperku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 liście laurowe(...)sól 100 ml śmietanki 30%   PRZYGOTOWANIE: Cebule obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Zieloną i żółtą fasolkę szparagową oczyścić, odkroić końce, pokroić na mniejsze kawałki, opłukać i osuszyć. W garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć pokrojoną cebulę

WSZYSTKO SMACZNE
Domowy "Gorący kubek" - pure ziemniaczane z boczkiem 159

ognia. A że mam słabość do ziemniaczanego pure instant pewnej znanej marki, postanowiłam ostatnio zrobić domowe. I wiecie co? Jest o niebo lepsze ;) Potrzebne nam: - nieco ponad 1 kg ziemniaków - 1 duża cebula - pół kostki masła - około 100 g boczku pokrojonego w kostkę - rozmaryn - sól i pieprz - gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie(...)podsmażamy boczek i pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy, stawiamy z powrotem na kuchence, na malutkim ogniu. Chodzi o to, żeby nie dać im wystygnąć. Dodajemy pokrojone w kawałki masło, sporą szczyptę gałki muszkatołowej i świeży lub suszony rozmaryn (utłuczony w moździerzu). Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy podsmażone boczek i cebulkę, mieszamy do połączenia składników

W poszukiwaniu inspiracji
Pieczona Kiełbasa z Ziemnakami , Papryką i Cebulą 105

zimno czy na ciepło, jest tak pyszne ze będzie smakować każdemu. A co najważniejsze tak proste, że może je przygotować każdy. SKŁADNIKI: 400g kiełbasek góralskich firmy Hańderek 4 średnie ziemniaki 1 duża cebula 1 papryka 2-3 łyżki oleju sól pieprz 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego kopru 2/3 szkl. białego wina WYKONANIE: 1. Młode ziemniaki, gotujemy(...)czym nacinamy je z obydwóch stron na krzyż. 3. Cebulę kroimy na pół, następnie na paseczki. 4. Paprykę kroimy na paski albo kostkę jak kto woli. 5. Pokrojone kiełbaski, ziemniaki, paprykę i cebulę umieszczamy w dużej misce. 6. Wszystkie zioła, pieprz, sól i olej dodajemy do miski. Dokładnie mieszamy. 7. Całość przekładamy do formy do zapiekania, delikatnie podlewamy białym winem

Dziś Ja gotuje
Langosze 140

pyszne leczo z kiełbasą i warzywami Langosze około 10 sztuk Składniki: 600 g mąki pszennej (u mnie tortowej) + do podsypania ciasta około 400 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków około 300-350 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru sól Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (u mnie olej) Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka(...)odstawiamy na jakieś 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ziemniaki, sól, zaczyn z drożdży. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dodając resztę mleka. Jego ilość zależy od chłonności mąki. Ciasto powinno być gładkie, ale i luźne, nie powinno się także zbytnio kleić. Gotowe przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę. Powinno podwoić swoją

PatiGotuje
Puszyste bułeczki z ziemniakami 184

upiec takich pysznych bułeczek .Propozycja na lipcowe wypiekanie pochodzi od Niki, która prowadzi blog – Gotuj zdrowo! Guten Appetit! . . kiedyś już podobne [a może to były takie same ]piekłam.Dodatek ziemniaków sprawia , że bułeczki dłużej utrzymują świeżość.Są naprawdę puszyste i polecam, bo warto je upiec. 400 g mąki orkiszowej jasnej [ u mnie 100 g orkiszowej i 300 g tortowej(...)mleka+25 ml wody  25 g świeżych drożdży  140 g ugotowanych ziemniaków  45 g masła  1 łyżeczka cukru  1 płaska łyżeczka soli Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem. Drożdże wymieszać z wodą do rozpuszczenia.Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto [ ja zagniatałam ręcznie]Przykryć misę folią spożywczą

Moje domowe kucharzenie
Sałatka ziemniaczana... 157

jakiegokolwiek grilla i wszelakich grillowanych mięs i warzyw.  Generalna inspiracja ze strony Love Potatoes . Składniki: (na okolice 3-4 porcji, zależnie od użytych dodatków i apetytu) 500g małych ziemniaków - najlepiej odmiany sałatkowej; pokrojonych na połówki, jeśli sa różnej wielkości  1 czerwona cebula, drobniutko posiakana 2 łyżki drobniutko posiekanego szczypiorku 2 czubate łyżki dobrego, gęstego jogurtu greckiego lub creme(...)fraiche 2 czubate łyżki majonezu 1-2 łyżeczki octu z białego wina sól i pieprz, do smaku Włóż ziemniaki do gotujacej się lekko osolonej wody. Gotuj do miękkości - około 15-20 minut. Odcedź i ostudź. Wymieszaj majonez i jogurt. Dopraw do smaku octem winnym. Delikatnie wymieszaj z ziemniakami, cebula i szczypiorkiem. Dopraw do smaku

Lejdi of the house
Zupa z fasolką szparagową 152

formy niż tradycyjna jarzynowa. Kolor również kojarzy się z latem więc korzystajcie póki można ze świeżych i młodych warzyw :) Składniki: 3 skrzydełka 1 pietruszka kawałek selera 2 marchewki 3 ziemniaki 300 g fasolki szparagowej (u mnie żółta i zielona) 5-6 łyżek śmietany kremówki 1/3 łyżeczki kurkumy 1,2 l wody sól, vegeta, cukier natka pietruszki Do garnka włożyć skrzydełka(...)zalać je wodą. Warzywa obrać i pokroić w plasterki a ziemniaki w kostkę. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Gdy woda w garnku zacznie się gotować wrzucić pokrojoną marchewkę, selera i pietruszkę. Gotować kilka minut na średnim ogniu po czym dodać ziemniaki i fasolkę. Całość gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia i wyjąć skrzydełka. Zupę doprawić

My simple kitchen
Żur 136

kawałków białej kiełbasy 4 kapelusze suszonych prawdziwków 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 4 liście laurowe 2 cebule 2 łyżki masła kilka plasterków wędzonego boczku 4 ziemniaki pół litra zakwasu na żur 200 ml kremówki sól pieprz suszony majeranek czosnek tarty chrzan 6 jajek świeży majeranek do dekoracji Przygotowanie Kiełbasę zalałem 2 l zimnej wody, dodałem grzyby(...)minut. Zebrałem szumowiny. Wyjąłem kiełbasę. Cebule pokroiłem w cienkie piórka. Na patelni rozgrzałem masło, wrzuciłem cebulę, zeszkliłem, lekko zezłociłem. Dołożyłem pokrojony w paski boczek, wymieszałem aż zaczął się wytapiać. Ziemniaki obrałem, opłukałem, pokroiłem w kostkę. Razem z cebulą i boczkiem wrzuciłem do gotującego się wywaru z białej kiełbasy, gotowałem aż ziemniaki były miękkie. Zakwas na żurek wymieszałem z litrem zimnej

R'n'G Kitchen
Zapiekanka z cukinią 113

właśnie lubię, lekka, zdrowa z nastawieniem na warzywa. Na pewno nie raz pojawią się  tutaj przepisy z tej książki.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanka z cukinią składniki: 2 ziemniaki 1 czerwona cebula 2 żółtka 150 ml śmietany 30% 1/2 cukinii 50 g sera feta garść czarnych oliwek Zapiekanka z cukinią wykonanie: Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10 minut(...)plasterki około 0,5 cm grubości i grillujemy na grillu elektrycznym aż się lekko zarumieni. Możemy ją również podsmażyć na oleju na zwykłej patelni lub patelni grillowej. Cebulę, ziemniaki i oliwki kroimy w plasterki. Żółtka i śmietanę mieszamy trzepaczką w misce, doprawiamy oregano, solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Warzywa układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pokruszonym serem feta, wylewamy masę jajeczną

Delusional Trine
Zupa botwinka z kurczakiem 164

pobudza apetyt, koi nerwy, jest lekkostrawna, odkwasza i odtruwa organizm. Chyba nie muszę Was dłużej przekonywać Zapraszam na zupkę Zupa botwinka z kurczakiem Przepis dla 4 osób 5 dużych ziemniaków Pęczek botwinki Duża marchew Ząbek czosnku Pierś z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% Natka pietruszki Sól, pieprz 1 l bulionu warzywnego Ziemniaki i marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę(...)buraczki przełóż do garnka, zaś liście na razie pozostaw. Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i przełóż do garnka (ok. 10 minut po wstawieniu zupy na gaz). Gdy ziemniaki i pierś z kurczaka zrobią się miękkie, dodaj liście botwinki, gotuj jeszcze ok. 5 minut. W kubku wymieszaj śmietanę z wodą z zupy, dodaj do garnka. Całość przypraw solą

365 dni dookoła kuchni
Letnia zupa z fasolką szparagową i czerwonym buraczkiem 147

ojej kuchni nastała pora na zupy warzywne. Oto pomysł na jedną z nich:) Składniki : 2-3 garście fasolki szparagowej 2-3 ziemniaki 1 czerwony średniej wielkości młody buraczek 1 cebula 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka kawałek młodego selera listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego suszone zioła : tymianek, majeranek,zioła prowansalskie sól, olej do smażenia ewentualnie śmietana, natka pietruszki, koperek(...)Przygotowanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i buraki obrać Umytą fasolkę pokroić w małe kawałki, cebulę w kostkę Do wrzątku wrzucić fasolkę, cebulę, liść laurowy, pieprz, gotować do lekkiej miękkości fasolki, wtedy dorzucić pokrojone ziemniaki i pokrojony drobno buraczek Startą marchew przesmażyć na oleju, dołożyć do zupy, wsypać pokrojoną pietruszkę i seler, dodać zioła Doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem

Proste Potrawy