ziemniaki - 38421 przepisów (strona:691/2562)

Placuszki cukiniowo ziemniaczane z piekarnika 128

wersja placków ziemniaczanych z cukinia bo nie smażymy ich na głębokim tłuszczu tylko zapiekamy w piekarniku. Placki podałam z łososiem i fajnym sosem ziołowym. Idealne na przekąskę. placuszki: 2 ziemniaki duże 1 cukinia mała 1 cebula sól, pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku papryczka chili suszona pozostałe: 100 g łososia wędzonego 1/2 ogórka zielonego 1 pomidor(...)koktajlowy natka pietruszki sos ziołowy ketchup  1 cebula czerwona oliwki czarne Cukinię ze skórą ścieram na tarce jarzynowej, a ziemniaki obrane na tarce drobne oczka. Przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę drobno, jajko, czosnek spraswoany, papryczke chili, makę, sól, pieprz i mieszam. Blachę z piekarnika wykładam papierem, i wykładam łyżką placuszki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni

wesoła kuchnia
Knedle ze śliwkami 137

mnie nie zostalo ❗ Nie jadłem❗ Nie dostałem❗      Były tak dobre, że tylko zdjęcie się ostało...😀 I oczywiście dostałem je do obrobienia... 😁 Składniki: 600g ugotowanych ziemniaków 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl. mąki orkiszowej typ 700 śliwki Przygotowanie: Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną i zacząć wyrabiać ciasto, a następnie małymi porcjami dodawać mąkę orkiszową (w zależności(...)ziemniaków może się okazać, że nie zużyjemy całej mąki orkiszowej). Wyrobione ciasto powinno być elastyczne, nie może być zbyt twarde lub zbyt luźne. Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Z przygotowanego ciasta robimy wałek i kroimy go na 3-4cm kawałki (grubość pokrojonych kawałków zależy od wielkości śliwek) . Każdy kawałek rozklepujemy palcami, wkładamy połówkę śliwki (jeśli są małe

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Steki rekina z piekarnika. 120

Rekin z ziemniakami w piekarniku. Najłatwiejszy przepis aż palce lizać! Ten przepis można przygotować z dowolnym świeżym lub mrożonym filetem rybnym. Pasuje do gotowanych ziemniaków i zielonej sałatki. Produkty: ✔4 ziemniaki ✔3 filety z rekina ✔sól ✔pieprz ✔2 ząbki czosnku ✔1 cebula ✔oregano ✔200 ml oliwy z oliwek ✔200 ml wody ✔1 łyżka bułki tartej ✔cytryna wykonanie:   👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌 my social

RITA food channel
Krem z groszku z majerankiem 123

Składniki: (4 porcje) 2,5 szkl. świeżego wyłuskanego zielonego groszku 1 szkl. obranych ziemniaków pokrojonych w drobną kosteczkę 1 nieduża pietruszka spora garść listków świeżego majeranku 1/2 szkl śmietanki 30% 1 łyżeczka soli 1 łyżka masła świeżo mielony kolorowy pieprz 2 szkl. wody Ziemniaki i obraną, pokrojoną drobno pietruszkę wrzuć do garnka. Zalej 2 szkl. wody i dodaj sól. Gotuj(...)przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Do ugotowanych ziemniaków wsyp świeży groszek i od momentu ponownego zagotowania gotuj przez 7 minut. Do zupy dodaj listki majeranku (koniecznie świeżego) oraz masło i gotuj jeszcze przez minutę. Garnek zdejmij z ognia, wlej do zupy śmietankę, zamieszaj.  Zupę zmiksuj dokładnie blenderem na gładki krem. Podawaj ze świeżo mielonym kolorowym pieprzem

Delicious Place
Kluski z rukolą i krewetkami 99

Składniki: (4-5 porcji) 140 g. mąki pszennej + do podsypywania podczas formowania 50 g. mąki ziemniaczanej 80 g. rukoli 4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 małe jajko 4 łyżki oliwy z oliwek 50 g. masła 8-10 szt. surowych krewetek vannamei (całych, w pancerzach) 4-5 ząbków czosnku mała garść listków szałwii twardy ser dojrzewający do posypania(...)natnij ostrym nożem wzdłuż grzbietów i wyjmij czarne "żyłki" (rób to bardzo ostrożnie, pancerze krewetek są dość twarde). Po usunięciu jelit opłucz dokładnie krewetki pod bieżącą zimną wodą. Ugotowane ziemniaki obierz z mundurków i przeciśnij przez praskę. Rukolę włóż do wysokiego wąskiego naczynia, dodaj jajko i zmiksuj blenderem na papkę. Na stolnicę wsyp obie mąki i wymieszaj. Dodaj przeciśnięte (ostudzone

Delicious Place
Krem z kukurydzy 137

Składniki: (4-5 porcji) 4 kolby kukurydzy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duży ziemniak 1 marchewka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego świeżo mielony czarny pieprz 1 łyżeczka masła 2 łyżki oleju garstka listków bazylii 3 szkl. wody natka pietruszki(...)Chrupiąca kukurydza do posypania 1 kolba kukurydzy po 2 szczypty soli, ostrej papryki i wędzonej papryki Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kosteczkę. Kolby kukurydzy trzymaj pionowo w dużej misce i ścinaj z nich ziarna ostrym nożem (ziarna z 1 kolby na chrupiącą kukurydzę obsyp przyprawami, wymieszaj, wyłóż na papier do pieczenia. Piecz

Delicious Place
Gnocchi dyniowe 147

Składniki: (5-6 porcji) ok. 500 g. puree z dyni hokkaido* 500 g. ziemniaków (ze skórką) 200 g. maki pszennej 40 g. maki kukurydzianej 30 g. maki ziemniaczanej szczypta soli i pieprzu 1 żółtko Oraz 4 łyżki masła 2 duże garście pestek dyni garść listków szałwii 2 gałązki rozmarynu 50 g. sera cheddar  * Puree z dyni: Dynię w większych(...)skórką do dołu. Przykryj folią i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piecz 25-30 minut. Wyjmij, obierz ze skórki i zmiksuj blenderem na gładkie puree (miksuj jeszcze ciepłe). Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Po ugotowaniu zdejmij skórkę i przeciśnij przez praskę lub dobrze utłucz na puree. Na stolnicę wysyp wszystkie mąki i wymieszaj je razem z solą i pieprzem. Dodaj

Delicious Place
zamiast obiadu,syta sałatka na upalne dni 101

Składniki pęczek koperku 5-6 ziemniaków kawałek wołowiny ugotowanej np. z rosołu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka czubata miodu,lub cukru 1/2 szkl. Oliwy 3-4 ząbki czosnku 5 jajek ugotowanych na twardo sól odkwaszająca ,lub sól i pieprz do smaku Wykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić,obrać ,pokroić w grube kawałki. Mięsko pokroić na małe słupki,koperek pokroić(...)drobno. Obrany czosnek ,ocet,miód i oliwę zmiksować całość na gładki sos. Jajka ugotować na twardo,obrać i pokroić w ćwiartki,lub kostkę . Pokrojone ziemniaki ,mięso,koperek wymieszać z solą odkwaszającą ,dodać jajka .Całość zalać sosem ,wymieszać

w mojej kuchni
Sałatka z bobu – kuchnia podkarpacka 236

codziennych posiłków, które przygotowywane są zgodnie z rodzinną tradycją. Świetnym przykładem takiego dania jest klasyczna sałatka warzywna, w której bób gra główną rolę. Dobrze znane składniki takie jak marchewka, ziemniaki i ogórki kiszone w towarzystwie bobu i odrobiny kminku zyskują zupełnie nowy wymiar. Zapraszam więc do przygotowania sałatki z bobu według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Trześniowie (okolice(...)tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Sałatka z bobu - kuchnia podkarpacka Składniki: 300- 400 g łuskanego bobu 2 jajka 6 ziemniaków 2 marchewki 2 ogórki kiszone 1 cebula 1 łyżka kminku sól, pieprz śmietana lub majonez. Świeży bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (około 15 minut). Jeśli bób jest

Trzeci talerz
Sałatka ziemniaczana z boczkiem + film 199

być również ciekawym dodatkiem do potraw z grilla. Jest to pożywne, smaczne i bardzo oryginalne danie, bardzo proste w przygotowaniu.     składniki na 3 porcje 8 młodych ugotowanych ziemniaków 350 g wędzonego boczku 2 cebule pęczek szczypiorku z dymki 3 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy czarny pieprz sól przepis Wędzony boczek kroimy w małą kostkę. Obraną cebulę drobno siekamy(...)wytapiamy z niego tłuszcz od czasu do czasu mieszając, dodajemy posiekaną cebulę i całość chwilę rumienimy, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Ugotowane, obrane z łupin i wystudzone ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do dużej miski. Do ziemniaków dodajemy podsmażony i wystudzony boczek z cebulką. Szczypiorek drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami sałatki. Na końcu do sałatki

Smakowite Dania
Żeberka pieczone na kiszonej kapuście 121

obiad gotowy. Smak tej potrawy wydobył Sos Madziarów od Folwark , który gorąco polecamy. Lekko ostry smak idealnie komponuje się ze wszystkimi składnikami. Składniki 1 garść suszonych grzybów 600 g ziemniaków 1 duża marchew 800 g żeberek 150 g mrożonego groszku 300 g kapusty kiszonej 200 ml sosu madziarów 250 ml bulionu warzywnego sól Przygotowanie Grzyby gotujemy do miękkości (około(...)studzimy i kroimy w paski. Ziemniaki obieramy, kroimy na duże kawałki, obgotowujemy 10 min w osolonym wrzątku, odcedzamy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na paski, lekko oprószamy solą. Do miski przekładamy grzyby, ziemniaki, marchew, groszek, mięso, kapustę kiszoną, sos madziarów, wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do brytfanny, podlewamy bulionem. W pierwszej fazie

R'n'G Kitchen
Krem z ziemniaków i pora – pomysł na zupę. 143

przepyszny przepis na zupę ziemniaczano - porową tworzy zaskakująco zdrowy rodzinny posiłek. Jest wspaniałym daniem dla dorosłych jak i dzieci. Składniki: łyżka masła 450g ziemniaków 2 ząbki czosnku cebula 450g pora 700ml bulionu lub wody 150ml śmietanki 12% 150ml mleka sok z połowy cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj posiekany(...)podsmażaj aż zmięknie. Dodaj bulion oraz pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Gotuj aż ziemniaki zmiękną. Całość zmiksuj, dodając śmietankę oraz mleko. Dopraw do smaku

wysmienity
Botwinka z wiśniami i smażonymi na maśle ziemniakami 94

botwinki 1 łyżka masła 2 młode marchewki 2 szklanki wiśni 1 l bulionu warzywnego 100 ml śmietany do zupy sól sok z cytryny pieprz cukier kilkanaście bardzo małych młodych ziemniaków garść posiekanego koperku Przygotowanie Botwinkę opłukałem, osuszyłem. Odciąłem buraczki, starłem na średnich oczkach. Botwinkę pokroiłem w wąskie paski. W garnku z grubym dnem rozgrzałem masło, dodałem marchewkę, pokrojone buraczki(...)gotowałem ok. 10 minut. Dodałem botwinkę, gotowałem krótko, aż zmiękła. Rozprowadziłem śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru, stale mieszając wlałem do zupy. Doprawiłem solą, pieprzem , sokiem z cytryny i cukrem. Ziemniaki młode, bardzo małe, ugotowałem z mundurkach. Wcześniej wyszorowanych. Po ostudzeniu przekroiłem je na pół, usmażyłem na maśle. Zupę podałem z smażonymi ziemniakami posypanymi pokrojonym koperkiem

R'n'G Kitchen
Zupa fasolkowa 101

zabielona śmietaną. Pyszna zupa idealna na ciepłe dni Polecam wypróbować   Przepis na 3-4 porcje dania Zupa fasolkowa   SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 2 cebule 2 marchwie 4 ziemniaki 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 400 g zielonej fasolki szparagowej 100 g żółtej fasolki szparagowej 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka koperku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 liście laurowe(...)sól 100 ml śmietanki 30%   PRZYGOTOWANIE: Cebule obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Zieloną i żółtą fasolkę szparagową oczyścić, odkroić końce, pokroić na mniejsze kawałki, opłukać i osuszyć. W garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć pokrojoną cebulę

WSZYSTKO SMACZNE
Faszerowana cukinia 210

już miałam ją wyrzucić.   Wracając do przepisu.  -Znalazło się jeszcze miejsce na paprykę z tym samym farszem , ziemniaczki i kilka zapałek z     marchewki.  Ziemniaki posypałam przyprawą do pieczonych ziemniaków.     Wszystko skropiłam olejem. Zamiast oliwy można podlać wodą będzie lajtowo.  Jednak ja wolę     oliwę.    Przykryłam folią aluminiową(...)piekarnika na 200 stopni na ok 1 godzinę.   Jednak z tym czasem to różnie bywa , więc sprawdzam czy ziemniaki są miękkie

Eli Gotowanie